Наредба № 46 от 29 октомври 2003 г. за производство и търговия на семена от маслодайни и влакнодайни култури (Отм. ДВ бр. 77/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 77

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 08.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 77 от 19.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. категориите семена от маслодайни и влакнодайни култури, които се произвеждат, сертифицират и търгуват в страната;
2. условията и редът за сертификация на семената;
3. условията и редът за одобряване на търговските семена;
4. полската инспекция;
5. заготовката, опаковането и етикетирането на семената;
6. вземането на проби и извършването на анализи;
7. проверка кълняемостта на семената;
8. последващото разфасоване на семена;
9. предлагането на пазара на сертифицирани и търговски семена;
10. условията и редът за извършване на последващ контрол.
(2) Наредбата се прилага за семената от маслодайни и влакнодайни култури, посочени в приложение № 1.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЕМЕНА ОТ МАСЛОДАЙНИ И ВЛАКНОДАЙНИ КУЛТУРИ

Чл. 2. Семената от маслодайните и влакнодайните култури се предлагат на пазара като предбазови, базови, сертифицирани, сертифицирани първо размножение, сертифицирани второ размножение, сертифицирани трето размножение и търговски.

Чл. 3.
(1) Предбазовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта, под контрола на лицето по чл. 26 от Закона за посевния и посадъчен материал (ЗППМ) или притежателя на сертификата.
(2) Лицето по ал. 1 декларира писмено пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) използваните методи и схеми при производството на предбазови семена.
(3) Предбазовите семена се предлагат на пазара, когато са сертифицирани по изискванията за базови. (4) Предбазовите семена, сертифицирани по изискванията за базови, сa предназначени за производство на базови, сертифицирани, сертифицирани първо, второ и трето размножение.

Чл. 4.
(1) Базови семена се произвеждат от:
1. всички директни сортове при видовете маслодайни и влакнодайни култури;
2. родителски компоненти на хибридите, които са:
а) базови семена от самоопрашени линии;
б) базови семена от прости хибриди.
(2) Базовите семена са предназначени за производството на категориите:
1. при директните сортове - на сертифицирани семена, сертифицирани първо размножение и по искане на лицето по чл. 3 - на сертифицирани второ и трето размножение;
2. при хибридите - на сертифицирани семена.

Чл. 5.
(1) Сертифицирани семена се произвеждат от: репица, кафяв синап, рапица, двудомен коноп, сафлор, черен синап, ким, слънчоглед, мак, бял синап, кимион и сусам.
(2) Сертифицираните семена не са предназначени за производството на семена.

Чл. 6.
(1) Сертифицираните семена първо размножение се произвеждат от: фъстъци, еднодомен коноп, лен, соя, памук и рицин.
(2) Сертифицираните семена първо размножение са предназначени за производството на сертифицирани семена второ и трето размножение или за цели, различни от семепроизводство.

Чл. 7.
(1) Сертифицираните семена второ размножение се произвеждат от: фъстъци, лен, соя, памук, рицин и еднодомен коноп.
(2) Сертифицираните семена второ размножение от лен са предназначени за производството на сертифицирани семена трето размножение.
(3) Сертифицираните семена второ размножение от останалите култури са предназначени за цели, различни от семепроизводство.

Чл. 8.
(1) Сертифицираните семена трето размножение се произвеждат от лен.
(2) Сертифицираните семена трето разможение са предназначени за цели, различни от семепроизводството.

Чл. 9.

(1) Търговски семена се произвеждат от видовете: фъстъци, кафяв синап, черен синап,бял синап, кимион, рицин и сусам.
(2) Търговските семена:
1. се идентифицират само с вида;
2. се одобряват от ИАСАС, че отговарят на изискванията на т. 1 и на изискванията за посевни качества и здравно състояние.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА СЕМЕНАТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 10. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира семената по чл. 3 - 8, които отговарят на изискванията на приложения № 2, 3, 4 и 5 и методите за полска инспекция и лабораторни анализи за посевни качества и здравно състояние на семената, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 11.
(1) Сертификацията на семената се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на парцела за семепроизводство, заверена от областна (общинска) дирекция "Земеделие и гори" на МЗГ;
2. документи за изходния материал (изходните семена);
3. писмена декларация на селекционера, че ще извършва методично ръководство на производството на базови и предбазови семена;
4. разрешително, издадено от министъра на земеделието и горите, за производство на семена от коноп със съдържание на тетрахидроканабинол под 0,2 тегловни процента съгласно Наредба № 12 от 2001 г. за условията и реда за семепроизводство, отглеждане и внос на растения и семена от рода на конопа (канабис) със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол и за внос и износ на семена от опиев мак (ДВ, бр. 44 от 2001 г.) - при подадена заявка за сертификация на семена от коноп. (3) Заявлението за сертификация се подава от лицата по чл. 28 ЗППМ в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район са площите за производство на сертифицирани семена.
(4) Заявлението за сертификация се подава 30 дни след извършване на сеитбата и се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявените за сертификация семена.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 12. Полска инспекция се извършва за установяване съответствието на посева с изискванията съгласно приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 13.
(1) Полската инспекция се извършва от инспектори от ИАСАС и от инспектори по чл. 6 ЗППМ.
(2) Когато полската инспекция се извършва от инспектор по чл. 6 ЗППМ, към заявлението за сертификация се прилага договор, сключен между инспектора и заявителя.

Чл. 14.
(1) Инспекторите на ИАСАС извършват полска инспекция на всички категории семена.
(2) Полски инспектори по чл. 6 ЗППМ могат да извършват полска инспекция на категориите: сертифицирани семена, сертифицирани семена първо, второ и трето размножение.
(3) При необходимост здравното състояние на посева може да се установи и от представител на Националната служба за растителна защита (НСРЗ).

Чл. 15. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира извършването на полска инспекция от инспекторите по чл. 6 ЗППМ.

Чл. 16.
(1) Полската инспекция се извършва, когато посевът има добре развити сортови признаци, позволяващи да се установи съответствието му с изискванията по чл. 12.
(2) Полската инспекция се извършва чрез прегледи на посевите.
(3) Заявителят е длъжен да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, 7 дни преди настъпване на съответната фаза на развитие на културата за извършване на преглед.

Чл. 17.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава от инспектора, извършил полската инспекция, в тридневен срок от последния преглед на полето.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в три екземпляра. Единият екземпляр се предоставя на заявителя, вторият се добавя към досието по чл. 11, ал. 5, а третият се съхранява в ТЗ на ИАСАС или от инспектора по чл. 6 ЗППМ, когато полската инспекция е извършена от него.

Чл. 18. Актът за полска инспекция на хибридни семена се издава само ако резултатите от последващ контрол на родителските компоненти показват, че всеки родителски компонент отговаря на изискванията за съответната категория, посочени в методите за последващ контрол, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 19.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствие на посева с изискванията по чл. 12, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичане на срока инспекторът извършва повторен преглед в същата фаза на развитие на културата, за който заявителят заплаща такса, определена с тарифата по ЗППМ.

Чл. 20.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията по чл. 12 и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът писмено уведомява заявителя.
(2) Посевът се бракува или със съгласието на заявителя се категоризира от инспектора в по-ниска категория, ако отговаря на изискванията по чл. 12 за нея. Бракуването или категоризирането на посева в по-ниска категория се отразява в акта за полска инспекция и се подписва от заявителя.

Чл. 21.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, той може в срок до 5 дни от тяхното получаване да поиска арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се производителят да извършва допълнителни манипулации в посева между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по ЗППМ.

Раздел III
Заготовка на семената

Чл. 22.
(1) Произведените семена от посевите, за които има издаден акт за полска инспекция, се почистват и се оформят в хомогенни партиди.
(2) Хомогенните партиди имат максимални размери в зависимост от вида култура съгласно приложение № 4 и се опаковат в опаковки с нетно тегло или брой семена, определени от заявителя.

Раздел IV
Опаковане и етикетиране на семената

Чл. 23.
(1) Семената се опаковат в хартиени, синтетични, метални или в други опаковки от естествени материали.
(2) В зависимост от начина на затварянето им опаковките могат да бъдат:
1. машинно зашити;
2. затварящи се чрез топло залепване;
3. метални или синтетични със затваряне, съответстващо на вида материал.

Чл. 24.
(1) Върху външната страна на опаковката на семената, предназначени за сертифицикация, задължително се поставя етикет, издаден от ИАСАС.
(2) Етикетът се изработва от устойчив на късане или самозалепващ се материал с размери 114 mm x 70 mm.

Чл. 25.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 6, изписани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) При етикетиране на генетично модифицирани сортове на етикета се отбелязва, че този сорт е генетично модифициран.
(3) Всички химически третирания на семената се посочват на етикета. Разрешените препарати се отбелязват на етикета с тяхното търговско наименование за употреба в страната.

Чл. 26.
(1) В зависимост от категорията на семената етикетът е:
1. бял с диагонална виолетова ивица - за предбазови семена;
2. бял - за базови семена;
3. син - за сертифицирани семена и за сертифицирани семена първо размножение;
4. червен - за сертифицирани семена второ и трето размножение.
(2) В зависимост от начина на поставяне етикетът е:
1. зашит за опаковката;
2. самозалепващ се;
3. поставен в опаковката, ако тя е прозрачна и етикетът може да бъде прочетен.

Чл. 27. Опаковките на семената се затварят и етикетите се поставят по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 28.
(1) Преди да се извърши опаковането и етикетирането на семената, заявителят отправя писмено искане за етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, в което се посочват: големината и броят на партидите, нетното тегло и броят на семената в опаковките и тяхното местонахождение.
(2) Въз основа на искането заявителят получава съответния брой етикети с идентификационните номера на партидите.
(3) Искането се добавя към попълненото до този момент досие.

Чл. 29. Заявителят е длъжен да върне на ТЗ на ИАСАС, издало етикетите, останалите неизползвани етикети. Този факт се отбелязва в досието.

Чл. 30.
(1) Забранява се отварянето на опаковките без разрешение на ИАСАС освен при:
1. презаготовка на семената преди сертифицирането им;
2. допълнителни растителнозащитни третирания на семената;
3. последващо разфасоване.
(2) Етикетите на отворените опаковки се връщат в ТЗ на ИАСАС.
(3) В случаите по ал. 1 заявителят подава писмено искане за нови етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(4) Връщането на етикетите и искането за нови се отбелязва в досието.

Раздел V
Вземане на проби

Чл. 31.
(1) Проби за лабораторни анализи и последващ контрол се вземат от партиди след заготовка съгласно чл. 22.
(2) Проби за извършване на контролни анализи се вземат при съхранението на семената и при предлагането им на пазара.
(3) Вземане на проби може да се извършва и при презаготовка.

Чл. 32.
(1) Вземането на проби се извършва от длъжностно лице - пробовземач, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, по методи, утвърдени от министъра на МЗГ, съгласно чл. 31, ал. 6 ЗППМ.
(2) Проби се вземат в присъствието на заявителя или негов представител.

Чл. 33.
(1) Пробовземачът взема изходна проба, от която формира шест средни проби. Средните проби са с размери съгласно приложение № 4 и служат за:
1. анализ за кълняемост и аналитична чистота; 2. анализ за влага;
3. здравен анализ - за културите по приложение № 5;
4. последващ контрол;
5. съхранение в ТЗ на ИАСАС;
6. заявителя - по негово искане.
(2) Пробата по ал. 1, т. 5 се съхранява до изтичане срока на действие на сертификата и се ползва при необходимост от допълнителни изпитвания, включително за арбитражни анализи.

Чл. 34.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Протоколът се подписва от пробовземача и от заявителя или от упълномощено от него лице и се прилага към досието.

Чл. 35.
(1) Пробовземъчът изпраща в 3-дневен срок взетите проби с екземпляр от протокола за лабораторни анализи и последващ контрол.
(2) Взетите проби се използват само за целите на лабораторни изпитвания и последващ контрол. Остатъчните количества не се връщат на заявителя.

Чл. 36.
(1) Когато заявителят иска да провери посевните качества на семената, преди окончателната им заготовка може да вземе проби от тях за лабораторен анализ.
(2) Лабораторните анализи се извършват в лаборатория на ИАСАС или в лаборатория по чл. 7 ЗППМ, като резултатите важат само за представената проба.

Чл. 37. Разходите по изпращането на пробите за лабораторни анализи в съответната лаборатория и в ТЗ за грунтов контрол са за сметка на заявителя.

Раздел VI
Лабораторни анализи за посевни качества и здравно състояние

Чл. 38.
(1) Взетите проби семена се изследват за посевни качества - аналитична чистота, кълняемост и влага, в лаборатория на ИАСАС или лаборатория по чл. 7 ЗППМ, одобрена за извършване на анализи на маслодайни и влакнодайни култури.
(2) Взетите проби семена се изследват за здравно състояние за културите по приложение № 5 в лаборатория на НСРЗ или в лаборатория по чл. 8 ЗППМ.

Чл. 39. Лабораторните анализи се извършват по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 31, ал. 8 и 9 ЗППМ.

Чл. 40.
(1) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за резултатите от него по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС/генералния директор на НСРЗ.
(2) Документът се съставя в три екземпяра: един за лабораторията, един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и един за заявителя.
(3) Документът се издава в 3-дневен срок след приключване на лабораторния анализ.

Чл. 41. Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията за посевни качества или здравно състояние, семената могат да бъдат предлагани на пазара.

Чл. 42.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията за посевни качества или здравно състояние, лабораторията, извършила анализа, писмено уведомява заявителя и ТЗ, взело пробите.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1. Заявителят е длъжен да върне издадените етикети в ТЗ на ИАСАС.
(3) Семената, които не отговарят на изискванията за кълняемост, се предлагат на пазара само след разрешение от министъра на земеделието и горите или упълномощено от него длъжностно лице по чл. 39 ЗППМ.
(4) Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за кълняемост на семената чрез смесване със семена от други партиди от същия вид, сорт и размножение.

Чл. 43. Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за посевни качества и здравно състояние на семената чрез презаготовка, след която се извършва последващ анализ.

Чл. 44.
(1) Ако не е съгласен с резултатите от лабораторните анализи за посевни качества на семената или здравно състояние, заявителят може да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС или до генералния директор на НСРЗ за арбитражен лабораторен анализ.
(2) Арбитражният анализ се извършва в Централната лаборатория на ИАСАС или в Централната лаборатория по карантина на растенията на НСРЗ.
(3) За целите на арбитражния анализ се извършва ново вземане на проба.
(4) Когато арбитражният анализ потвърди резултатите от първия лабораторен анализ, заявителят заплаща такса съгласно тарифа по ЗППМ.

Раздел VII
Ред за издаване на сертификат

Чл. 45.
(1) Сертификатът се издава от длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи.
(2) Сертификатът се издава в 2 екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.

Чл. 46. Сертификатите на семената от всички категории маслодайни и влакнодайни култури имат срок на валидност една година от датата на издаването им.

Чл. 47. Сертифицирането на семена от самоопрашени линии и хибриди слънчоглед се извършва след получаване на резултатите от електрофореза или други специфични тестове.

Глава четвърта
ТЪРГОВСКИ СЕМЕНА

Чл. 48.
(1) Производителите на търговски семена подават в ТЗ на ИАСАС заявление за одобрение на търговските семена по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Заявлението се регистрира в деня на получаването му и за семената се съставя досие.

Чл. 49.

(1) Произведените търговски семена се почистват и оформят в хомогенни партиди с максимални размери в зависимост от вида култура съгласно приложение № 4.
(2) Заготовката, опаковането и етикетирането на търговските семена се извършва при спазване разпоредбите на глава 3, раздели III и IV. (3) Етикетът на търговските семена е кафяв на цвят и съдържа информацията, посочена в приложение № 6.

Чл. 50. Вземането на проби от заготвени партиди търговски семена за лабораторни анализи за посевни качества и/или здравен анализ се извършва при условията на глава трета, раздел V, с изключение на чл. 33, ал. 1, т. 4.

Чл. 51. Лабораторните анализи за посевни качества и/или здравен анализ на търговските семена се извършват при условията на глава трета, раздел VI.

Чл. 52.
(1) За търговските семена, отговарящи на условията по чл. 48 - 51, се издава документ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице в 5-дневен срок след приключване на лабораторните анализи.
(3) Документът се издава в два екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.
(4) Документът има срок на валидност една година от датата на издаване.

Глава пета
ПОСЛЕДВАЩО РАЗФАСОВАНЕ, ОПАКОВАНЕ И ЕТИКЕТИРАНЕ

Чл. 53.
(1) При последващо разфасоване, опаковане и етикетиране на количества семена от партида, за която има издаден сертификат (документ за търговските семена), притежателят на сертификата/документа или търговецът подава заявление в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената. Към заявлението се прилага копие на сертификата/документа.
(2) Заявителят връща етикетите на опаковките, подлежащи на разфасоване, и получава нови.
(3) След приключването на последващото разфасоване заявителят уведомява ТЗ на ИАСАС.
(4) Упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице проверява на място извършената разфасовка.
(5) Лицето по ал. 4 нанася в сертификата извършените промени и ги заверява с официален печат.
(6) Разходите за присъствие на длъжностното лице са за сметка на заявителя.

Чл. 54. Когато при разфасоването на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, за която няма заявен етикет, длъжностното лице я запечатва.Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Глава шеста
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА СЕМЕНА ОТ МАСЛОДАЙНИ И ВЛАКНОДАЙНИ КУЛТУРИ

Раздел I
Внос на семена

Чл. 55.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на семената от внос с посоченото в документите по чл. 57, ал. 2 ЗППМ.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 пробовземач, определен от ИАСАС, взема изходна проба, от която оформя средни проби по методи, утвърдени от министъра на МЗГ. Средните проби се използват за:
1. извършване на лабораторен анализ за посевни качества;
2. извършване на лабораторни анализи за здравно състояние;
3. извършване на грунтов контрол, с изключение на търговските семена;
4. за съхранение с цел контрол.

Чл. 56.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по реда на глава трета, раздел V.
(2) Разходите по изпращането на пробите в Централната лаборатория на ИАСАС/НСРЗ и в ТЗ за грунтов контрол са за сметка на вносителя.

Чл. 57.
(1) Пробите за лабораторен анализ се изследват в Централната лаборатория на ИАСАС/НСРЗ по методи съгласно чл. 31, ал. 8 и 9 ЗППМ.
(2) Забранява се предлагането на пазара и използването в страната на семената от внос до получаването на резултатите от лабораторните анализи.

Чл. 58.
(1) Когато резултатите от лаботорните анализи показват, че семената отговарят на изискванията на приложения № 3 и 5, длъжностно лице, определено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава документ за търговия в страната съгласно чл. 58, ал. 9 ЗППМ. Документът се издава в 3-дневен срок от приключване на лабораторните анализи.
(2) Документът за търговия на семената от категориите сертифицирани семена се издава, без да се изчаква резултатът от грунтов контрол.
(3) Документът за търговия на семената от внос има срок на действие една година от датата на издаването му.

Чл. 59.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията на приложения № 3 и 5, Централната лаборатория на ИАСАС/НСРЗ писмено уведомява вносителя и ТЗ, на територията на което се намират семената.
(2) В уведомлението се посочват изискванията, на които семената не отговарят, за да бъдат търгувани в страната.
(3) Семената се изнасят от страната или се унищожават.

Чл. 60. Семената от внос, с издаден документ за търговия, се търгуват с опаковките и етикетите, с които са внесени в страната, и допълнително поставен етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от официалния етикет на опаковката на български език. Етикетът се поставя върху опаковката по начин, който гарантира сигурността на системата на опаковане, при условията на глава трета, раздел IV.

Раздел II
Документи за търговия в страната

Чл. 61.
(1) Семената от маслодайните и влакнодайните култури се търгуват с ясно и четливо копие на сертификата/документа, върху което е поставен печат и подпис на търговеца по чл. 28, ал. 4 ЗППМ.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продадени семена и датата на продажбата.
(3) Фактите по ал. 2 се записват в книгата по чл. 62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира воденето на книгата за продажби на семената.
(5) Когато предмет на търговията е цялата партида, оригиналът на сертификата/документа става притежание на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 62.
(1) Износът на всички категории сертифицирани семена се извършва със сертификат по чл. 32, ал. 1 ЗППМ или ISTA сертификат.
(2) За издаване на ISTA сертификат износителите на семена подават в Централната лаборатория на ИАСАС заявление по образец.
(3) За издаване на ISTA сертификат се извършва пробовземане по реда на глава трета, раздел V.

Чл. 63.
(1) ОЕСD сертификат за износ на семена се издава за семена от сортовете, включени в листата на ОЕСD за сертифициране по методите и схемите на ОЕСD.
(2) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице.

Глава седма
ПРОВЕРКА КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА

Чл. 64.
(1) Партидите сертифицирани семена от всички категории и търговските семена, за които има издаден сертификат, документ за търговски семена и документ за търговия на семена от внос, се проверяват за съответствие на кълняемостта им с изискванията на приложение № 3.
(2) Проверката се извършва след изтичането на срока на валидност на сертификата/документа чрез лабораторен анализ на семената.

Чл. 65.
(1) Лицето, притежаващо семената, подава заявление за извършване на лабораторен анализ в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Заявлението е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Към него се прилагат сертификатът/документът и документът за последващ контрол, ако е издаден такъв.

Чл. 66. Вземането на проби се извършва по реда на глава трета, раздел V.

Чл. 67.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената отговарят на изискването за кълняемост, лабораторията издава документ за анализа. Документът е в два екземпляра, един от които се изпраща на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, а другият - на заявителя.
(2) Въз основа на документа от лабораторния анализ упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице издава сертификат или документ за търговските семена по образец, утвърден от изпълнителния директор.
(3) Върху стария етикет се поставя самозалепващ се стикер по чл. 32, ал. 3 ЗППМ.

Чл. 68.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че семената не отговарят на изискването за кълняемост, лабораторията уведомява ТЗ на ИАСАС и заявителя.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1.
(3) Издадените етикети се връщат в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.

Глава осма
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ

Чл. 69. Последващ контрол на семена от маслодайни и влакнодайни култури се извършва за установяване сортовата им чистота и автентичност.

Чл. 70. Последващият контрол се осъществява чрез грунтов контрол и/или електрофореза, тест "Милдиу" или други лабораторни методи, по методики, утвърдени от министъра на МЗГ, съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.

Чл. 71. На последващ контрол подлежат:
1. всички партиди от предбазови семена, базови семена и хибриди;
2. процент от партидите на сертифицираните семена, сертифицираните семена първо размножение, сертифицираните семена второ размножение и сертифицираните семена трето размножение, определен ежегодно със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, но не повече от 25 %;
3. семена, които се проверяват от ИАСАС в търговската мрежа, с изключение на търговските семена;
4. всички партиди семена от внос, с изключение на търговските семена.

Чл. 72. На всички категории сертифицирани семена от маслодайни и влакнодайни култури, с изключение на слънчогледа, се извършва само грунтов контрол.

Чл. 73.
(1) Хибридите слънчоглед, на които само бащиният родителски компонент (самоопрашена линия) е устойчив на мана, подлежат на лабораторен тест "Милдиу".
(2) Хибридите слънчоглед, на които майчиният родителски компонент или двата родителски компонента са устойчиви на мана, подлежат на електрофореза.
(3) Родителските компоненти (самоопрашени линии) на всички хибриди слънчоглед подлежат на електрофореза.
(4) На самоопрашените линии слънчоглед се извършва и грунтов контрол.

Чл. 74. Последващ контрол се извършва чрез вземане на проби по реда на глава трета.

Чл. 75.
(1) Взетите проби и протоколите за вземане на проби за последващ контрол се изпращат от ТЗ в Централната лаборатория на ИАСАС за извършване на тест "Милдиу" или електрофореза.
(2) За самоопрашените линии слънчоглед селекционерът представя в ТЗ декларация за закрепителни или възстановителни способности или стерилност на самоопрашената линия. Декларацията се изпраща в Централната лаборатория на ИАСАС заедно с пробите и протоколите по ал. 1.

Чл. 76.
(1) Когато резултатите от лабораторните методи за самоопрашени линии и хибриди слънчоглед показват, че семената отговарят на изискването за сортова чистота и автентичност, лабораторията издава документ за сортова чистота по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се изготвя в три екземпляра: един за Централната лаборатория на ИАСАС, един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите за последващ контрол.

Чл. 77. Когато резултатите от лабораторните методи показват, че семената на самоопрашените линии и хибриди слънчоглед не отговарят на изискванията, заявителят се уведомява писмено. В този случай на семената се извършва грунтов контрол и те не се търгуват до излизане на резултатите от грунтовия контрол.

Чл. 78.
(1) Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че семената отговарят на изискванията за сортова чистота и автентичност, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице от ТЗ за грунтов контрол издава свидетелство за сортова чистота по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Свидетелството се съставя в три екземпляра - един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, един за притежателя на семената и един за съхранение в ТЗ за грунтов контрол.

Чл. 79. При несъответствие с изискванията за сортова чистота и автентичност длъжностното лице уведомява в тридневен срок от установяване на несъответствието притежателя на семената и му осигурява достъп до посева. Забранява се търговията с тези семена.

Чл. 80. Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че предбазовите, базовите, сертифицираните, сертифицираните първо размножение и сертифицираните второ размножение (за културата лен) семена не отговарят на изискванията за сортова чистота и сортова автентичност за съответната категория, но отговарят на изискванията за по-ниска категория, длъжностното лице одобрява семената за категорията, на която отговарят.

Чл. 81. Базовите семена от самоопрашени линии слънчоглед, за които се установява при грунтов контрол отклонение над допустимото изискване за "резки отклонения от сортовите признаци", се одобряват за ползването им от притежателя на сертификата с цел производство на хибриди, за негова сметка и на негова отговорност, след разрешение от ИАСАС.

Чл. 82.
(1) Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че семената не отговарят на изискванията за сортова чистота и автентичност, писмено се уведомява ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и се посочват резултатите.
(2) Семената по ал. 1 не могат да се предлагат на пазара.
(3) Официалните етикети се връщат в ИАСАС.
(4) Собственикът на сертификата или притежателят на семената при проби, взети от търговската мрежа, или притежателят (вносителят ) на семената от внос е длъжен да съобщи на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, за количествата налични и продадени семена и лицата, които са ги закупили.

Чл. 83. Резултатите от последващия контрол на семената в търговската мрежа се отнасят само за партидата, от която са взети пробите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Официален етикет" е етикет, издаден от ИАСАС или от сертифициращ/контролен орган на страна - износител на семена.
2. "Грунтов контрол" е основен метод за проверка чрез полско парцелно изпитване на посевния материал с цел определяне на неговата сортова автентичност и сортова чистота.
3. "Електрофореза" е лабораторен метод за проверка на сортовата чистота.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите семена по чл. 2 са еквивалентни на категориите семена, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазови семена (ПБ) - на семена Суперелит (СЕ), семена от Сравнително изпитване на потомствата (СИП), семена от Предварително размножение (ПР) и др.;
2. базови семена (Б) - на семена Елит (Е);
3. сертифицирани семена (С) - на семена Първо размножение (I р.) - за култури, чиито сортове се преразмножават само до първо размножение, включително хибридите (F 1);
4. сертифицирани семена първо размножение (С1) - на семена Първо размножение (I р.) - за култури, чиито сортове се преразмножават до второ размножение;
5. сертифицирани семена второ размножение (С2) - на семена Второ размножение (II р.);
6. сертифицирани семена трето размножение (С3) - на семена Трето размножение (III р.).

§ 3. Издаването на: актове за полска инспекция; протоколи за вземане на проби; документи за лабораторни анализи за посевни качества/здравно състояние, включително информативни анализи; сертификати; документ за одобряване на търговските семена; документи за сортова чистота от лабораторни методи и грунтов контрол и документи за търговия на семена от внос - се извършва в посочените в наредбата срокове, при условие че са заплатени таксите по тарифата от ЗППМ.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1
към
чл. 1, ал. 2

Списък на видовете маслодайни и влакно-дайни култури1. Arachis hypogaea L. - фъстъци 2. Brassica juncea (L.) Czern. еt Cosson - кафяв синап 3. Brassica napus L. (partim) - рапица 4. Brassica nigra (L.) Koch - черен синап 5. Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs - репица 6. Cannabis sativa L. - коноп 7. Carthamus tinctorius L. - сафлор (шафран) 8. Carum carvi L. - ким 9. Glycine max (L.) Merr. - соя 10. Cuminum cyminum L. - кимион 11. Gossypium sp. - памук 12. Helianthus annuus L. - слънчоглед 13. Linum usitatissimum L. - лен маслодаен, влакнодаен и междинен 14. Papaver somniferum L. - мак 15. Sinapis alba L. - бял синап 16. Ricinus communis L. - рицин 17. Sesamum indicum L. - сусам

Приложение № 2
към
чл. 10 и 12

Изисквания към маслодайните и влакнодайните култури при полска инспекция
I. Технологични норми за пространствена изолация на маслодайните и влакнодайните култури
1.1. Пространствена изолация на маслодайните и влакнодайните култури от източник на чужд прашец (нежелано чуждо опрашване)

Култура Минимално разстояние, в метри
Базови (Б) Сертифицирани
(С; С1; С2)
фъстъци 1 1
синап - кафяв и черен, репица 400 200
коноп двудомен 400 200
сафлор, ким, кимион италиански 400 200
соя 1 1
памук 400 200
бял синап 400 200
рапица 200 100
коноп еднодомен 3000 1000
слънчоглед:
- родителски компоненти -
самоопрашени линии
и прости хибриди
3000
- сертифицирани семена -
хибриди (F1)
- сортове
750 1500
500
лен маслодаен и влакнодаен 1 1
рицин 1000 м при открити посеви и 500 м при естествена изолация
сусам 200 м при открити посеви и 150 м при естествена изолация
мак 500 м при открити посеви и 250 м при естествена изолация

II. Изисквания за сортова чистота при полска инспекция 2.1. Сортова чистота на маслодайните и влакнодайните култури:

Култура Сортова чистота, в %, не по-малко от:
Б С С1 С2 С3
фъстъци 99,7 99 98
кафяв синап 99 98
рапица 99 98
черен синап 99 98
репица 99 98
коноп двудомен 99 99
коноп еднодомен 99 98 98
сафлор (шафран) 99 98
ким 99 98
соя 99 98 98
кимион 99 98
памук 99 98 98
слънчоглед 99 98
лен 99 98 97 97
мак 99 98
бял синап 99 98
рицин 99,7 99 98,5
сусам 99,7 99

2.3. Сортова чистота на родителските компоненти на хибриди слънчоглед:

Сортова чистота, в %, не по-малко от:
Б С
1. Самоопрашени линии 99,5
3. Прост хибрид (като компонент) на сложни хибриди:
- бащината линия - когато растенията на бащата имат разпръснат прашец, докато 2% или повече % от майката имат рецепторни цветове
- майчината линия
99,5
99
4. Компоненти на хибридите в хибридния участък: - бащината линия - когато расте- нията на бащата имат разпръснат прашец, докато 5% или повече % от майката имат рецепторни
- за майчината линия цветове
99
98,5

* Изискванията при полска инспекция, които се установяват в съответната фаза на развитие на културата при извършваните прегледи, са посочени в методиките за полска инспекция при маслодайни и влакнодайни култури.

Приложение № 3
към
чл. 10, чл. 58, ал. 1, чл. 59, ал. 1, чл. 64, ал. 1

Изисквания към маслодайните и влакнодайните култури при лабораторни анализи за посевни качества1. Семената на маслодайните и влакнодайните култури трябва да съответстват на следните изисквания за кълняемост и аналитична чистота:

Видове и категории Минимална кълняемост (% от чисто семе) Мин. аналитична чистота (в тегловен %)
фъстъци
- базови семена, сертифицирани I и II размножение
70 99
рапица, репица, кафяв синап, черен синап
- базови и сертифицирани семена
85 98
коноп двудомен
- базови и сертифицирани семена
75 98
коноп еднодомен
- базови семена, сертифицирани I и II размножение
75 98
сафлор (шафран)
- базови и сертифицирани семена
75 98
ким
- базови и сертифицирани семена
70 97
памук
- базови семена, сертифицирани I и II размножение
80 98
слънчоглед
- базови семена, с изключение на самоопрашени линии; сертифицирани семена (сортове и хибриди)
85 98
- базови семена - самоопрашени линии 80 98
лен влакнодаен (за влакно)
- базови семена, сертифицирани I, II и III размножение
92 99
лен маслодаен (за масло)
- базови семена, сертифицирани I, II и III размножение
85 99
мак
- базови и сертифицирани семена
80 98
бял синап
- базови и сертифицирани семена
85 98
соя
- базови семена, сертифицирани I и II размножение
80 98
кимион италиански
- базови и сертифицирани семена
70 97
рицин
- базови семена, сертифицирани I и II размножение
85 96
сусам
- базови и сертифицирани семена
85 95

2.Търговските семена трябва да отговарят на изискванията на това приложение - за сертифицирани семена (С, С1, С2, С3). 3. Максималното съдържание на влага на семената от всички видове маслодайни и влакнодайни култури е 12 %.

Приложение № 4
към
чл. 10, чл. 22, ал. 2, чл. 33, ал. 1, чл. 49, ал. 1

Големина/размери на партидите и пробите от семена на маслодайни и влакнодайни култури

Видове Максимално тегло на партидата
(тонове)
Минимално тегло на проба, взета от партида
(грамове)
Тегло на пробата за определяне броя семена от други видове
(грамове)
Фъстъци 25 1000 1000
Репица 10 200 70
Кафяв синап 10 100 40
Рапица 10 200 100
Черен синап 10 100 40
Коноп 10 600 600
Сафлор
(шафран)
25 900 900
Ким 10 200 80
Памук 25 1000 1000
Слънчоглед
- самоопрашени линии
25
25
1000
250
1000
250
Лен 10 150 150
Мак 10 50 10
Бял синап 10 400 200
Соя 25 1000 1000
Рицин 20 1000 500
Сусам 5 70 7
Кимион 10 60 6

* Максималното тегло на една партида не трябва да бъде превишено повече от 5 %.

Приложение № 5
към
чл. 10, чл. 33, ал. 1, т. 3, чл. 38, ал. 2, чл. 58, ал. 1, чл. 59, ал. 1

Маслодайни и влакнодайни култури, за които се изисква лабораторен анализ за здравно състояние

Култура Вредители
1. Glycine max (L.)
Merr. - соя
Бактериен пригор (Pseudomonas syringae pv.glycinea)
Пригор по стъблата и бобовете (Diaporthe phaseolorum var. caulivora),
Phialophora gregata
Мана (Phytophthora megasperma f.sp. givcinea)
Soybean mosaic virus (SbMV)
Been common mosaic virus(BCMV)
2. Gossypium spp. -
памук
Бактериоза (Xanthomonas malvacearum)
Антракноза (Colletotrichun gossypii, C. Indicum)
3. Helianthus
annuus L. -
слънчоглед
Мана (Plasmopara halstedii)
4. Linum
usitatissimum L. -
лен
Антракноза (Colletotrichum lini)
Полиспороза (Polispora lini)
Фузариоза (Fusarium lini)
Пасмо (септориоза) Septoria linicola

Приложение № 6
към
чл. 25, ал. 1, чл. 49, ал. 3

ЕТИКЕТ

I. Информация, която се поставя на официалния етикет на сертифицираните категории семена
На официалния етикет на сертифицираните категории семена се посочва следната информация:
1. Държава/институция - Република България, Министерство на земеделието и горите
2. Контролен/сертифициращ орган, адрес - ИАСАС, София, бул. Цариградско шосе 125
3. Вид - ботаническо име и наименование на вида
4. Сорт - изписан на български език
5. Категория
6. Номер на партидата
7. Произход на семената - държава
8. Дата на вземане на проби (месец и година)
9. Нетно тегло или брой на семената
10. Друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - за базови семена - самоопрашени линии и прости хибриди, предназначени като компоненти на хибриди - посочва се наименованието/кодът на компонента и думите "компонент - самоопрашена линия/прост хибрид", със или без означение на крайния хибрид; - за сертифицирани семена (хибриди) - посочва се името на хибрида и думата "хибрид". - проверка на кълняемостта (месец и година) и "действителна кълняемост в %". Тази информация се поставя на самозалепващ се върху етикета стикер.
II. Информация, която се поставя на официалния етикет на търговските семена
На официалния етикет на търговските семена се посочва информацията от официалния етикет на сертифицираните категории семена с изключение на информацията за "сорт". На мястото на информацията "категория" се записва "търговски семена".

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив