Наредба № 4 от 7 март 2005 г. за реда за приемане на заявления, комплектоване на досиета и водене на регистър на досиетата на храни с традиционно специфичен характер ( Отм. ДВ. бр.79/2007г.)

МЗГ

Държавен вестник брой: 79

Година: 2007

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 22.10.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат изискванията за вписване на досиетата на храните с традиционно специфичен характер, както и редът за приемане на заявления, за комплектоване на досиетата и за водене на регистъра на досиетата на храни с традиционно специфичен характер.

Чл. 2. Традиционно специфичен характер се признава само на:
1. тези земеделски продукти от приложение № 1, които са предназначени за консумация от човек;
2. хранителните продукти, посочени в приложение № 2.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВПИСВАНЕ НА ДОСИЕТАТА НА ХРАНИТЕ С ТРАДИЦИОННО СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР

Чл. 3.
(1) Храните имат специфичен характер, когато притежават характерна черта или набор от характерни черти, които ги отличават от другите храни от същата категория.
(2) Традиционният характер на храните се изразява в използването в продължение на най-малко 50 години на традиционни суровини, традиционен състав на храната и/или традиционен начин на производство или преработка.
(3) Традиционно специфичният характер на храната се признава, ако са изпълнени едновременно изискванията за специфичен и традиционен характер.

Чл. 4.
(1) Традиционно специфичният характер на храната не може да се основава само на количеството или качеството на съставящите я компоненти или на начина на производство, когато той отговаря на стандартите за производство, освен когато тези стандарти регламентират производство на храни с традиционно специфичен характер.
(2) Традиционно специфичният характер на храната не трябва да се дължи само на географския й произход или на прилагането на технологично нововъведение.
(3) Начинът на представяне, рекламиране или етикетиране на храната не се счита за характерна черта по смисъла на чл. 3, ал. 1.

Чл. 5.
(1) Храните с традиционно специфичен характер имат наименования, които са традиционни за страната или за района и изразяват специфичния характер на храната.
(2) Наименованието на храна с традиционно специфичен характер ясно я отличава от други храни от същата категория и не въвежда в заблуждение. Въвежда в заблуждение наименование, което:
1. възпроизвежда обща характеристика на категорията храна, към която храната с традиционно специфичен характер принадлежи;
2. не отговаря на спецификацията на храната;
3. заблуждава потребителя по отношение характеристиките на храната.
(3) В наименованието на храна с традиционно специфичен характер могат да се включат географски имена по изключение и доколкото това не противоречи на права, защитени по Закона за марките и географските означения.

Глава трета
РЕД ЗА ПОДАВАНЕ И ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА И КОМПЛЕКТОВАНЕ НА ДОСИЕТАТА

Чл. 6.
(1) Заявление-спецификация за вписване на досиета на храни с традиционно специфичен характер могат да подават само групи от производители на храни.
(2) Група от производители на храни е дружество по Търговския закон (ТЗ) или Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), кооперация по Закона за кооперациите (ЗК) или сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). В групата от производители могат да членуват и потребители, сдружения на потребители, сдружения за защита на околната среда и други заинтересовани лица.
(3) Групата от производители не може да се учреди като еднолично търговско дружество.

Чл. 7.
(1) Групата от производители на храни подава в Министерство на земеделието и горите (МЗГ), дирекция "Интеграционна политика", заявление-спецификация по образец съгласно приложение № 3.
(2) Заявлението-спецификация съдържа:
1. данни за заявителя;
2. искане за признаване на традиционно-специфичния характер на храната и използване на наименованието на храната;
3. наименование на храната;
4. описание на метода на производство и на характеристиките на използваните суровини;
5. доказателства за традиционния характер на суровините, традиционния състав на храните и/или традиционния начин на производство или преработка;
6. основни физични, химични, микробиологични и органолептични характеристики на храната, които изразяват нейния специфичен характер;
7. методите на проверка на характеристиките по т. 6.
(3) Като доказателства по ал. 2, т. 5 могат да бъдат представени анализи, изследвания, публикации, исторически документи, легенди, произведения на художествената литература, търговски и счетоводни документи, регистри и други подобни източници.
(4) Групата от производители на храни, която не е юридическо лице, подава заявлението-спецификация чрез специално упълномощен представител. Специалното пълномощно трябва да бъде с нотариално заверени подписи на упълномощителите.

Чл. 8. Към заявлението-спецификация се прилагат:
1. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на групата от производители, когато тя е търговско дружество, кооперация или сдружение, или договора за дружество по ЗЗД;
2. декларации за обема на производство на храната на всеки член на групата от производители за предходните три календарни години;
3. копия на регистрационните карти на членовете на групата производители, които са земеделски производители, заверени по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.);
4. удостоверения за актуално състояние на съдебните регистрации на членовете на групата от производители, които са търговци или сдружения;
5. проект на информацията за публикуване по чл. 11.

Чл. 9.
(1) Заявлението-спецификация заедно с документите по чл. 8 образуват досие.
(2) Дирекция "Интеграционна политика" вписва досиетата с пореден номер и дата на подаване в дневник на подадените досиета.

Чл. 10.
(1) Дирекция "Интеграционна политика" проверява пълнотата на подадените документи съгласно чл. 7 и 8. Когато се установят непълноти, заявителят се уведомява и му се предоставя едномесечен срок за отстраняването им. Срокът започва да тече от датата на получаване на уведомлението.
(2) Когато в предоставения срок заявителят не отстрани непълнотите, процедурата се прекратява.
(3) Процедурата по вписване се прекратява и по молба на заявителя.
(4) Процедурата по вписване се прекратява със заповед на министъра на земеделието и горите.

Чл. 11.
(1) Информацията за подадено заявление-спецификация се обявява на общодостъпно място в МЗГ и се публикува в един централен ежедневник и на интернет-страницата на МЗГ в срок 7 дни от приключване на проверката по чл. 10.
(2) Информацията по ал. 1 включва наименованието на заявителя, наименованието на храната с традиционно специфичен характер и данни за основните физични, химични, микробиологични и органолептични характеристики на храната съгласно подадената спецификация.
(3) Всяко заинтересовано лице може в срок до два месеца от датата на разгласяването да възрази срещу признаването на традиционно специфичен характер на храна или наименованието й чрез мотивирано възражение до МЗГ.
(4) Подадените възражения се прилагат към досието.
(5) Икономически заинтересованите лица имат право на достъп до досието на храната.

Чл. 12.
(1) Към министъра на земеделието и горите се създава комисия за оценка на досиетата на храните с традиционно специфичен характер, наричана по-нататък "комисията".
(2) Съставът на комисията се определя със заповед на министъра на земеделието и горите. В нея се включват представители на Министерство на земеделието и горите, Министерство на здравеопазването, Министерство на икономиката, Патентно ведомство, Държавен фонд "Земеделие", неправителствени организации и научни институти.
(3) Министърът на земеделието и горите утвърждава правилата за работа на комисията.

Чл. 13.
(1) Комисията извършва проверка на досиета по чл. 9, която включва проверка на традиционно специфичния характер и на изискванията към наименованието на храната.
(2) Проверката се извършва на основата на спецификацията на храната.

Чл. 14.
(1) Когато при проверката се установи, че доказателствата за признаване на традиционно специфичния характер на храната и наименованието й не са достатъчни, на заявителя се предоставя възможност да представи допълнителни доказателства и му се давaт указания за това.
(2) Допълнителните доказателства се представят в МЗГ, дирекция "Интеграционна политика", в срок до два месеца от уведомяването на заявителя. Срокът може да бъде удължен от директора на дирекция "Интеграционна политика" по мотивирана молба на заявителя.
(3) Когато заявителят не представи допълнителни доказателства по ал. 2, процедурата по вписване се прекратява по реда на чл. 10, ал. 4.

Чл. 15.
(1) Комисията разглежда досието на храната с традиционно специфичен характер заедно с възраженията и се произнася с решение, дали са спазени изискванията по чл. 2, 3, 4 и 5.
(2) Въз основа на решението на комисията министърът на земеделието и горите издава заповед за вписване в регистъра на досиетата на храни с традиционно специфичен характер или прави мотивиран отказ.

Чл. 16.
(1) Група от производители на храни може да поиска вписването на промени в спецификацията на вписана в регистъра храна с традиционно специфичен характер по реда на тази глава.
(2) Промените по ал. 1 не се вписват, ако постъпят възражения от производител на храна, който произвежда храни съгласно спецификацията на храна с традиционно специфичен характер.
(3) В случаите по ал. 2 група производители може да подаде ново заявление за вписване на досие на храна с традиционно специфичен характер по реда на тази наредба.

Глава четвърта
РЕГИСТЪР НА ДОСИЕТАТА НА ХРАНИ С ТРАДИЦИОННО СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР

Чл. 17.
(1) В Министерството на земеделието и горите, дирекция "Интеграционна политика", се води регистър на досиетата на храните с традиционно специфичен характер.
(2) Регистърът по ал. 1 се създава и води като компютърна база данни. Компютърната база данни се поддържа по начин, който гарантира защита на информацията в системата срещу разрушение, неправомерно изменение или ползване.

Чл. 18.
(1) В регистъра се вписват:
1. входящият номер и датата на подаване на заявлението;
2. наименованието на заявителя;
3. седалището, адресът на управление и номерът на съдебна регистрация на заявителя, когато е съдебно регистриран;
4. името и адресът, съответно наименованието, седалището и адресът на управление, регистрационният номер на земеделските производители или номерът на съдебна регистрация на членовете на заявителя;
5. наименованието на храната;
6. методът на производство и характеристиките на използваните суровини;
7. списъкът на представените доказателства за традиционния характер на суровините, традиционният състав на храните и/или традиционният начин на производство или преработка;
8. основните физични, химични, микробиологични и органолептични характеристики на храната, които изразяват нейния специфичен характер;
9. методите на проверка на характеристиките по т. 8;
10. номерът и датата на заповедта на министъра на земеделието и горите за вписване на досието;
11. промените във вписаните обстоятелства.
(2) Информацията по ал. 1 е публична, с изключение на информацията по т. 6 и 7.

Чл. 19.
(1) Регистърът се води от компетентното длъжностно лице, което има следните задължения:
1. извършва вписванията;
2. поддържа в актуално състояние регистъра;
3. дава справки за вписваните обстоятелства.
(2) Промените във вписаните обстоятелства се отразяват, без да се заличава информацията по предходните вписвания.

Чл. 20. Заявителят е длъжен да информира МЗГ, дирекция "Интеграционна политика", за промените, настъпили във вписаните обстоятелства по чл. 18, ал. 1, т. 2, 3 и 4 , в 14-дневен срок от настъпването на промяната.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата "икономически заинтересовано лице" е лице, което произвежда храна, подобна на заявената храна с традиционно специфичен характер.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.6б, ал. 6 от Закона за храните.

Приложение № 1
към
чл. 2, т. 1

Списък на категориите земеделски продукти съгласно Митническата тарифа на Република България, приета с ПМС № 289 от 2001 г. за приемане на Комбинираната номенклатура и въвеждане на Интегрираната Митническа тарифа на Република България (обн., ДВ, бр. 1 от 2002 г.; доп., бр. 84 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 117 от 2002 г.; изм., бр. 55 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 109 от 2003 г.)

Тарифна позиция Описание
Глава 2 Меса и карантии, годни за консумация
 
Глава 3 Риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни
 
Глава 4 Мляко и млечни продукти; птичи яйца; естествен мед
 
Глава 5  
От 0504 Черва, пикочни мехури и стомаси на животни, цели или на парчета
 
Глава 7 Зеленчуци, растения, корени и грудки, годни за консумация
 
Глава 8 Плодове, годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори
 
Глава 9 Кафе, чай и подправки, с изключение на матето (0903)
 
Глава 10 Житни растения
 
Глава 11 Мелничарски продукти; малц; скорбяла и нишесте; инулин; пшеничен глутен
 
Глава 12 Маслодайни семена и плодове; разни видове семена, семена за посев и плодове; индустриални или медицински растения
 
Глава 13
От 1302
Пектин
 
Глава 15
1501
Мазнини от свине (включително свинската мас) и мазнини от домашни птици
 
1502 Мазнини от животни от рода на едрия рогат добитък, овцете или козите
 
1503 Стеарин от свинска мас, масло от свинска мас, олеостеарин, олеомаргарин и масло от лой, неемулгирани, нито смесени, нито обработени по друг начин
 
1504 Мазнини и масла и техните фракции, от риби или морски бозайници, дори рафинирани, но не химически променени
 
1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512,1513, 1514 и 1515 Нелетливи растителни масла, твърди или течни, сурови, рафинирани или пречистени
 
От 1516 Животински или растителни мазнини и масла, хидрогенирани, дори рафинирани, но не обработени по друг начин
 
От 1517 Маргарин; заместител на свинска мас и други препарати от животински или растителни мазнини
 
Глава 16 Продукти от месо, риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни
 
Глава 17
 
1701 Захар от захарна тръстика или от цвекло и химически чиста захароза, в твърдо състояние
1702 Други видове захар, включително лактоза, малтоза, глюкоза и фруктоза (левулоза), химически чисти, в твърдо състояние; захарни сиропи без ароматизиращи или оцветяващи добавки; заместители на мед, дори смесени с естествен мед; карамелизирана захар и карамелизирани меласи
 
1703 Меласи, дори обезцветени
 
2106 Ароматизирани или оцветени захари, сиропи и меласи, с изключение на плодовите сокове, съдържащи прибавена захар, в каквато и да е пропорция
 
Глава 18
1801
Какао на зърна, цели или натрошени, сурови или печени
 
1802 Черупки, обелки, люспи и други отпадъци от какао
 
Глава 20 Хранителни продукти от зеленчуци, плодове или други части от растения
 
Глава 22
от 2210
Годни за консумация видове оцет и годни за консумация заместители на оцет, получени от оцетна киселина
 

Приложение № 2
към
чл. 2, т. 2

Списък на хранителните продукти, на които може да се признава традиционно специфичен характер

1. Хляб, тестени сладкарски изделия, бисквитни продукти, сладкарски и захарни изделия
2. Напитки на основата на растителни екстракти
3. Бира
4. Сладолед и шербет
5. Макаронени изделия
6. Супи и бульони
7. Шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао
8. Приготвени храни
9. Готови сосове на основата на подправки

Приложение № 3
към
чл. 7, ал. 1

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Заявление-спецификация за вписване на досието на храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ)

1. Данни за заявителя
 
Име на представителя на групата производители:
 
Наименование на групата производители:
 
Седалище и адрес на управление на групата производители или адрес на представителя в случай на гражданско дружество:
 
Пощенски код:
 
Телефон: Факс:
 
Електронен адрес:
 
Име и адрес съответно наименование и адрес на управление на членовете на групата Моля отбележете, ако те са производители, преработватели или заинтересована страна по см. на чл. 6, ал. 2!
Ако е заинтересована страна, моля изложете връзката с храната!
 
2. Предмет на заявлението
1. Моля посочете дали желаете вписване на храна с традиционно специфичен характер без даване на право на използване на наименованието на храната с традиционно специфичния характер само от производители на храната, които спазват нейната спецификация
 
  Да
или
вписване на храна с традиционно специфичен характер с даване на право на използване на наименованието на храната с традиционно специфичния характер само от производители на храната, които спазват нейната спецификация
 
  Да
2. Ако има основателни възражения срещу признаването на право на използване на наименованието на храна с традиционно специфичния характер само от производители на храната, които спазват нейната спецификация от други лица, за които е доказано, че се намират в икономически неравностойно положение, бихте ли желали да използвате наименованието във връзка със символа и означението на Европейския съюз, но без право на използване на наименованието на храната с традиционно специфичния характер само от производители, които спазват нейната спецификация?
 
  Да   Не
3. Моля посочете дали възнамерявате да използвате символа и означението на Европейския съюз за традиционно специфичен характер на храна
Символ и означение
 
 
Само означение
 
 
Само символ
 
 
3. Спецификация на храната
3.1. Наименование на храната

3.2. Вид на храната Отбележете една от категориите по-долу, за да определите какъв вид храна заявявате.
Категория:
 
  • прясно месо (вкл. карантиите) ............................................................................................
 
  • месни продукти (топлинно обработени, осолени, пушени и др.) .....................................
 
  • сирене...................................................................................................................................
 
  • други животински продукти (яйца, мед, млечни продукти)..............................................
 
  • масла и мазнини (масло, маргарин, олио и др.)..................................................................
 
  • плодове, зеленчуци и зърнени храни (преработени и непреработени).........................
 
  • прясна риба, мекотели, ракообразни и продукти, приготвени от риба...........................
 
  • хляб, тестени сладкарски изделия, бисквитни продукти, сладкарски и захарни изделия ..
 
  • напитки на основата на растителни екстракти................................................................
 
  • бира......................................................................................................................................
 
  • сладолед и шербет...............................................................................................................
 
  • макаронени изделия............................................................................................................
 
  • супи и бульони......................................................................................................................
 
  • шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао...............................................
 
  • приготвени храни.................................................................................................................
 
  • готови сосове на основата на подправки...........................................................................
 
  • други храни и напитки (с изключение на вино и спиртни напитки)..................................
 

Моля, посочете какви:

3.3. Опишете основните характеристики на продукта
Описание Обяснете как тези характеристики се различават спрямо сходни продукти
Външен вид:
 
Форма:
 
Размер:
 
Цвят:
 
Консистенция:
 
Вкус:
 
Микробиологични/химични показатели, например алкохолно съдържание/ киселинност:  
 
Допълнително описание, което желаете да прибавите:  
 
3.4. Суровини
Списък на
суровините
Моля пояснете характеристиките/
качествата на суровините
 
3.5. Информация за произхода
Опишете традицията, произхода и историята на храната.
Моля, посочете някакво историческо или литературно доказателство напр. стари етикети, откъси от книги и т. н.
Моля, ако е приложена илюстрираща информация, отбележете:
 
 

Имало ли е важни технологични промени в спецификацията през последните години?
Да-   Не-  
Ако отговорът е "Да", моля пояснете накратко:

3.6. Начин на производство
Опишете всеки етап от метода на производство, включително местни и традиционни умения Обяснете как всеки етап допринася за специфичността на продукта и как се осъществява контрол над това
Етап _
 
Етап _
 
Етап _
 
Етап _
 
Моля, продължете на отделен лист, ако е необходимо.
3.7. Опишете това, което отличава храната от други храни от същата категория

3.8. Методи за проверка на характеристиките на храната

Подпис:
 
Дата:
 
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив