Наредба № 43 от 29 октомври 2003 г. за производство и търговия на семена от зеленчукови култури (Отм. ДВ бр. 71/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 71

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 08.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 71 от 01.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. категориите семена, които се произвеждат, сертифицират и търгуват в страната;
2. условията и редът за сертификация на семената;
3. полската инспекция;
4. заготовката, опаковането и етикетирането на семената;
5. вземането на проби и извършването на анализи с цел сертификация;
6. проверката на стандартните семена;
7. последващото разфасоване на семената;
8. предлагането на пазара на сертифицирани и стандартни семена;
9. проверката на кълняемостта на семената;
10. условията и редът за извършване на последващ контрол.
(2) Наредбата се прилага за семената от зеленчуковите култури, посочени в приложение № 1.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЕМЕНА ОТ ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Чл. 2.
(1) На пазара се предлагат предбазови, базови и сертифицирани семена от зеленчуковите култури.
(2) На пазара могат да се предлагат и стандартни семена от зеленчукови култури, с изключение на индустриална цикория.

Чл. 3.
(1) Предбазовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта, под контрола на лицето по чл. 26 от Закона за посевния и посадъчен материал (ЗППМ) или притежателя на сертификата.
(2) Лицето по ал. 1 декларира писмено пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) спазването на методите и схемите при производството на предбазови семена.
(3) Предбазовите семена се предлагат на пазара, когато са сертифицирани по изискванията за базови.
(4) Предбазовите семена, сертифицирани по изискванията за базови, са предназначени за производство на базови, сертифицирани и стандартни семена.

Чл. 4.
(1) Базови семена се произвеждат от всички видове зеленчукови култури и от родителски компоненти на хибридни семена.
(2) Базовите семена се използват за производството на сертифицирани семена.

Чл. 5.
(1) Сертифицирани семена се произвеждат от всички видове зеленчукови култури.
(2) Сертифицираните семена се използват за производството на стандартни семена и зеленчуци.

Чл. 6.
(1) Стандартните семена се произвеждат директно от предбазови, базови или сертифицирани семена.
(2) Стандартните семена се използват за производство на зеленчуци.
(3) Стандартните семена подлежат на задължителен последващ контрол от ИАСАС за проверка на тяхната сортова автентичност и сортова чистота.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЕРТИФИКАЦИЯ НА СЕМЕНА

Раздел I
Условия за сертификация на семена

Чл. 7.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира семената по чл. 3, 4 и 5, които отговарят на изискаванията на приложения № 2, 3, 4 и 5 и методите за полска инспекция и лабораторни анализи за посевни качества и здравно състояние на семената, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира семена от сортове, вписани в официалната сортова листа.

Чл. 8.
(1) Сертификацията на семената се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. скица на посева, заверена от областната дирекция "Земеделие и гори";
2. документи за изходния материал;
3. писмена декларация на лицето по чл. 26 ЗППМ, че извършва методично ръководство на производството на базови и предбазови семена.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата, получили разрешение по чл. 28 ЗППМ, в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район се намират площите за производство на сертифицирани семена.
(4) Заявлението за сертификация на семена се подава в срок до 30 дни след сеитбата.
(5) Инспекторите в териториалното звено на ИАСАС съставят досие на заявените за сертификация семена.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 9. Полска инспекция се извършва за установяване съответствието на посева с изискванията на приложение № 2 и за установяване на сортовата автентичност, сортовата чистота и здравното състояние на културата по методи за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 10.
(1) Полската инспекция извършват инспекторите на ИАСАС и инспекторите, получили разрешение по чл. 6 ЗППМ.
(2) Когато полската инспекция се извършва от инспектор, получил разрешение по чл. 6 ЗППМ, към заявлението за сертификация се прилага договор, сключен между инспектора и заявителя.

Чл. 11.
(1) Инспекторите на ИАСАС извършват полска инспекция за всички категории семена.
(2) Инспекторите, получили разрешение по чл. 6 ЗППМ, могат да извършват полски инспекции на сертифицирани и стандартни семена.
(3) При необходимост здравното състояние на посева може да се установи и от представител на Националната служба за растителна защита (НСРЗ).

Чл. 12. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира извършването на полска инспекция от инспекторите, получили разрешение по чл. 6 ЗППМ.

Чл. 13.
(1) Полската инспекция се извършва, когато посевът има добре развити сортови признаци, позволяващи да се установи съответствието му с изискванията по чл. 9.
(2) Полската инспекция се извършва чрез прегледи на посевите.
(3) Заявителят е длъжен да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, 7 дни преди настъпване на съответната фаза на развитие на културата за извършване на преглед.

Чл. 14.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава от инспектора, извършил полската инспекция, в тридневен срок от последния преглед на полето.

(3) Актът за полска инспекция се съставя в три екземпляра, като първият екземпляр се предоставя на заявителя, вторият екземпляр се прилага към досието, а третият екземпляр се съхранява от полския инспектор.

Чл. 15. Акт за полска инспекция на хибридните семена се издава, когато резултатите от последващия контрол на родителските компоненти показват, че всеки родителски компонент отговаря на изискванията за сортова автентичност и сортова чистота за съответната категория семена, съгласно методите за последващ контрол, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 16. С акта за полска инспекция на стандартни семена се удостоверяват сортовата чистота и автентичност на сорта.

Чл. 17. Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията по чл. 9, но несъответствията могат да бъдат отстранени, инспекторът писмено определя срок за отстраняването им и след неговото изтичане извършва повторен преглед в същата фаза на развитие на културата. За извършване на повторен преглед заявителят заплаща такса съгласно тарифата по ЗППМ.

Чл. 18.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията по чл. 9 и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторния преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът уведомява писмено заявителя.
(2) Посевът по ал. 1 се бракува или със съгласието на заявителя се категоризира от инспектора в по-ниска категория, когато отговаря на изискванията по чл. 9 за нея. Бракуването или категоризирането на посева в по-ниска категория се отразява в акта за полска инспекция и се подписва от заявителя.

Чл. 19.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да поиска арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комсия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се производителят да извършва допълнителни манипулации в посева между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по ЗППМ.

Раздел III
Заготовка на семената

Чл. 20.
(1) Семената, произведени от посевите, за които е издаден акт за полска инспекция, се почистват и се заготвят в хомогенни партиди и опаковки с нетно тегло или брой на семената, определени от заявителя.
(2) Партидите по ал. 1 трябва да имат максимални размери съгласно приложение № 4 или да бъдат опаковани в малки опаковки.

Раздел IV
Вземане на проби

Чл. 21.
(1) Проби за лабораторни анализи и последващ контрол на зеленчукови семена се вземат от партиди, заготвени съгласно чл. 20. (2) Проби за извършване на контролни анализи се вземат при съхранението на семената и при предлагането им на пазара.
(3) Вземане на проби се извършва и при презаготовка.

Чл. 22.
(1) Вземането на проби се извършва от пробовземачи, определени от изпълнителния директор на ИАСАС, по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Пробите се вземат в присъствието на заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Пробовземачът взема изходна проба,от която формира шест средни проби. Средните проби са с размери съгласно приложение № 4 и служат за:
1. анализ за кълняемост и аналитична чистота;
2. анализ за влага;
3. здравен анализ - за културите по приложение № 5;
4. последващ контрол - за лабораторни тестове и/или за грунтов контрол;
5. съхранение в ТЗ на ИАСАС; 6. заявителя - по негово искане.
(4) Пробовземачът затваря и опакова средните проби съгласно методи за вземане на проби, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(5) Пробата по ал. 3, т. 5 се съхранява до изтичане срока на действие на сертификата и се ползва при необходимост от допълнителни изпитвания, включително за арбитражни анализи.

Чл. 23.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Протоколът се подписва от пробовземача и от заявителя или от упълномощено от него лице.
(2) Протоколът по ал. 1 се прилага към досието.

Чл. 24.
(1) Пробовземъчът изпраща в 3-дневен срок взетите проби с екземпляр от протокола за лабораторни анализи и последващ контрол.
(2) Взетите проби се използват само за целите на лабораторни изпитвания и последващ контрол. Остатъчните количества не се връщат на заявителя.

Чл. 25.
(1) Когато заявителят иска да провери посевните качества на семената преди окончателната им заготовка, може да вземе проби от тях за лабораторен анализ.
(2) Лабораторните анализи на пробите по ал. 1 се извършват в лаборатория на ИАСАС или в лаборатория по чл. 7 ЗППМ, като резултатите важат само за представената проба.

Раздел V
Лабораторни анализи за посевни качества и здравно състояние

Чл. 26.
(1) Средните проби се изследват за посевни качества - аналитична чистота, кълняемост и влага, в лаборатория на ИАСАС или лаборатория по чл. 7 ЗППМ, която е одобрена за извършване на анализи на зеленчукови култури.
(2) Средните проби се изследват за здравно състояние на културите по приложение № 5. Изследването за здравно състояние се извършва в лаборатория на НСРЗ или в лаборатория по чл. 8 ЗППМ.

Чл. 27.
(1) Лабораторните анализи се извършват по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 31, ал. 8 и 9 ЗППМ.
(2) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за резултатите от него по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС или от генералния директор на НСРЗ.
(3) Документът се изготвя в три екземпляра - един за лабораторията, един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и един за заявителя. (4) Документът се издава в 3-дневен срок от приключване на лабораторния анализ.

Чл. 28. Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията за посевни качества или здравно състояние, семената могат да бъдат предлагани на пазара.

Чл. 29.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията за посевни качества или здравно състояние, лабораторията, извършила анализа, уведомява писмено заявителя и ТЗ, взело пробите.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1, а заявителят е длъжен да върне издадените етикети в ТЗ на ИАСАС.
(3) Семената, които не отговарят на изискванията за кълняемост, се предлагат на пазара само след разрешение по чл. 39 ЗППМ. (4) Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за кълняемост на семената чрез смесване със семена от други партиди от същия вид, сорт и размножение. В този случай се извършва повторно пробовземане и анализ.

Чл. 30. Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за посевни качества на семената чрез презаготовка. В този случай семената се подлагат на повторен анализ.

Чл. 31.
(1) Когато не е съгласен с резултатите от лабораторните анализи за посевни качества или от здравния анализ на семената, заявителят може да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС или до генералния директор на НСРЗ за извършване на арбитражен лабораторен анализ.
(2) Арбитражният анализ се извършва в Централната лаборатория на ИАСАС или в Централната лаборатория по карантина на растенията на НСРЗ.
(3) Когато резултатите от арбитражния анализ потвърдят резултатите от първия анализ, заявителят заплаща държавна такса.

Раздел VI
Ред за издаване на сертификат

Чл. 32.
(1) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи.
(2) Сертификатът се издава в 2 екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, което е взело пробите.
(3) Сертификатът има срок на валидност една година от датата на издаването.

Глава четвърта
СТАНДАРТНИ СЕМЕНА

Чл. 33.
(1) Полската инспекция на стандартни семена се извършва по реда на глава трета, раздел II.
(2) Стандартните семена, произведени от посеви, за които е издаден акт за полска инспекция, се почистват и се заготвят в хомогенни партиди по реда на глава трета, раздел III.
(3) Върху опаковките на стандартните семена се поставя етикет от производителя или заготвителя. Етикетът е с тъмножълт цвят и съдържа данните, посочени в приложение № 6.

Чл. 34. Производителите и заготвителите на стандартни семена водят регистър на произведените или заготвените партиди. Данните от регистъра се съхраняват в период 7 години.

Чл. 35.
(1) Заготвителите на стандартни семена вземат проби от заготвените партиди за лабораторни анализи за посевни качества и за здравен анализ на семената. Пробите са с размер и тегло съгласно приложение № 4.
(2) Вземането на проби и лабораторните анализи за посевни качества и за здравно състояние на семената, се извършват съгласно методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, по чл. 31 ЗППМ.
(3) Лабораторните анализи за посевни качества на стандартните семена се извършват в лабораториите по чл. 7, ал. 3 ЗППМ, а за определяне на здравното състояние на семената - в лаборатории на НСРЗ или в лабораториите по чл. 8 ЗППМ. За резултатите от лабораторните анализи се издава документ по чл. 27, ал. 2.

Чл. 36.
(1) На пазара се предлагат стандартни семена, вписани в Официалната сортова листа и отговарящи на изискванията на приложения № 2 и 3 и на методите за полска инспекция и за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Производителите и заготвителите на стандартни семена удостоверяват с фирмен документ съответствието на семената с изискванията на приложения № 2 и 3 и с методите за полска инспекция и за лабораторни анализи.
(3) Фирменият документ съдържа данните, посочени в приложение № 6, номера на акта за полска инспекция и номера на документа за лабораторен анализ.
(4) Фирменият документ има срок на валидност една година.

Чл. 37.
(1) Производителят, заготвителят или търговецът на стандартните семена подава до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, за предлагане на семената на пазара. Към заявлението се прилага фирменият документ.
(2) Въз основа на заявлението упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице взема проба за последващ контрол и контролна проба, които се съхраняват от ИАСАС.

Чл. 38. Когато партида стандартни семена, за която има издаден фирмен документ, бъде разфасована, разфасованите семена се предлагат на пазара след вземане на проби за последващ контрол.

Глава пета
ОПАКОВАНЕ, ЕТИКЕТИРАНЕ И РАЗФАСОВАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ СЕМЕНА

Раздел I
Опаковане и етикетиране на семена с цел предлагане на пазара

Чл. 39.
(1) Семената се опаковат в хартиени, синтетични опаковки или в опаковки от друг подходящ за тяхното съхранение материал.
(2) Опаковките на семената се затварят чрез машинно зашиване или чрез топло залепване.

Чл. 40.
(1) Върху външната страна на опаковката на семената, предназначени за сертификация, се поставя етикет, издаден от ИАСАС. (2) Етикетът се изработва от устойчив на късане или самозалепващ се материал с размери 114 mm x 70 mm.
(3) Според категорията на семената етикетът е:
1. за предбазови семена - бял с диагонална виолетова ивица;
2. за базови семена - бял;
3. за сертифицирани семена - син.
(4) Етикетът се поставя по следните начини:
1. зашива се за опаковката;
2. залепва се върху опаковката, когато е самозалепващ се;
3. поставя се в опаковката, когато опаковката е прозрачна и етикетът може да бъде прочетен.

Чл. 41.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 6, написани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) При етикетиране на генетично модифицирани сортове на етикета се отбелязва, че този сорт е генетично модифициран.
(3) В етикета се посочват всички химически третирания на семената. Използваните препарати се отбелязват с тяхното търговско наименование.

Чл. 42. Опаковките на семената се затварят и етикетите се поставят по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 43.
(1) Заявителят е длъжен, преди да се извърши опаковане и етикетиране на семената, да отправя до ТЗ на ИАСАС писмено искане за издаване на етикети, в което се посочват: големината и броят на партидите, нетното тегло или броят на семената в опаковките и тяхното местонахождение. Искането се отправя до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Въз основа на искането ТЗ на ИАСАС издава на заявителя съответния брой етикети с идентификационните номера на партидите.
(3) Заявителят е длъжен да върне на ТЗ на ИАСАС, което е издало етикетите, останалите неизползвани етикети.
(4) Искането по ал. 1 се прилага към досието, а връщането на етикетите се отбелязва в него.

Чл. 44. Инспекторите на ИАСАС контролират опаковането и етикетирането на семената.

Чл. 45.
(1) Забранява се отварянето на опаковките без разрешение на ИАСАС, освен при:
1. презаготовка на семената преди тяхното сертифициране;
2. допълнителни третирания на семената с цел растителна защита;
3. последващо разфасоване.
(2) В случаите по ал. 1 заявителят връща етикетите на отворените опаковки в ТЗ на ИАСАС, на територията на което се намират семената, и иска издаването на нови етикети. Връщането на етикетите и издаването на нови етикети се отбелязва в досието.

Чл. 46. Разпоредбите на този раздел не се отнасят за малките опаковки.

Раздел II
Последващо разфасоване, опаковане и етикетиране на семената

Чл. 47.
(1) При последващо разфасоване на опаковки сертифицирани семена притежателят на сертификата или търговецът на семената е длъжен да подаде заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената. Към заявлението се прилага копие на сертификата.
(2) Заявителят връща етикетите на опаковките, подлежащи на разфасоване, и получава нови.
(3) След приключването на последващото разфасоване заявителят уведомява ТЗ на ИАСАС.
(4) Упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице проверява на място извършената разфасовка.
(5) Лицето по ал. 4 нанася в копието на сертификата извършените промени и ги заверява с официален печат.
(6) Разходите за присъствие на длъжностното лице са за сметка на заявителя.

Чл. 48. Когато при разфасоването на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, за която няма заявен етикет, пробовземачът ги запечатва.Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Раздел III
Малки опаковки

Чл. 49.
(1) Разрешава се сертифицираните и стандартните семена да се предлагат на пазара под формата на малки опаковки.
(2) Малките опаковки са с максимално нетно тегло:
1. до 5 кг семена за бобови;
2. до 500 г семена от лук, кервел, аспержи, манголд, червено (салатно) цвекло, ряпа, дини, тиква, тиквички, моркови, репички, черен корен, спанак;
3. до 100 г семена от другите зеленчукови култури.
(3) Върху малките опаковки се посочват данните по приложение № 6 и данните за лицето, което е опаковало семената. Данните се отпечатват с размер на шрифта не по-малък от 12 пункта.
(4) Малките опаковки се изработват от следните материали, които гарантират съхранението на семената:
1. промазана хартия;
2. метално фолио или от друг синтетичен материал, подходящ за топло залепване;
3. метални опаковки.

Чл. 50.
(1) Семената се разфасоват в малки опаковки по реда на чл. 47.
(2) Семената се разфасоват в малки опаковки от лица, получили разрешение по чл. 28 ЗППМ. Лицата, извършили разфасовката, отговарят за идентичността на семената в малки опаковки с тази на семената от разфасованите опаковки.

Чл. 51.
(1) Семената, опаковани в малки опаковки, са сертифицирани или стандартни.
(2) Срокът на действие на сертификата или фирмения документ е:
1. две години за семената, съхранявани в опаковки по чл. 49, ал. 4, т. 1;
2. три години за семената, съхранявани в опаковки по чл. 49, ал. 4, т. 2 и 3.

Глава шеста
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ СЕМЕНА

Раздел I
Внос на семена

Чл. 52.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на семената от внос с посоченото в документите по чл. 57, ал. 2 ЗППМ.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 пробовземач, определен от ИАСАС, взема изходна проба, от която се оформят средни проби по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите. Средните проби се използват за:
1. извършване на лабораторен анализ за посевни качества;
2. извършване на лабораторни анализи за здравно състояние;
3. извършване на последващ контрол;
4. съхранение в ИАСАС.
(3) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по реда на чл. 23.

Чл. 53.
(1) Лабораторният анализ на семената от внос се извършва в Централната лаборатория на ИАСАС/НСРЗ по реда на глава трета, раздел V.
(2) Забранява се предлагането на пазара и използването в страната на семената от внос до получаването на резултатите от лабораторния анализ.
(3) Когато резултатите от лабораторните анализи покажат, че семената отговарят на изискванията на приложения № 3 и 5, определено от изпълнителния директор на ИАСАС лице издава в 3-дневен срок документ за търговия в страната по чл. 58, ал. 9 ЗППМ. Документът може да се издаде, преди да са получени резултатите от грунтовия контрол.
(4) Документът за търговия на семената от внос има срок на действие една година от датата на издаването му.
(5) Когато резултатите от лабораторните анализи покажат, че семената не отговарят на изисквания на приложения № 3 и 5, Централната лаборатория на ИАСАС/НСРЗ писмено уведомява вносителя и ТЗ на ИАСАС, на чиято територията се намират семената, за изискванията, на които те не отговарят. Семената се изнасят от страната или се унищожават.
(6) Семената от внос, за които е издаден документ за търговия в страната, се предлагат на пазара с опаковките и етикетите, с които са внесени в страната, и с допълнителен етикет или стикер за малките опаковки, който съдържа данните на български език. Етикетът или стикерът се поставят върху опаковката по начин, който гарантира сигурността на опаковането и затварянето на опаковките.

Чл. 54. За извършване на лабораторен анализ на семената от внос вносителят заплаща държавна такса.

Раздел II
Предлагане на пазара

Чл. 55.
(1) Семената от зеленчукови култури се предлагат на пазара с ясно и четливо копие на сертификата или фирмения документ, върху което са поставени печатът и подписът на търговеца.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продадени семена и датата на продажбата.
(3) Фактите по ал. 2 се записват в книгата по чл. 62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира записаните в книгата продажби на семена.
(5) Когато предмет на търговията е цялата партида, оригиналът на сертификата/фирмения документ става притежание на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 56. Износът на всички категории сертифицирани семена се извършва със сертификат по чл. 32, ал. 1 ЗППМ или ISTA сертификат.

Чл. 57.
(1) Износителите на семена подават в Централната лаборатория на ИАСАС заявление по образец за издаване на сертификат по ISTA и/или OEСD. или друг документ по чл. 61 ЗППМ.
(2) Вземането на проби от семената за износ за издаване на сертификатите по ал. 1 се извършва по реда на глава трета, раздел IV.
(3)Сертификатът се издава от длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС.

Глава седма
ПРОВЕРКА НА КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА

Чл. 58.
(1) Партидите сертифицирани и стандартни семена се проверяват за съответствие на тяхната кълняемост с изискванията на приложение № 3 един месец преди изтичането на срока на валидност на сертификата, фирмения документ или документа за търговия на семена от внос.
(2) Проверката на съответствието по ал. 1 се извършва чрез лабораторен анализ на семената.

Чл. 59.
(1) Лицето, което притежава семената, подава заявление за извършване на лабораторен анализ за проверка сътветствието на кълняемостта на семената в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Заявлението по ал. 1 е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, и се придружава от сертификата и документ за последващ контрол, когато е издаден такъв.
(3) Вземането на проби за лабораторен анализ по ал. 1 се извършва по реда на глава трета, раздел IV.

Чл. 60.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че семената отговарят на изискването за кълняемост, лабораторията издава документ за анализа. Документът се издава в два екземпляра, един от които се изпраща на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, а другият се изпраща на заявителя.
(2) Въз основа на документа по ал. 1 ИАСАС издава на заявителя сертификат по образец, утвърден от изпълнителния директор на агенцията.
(3) Върху стария етикет се поставя самозалепващ се стикер по чл. 32, ал. 3 ЗППМ.

Чл. 61.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че семената не отговарят на изискването за кълняемост, лабораторията уведомява ТЗ на ИАСАС и заявителя.
(2) В случаите по ал. 1 ИАСАС анулира сертификата и забранява предлагането на пазара на семената, а издадените етикети се връщат в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(3) Търговецът може да отстрани отклоненията от изискванията за кълняемост по реда на чл. 30.

Чл. 62.
(1) Проверката на кълняемостта на стандартните семена се извършва по реда на чл. 58.
(2) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че стандартните семена отговарят на изискването за кълняемост съгласно приложение № 3, заявителят е длъжен да издаде фирмен документ, в който да посочи установената кълняемост.
(3) В случаите по ал. 2 установената кълняемост на семената се посочва на етикета или на самозалепващ се стикер, поставен върху етикета, без да се закриват неговите реквизити.

Глава осма
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ

Чл. 63.
(1) Последващ контрол на семена от зеленчукови култури се извършва за установяване сортовата им чистота и автентичност.
(2) Последващият контрол се извършва:
1. чрез грунтов контрол;
2. чрез лабораторни методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.

Чл. 64.
(1) На грунтов контрол подлежат всички партиди сертифицирани и стандартни семена.
(2) Грунтовият контрол се извършва от ИАСАС при съхранение и предлагане на пазара на семената.

Чл. 65.
(1) На родителските компоненти на хибридните семена зеленчукови култури се извършва последващ контрол чрез лабораторни методи за културите, за които има такива методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) На хибридните семена зеленчукови култури се извършва последващ контрол чрез лабораторни методи за културите, за които има такива методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 66. Последващ контрол се извършва въз основа на взети проби.

Чл. 67. Взетите проби за родителските компоненти и хибридните семена от зеленчукови култури и протоколите за вземане на проби за последващ контрол се изпращат в Централната лаборатория на ИАСАС за извършване на лабораторните анализи.

Чл. 68.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената отговарят на изискването за сортова чистота и автентичност, лабораторията издава документ за сортова чистота по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. (2) Документът по ал. 1 се изготвя в три екземпяра: един за Централната лаборатория на ИАСАС, един за притежателя на семената и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите за последващ контрол.

Чл. 69. Когато резултатите от последващ контрол чрез лабораторни методи на родителските компоненти и хибридни семена зеленчукови култури показват, че семената не отговарят на изискванията, заявителят/притежателят на семената се уведомява писмено. В този случай на семената се извършва грунтов контрол и те не се търгуват до излизане на резултатите от грунтовия контрол.

Чл. 70.
(1) Взетите проби за грунтов контрол и протоколите към тях се изпращат в ТЗ за грунтов контрол.
(2) При доказана сортова чистота и автентичност служител от ТЗ за грунтов контрол издава свидетелство по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, в три екземляра, от които един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, един за притежателя на семената и един за съхранение в ТЗ за грунтов контрол.
(3) Когато посевът не отговаря на сортова чистота и автентичност по време на извършване на грунтов контрол, служителят по ал. 2 уведомява лицето, притежаващо семената, и му осигурява достъп до посева. Забранява се търговията с тези семена.

Чл. 71. Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че предбазовите и базовите семена не отговарят на изискванията за сортова чистота и сортова автентичност за съответната категория, но отговарят на изискванията за по-ниска категория, служителят от ТЗ на ИАСАС одобрява семената за категорията, на която отговарят.

Чл. 72.
(1) Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че семената не отговарят на изискванията за сортова чистота и сортова автентичност за съответната категория, писмено се уведомява ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и се посочват резултатите.
(2) Семената се бракуват и не могат да се търгуват.
(3) Официалните етикети се вземат от представител на ИАСАС, а етикетите на стандартните семена се премахват от опаковките от лицето по чл. 33, ал. 3.
(4) Лицето, на което е издаден сертификата/ фирмения документ за стандартните семена, или лицето, което притежава семената в търговската мрежа, от които са взети проби, или притежателят (вносителят) на семената от внос уведомява ТЗ на ИАСАС, взело пробите, за количествата налични и продадени семена, както и лицата, на които са продадени.

Чл. 73. Резултатите от последващ контрол на семената в търговската мрежа се отнасят само за партидите, от които са взети пробите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Официален етикет" е етикет, издаден от ИАСАС или от сертифициращ/контролен орган на страна - износител на семена.
2. "Грунтов контрол" е основен метод за проверка чрез полско парцелно изпитване на посевния материал с цел определяне на неговата сортовата автентичност и сортовата чистота.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите семена по чл. 2 са еквивалентни на категориите семена, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазови семена (ПБ) - на семена Супер елит (СЕ) и родителски компоненти;
2. базови семена (Б) - на семена Елит (Е) и родителски компоненти;
3. сертифицирани семена (С) - на семена Първо размножение (I р.), включително хибридните семена (F1) и семена Второ размножение;
4. стандартни семена (СТ) - няма еквивалентна категория.

§ 3. За всички "малки опаковки", които се търгуват с вече издаден семеконтролен документ и които отговарят на изискванията по чл. 49, ал. 4, срокът на действие на документа се коригира по чл. 51, ал. 2.

§ 4. Издаването на: актове за полска инспекция; протоколи за вземане на проби; документи за лабораторни анализи за посевни качества/здравно състояние, включително информативни анализи; сертификати; документи за сортова чистота от лабораторни методи и грунтов контрол и документи за търговия на семена от внос - се извършва в посочените в наредбата срокове, при условие че са заплатени таксите по тарифата от ЗППМ.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл.29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 (pdf)

Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1, чл. 36, ал. 1 и 2 (pdf)

Приложение № 3 към чл. 7, ал. 1, чл. 36, ал. 1 и 2, чл. 53, ал. 3 и 5, чл. 58, ал. 1 и чл. 62, ал. 2 (pdf)

Приложение № 4 към чл. 7, ал. 1, чл. 20, ал. 2, чл. 22, ал. 3, чл. 35, ал. 1 (pdf)

Приложение № 5 към чл. 7, ал. 1, чл. 22, ал. 3, т. 3, чл. 26, ал. 2, чл. 53, ал. 3 и 5 (pdf)

Приложение № 6 към чл. 41, ал. 1, чл. 49, ал. 3 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив