Наредба № 33 от 19 септември 2006 г. за индивидуалните заявления за участие във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване

КФН

Държавен вестник брой: 83

Година: 2006

Орган на издаване: КФН

Дата на обнародване: 13.10.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се уреждат редът за подаване на заявление за участие във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване и изискванията към неговата форма и съдържание.

Чл. 2. При или по повод избор на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване при условията и по реда на тази наредба пенсионноосигурителните дружества, техните акционери или осигурителните посредници не могат да предоставят, да предлагат или да обещават под каквато и да е форма специални привилегии, подаръци, услуги или други облаги на подлежащите на осигуряване лица.

Раздел II
Ред за подаване на заявление за участие във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване и изисквания към неговата форма и съдържание

Чл. 3.
(1) Лице, за което е възникнало задължение за осигуряване в универсален пенсионен фонд, подава в срока по чл.137, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) заявление по образец съгласно приложение № 1 до пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който желае да участва.
(2) Лице, за което е възникнало задължение за осигуряване в професионален пенсионен фонд, подава в срока по чл.140, ал. 3 КСО заявление по образец съгласно приложение № 2 до пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който желае да участва.
(3) Формулярите на заявления по ал. 1 и 2, наричани по-нататък "заявления за участие", се отпечатват от всяко пенсионноосигурително дружество на бяла трислойна химизирана хартия формат А4 с черно мастило, като в долния им ляв ъгъл се поставя поредният номер на екземпляра. На гърба на последния трети екземпляр се отпечатват указания за попълване съгласно приложения № 1 и 2.
(4) В случаите, в които заявлението за участие се съставя като електронен документ с електронен подпис, се спазват изискванията по Закона за електронния документ и електронния подпис (ЗЕДЕП).

Чл. 4.
(1) Заявлението за участие се подава от лицето в офис на пенсионноосигурителното дружество чрез осигурителен посредник или като електронен документ по реда на ЗЕДЕП.
(2) Когато заявлението за участие се подава чрез осигурителен посредник, той задължително представя на лицето документ по чл.123г, ал. 9 КСО, който го легитимира при упражняване на дейността по приемане на заявления за участие и сключване на осигурителни договори от името и за сметка на съответното дружество.
(3) Пенсионноосигурителното дружество не приема и връща заявление за участие с непопълнени данни, както и заявление с поправки, когато в резултат на тези непълноти и поправки не може да бъде идентифицирано лицето, подало заявлението, или не могат да бъдат вписани в регистъра данните по чл. 6, ал. 3.
(4) Когато заявлението за участие е подадено на хартиен носител, вторият екземпляр от него незабавно се връща на лицето след регистрацията по чл. 6, ал. 2, първият остава за пенсионноосигурителното дружество, а третият се изпраща до 20-о число на текущия месец на Националната агенция за приходите (НАП). Когато заявлението за участие е подадено като електронен документ, електронно копие от него, подписано с електронния подпис на дружеството, незабавно се изпраща след регистрацията по чл. 6, ал. 2 на лицето, подало заявлението, на e-mail адреса, посочен в електронния му подпис, а до 20-о число на текущия месец и на НАП.
(5) Националната агенция за приходите проверява записаните данни в заявленията, получени по реда на ал. 4, и в тримесечен срок:
1. вписва в електронен регистър лицата, които подлежат на осигуряване във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване;
2. изготвя списък на магнитен носител на лицата, за които е установено, че не подлежат на осигуряване във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
(6) Националната агенция за приходите изпраща на пенсионноосигурителното дружество в договорен с него срок списъка по ал. 5, т. 2 заедно със съответните заявления за участие, на които отбелязва, че са невалидни. Пенсионноосигурителното дружество уведомява лицата, чиито заявления са невалидни.
(7) При констатиране на грешки в заявления за участие НАП ги връща на дружеството, до което са подадени, в 15-дневен срок от получаването им по реда на ал. 4, като прилага списък на магнитен носител на лицата, подали тези заявления. Пенсионноосигурителното дружество уведомява лицата с върнати заявления и им разяснява начина за отстраняване на констатираните грешки.

Чл. 5. Лицата са длъжни да уведомяват пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който се осигуряват, за всяка промяна в личните данни, записани в подаденото от тях заявление за участие, като прилагат и копия от документите, удостоверяващи съответните обстоятелства.

Раздел III
Регистри

Чл. 6.
(1) Заявленията за участие се вписват в електронен регистър, който пенсионноосигурителното дружество е длъжно да води в централния си офис за всеки управляван от него фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
(2) Вписването на заявлението в електронния регистър се извършва в деня на получаването му от пенсионноосигурителното дружество.
(3) Всеки регистър по ал. 1 съдържа следните данни:
1. входящ номер и дата на получаване на заявлението в дружеството;
2. дата на подаване на заявлението;
3. начин на подаване - на хартиен носител или като електронен документ;
4. трите имена на осигуреното лице, ЕГН, номер на личната карта;
5. трите имена и служебен номер на осигурителния посредник, когато заявлението е подадено чрез осигурителен посредник;
6. дата, на която третият екземпляр на заявлението е изпратен в НАП;
7. номер и дата на осигурителния договор, сключен с лицето;
8. забележки по вписани обстоятелства.
(4) Електронните регистри се водят от определени с писмена заповед служители в съответствие с изискванията за създаване и поддръжка на информационна система на пенсионноосигурително дружество, утвърдени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

Раздел IV
Административнонаказателна отговорност

Чл. 7.
(1) Пенсионноосигурително дружество, негови служители, осигурителни посредници или акционери, които извършат или допуснат извършване на нарушение на тази наредба, се наказват съгласно чл.351 КСО.
(2) Нарушенията на разпоредбите по наредбата се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, упълномощени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор".
(3) Наказателните постановления се издават от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", или от упълномощено от него длъжностно лице.
(4) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. В срок до 20.ХII.2006 г. пенсионноосигурителните дружества привеждат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба и представят за одобрение правилниците за организацията и дейността на управляваните от тях фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване в Комисията за финансов надзор.

§ 2. Член 4, ал. 5 - 7 се прилагат и за заявленията за участие, подадени преди влизането в сила на тази наредба.

§ 3. Образците на заявленията за участие, утвърдени от управителя на Националния осигурителен институт с Инструкция № 14 от 2000 г. за реда за подаване на заявление за участие в професионален пенсионен фонд и Инструкция № 3 от 2001 г. за реда за подаване на заявление за участие в универсален пенсионен фонд, както и заявленията за участие, утвърдени от Комисията за финансов надзор с решение № 343-З от 17.V.2006 г., се приемат и регистрират в НАП до 20.ХII.2006 г.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл.137, ал. 3 и чл.140, ал. 3 КСО и е приета с решение № 65-Н от 19.IХ.2006 г. на Комисията за финансов надзор.

§ 5. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.

Приложение № 1 (PDF)

Приложение № 2 (PDF)

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив