Наредба № 4 от 29 март 2001 г. за условията и реда за настаняване в общежития от открит, полуоткрит и преходен тип и разпределението на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и трудово-поправителни общежития (Отм. ДВ бр. 71/2006)

Държавен вестник брой: 71

Година: 2006

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 04.09.2006

Раздел I

Чл. 1.
(1) В трудово-поправителните общежития (ТПО) от открит тип изтърпяват наказание осъдените за първи път на лишаване от свобода до 3 години за умишлени престъпления и осъдените за първи път на лишаване от свобода до 5 години за непредпазливи престъпления.
(2) В трудово-поправителните общежития от полуоткрит тип изтърпяват наказание осъдените за първи път на лишаване от свобода от 3 до 5 години за умишлени престъпления и осъдените за непредпазливи престъпления, извън тези по предходната алинея.
(3) По смисъла на предходните алинеи осъдени за първи път са лишените от свобода, които:
1. не са осъждани на лишаване от свобода;
2. престъпленията им са амнистирани;
3. осъжданията им са заличени на основание чл.88а от Наказателния кодекс;
4. са реабилитирани и не са рецидивисти по смисъла на чл.158 от Закона за изпълнение на наказанията.

Чл. 2. В трудово-поправителните общежития от открит, полуоткрит и преходен тип не се настаняват:
1. непълнолетни;
2. осъдените, които не са български граждани и не са се установили на постоянно местоживеене в страната;
3. поставените на строг, усилено строг и специален режим;
4. осъдените, които страдат от наркомания или алкохолизъм.

Чл. 3.
(1) С мотивирана писмена заповед на главния директор на Главна дирекция "Главно управление на местата за лишаване от свобода" (ГД "ГУМЛС") отделни осъдени може да не бъдат настанени в трудово-поправителни общежития от открит и полуоткрит тип при наличие на данни, че съществува опасност да извършат бягство.
(2) Заповедта по ал. 1 се издава по направено предложение от началника на затвора в 3-дневен срок от постъпването на осъдения или от получаването на влязлата в сила присъда. До решаването на въпроса осъденият се задържа в съответното заведение от закрит тип.

Чл. 4. В трудово-поправителни общежития от преходен тип се настаняват лишени от свобода, които:
1. не са настанени в ТПО от открит и полуоткрит тип;
2. са изтърпели най-малко една втора от наложеното наказание и остатъкът от наказанието не е по-голям от 5 години;
3. с примерно поведение и положително отношение към труда да са показали, че се поправят.

Чл. 5.
(1) Настаняването в преходните ТПО се извършва с решение на комисията по чл.17 ЗИН, по молба на осъдения.
(2) Молбите се придружават от заключение на психолога и медицинска справка за здравословно състояние и се разглеждат по реда на чл.64 и 65 от Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията.
(3) Ако към съответния затвор няма общежитие от преходен тип, решението на комисията по чл.17 ЗИН се изпраща на главния директор на ГД "ГУМЛС", който може да премести осъдения в друго, посочено от него общежитие.

Чл. 6. Настанените в трудово-поправителни общежития от открит, полуоткрит и преходен тип могат да бъдат премествани в съответното заведение от закрит тип, когато грубо или системно нарушават установения ред, системно се отклоняват от работа или влияят отрицателно върху останалите.

Чл. 7.
(1) Преместването по чл. 6 се извършва с мотивирана писмена заповед на главния директор на ГД "ГУМЛС" по предложение на началника на затвора.
(2) Заповедта се съобщава на лишения от свобода срещу подпис, който може да я оспори пред министъра на правосъдието. Оспорването не спира изпълнението й.

Чл. 8.
(1) Когато режимът на лишените от свобода, настанени в трудово-поправителни общежития от открит, полуоткрит или преходен тип бъде изменен в строг, преместването в заведение от закрит тип се извършва от началника на затвора. Ако към затвора няма поделение от съответния тип, преместването се извършва от главния директор на ГД "ГУМЛС".
(2) По реда на предходната алинея се извършва и преместването в трудово-поправителни общежития от открит и полуоткрит тип на лишени от свобода от категориите по чл.12а, ал. 1 и 2 от Закона за изпълнение на наказанията, настанени в заведение от закрит тип за нерецидивисти, когато режимът им е заменен от строг в общ, освен ако не са налице условията на чл. 3, ал. 1.

Чл. 9. Не се допуска настаняване в общежития от открит, полуоткрит или преходен тип на осъдени, които вече са били там, но са върнати в заведения от закрит тип по реда на чл. 7 и чл. 8, ал. 1.

Чл. 10. По отношение на лишените от свобода, които изтърпяват наказание в общежитие от преходен тип, се прилагат разпоредбите за общежитията от полуоткрит тип.

Раздел II

Чл. 11. Непълнолетните от цялата страна изтърпяват наказанието:
1. младежите - в поправителния дом в гр. Бойчиновци;
2. девойките - в поправителния дом в гр. Сливен.

Чл. 12.
(1) Жените от цялата страна изтърпяват наказанието:
1. осъдените от категориите по чл. 12а, ал. 1 - в трудово-поправителното общежитие от открит тип "Рамануша" към затвора в гр. Сливен; 2. осъдените от категориите по чл. 12а, ал. 2 - в трудово-поправителното общежитие от полуоткрит тип "Сливен" към затвора в гр. Сливен; 3. останалите осъдени - в затвора в гр. Сливен.
(2) Жените рецидивистки се изолират от останалите.

Чл. 13. Мъжете от цялата страна, осъдени за престъпления против Републиката, изтърпяват наказанието в затвора в гр. Стара Загора.

Чл. 14. Лицата, които не са български граждани и не са се установили на постоянно местоживеене в страната, изтърпяват наказание в затвора в София, където се настаняват изолирано от останалите по местоживеене и месторабота.

Чл. 15. Лишените от свобода от категориите по чл.12а, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията изтърпяват наказанието в следните трудово-поправителни общежития от открит тип: 1. трудово-поправително общежитие "Строител" към затвора в гр. Бургас - от Бургаска, Сливенска и Ямболска област;
2. трудово-поправително общежитие "Варна" към затвора в гр. Варна - от Варненска, Добричка, Разградска, Силистренска и Търговищка област;
3. трудово-поправително общежитие "Хеброс" към затвора в гр. Пловдив - от Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска област;
4. трудово-поправително общежитие "Монтана" към затвора в гр. Враца - от Врачанска, Видинска и Монтанска област;
5. трудово-поправително общежитие "Велико Търново" към затвора в гр. Ловеч - от Ловешка, Габровска, Плевенска, Великотърновска, Шуменска и Русенска област;
6. трудово-поправително общежитие "Миньор" към затвора в гр. Бобов дол - от Кюстендилска, Пернишка и Благоевградска област;
7. трудово-поправително общежитие "София" към затвора в гр. София - от София-град и Софийска и Пазарджишка област.

Чл. 16. Лишените от свобода от категориите по чл.12а, ал. 2 от Закона за изпълнение на наказанията изтърпяват наказанието в следните трудово-поправителни общежития от полуоткрит тип:
1. трудово-поправително общежитие "Пазарджик" към затвора в гр. Пазарджик - от Смолянска, Пазарджишка, Кърджалийска и Хасковска област;
2. трудово-поправително общежитие "Вит" към затвора в гр. Плевен - от Плевенска, Варненска, Добричка, Силистренска и Русенска област;
3. трудово-поправително общежитие "Полигона" към затвора в гр. Ловеч - от Ловешка, Разградска, Търговищка, Великотърновска, Габровска и Шуменска област;
4. трудово-поправително общежитие "Казичене" към затвора в гр. София - от София-град и от Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пловдивска, Врачанска, Видинска и Монтанска област;
5. трудово-поправително общежитие "Стара Загора" към затвора в гр. Стара Загора - от Старозагорска, Сливенска, Бургаска и Ямболска област.

Чл. 17.
(1) Лишените от свобода извън категорията по чл.12а, ал. 1 и 2 от Закона за изпълнение на наказанията, които не са рецидивисти, изтърпяват наказанието в следните затвори и трудово-поправителни общежития от закрит тип:
1. затвора в гр. Белене - от Силистренска, Добричка, Шуменска, Търговищка, Разградска и Плевенска област;
2. затвора в гр. Бобов дол - от Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка и Пазарджишка област;
3. трудово-поправително общежитие "Атлант" към затвора в гр. Ловеч - от Ловешка, Габровска, Варненска, Врачанска, Русенска и Великотърновска област;
4. трудово-поправително общежитие "Кремиковци" към затвора в гр. София - от София-град и Видинска, Монтанска, Пловдивска и Софийска област;
5. затвора в гр. Стара Загора - от Старозагорска, Бургаска, Сливенска, Хасковска, Кърджалийска, Ямболска и Смолянска област. (2) Главният директор на ГД "ГУМЛС" може да разпореди с писмена заповед да не бъдат настанявани в трудово-поправителни общежития от закрит тип, а в най-близкия до местожителството им затвор отделни осъдени на продължителни срокове лишаване от свобода или за които са налице данни, че могат да извършат бягство или други престъпления. Срокът, за който се настаняват, се определя в заповедта, съобразно данните за конкретния случай.

Чл. 18.
(1) Лишените от свобода рецидивисти изтърпяват наказанието в следните затвори и трудово-поправителни общежития от закрит тип:
1. затвора в гр. Плевен - от Плевенска, Великотърновска и Търговищка област;
2. затвора в гр. Бургас - от Бургаска, Ямболска и Шуменска област;
3. затвора в гр. Варна - от Варненска и Добричка област;
4. затвора в гр. Враца - от Врачанска, Видинска, Монтанска и Русенска област;
5. затвора в гр. Ловеч - от Разградска, Габровска, Ловешка и Силистренска област
; 6. затвора в гр. Пазарджик - от Софийска, Благоевградска, Пазарджишка, Старозагорска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска област;
7. затвора в гр. Пловдив - от Пловдивска и Смолянска област;
8. затвора в гр. София - от София-град и Пернишка и Кюстендилска област.
(2) В заведенията от закрит тип за рецидивисти могат да бъдат настанявани за нуждите на обслужващата дейност до 5 % нерецидивисти, устойчиви на отрицателно влияние и годни да подпомагат възпитателния процес. В тези случаи е необходимо писмено съгласие на осъдените.

Чл. 19. Учениците от средните училища се настаняват в най-близкия до местожителството им затвор или трудово-поправително общежитие, към които е разкрито учебното заведение.

Чл. 20. Осъдените за престъпления против Републиката и лицата, които не са български граждани и не са се установили на постоянно местоживеене в страната, след влизане на присъдата в сила незабавно се превеждат в съответния затвор без нареждане на главния директор на ГД "ГУМЛС".

Чл. 21. Главният директор на ГД "ГУМЛС" може да превежда за нуждите на обслужващата дейност (шофьори, монтьори, ел.техници, параджии и др.) в затвора в гр. Сливен и поправителния дом за непълнолетни в гр. Бойчиновци лишени от свобода мъже от категорията на чл.12а, ал. 1 и 2 от Закона за изпълнение на наказанията. Същите се настаняват изолирано от лишените от свобода - непълнолетни и жени.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава съгласувано с главния прокурор на основание чл.12а, ал. 4 и 5 и чл.15, ал. 4 от Закона за изпълнение на наказанията и отменя Наредба № 11 от 1990 г. на министъра на правосъдието (необнародвана) и Наредба № 4 от 1997 г. на министъра на правосъдието и правната евроинтеграция (ДВ, бр.6 от 1998 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив