Наредба № 42 от 24 октомври 2003 г. за условията и реда за изплащане на експортни субсидии при износ на земеделски продукти

МЗГ

Държавен вестник брой: 7

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 24.01.2006

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:
1. провеждане на търгове за издаване на експортни лицензии;
2. извършване от митническите органи на физически проверки на съответствието и количеството на изнасяните продукти и удостоверяване на датата на напускане на митническата територия на страната;
3. упражняване контрол на качеството на изнасяните продукти от Министерството на земеделието и горите;
4. изплащане на експортни субсидии.

Чл. 2.
(1) Експортната субсидия е парична сума, която се изплаща от ДФ "Земеделие" на износител, извършил износ на земеделски продукти, определени с решение на Министерския съвет, които са произведени в страната, отговарят на минимални изисквания за качество и са достигнали до определеното направление.
(2) Експортните субсидии се изплащат с цел стимулиране на земеделските производители за производство на земеделски продукти с определено качество, предназначени за износ.

Чл. 3.
(1) Експортни субсидии се изплащат на износители, на които са издадени експортни лицензии по реда на Наредбата за условията и реда за издаване на експортни лицензии, приета с ПМС № 143 от 2003 г. (ДВ, бр. 62 от 2003 г.).
(2) Размерът на субсидията на износителя се вписва в експортната лицензия в съответствие с размера на субсидиите за съответния продукт, определен с решение на Министерския съвет.
(3) Размерът на експортните субсидии се определя и изплаща в левове.

Чл. 4. Експортни субсидии се изплащат при износ на партиди, в които продуктите по чл. 2 са най-малко 90 %. Експортни субсидии се изплащат и при износ на партиди, които включват повече от един продукт по чл. 2.

Чл. 5.
(1) Експортни субсидии се изплащат за реализиран износ на непреработени и преработени земеделски продукти, произведени на територията на страната, за направления, които се определят ежегодно с решение на Министерския съвет.
(2) Министърът на земеделието и горите ежегодно в срок до 1 март внася предложение в Министерския съвет за земеделските продукти, за които ще се прилагат експортни субсидии, размера на експортните субсидии за съответните продукти и направленията на износа, при отчитане задълженията на Република България по сключените от нея международни договори.

Чл. 6. Не се изплаща експортна субсидия за продукти, които:
1. не отговарят на минималните изисквания за качество;
2. не са произведени на територията на страната;
3. не отговарят на изискванията за безопасност;
4. са изнесени преди издаването на експортна лицензия;
5. не са достигнали до направлението на износа.

Глава втора
ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЪРГОВЕ

Чл. 7.
(1) Държавен фонд "Земеделие" (ДФ "Земеделие") обявява и провежда търгове за издаване на експортни лицензии на износители на земеделски продукти.
(2) Търгове по ал. 1 се обявяват за продуктите по чл. 2 в рамките на общия размер на субсидията, одобрена за съответния продукт.

Чл. 8.
(1) Търговете за издаване на експортни лицензии се откриват с покана за участие, която се публикува в два централни ежедневника.
(2) Поканата за участие в търг съдържа:
1. (изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) вида на продуктите, за които може да бъде издадена експортна лицензия, определен чрез техните кодове по Комбинираната номенклатура на Република България;
2. количеството на продуктите;
3. минималните изисквания за качество на продуктите;
4. минималното количество продукти, за което може да се иска издаване на експортна лицензия;
5. направленията на износа, за които може да бъде издадена експортна лицензия;
6. размера на субсидията и на гаранцията за метрична единица от продукта;
7. срока за подаване на тръжни документи, който е най-малко 10 работни дни.
(3) За количеството, обявено съгласно ал. 2, т. 2, могат да бъдат издадени експортни лицензии на повече от едно лице.

Чл. 9.
(1) Кандидатите за експортни лицензии подават в ДФ "Земеделие" молба по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(2) В молбата по ал. 1 се посочват:
1. фирмата, седалището, адресът на управление на кандидата и номерът на банковата му сметка;
2. (изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) кодовете по Комбинираната номенклатура на Република България на продуктите, за износа на които се иска експортна лицензия;
3. количеството и качеството на изнасяните продукти;
4. направлението и купувачът по договора за износ.
(3) Към молбата за издаване на експортна лицензия кандидатът прилага:
1. съдебна регистрация на износителя и удостоверение за актуално състояние;
2. регистрационна карта и анкетна карта, издадени от съответната областна дирекция "Земеделие и гори", доказващи, че износителят е производител на изнасяните земеделски продукти;
3. когато износителят не е производител на земеделските продукти - договор за изкупуване, заверен в областната дирекция на ДФ "Земеделие" по неговото местоизпълнение, и документ, доказващ плащането на изкупната цена;
4. (нова, ДВ, бр. 57 от 2004 г.) когато износителят е регистриран по реда на чл. 12 от Закона за храните - удостоверение за регистрация на обекта за производство или за търговия с храни, издадено от директора на регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция или на регионалната ветеринарномедицинска служба по местонахождението на обекта;
5. (предишна т. 4, ДВ, бр. 57 от 2004 г.) сключен договор за износ на продуктите по ал. 2, по направление на износа, за което е подадена молбата, или доказателства за поети от купувача задължения по бъдещ договор;
6. (предишна т. 5, ДВ, бр. 57 от 2004 г.) платежен документ за внесена гаранция за участие в търга.
(4) Количеството, за което кандидатът иска експортна лицензия, не трябва да надвишава количеството, посочено в договора по ал. 3, т. 4.
(5) Износителите могат да кандидатстват за повече от една експортна лицензия.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) Кандидатите за експортни лицензии внасят гаранция за участие в търга в размер 20 на сто от размера на субсидията, за която кандидатстват.

Чл. 11.
(1) Подадените молби за издаване на експортни лицензии се проверяват и класират от комисия, която се назначава и работи по ред, определен от Управителния съвет на ДФ "Земеделие". Не се разглеждат молби, които не отговарят на изискванията на чл. 9.
(2) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Когато сборът на количествата, за които се искат експортни лицензии от всички кандидати, надвишава общото количество продукти, за които е обявен търгът, на отделните кандидати се издават лицензии за количества, определени чрез пропорционално намаляване на заявените количества, чрез прилагане на единен коефициент на разпределение.
(3) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Единният коефициент на разпределение се определя като съотношение между количеството продукти, за които е обявен търгът, и сбора на заявените количества на всички кандидати.
(4) (Изм., ДВ, бр. 41 от 2004 г.; отм., бр. 7 от 2006 г.).

Чл. 12.
(1) В тридневен срок от провеждане на търга комисията обявява резултатите от него. Резултатите от търга се обявяват чрез поставяне на протокол за класиране на кандидатите на видно място в сградата на ДФ "Земеделие".
(2) Протоколът по ал. 1 съдържа:
1. фирмата на кандидата;
2. вида на продукта и количеството, за което ще му бъде издадена експортна лицензия;
3. качеството на продукта;
4. направлението на износа;
5. размера на гаранцията за изпълнение на лицензията.
(3) Износител, който е получил дял за експортно субсидиране, може да поиска в срок 10 работни дни от обявяване резултатите от търга да му бъде издадена експортна лицензия. Експортните лицензии се издават при условията и по реда на Наредбата за условията и реда за издаване на експортни лицензии.

Чл. 13.
(1) Държавен фонд "Земеделие" в едноседмичен срок от обявяване на резултатите връща на кандидатите, които не са получили дял за експортно субсидиране, внесените гаранции за участие в търга.
(2) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) Държавен фонд "Земеделие" връща на износителите, получили дял за експортно субсидиране, внесените гаранции за участие в търга, когато поискат издаване на експортна лицензия. Гаранцията за участие в търга може да се трансформира в гаранция за изпълнение на лицензията.
(3) Внесената гаранция за участие в търга не се възстановява на износител, получил дял за експортно субсидиране, който не поиска да му бъде издадена експортна лицензия в срока по чл. 12, ал. 3, освен когато износът на продуктите е станал невъзможен поради непреодолима сила.

Чл. 13а. (Нов, ДВ, бр. 57 от 2004 г.) Когато след провеждане на търговете останат количества продукти за износ, за които не са издадени експортни лицензии, ДФ "Земеделие" провежда нови търгове за тях по реда на тази глава.

Глава трета
КОНТРОЛ НА ИЗНАСЯНИТЕ ПРОДУКТИ И УСЛОВИЯ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЕКСПОРТНИ СУБСИДИИ

Чл. 14.
(1) Министерството на земеделието и горите (МЗГ) контролира качеството на продуктите за износ чрез акредитирани лаборатории по реда и въз основа на показателите за качество, определени с наредбите по чл.9а, ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители или в българските стандарти.
(2) Служителите на съответната специализирана служба към МЗГ вземат проби от партидите, предназначени за износ, след което запечатват контролираните продукти по начин, който не позволява да бъдат подменени.
(3) За количеството на пробите, взети за проверка на идентичността и качеството на продуктите, се изплаща експортна субсидия.
(4) Резултатите от проверката на качеството се отразяват в сертификати за качество на продуктите, които съдържат резултатите от лабораторния анализ. Установената степен на качество на земеделските продукти се вписва в експортната лицензия.

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Износителите, които притежават експортна лицензия, са длъжни, преди земеделските продукти да напуснат митническата територия на страната:
1. да информират митническото учреждение, в района на което се подготвя товаренето на земеделските продукти, съгласно чл.163, ал. 3 от Закона за митниците най-малко 24 часа преди да започнат товаренето за времето и мястото на товарните операции;
2. да представят пред митническото учреждение по т.1 митническа декларация за поставяне на земеделските продукти под режим износ;
3. да обявят, че износът ще бъде субсидиран, като впишат в клетка 44 на митническата декларация за износ номера и датата на експортната лицензия или на извлечение от нея;
4. да представят на митническите органи екземпляр № 1 на експортната лицензия или извлечение от нея;
5. да осигурят на митническите органи възможност да извършат физическа проверка и да идентифицират изнасяните земеделски продукти в мястото на товарене.

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Митническите органи в компетентното митническо учреждение за поставяне на земеделските продукти под режим износ извършват следните действия:
1. разрешават товаренето на земеделските продукти след приемане на митническата декларация за износ;
2. извършват проверка за съответствие на количеството, вида и характеристиките на земеделските продукти с декларираното в митническата декларация за износ и с приложените към нея документи съгласно чл.74 от Закона за митниците и дял седми от част първа на Правилника за прилагане на Закона за митниците (ДВ, бр. 149 и 150 от 1998 г.);
3. разрешават вдигането на стоките след пломбиране съгласно чл.251 от Правилника за прилагане на Закона за митниците;
4. вписват в екземпляр № 1 на експортната лицензия или в извлечение от нея количеството на изнасяните земеделски продукти и правят заверка, като поставят подпис и личен печат на митническия служител, извършил проверката;
5. връщат експортната лицензия или извлечението от нея на износителя.

Чл. 17.
(1) Експортна субсидия се изплаща, ако продуктите напуснат митническата територия на страната в същото състояние, в което са били при приемане на митническата декларация.
(2) Замразяването и преопаковането на продуктите, извършено с разрешение на митническите органи, не променя тяхното състояние по смисъла на ал. 1. При преопаковане може да се променят етикетите на продукта.

Чл. 18.
(1) Изнасяните земеделски продукти трябва да напуснат митническата територия на страната в срока за осъществяване на износа, посочен в експортната лицензия. Експортна субсидия се изплаща и когато износителят докаже, че срокът за осъществяване на износа не е спазен поради непреодолима сила.
(2) Когато срокът по ал. 1 изтича в неработен ден, се счита за спазен, ако износът бъде извършен в първия следващ работен ден.

Чл. 19. (Отм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.).

Чл. 20. (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Митническите органи на изходното митническо учреждение извършват митническите формалности съгласно чл.606 от Правилника за прилагане на Закона за митниците и удостоверяват датата, на която земеделските продукти напускат митническата територия на страната, чрез заверка на митническата декларация за износ.

Чл. 21.
(1) Експортна субсидия се изплаща, когато продуктите са достигнали в срока на валидност на експортната лицензия до тяхното направление в непроменено състояние.
(2) Продуктите са в непроменено състояние, когато не са подложени на преработка. Не са преработка операциите, които имат за цел запазване на продуктите - проветряване, охлаждане и замразяване.
(3) Продуктите са в непроменено състояние, когато теглото им е намаляло поради естествени причини.
(4) Експортна субсидия не се изплаща, ако продуктите са повредени или са се развалили по време на превоза, освен когато това се дължи на непреодолима сила.

Чл. 22. Изнасяните продукти са достигнали до тяхното направление, когато са влезли на територията на държавата, в която се намира тяхното местополучаване, и са преминали всички митнически формалности.

Чл. 23. Експортна субсидия се изплаща и когато износителят докаже, че продуктите не са достигнали до тяхното направление или са достигнали след изтичане срока на валидност на лицензията поради непреодолима сила.

Чл. 24.
(1) Износителят уведомява ДФ "Земеделие" за появата на събитие, което представлява непреодолима сила и представлява пречка за извършване на износа или достигане на продуктите до тяхното направление.
(2) В едномесечен срок от уведомлението по ал. 1 износителят представя доказателства пред ДФ "Земеделие" за неговото настъпване и за обективната невъзможност да се изнесат продуктите или да достигнат до тяхното направление. Износителят може да поиска удължаване на срока за осъществяване на износа или на срока на валидност на лицензията.
(3) В срок 7 работни дни от получаване на доказателствата по ал. 2 ДФ "Земеделие" уведомява износителя дали признава настъпилото събитие и последиците от него за непреодолима сила. Решението на фонда се отнася за партидите, които са засегнати от непреодолимата сила.
(4) Когато събитието бъде признато за непреодолима сила, ДФ "Земеделие" се произнася и по искането за удължаване на срока за осъществяване на износа или на срока на валидност на лицензията и го вписва в нея. Срокът за осъществяване на износа може да бъде удължен до 6 месеца, а срокът на валидност на лицензията - до края на календарната година.

Глава четвърта
РЕД ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЕКСПОРТНИ СУБСИДИИ

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) Експортна субсидия се изплаща, когато това е поискано не по-късно от 5 декември.

Чл. 26.
(1) Експортната субсидия се изплаща въз основа на заявление за плащане, подадено от износителя до ДФ "Земеделие".
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. екземпляр № 1 на експортната лицензия и извлеченията от нея;
2. (изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) копие от митническата декларация за износ, заверена съгласно чл.606 от Правилника за прилагане на Закона за митниците;
3. транспортни документи за превоз на продуктите до тяхното направление; в транспортния документ трябва да бъдат отбелязани наименованието и регистрационният номер на превозното средство и датата на натоварване на продуктите;
4. доказателства за приключване на митническите процедури в страната вносител;
5. (изм., ДВ, бр. 41 от 2004 г.) сертификатите за качество на продуктите по чл. 14, ал. 4;
6. документи, доказващи безопасността на изнесените продукти (ветеринарен сертификат, фитосанитарен сертификат);
7. документи, доказващи наличието на непреодолима сила, когато износителят се позовава на нея;
8. (изм., ДВ, бр. 41 от 2004 г.) разрешение по чл. 17, ал. 2, когато има такова.
(3) Приключването на митническите процедури в страната вносител се доказва:
1. с митнически документ за внос или копие от него, заверено от органа, който го е издал;
2. (изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) със сертификат за внос и разтоварване, издаден от българска или международна служба за контрол.
(4) Когато износителят не успее да получи документ по ал. 3, доказателство по ал. 2, т. 4 може да бъде документ за разтоварване, издаден или заверен от контролна служба на страната вносител, или сертификат за получаване на стоката, издаден от държавен орган на страната вносител, когато купувач е публичноправна организация, придружен от банков документ, издаден от банка, включена в списък, одобрен от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", който удостоверява, че стоките са заплатени по сметката на износителя.
(5) Когато документите по ал. 2, 3 и 4 не са съставени на български език, се придружават от легализиран превод.
(6) Сертификатите по ал. 3, т. 2 и ал. 4 се издават при вноса на продуктите и трябва да съдържат данни за техния вид и количество.
(7) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Списъците по ал. 4 се предоставят на износителя заедно с експортната лицензия и се обявяват чрез поставяне на видно място в сградата на ДФ "Земеделие" и публикуване в интернет страницата на фонда.

Чл. 27.
(1) Държавен фонд "Земеделие" проверява представените от износителя документи.
(2) Държавен фонд "Земеделие" може да извършва проверки на място за установяване истинността на заявените обстоятелства и да иска от износителя да представи допълнителни доказателства, включително доказателства по чл. 26, ал. 4.
(3) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Износителят може да представи в ДФ "Земеделие" и други доказателства за качеството на продуктите.

Чл. 28.
(1) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Експортна субсидия се изплаща, когато износителят докаже, че е изнесъл продукт, който съответства на кодовете по Комбинираната номенклатура, посочени в експортната лицензия.
(2) Експортна субсидия се изплаща, когато бъдат изнесени до 5 % по-малко от посоченото в експортната лицензия количество продукти. При износ на живи животни отклонението се закръглява към по-голямата бройка.
(3) Не се изплаща експортна субсидия, когато качеството на земеделските продукти е по-ниско от вписаното в експортната лицензия или не отговарят на нормативните изисквания за безопасност на животинските продукти и храните.

Чл. 29.
(1) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) В срок до 10 дни от подаване на заявлението по чл. 26, ал. 1 изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" разрешава или мотивирано отказва изплащането на експортната субсидия, за което уведомява износителя.
(2) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2004 г.) Износителят може в срок 3 дни от получаване на отказ по ал. 1 да представи възражения и/или допълнителни доказателства, по които изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" се произнася в срок до 5 работни дни.

Чл. 30.
(1) Експортната субсидия се изплаща на износителя в тридневен срок от разрешаване на изплащането по банков ред.
(2) Заедно с експортната субсидия на износителя се превежда и стойността на внесената гаранция за изпълнение на лицензията.

Чл. 31.
(1) Когато износителят получи отказ за изплащане на експортната субсидия, той губи внесената гаранция за изпълнение на експортната лицензия.
(2) Когато износителят е изнесъл продуктите до направлението на износа, но не е спазил срока по чл. 25 или не е поискал изплащане на субсидията в срока на валидност на експортната лицензия, не получава експортна субсидия, а внесената гаранция за изпълнение на лицензията му се връща.

Чл. 32.
(1) Когато износителят докаже, че до направлението на износа е достигнало част от количеството продукти, за които е издадена експортната лицензия, му се изплаща пропорционална част от експортната субсидия, а за продуктите, недостигнали направлението на износа, губи съответна част от гаранцията за изпълнение на лицензията.
(2) Когато част от количеството продукти, за които е издадена експортната лицензия, са се развалили по време на превоза, на износителя се изплаща експортната субсидия за останалата част от продуктитте.

Чл. 33. Когато земеделски продукт, за който е изплатена експортна субсидия, бъде отново внесен в страната в прясно или преработено състояние, износителят връща платената сума по чл. 30 заедно със законната лихва от датата на получаването й.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Непреодолима сила" е извънредно събитие (война, природно бедствие, забрана за внос, ембарго и др.), възникнало след издаване на експортната лицензия, което не може да бъде предвидено и предотвратено от износителя и прави невъзможно изпълнението на задълженията по нея.
2. "Преработване" е технологично въздействие върху земеделския продукт, в резултат на което се променя тарифната му класификация съгласно Комбинираната номенклатура на Република България.
3. "Експортна лицензия" е документ, който дава право на експортна субсидия при извършен износ на посочените в него количества продукти, с посоченото качество, за определена държава, в срока на неговата валидност.
4. "Износител" е физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец, което изнася без посредник земеделски продукти, определени с решение на Министерския съвет.
5. "Срок за осъществяване на износа" е срокът, в който земеделските продукти трябва да напуснат митническата територия на страната съгласно чл.12б, ал. 4 ЗПЗП.
6. "Срок на валидност на експортната лицензия" е срокът, в който земеделските продукти трябва до достигнат до крайното направление на износа съгласно чл.12б, ал. 6 ЗПЗП.
7. (Изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) "Партида" е определено количество земеделски продукти с еднороден състав, което се предлага за продажба като цяло и попада под един код по Комбинираната номенклатура на Република България.
8. "Сертификат за качество" е документ, удостоверяващ показателите на проверявания продукт и тяхното съответствие с изискванията на определен стандарт или нормативен акт.
9. "Акредитирана лаборатория" е официално призната от оторизиран държавен орган изпитвателна лаборатория за извършване на определени видове анализи.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.12б, ал. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

§ 3. (Доп., ДВ, бр. 7 от 2006 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и на директора на Агенция "Митници".

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив