Наредба № 5 от 24 януари 2006 г. за установяване на максимално допустими граници на остатъчни субстанции от ветеринарномедицински продукти в суровини и продукти от животински произход (Отм. ДВ бр. 23/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 23

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 02.05.2006

(Отм., ДВ, бр. 23 от 17.03.2006 г. - в сила от 01.05.2006 г.)

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят максимално допустимите граници на остатъчни субстанции (МДГОС) от ветеринарномедицински продукти (ВМП) в суровини и продукти от животински произход, предназначени за човешка консумация, при които те се считат за безопасни за здравето на хората.
(2) Разпоредбите на наредбата не се прилагат за фармакологичноактивни субстанции от биологичен произход, използвани в имунологични ВМП и предназначени за предизвикване на активен или пасивен имунитет или за установяване на имунния статус на животните.

Чл. 2. Фармакологичноактивните субстанции от състава на ВМП се разделят на 4 групи:
1. фармакологичноактивни субстанции, за които са установени МДГОС, посочени в приложение № 1;
2. фармакологичноактивни субстанции, които са практически безвредни за здравето на хората и за които не съществува необходимост за установяване на МДГОС, посочени в приложение № 2;
3. фармакологичноактивни субстанции, за които са установени временни МДГОС, посочени в приложение № 3;
4. фармакологичноактивни субстанции, посочени в приложение № 4, които са опасни за здравето на хората и наличието им не се допуска в суровини и продукти от животински произход.

Чл. 3.
(1) Не се допуска прилагането на продуктивни животни на ВМП, които съдържат фармакологичноактивни субстанции, посочени в приложение № 4.
(2) Не се допуска прилагането на продуктивни животни на ВМП, съдържащи фармакологичноактивни субстанции, които не са посочени в приложения № 1, 2 или 3.
(3) Алинея 2 не се прилага при клинични изпитвания на ВМП, когато продуктите, получени от животните, които са били обект на такива изпитвания, не съдържат остатъчни субстанции, които са опасни за здравето на хората.

Чл. 4. Суровините и продуктите от животински произход, предназначени за човешка консумация, се пускат на пазара, когато отговарят на следните условия:
1. не съдържат фармакологичноактивни субстанции, които не са посочени в приложения № 1, 2 или 3;
2. концентрациите на фармакологичноактивни субстанции не превишават МДГОС, посочени в приложения № 1, 2 или 3;
3. не съдържат фармакологичноактивни субстанции, посочени в приложение № 4.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Остатъчни субстанции от ВМП" са всички фармакологичноактивни субстанции (активни основни съставки, помощни вещества или продукти от разграждане и техните метаболити), които остават в суровини и продукти от животински произход, предназначени за човешка консумация, получени от животни, третирани със съответните ВМП.
2. "Максимално допустими граници на остатъчни субстанции" е максималната концентрация на остатъци в резултат на употребата на ВМП (изразена в mg/kg или µg/kg на база тегло в сурово състояние), утвърдена за страната като разрешена или считана като приемлива във или върху суровини и продукти от животински произход. Тази стойност отговаря на такава комбинация от вида и количеството на остатъци, за която се счита, че не представлява какъвто и да е токсикологичен риск за човешкото здраве при допустим дневен прием на съответния продукт или при временно допустим дневен прием, в която е включен и допълнителен фактор за безопасност. Вземат се предвид също и други рискови фактори за човешкото здраве, както и тези, свързани с технологичната обработка на храните. При установяването на МДГОС се вземат под внимание и остатъците, които влизат в храни от растителен произход и/или присъстват в околната среда. Максимално допустимите граници на остатъчните субсидии може да се редуцират в съответствие с добрата практика при използване на ВМП и наличните практически аналитични методи.
3. "Прицелни тъкани" са тъканите от продуктивни животни, в които се отлагат остатъци от ВМП и са обект на изследване за установяване на концентрацията на остатъчни субстанции.

Заключителни разпоредби

§ 2. Притежателите на разрешителни за употреба на ВМП, издадени преди влизане в сила на тази наредба, са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на наредбата.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.82а от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба № 25 от 2002 г. за установяване на максимално допустими граници на остатъчни вещества от фармакологичноактивни субстанции от състава на ветеринарномедицински препарати в суровини и продукти от животински произход, предназначени за човешка консумация (ДВ, бр. 94 от 2002 г.).

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Приложение № 1
към чл. 2, т. 1 (pdf)

Приложение № 2
към чл. 2, т. 2 (pdf)

Приложение № 3
към чл. 2, т. 3 (pdf)

Приложение № 4
към чл. 2, т. 4 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив