Наредба № 5 от 1999 г. за реда за установяване на владеенето на български език при придобиване на българско гражданство по натурализация

МОН

Държавен вестник брой: 41

Година: 2001

Орган на издаване: МОН

Дата на обнародване: 01.09.2005

Чл.1. С тази наредба се определя редът за установяване владеенето на български език от лица, желаещи да получат българско гражданство по натурализация.
Чл.2. Лицата, завършили степен на висше, основно или средно образование в българско училище в страната или в чужбина, удостоверяват владеенето на български език с копие от дипломата, издадена от съответното училище, която се представя в Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция заедно с документите, необходими за придобиване на българско гражданство по натурализация.
Чл.3. Лицата, извън тези по чл.2, подават молба по образец (приложение No 1) до министъра на образованието и науката за издаване на удостоверение за владеене на български език, към която прилагат копие от документ за самоличност, документ за внесена държавна такса и документ за завършена езикова подготовка по български език от оторизирана институция, ако притежават такъв.
Чл.4.
(1) Документите могат да се подават и чрез дипломатическите или консулските представителства на Република България, когато лицето живее в чужбина.
(2) (доп.,ДВ,бр.35 от 2000 г.) Документите, издадени на чужд език, трябва да бъдат легализирани, а копията на документите - и нотариално заверени с изключение на документа за самоличност.
(3) При подаване на документите в Министерството на образованието и науката или в дипломатическото или консулското представителство лицата представят на длъжностното лице и оригинал на документите за сверяване.
Чл.5.
(1) Министърът на образованието и науката назначава комисия от специалисти за установяване владеенето на български език от лицата по чл.3.
(2) (доп.,ДВ,бр.105 от 2000 г.) Въз основа на предложение на комисията министърът на образованието и науката или упълномощено от него лице издава удостоверение за владеене на български език (приложение No 2).
(3) Удостоверението може да служи за установяване владеене на български език само с оглед разпоредбата на чл.12, т.5 от Закона за българското гражданство.
Чл.6.
(1) Когато към молбата е приложено копие от документ за завършена езикова подготовка по български език от оторизирана институция, комисията прави предложение до министъра на образованието и науката да издаде удостоверение за владеене на български език.
(2) В останалите случаи владеенето на български език се установява от комисията чрез писмен тест, провеждан ежемесечно от Министерството на образованието и науката по предварително оповестен график, с който се установява владеенето на български език, позволяващо нормална комуникация на елементарно ниво.
(3) (нова,ДВ,бр.41 от 2001 г.) За незрящи лица, за инвалиди I и II група и за лица, по-възрастни от 70 години, владеенето на български език се установява чрез устно събеседване с член на комисията по чл.5, ал.1.
(4) (пред.ал.3,изм.,ДВ,бр.41 от 2001 г.) Въз основа на резултатите от проведения тест или събеседване комисията предлага или не предлага на министъра на образованието и науката да издаде удостоверение.
(5) (попр.,ДВ,бр.82 от 1999 г.; изм.,бр.35 от 2000 г.; пред.ал.4,бр.41 от 2001 г.) Лицата, на които е отказано издаване на удостоверение по реда на ал.3, могат да се явят повторно на тест не по-рано от четири месеца от провеждането на предходния тест.
Чл.7.
(1) За лица, живеещи в чужбина, тестът може да се проведе и в съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България, в което са постъпили молбите на тези лица.
(2) Материалите за теста се изпращат от Министерството на образованието и науката по искане на дипломатическото или консулското представителство на Република България.
(3) Материалите от проведения тест се изпращат от дипломатическото или консулското представителство на Република България чрез Министерството на външните работи с дипломатическа или командирска поща, по електронен път или телефакс в Министерството на образованието и науката за оценка от комисията.
(4) В случаите, когато материалите от проведения тест са изпратени по електронен път или телефакс, оригиналите им се изпращат допълнително чрез Министерството на външните работи в Министерството на образованието и науката с дипломатическа или командирска поща.
(5) При лицата, кандидатстващи по реда на чл.15, т.1 от Закона за българското гражданство, владеенето на български език може да бъде установено и чрез устно събеседване от лица, оторизирани от управляващите дипломатически представителства на Република България в чужбина. С това събеседване се установява владеенето на български език на елементарно ниво в неговото разнообразие от диалектни форми.
(6) (пред.ал.5,ДВ,бр.35 от 2000 г.) Лицата по ал.1 получават информация за решенията по молбите, както и издадените удостоверения в Министерството на образованието и науката или в съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.12, т.5 от Закона за българското гражданство (ДВ, бр.136 от 1998 г.).
Министър: В. Методиев

Приложение No 1 към чл.3

МОЛБА
до министъра на образованието и науката на Република България
от
Име: собствено ................... бащино................. фамилно ...................................

Гражданин(ка) на ................. Народност .............
Роден(а) на ...................... в гр.(с.) ............
Семейно положение ................ Адресна регистрация ........... Тел. (Е-mail) .........
Завършено образование ....................................

Уважаеми господин министър,

Моля да ми бъде издадено удостоверение за владеене на български език на основание чл.3 от Наредбата за реда за установяване владеенето на български език при придобиване на българско гражданство по натурализация.
Прилагам следните документи:
1. документ за самоличност (заверено копие);
2. документ за внесена държавна такса;
3. документ за завършена езикова подготовка по български език от оторизирана институция (ако лицето притежава такъв) - заверено копие.
Декларирам, че пребивавам (не пребивавам) постоянно (продължително) в Република България (вярното се подчертава).
Дата:
Подпис:

Приложение No 2 към чл.5, ал.2

УДОСТОВЕРЕНИЕ

Министерството на образованието и науката издава настоящото удостоверение на ..................... от гр.(с.)............., гражданин на ........., в уверение на това, че владее български език.
Удостоверението се издава, за да послужи пред Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция, и е валидно само при кандидатстване за придобиване на българско гражданство по натурализация по чл.12 от Закона за българското гражданство.
Министър:

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив