Наредба № 59 от 30 декември 2003 г. за производство и търговия на посевен материал от фуражни култури (Отм. ДВ бр. 77/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 77

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 08.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 77 от 19.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. категориите семена от фуражни култури, които се произвеждат, сертифицират и търгуват в страната;
2. сертификацията на семената;
3. одобряването на търговските семена и смеските ;
4. последващото разфасоване на семената, малки опаковки;
5. предлагането на пазара на семената ;
6. проверката на кълняемостта на семената;
7. условията и редът за извършване на последващ контрол.
(2) Наредбата се прилага за семената от фуражни култури, посочени в приложение № 1.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЕМЕНА ОТ ФУРАЖНИ КУЛТУРИ

Чл. 2. Семената от фуражни култури се предлагат на пазара като предбазови, базови, сертифицирани, сертифицирани първо размножение, сертифицирани второ размножение, търговски и смески.

Чл. 3.
(1) Предбазовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта, под контрола на лицата по чл.26 от Закона за посевния и посадъчен материал (ЗППМ), които извършват сортоподдържането.
(2) Лицата по ал. 1 декларират писмено пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) използваните методи и схеми при производството на предбазови семена.
(3) Предбазовите семена се предлагат на пазара, сертифицирани по изискванията за базови.
(4) Предбазовите семена, сертифицирани по изискванията за базови, сa предназначени за производство на базови, сертифицирани, сертифицирани първо и второ размножение.

Чл. 4.
(1) Базови семена се произвеждат от:
1. всички директни и местни сортове при видовете фуражни култури;
2. родителските компоненти на хибридите.
(2) Базовите семена са предназначени за производство на сертифицирани семена, сертифицирани първо и второ размножение.

Чл. 5.
(1) Сертифицирани семена се произвеждат от видовете съгласно приложение № 1.
(2) Сертифицираните семена се използват за цели, различни от семепроизводството.

Чл. 6.
(1) Сертифицираните семена първо и второ размножение се произвеждат от видовете съгласно приложение № 1.
(2) Сертифицираните семена първо размножение се използват за производство на сертифицирани семена второ размножение или за цели, различни от семепроизводството.
(3) Сертифицираните семена второ размножение се използват за цели, различни от семепроизводството.

Чл. 7.
(1) Търговски семена се произвеждат от видовете, посочени в приложение № 1.
(2) Търговските семена:
1. се идентифицират само с вида;
2. се одобряват от ИАСАС, че отговарят на изискванията на т. 1 и на изискванията за посевни качества, установени при лабораторни анализи.

Чл. 8.
(1) Семената на фуражните култури могат да се предлагат на пазара и като смески.
(2) Видовете смески в зависимост от състава и предназначението им са:
1. смески, предназначени за фураж: могат да съдържат семена от фуражни, зърнени, маслодайни, влакнодайни, зеленчукови култури и цвекло, с изключение на семената от зърнени култури, които не са предназначени за използването им като фураж;
2. смески, които не са предназначени за фураж: могат да съдържат семена от видове по тази наредба, които не са предназначени за фураж, и видове, предназначени както за фураж, така и за цели, различни от фуражните.

Чл. 9.
(1) Видовете, участващи като компоненти в смеските, съотношението между отделните компоненти и предназначението на смеските се описват в документ на производителя.
(2) Компонентите на смеските се сертифицират или одобряват като търговски или стандартни семена преди смесването им.
(3) Смеските се одобряват от ИАСАС, че отговарят на изискванията за посевни качества, установени при лабораторни анализи.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА СЕМЕНАТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 10.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира предбазовите, базовите, сертифицираните, сертифицираните първо и второ размножение семена, които отговарят на изискванията при полска инспекция, лабораторни анализи и методите, утвърдени от министъра на земеделието и горите по чл. 31, ал. 6 и 8 ЗППМ.
(2) Минималните стойности на изискванията за пространствена изолация и сортова чистота при полска инспекция в зависимост от вида култура са посочени в приложение № 2.
(3) Минималните стойности на изискванията за аналитична чистота и кълняемост при лабораторни анализи в зависимост от вида култура са посочени в приложение № 3.

Чл. 11.
(1) Сертификацията на семената се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на поземления имот (площите), върху който се извършва семепроизводство, заверена от Общинската служба по земеделие и гори на МЗГ по местонахождението на имота;
2. документи за изходния материал (изходните семена);
3. писмена декларация на лицето по чл. 26 ЗППМ, че ще извършва методично ръководство на производството на базови и предбазови семена.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата по чл. 28 ЗППМ в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район е поземленият имот за производство на сертифицирани семена.
(4) Заявлението за сертификация се подава в срок до 30 дни след извършване на сеитбата и се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявените за сертификация семена.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 12. Полска инспекция се извършва за установяване съответствието на посева с изискванията съгласно приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 13.
(1) Полската инспекция се извършва от инспектори от ИАСАС и от инспектори по чл. 6 ЗППМ.
(2) Когато полската инспекция се извършва от инспектор по чл. 6 ЗППМ, към заявлението за сертификация се прилага договор, сключен между инспектора и заявителя.

Чл. 14.
(1) Инспекторите на ИАСАС извършват полска инспекция на всички категории семена.
(2) Полски инспектори по чл. 6 ЗППМ могат да извършват полска инспекция на категориите: сертифицирани семена, сертифицирани семена първо и второ размножение.

Чл. 15. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира извършването на полска инспекция от инспекторите по чл. 6 ЗППМ.

Чл. 16.
(1) Полската инспекция се извършва, когато посевът има типични признаци, позволяващи да се установи съответствието му с изискванията съгласно приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Полската инспекция се извършва чрез прегледи на посевите.
(3) Заявителят е длъжен да уведоми писмено или устно ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, 7 дни преди настъпване на съответната фаза на развитие на културата за извършване на преглед.

Чл. 17.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава от инспектора, извършил полската инспекция, в тридневен срок от последния преглед на полето след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в три еднообразни екземпляра. Единият екземпляр се предоставя на заявителя, вторият се добавя към досието по чл. 11, ал. 5, а третият се съхранява в ТЗ на ИАСАС или от инспектора по чл. 6 ЗППМ, когато полската инспекция е извършена от него.

Чл. 18. Актът за полска инспекция на хибридни семена се издава само ако резултатите от последващ контрол на родителските компоненти показват, че всеки родителски компонент отговаря на изискванията за съответната категория, посочени в методите за последващ контрол, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 19.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствие на посева с изискванията на приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичане на срока инспекторът извършва повторен преглед през същата фаза на развитие на културата, за който заявителят заплаща такса, определена с тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 20.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията на приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът писмено уведомява заявителя.
(2) Инспекторът бракува посева по ал. 1 или със съгласието на заявителя го одобрява в по-ниска категория. Бракуването или одобряването на посева в по-ниска категория се отразява в акта за полска инспекция и се подписва от заявителя.

Чл. 21.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да поиска арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се производителят да извършва допълнителни манипулации в посева между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка на семената

Чл. 22.
(1) Произведените семена от посевите, одобрени с акт за полска инспекция, се почистват и се оформят в хомогенни партиди.
(2) Хомогенните партиди имат максимални размери в зависимост от вида култура съгласно приложение № 4 и се опаковат в опаковки с нетно тегло или брой семена, определени от заявителя.

Раздел IV
Опаковане и етикетиране на семената

Чл. 23.
(1) Семената, предназначени за сертификация, се опаковат в хартиени, синтетични или в други опаковки от естествени материали.
(2) В зависимост от начина на затварянето им опаковките могат да бъдат:
1. машинно зашити;
2. опаковки, които се затварят чрез топло залепване.

Чл. 24.
(1) Върху външната страна на опаковката на семената, предназначени за сертифицикация, задължително се поставя етикет, издаден ИАСАС.
(2) Етикетът се изработва от устойчив на късане или самозалепващ се материал с размери 114 mm x 70 mm.

Чл. 25.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 5, изписани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) При етикетиране на генетично модифицирани сортове на етикета се отбелязва, че този сорт е генетично модифициран.
(3) Всички химически третирания на семената трябва да бъдат посочени на етикета. Използваните препарати трябва да бъдат отбелязани с тяхното търговско наименование и да са разрешени за употреба в страната.

Чл. 26.
(1) В зависимост от категорията на семената етикетът е:
1. бял с диагонална виолетова ивица - за предбазови семена;
2. бял - за базови семена;
3. син - за сертифицирани семена и за сертифицирани семена първо размножение;
4. червен - за сертифицираните семена второ размножение.
(2) В зависимост от начина на поставяне етикетът е:
1. зашит за опаковката;
2. самозалепващ се - само върху хартиени опаковки;
3. поставен в опаковката, ако тя е прозрачна и етикетът може да бъде прочетен.

Чл. 27. Опаковките на семената се затварят и етикетите се поставят по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 28.
(1) Преди да се извърши опаковането и етикетирането на семената, заявителят подава писмено искане за етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, в което се посочват: големината и броят на партидите, нетното тегло или броят на семената в опаковките и тяхното местонахождение.
(2) Въз основа на искането заявителят получава съответния брой етикети с идентификационните номера на партидите.
(3) Искането се прилага към досието.

Чл. 29. Заявителят е длъжен да върне на ТЗ на ИАСАС, издало етикетите, останалите неизползвани етикети. Този факт се отбелязва в досието.

Чл. 30.
(1) Забранява се отварянето на опаковките без разрешение на ИАСАС освен при:
1. презаготовка на семената преди сертифицирането им;
2. допълнителни растителнозащитни третирания на семената;
3. последващо разфасоване.
(2) Етикетите на отворените опаковки се връщат в ТЗ на ИАСАС.
(3) В случаите на ал. 1, с изключение на последващото разфасоване в малки опаковки, заявителят подава писмено искане по чл. 28, ал. 1 за нови етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(4) Връщането на етикетите и искането за нови се отбелязва в досието.

Раздел V
Вземане на проби

Чл. 31.
(1) Проби за лабораторни анализи и последващ контрол се вземат от партиди, заготвени съгласно изискванията на раздели III и IV.
(2) Проби за извършване на контролни анализи се вземат при съхранението на семената и при предлагането им на пазара. Контролните анализи се отнасят само за количествата семена, от които са взети пробите.
(3) Проби се вземат и при презаготовка.

Чл. 32.
(1) Вземането на проби се извършва от длъжностно лице - пробовземач, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 31, ал. 6 ЗППМ.
(2) Вземането на проби се извършва в присъствието на заявителя или негов представител.

Чл. 33.
(1) Пробовземачът взема изходна проба, от която формира средни проби. Средните проби са с размери съгласно приложение № 4 и са предназначени за:
1. анализ за кълняемост и аналитична чистота;
2. анализ за влага;
3. последващ контрол ;
4. съхранение в ТЗ на ИАСАС ;
5. заявителя - по негово искане.
(2) Пробата по ал. 1, т. 5 се съхранява до изтичане срока на действие на сертификата и се ползва при необходимост от допълнителни изпитвания, включително за арбитражни анализи.

Чл. 34.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Протоколът се подписва от пробовземача и от заявителя или от упълномощено от него лице и се прилага към досието.

Чл. 35. Пробите се използват само за целите на лабораторни изпитвания и последващ контрол. Остатъчните количества не се връщат на заявителя.

Чл. 36.
(1) Когато заявителят иска да провери посевните качества на семената, преди окончателната им заготовка може да вземе проби от тях за лабораторен анализ.
(2) Лабораторните анализи на пробите се извършват в лаборатория на ИАСАС или в лаборатория по чл. 7 ЗППМ, като резултатите важат само за представената проба.

Чл. 37. Разходите по изпращането на пробите за лабораторни анализи в съответната лаборатория и в ТЗ за грунтов контрол са за сметка на заявителя.

Раздел VI
Лабораторни анализи за посевни качества

Чл. 38. Взетите проби семена се изследват за аналитична чистота, кълняемост и влага в лаборатория на ИАСАС или лаборатория по чл. 7, ал. 1 ЗППМ, одобрена за извършване на анализи на фуражни култури.

Чл. 39. Лабораторните анализи се извършват по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 31, ал. 8 ЗППМ.

Чл. 40.
(1) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за лабораторен анализ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се съставя в три еднообразни екземпляра: един за лабораторията, един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и един за заявителя.
(3) Документът се издава в тридневен срок след приключване на лабораторния анализ след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 41. Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията за посевни качества съгласно приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, семената се сертифицират.

Чл. 42.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията за посевни качества съгласно приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, семената не могат да се сертифицират.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1. Заявителят е длъжен да върне издадените етикети в ТЗ на ИАСАС.
(3) Семената, които не отговарят на изискванията за кълняемост, се предлагат на пазара само след разрешение от министъра на земеделието и горите или упълномощено от него длъжностно лице по чл. 39 ЗППМ.
(4) Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за кълняемост на семената чрез смесване със семена от други партиди от същия вид, сорт и размножение. В този случай се извършва пробовземане и лабораторен анализ.

Чл. 43. Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за посевни качества на семената чрез презаготовка, след която се извършва последващ анализ.

Чл. 44.
(1) Ако не е съгласен с резултатите от лабораторните анализи за посевни качества на семената, заявителят може да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен лабораторен анализ.
(2) Арбитражният анализ се извършва в Централна лаборатория на ИАСАС.
(3) За целите на арбитражния анализ се извършва ново вземане на проба.
(4) Когато арбитражният анализ потвърди резултатите от първия лабораторен анализ, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел VII
Ред за издаване на сертификат

Чл. 45.
(1) Когато семената отговарят на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат.
(2) Сертификатът се издава в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Сертификатът се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.

Чл. 46. Сертификатите на семената от всички категории фуражни култури имат срок на валидност една година от датата на издаването им.

Глава четвърта
ОДОБРЯВАНЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ СЕМЕНА И СМЕСКИТЕ

Раздел I
Търговски семена

Чл. 47.
(1) Произведените търговски семена се почистват и оформят в хомогенни партиди с максимални размери в зависимост от вида култура съгласно приложение № 4.
(2) Заготовката, вземането на проби, лабораторните анализи, опаковането и етикетирането на търговските семена се извършват при спазване разпоредбите на глава трета, раздели III - VI.

Чл. 48. Етикетът на търговските семена е кафяв на цвят и съдържа информацията, посочена в приложение № 5.

Чл. 49.
(1) За търговските семена, отговарящи на условиятa на чл. 47, се издава документ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Документът се издава в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.
(4) Документът има срок на валидност една година от датата на издаване.

Раздел II
Смески

Чл. 50. Смеските се търгуват в хомогенни партиди с максимални размери, съответстващи на вида култура с най-голямо процентно съдържание в смеската.

Чл. 51.
(1)Заготовката, опаковането, етикетирането, вземането на проби и лабораторните анализи на смеските се извършват при спазване разпоредбите на глава трета, раздели III - VI.
(2) Етикетът на смеските е зелен на цвят и съдържа информацията, посочена в приложение № 5.
(3) Големината на пробите от партида семена на смеска съответства за вида култура с най-голямо процентно съдържание в смеската.
(4) Изискванията при лабораторни анализи за посевни качества на семената в смеската се отнасят поотделно за всеки вид, компонент на смеската.

Чл. 52.
(1) Производителите на смески подават заявление за одобрение на смеските по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, в ТЗ на ИАСАС, на територията на което ще се произвеждат смеските.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. сертификат или документ за търговски семена или фирмен документ за стандартни семена от зеленчукови култури;
2. документи от последващ контрол на сертифицираните и стандартни семена, ако има издадени такива от ИАСАС към деня на подаване на заявлението;
3. документ за състава на смеската и нейното предназначение.

Чл. 53.
(1) За смеските, отговарящи на условията по чл. 50 и чл. 51, се издава документ за одобрение на смеските по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ
(3) Документът се издава в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.
(4) Документът има срок на валидност една година от датата на издаване.

Глава пета
ПОСЛЕДВАЩО РАЗФАСОВАНЕ. МАЛКИ ОПАКОВКИ

Раздел I
Последващо разфасоване

Чл. 54.
(1) При последващо разфасоване на опаковки семена по чл. 2 притежателят на сертификата, съответно на документа за търговските семена или смеските, или търговецът на семената е длъжен да подаде заявление до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Заявлението е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Към него се прилага копие на сертификата или документа по ал. 1.
(3) Заявителят връща в ИАСАС етикетите на опаковките, подлежащи на разфасоване, и получава нови.

Чл. 55.
(1) След приключване на последващото разфасоване заявителят уведомява ТЗ на ИАСАС.
(2) Упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице проверява на място извършената разфасовка.
(3) Лицето по ал. 2 нанася в копието на сертификата, съответно на документа за търговските семена или смеските, извършените промени и ги заверява с официален печат.
(3) Разходите за извършваните дейности по ал. 2 от длъжностното лице са за сметка на заявителя.

Чл. 56. Когато при разфасоването на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, за която няма заявен етикет, длъжностното лице от ИАСАС ги запечатва.Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Раздел II
Малки опаковки

Чл. 57. (
1) Сертифицираните категории семена, търговските семена и смеските могат да се предлагат на пазара под формата на:
1. малки А опаковки: съдържат смески, които не са предназначени за фураж, с тегло до 2 кг;
2. малки Б опаковки: съдържат семена от категориите базови, сертифицирани, сертифицирани първо и второ размножение, търговски семена и смески за фураж, с тегло до 10 кг, както и смески, които не са предназначени за фураж, с тегло от 2 до 10 кг.
(2) Нетното тегло на малките опаковки включва теглото на гранулираните и дражираните субстанции.

Чл. 58. Материалите, от които се изработват малките опаковки, могат да бъдат:
1. посочените в чл. 23, ал. 1;
2. промазана хартия;
3. метално фолио или друг синтетичен материал, подходящ за топло залепване;
4. метални опаковки.

Чл. 59.
(1) На малките опаковки с базови семена се поставя етикет, издаден от ИАСАС.
(2) На малките опаковки, с изключение на тези с базови семена, се поставя етикет на производителя или заготвителя на малки опаковки или върху опаковката се отпечатват данните съгласно приложение № 5, изписани на български език и отпечатани по начин, непозволяващ заличаването им, с размер на шрифта не по-малък от 12 пункта.
(3) Цветът на етикета е в зависимост от категорията семена, опаковани в малки опаковки.

Чл. 60.
(1) Семената се разфасоват в малки опаковки от лица, получили разрешение по чл. 28 ЗППМ.
(2) Лицата, извършили разфасовката, отговарят за идентичността на семената в малки опаковки с тази на семената от разфасованите опаковки.

Чл. 61.
(1) Базовите семена се разфасоват в малки опаковки по реда на раздел I.
(2) За разфасоване на сертифицирани семена, сертифицирани първо и второ размножение, търговски семена и смески в малки опаковки лицата по чл. 60, ал. 1 подават до ТЗ на ИАСАС заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(3) Към заявлението се прилага копие на сертификата или документа на семената, които ще се разфасоват.

Чл. 62.
(1) Длъжностно лице от ТЗ на ИАСАС, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат за всяко заявено за разфасоване в малки опаковки количество семена по чл. 61, ал. 2 след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Сертификатът по ал. 1 е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.

Чл. 63. Срокът на действие на сертификата по чл. 62 е:
1. една година - за семената в опаковки по чл. 58, т. 1;
2. две години - за семената в опаковки по чл. 58, т. 2;
3. три години - за семената в опаковки по чл. 58, т. 3 и 4.

Чл. 64. Когато при разфасоването в малки опаковки на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, заявителят ги запечатва. Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Глава шеста
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА СЕМЕНА ОТ ФУРАЖНИ КУЛТУРИ

Раздел I
Внос на семена

Чл. 65.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на семената от внос с посоченото в документа за посевни качества, издаден от официален сертифициращ и/или контролен орган на страната износител.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице-пробовземач взема изходна проба, от която оформя средни проби по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите. Средните проби се използват за:
1. извършване на лабораторен анализ за посевни качества;
2. извършване на грунтов контрол, с изключение на търговските семена и смеските;
3. за съхранение с цел контрол.

Чл. 66.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по реда на глава трета, раздел V.
(2) Взетите проби и протоколите се изпращат в централната лаборатория на ИАСАС и в съответното ТЗ на ИАСАС за извършване на грунтов контрол.
(3) Разходите по изпращането на пробите са за сметка на вносителя.

Чл. 67.
(1) Пробите за лабораторен анализ се изследват в централната лаборатория на ИАСАС по методи съгласно чл. 31, ал. 8 ЗППМ.
(2) Грунтов контрол на взетите проби се извършва в ТЗ за грунтов контрол по методи съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.
(3) Забранява се предлагането на пазара и използването в страната на семената от внос до получаване на резултатите от лабораторните анализи.

Чл. 68.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията на приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, длъжностно лице, определено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава документ за търговия със семена от внос по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът за търговия по ал. 1 се издава в 3-дневен срок от приключване на лабораторните анализи. Документът е със срок на действие една година от датата на издаването му.
(3) Документът за търговия на семената от категориите сертифицирани семена се издава, без да се изчаква резултатът от грунтов контрол.

Чл. 69.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията на приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, централната лаборатория на ИАСАС писмено уведомява вносителя и ТЗ, на територията на което се намират семената.
(2) В уведомлението се посочват изискванията, на които семената не отговарят, за да бъдат търгувани в страната.
(3) Семената по ал.1 се изнасят от страната или се унищожават.

Чл. 70.
(1) Семената от внос, с издаден документ за търговия, се търгуват с опаковките и етикетите, с които са внесени в страната, и допълнително поставен етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от официалния етикет на опаковката на български език. Етикетът се поставя върху опаковката по начин, който гарантира сигурността на системата на опаковане при условията на глава трета, раздел IV.
(2) Семената от внос могат да се разфасоват в малки опаковки по реда на глава пета, раздел II.

Раздел II
Документи за търговия в страната

Чл. 71.
(1) Семената от фуражните култури се търгуват с ясно и четливо копие на сертификата или документа за одобрение на търговските семена или смеските или документа за търговия на семена от внос, върху което е поставен печат и подпис на търговеца по чл. 28, ал. 4 ЗППМ.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продадени семена и датата на продажбата.
(3) Данните по ал. 2 се записват в книгата по чл. 62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира воденето на книгата за продажби на семената.
(5) Когато предмет на търговията е цялата партида, оригиналът на сертификата/документа става собственост на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 72.
(1) Износът на всички категории сертифицирани семена и на търговските семена се извършва съответно със сертификата или документа по чл. 34, ал. 4 ЗППМ или ISTA сертификат.
(2) За издаване на ISTA сертификат износителите на семена подават в централната лаборатория на ИАСАС заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(3) За издаване ISTA сертификат се извършва пробовземане по реда на глава трета, раздел V.
(4) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 73.
(1) ОЕСD сертификат за износ на семена се издава за семена от сортовете, включени в листата на ОЕСD за сертифициране по методите и схемите на ОЕСD.
(2) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Глава седма
ПРОВЕРКА КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА

Чл. 74.
(1) Семената по чл. 2 се проверяват за съответствие на кълняемостта им с изискванията на приложение № 3.
(2) Проверката се извършва след изтичането на срока на валидност на сертификата/документите за одобрение на търговските семена и смеските и документа за търговия на семената от внос чрез лабораторен анализ на семената.

Чл. 75.
(1) Лицето, собственик на семената, подава заявление за извършване на лабораторен анализ в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Заявлението е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Към него се прилагат сертификатът или документите по чл. 74 и документът за последващ контрол, ако е издаден такъв.

Чл. 76. Вземането на проби се извършва по реда на глава трета, раздел V.

Чл. 77.
(1) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за лабораторен анализ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Документът за лабораторен анализ е в два еднообразни екземпляра, един от които се изпраща на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, а другият - на заявителя.

Чл. 78.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената отговарят на изискването за кълняемост, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице издава сертификат или документ за одобрение на търговските семена или смеските или документ за търговия на семената от внос.
(2) Документите по ал. 1 са по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, и се издават в 5-дневен срок от издаването на документа за лабораторен анализ след платена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Върху стария етикет се поставя самозалепващ се стикер по чл. 32, ал. 3 ЗППМ.

Чл. 79.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че семената не отговарят на изискването за кълняемост, ИАСАС анулира документите по чл. 74, ал. 2, а издадените етикети се връщат в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1.

Глава осма
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ

Чл. 80.
(1) Последващ контрол на семена от фуражни култури се извършва за установяване сортовата им чистота и автентичност.
(2) Последващият контрол се осъществява чрез методи на грунтов контрол и/или чрез лабораторни методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.

Чл. 81. На последващ контрол подлежат:
1. всички партиди от предбазови, базови семена и хибриди;
2. процент от партидите на сертифицираните семена, сертифицираните семена първо размножение и сертифицираните семена второ размножение, определен ежегодно със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, но не повече от 25 %;
3. семена, които се проверяват от ИАСАС в търговската мрежа, с изключение на търговските семена и смеските;
4. всички партиди семена от внос, с изключение на търговските семена и смеските.

Чл. 82. На всички категории сертифицирани семена от фуражни култури се извършва само грунтов контрол.

Чл. 83. Взетите проби за грунтов контрол и протоколите за вземане на проби се изпращат в ТЗ на ИАСАС, в което се извършва грунтов контрол.

Чл. 84.
(1) Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че посевът отговаря на изискванията за сортова чистота и автентичност, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице от ТЗ, в което се извършва грунтов контрол, издава свидетелство за сортова чистота по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Свидетелството се съставя в три екземляра - един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, един за притежателя на семената и един за съхранение в ТЗ, в което се извършва грунтов контрол.

Чл. 85. Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че предбазовите, базовите и сертифицираните първо размножение семена не отговарят на изискванията за сортова чистота и сортова автентичност за съответната категория, но отговарят на изискванията за по-ниска категория, длъжностното лице по чл. 84, ал. 1 одобрява семената за категорията, на която отговарят, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 86.
(1) Когато посевът не отговаря на изискванията за сортова чистота и автентичност по време на извършване на грунтов контрол, длъжностното лице по чл. 84, ал. 1 уведомява собственика на семената и ТЗ на ИАСАС, взело пробите, в тридневен срок от установяване на несъответствията и осигурява достъп на собственика до посева.
(2) Семената по ал. 1 не могат да се предлагат на пазара.
(3) Официалните етикети се връщат в ИАСАС.
(4) Собственикът на семената е длъжен да съобщи на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, за количествата налични и продадени семена и лицата, които са ги закупили.

Чл. 87. Резултатите от последващия контрол на семената в търговската мрежа се отнасят само за партидата, от която са взети пробите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Официален етикет" е етикет, издаден от ИАСАС или от сертифициращ/контролен орган на страна - износител на семена.
2. "Грунтов контрол" е основен метод за проверка чрез полско парцелно изпитване на посевния материал с цел определяне на неговата сортова автентичност и сортова чистота.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите семена по чл. 2 са еквивалентни на категориите семена, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазови семена (ПБ) - на семена Супер елит (СЕ), семена от Сравнително изпитване на потомствата (СИП), семена от Предварително размножение (ПР) и др.;
2. базови семена (Б) - на семена Елит (Е);
3. сертифицирани семена (С) - на семена Първо размножение (I р.) - за култури, чиито сортове се преразмножават само до първо размножение, включително хибридите (F 1);
4. сертифицирани семена първо размножение (С1) - на семена Първо размножение (I р.) - за култури, чиито сортове се преразмножават до второ размножение;
5. сертифицирани семена второ размножение (С2) - на семена Второ размножение (II р.).

§ 3. Семената от внос, категория "търговски", от видове фуражни култури, невписани по чл. 7, ал. 1 в приложение № 1, на които е извършен лабораторен анализ и е разрешена търговия в страната преди влизане в сила на наредбата, могат да се търгуват до изчерпване на количествата.

§ 4. Търговски семена от видовете Agrostis canina L., Agrostis gigantea L. Agrostis stolonifera L., Agrostis capillaris L., Alopecurus pratensis L., Arrhenatherum elatius (L.) P Beauv. Ex J.S. et K.B.Presl., Bromus catharticus Vahl, Bromus sitchensis Trin., Festuca ovina L., Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L., Phleum bertolonII DC., Poa nemoralis L., Poa palustris L.,Poa pratensis L.,Poa trivialis L., Trisetum flavescens (L.) P. Beauv., Lotus corniculatus L., Lupinus albus L., Lupinus angustifolius L., Lupinus luteus L., Medicago lupulina L., Medicago sativa L., Pisum sativum L. (partim), Trifolium alexandrinum L., Trifolium hybridum L., Trifolium incarnatum L.,Trifolium resupinatum L., Trifolium pratense L., Trifolium repens L., Vicia faba L. (partim), Vicia sativa L., Vicia villosa roth и Phacelia tanacetifolia Benth могат да се предлагат на пазара до 1 януари 2007 г.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1
към чл. 1, ал. 2, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 1 и чл. 7, ал. 1

Списък на видовете фуражни култури

1. Тази наредба се прилага за семената от видовете фуражни култури, както следва:

a) Gramineae - Житни треви Agrostis canina L. - кучешка полевица Agrostis gigantea L. - бяла полевица Agrostis stolonifera L. - издънкова (бяла )полевица Agrostis capillaris L. - полевица Agorpyrum sp. - житняк Alopecurus pratensis L. - ливадна лисича опашка Arrhenatherum elatius (L.) P Beauv. Ex J.S. et K.B.Presl. - висок (френски) райграс Bromus catharticus Vahl - овсига Bromus sitchensis Trin. - овсига Cynodon dactylon (L.) Pers. - бермудска трева Cynosurus cristatus L. - гребениста трева Dactylis glomerata L. - ежова главица Holcus lanatus - медовица Festuca arundinacea Schreber - тръстиковидна власатка Festuca ovina L. - овча власатка Festuca pratensis Hudson - ливадна власатка Festuca rubra L. - червена власатка Lolium multiflorum Lam. - многооткосен (италиански) райграс, вкл. вестерволдски райграс Lolium perenne L - пасищен (английски) райграс Lolium x boucheanum Kunth. - хибриден райграс x Fesstulolium - хибрид (кръстоска) между видовете ливадна власатка и италиански райграс (вкл. вестерволдски райграс) - Festuca pratensis Huds. х Lolium multiflorum Lam. Phalaris aquatica L. - тръстичина (фаларис) Phleum pratense L. - тимотейка Phleum bertolonii DC. - тимотейка Poa annua L. - едногодишна метлица Poa nemoralis L. - горска метлица Poa palustris L. - блатна метлица Poa pratensis L. - ливадна метлица Poa trivialis L. - обикновена метлица Setaria italica L. - мохар (лудо просо, делидар) Trisetum flavescens (L.) P. Beauv. - златна трева

б) Leguminosae - Бобови Hedysarum coronarium L. - сула Lotus corniculatus L. - звездан Lupinus albus L. - бяла лупина Lupinus angustifolius L. - синя лупина Lupinus luteus L. - жълта лупина Medicago lupulina L. - хмеловидна люцерна Medicago sativa L. - обикновена люцерна Medicago x varia T. Martyn - люцерна (хибрид) Melilotus ssp. Lam. - комунига Onobrychis viciifolia Scop. - еспарзета Pisum sativum L. (partim) - фуражен грах Trifolium alexandrinum L. - александрийска детелина Trifolium hybridum L. - хибридна детелина Trifolium incarnatum L. - инкарнатка детелина Trifolium pratense L. - червена детелина Trifolium repens L. - бяла детелина Trifolium resupinatum L. - персийска детелина Trigonella foenum-graecum L. - сминдух Vicia faba L. (partim) - бакла Vicia pannonica Grantz - панонски фий Vicia sativa L. - обикновен фий Vicia villosa Roth. - пясъчен фий Vicia ervilia L. - бурчак Vigna sinensis (L.) Endl. (Phaseolus radiatus) - папуда (птичи боб) Ornithopus sativus Brotero - серадела

в) Други видове Brassica napus L.var. napobrassica (L) Rchb. - брюква Brassica oleracea L. convar acephala (DC) Alef.var. medullosa Thell. + var varidis L. - кръмно (фуражно) зеле Lathyrus sativus - секирче Phacelia tanacetifolia Benth - фацелия Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. - фуражна ряпа Raphanus sativa L. - фуражна рапица Tifon - тифон 2. Категория сертифицирани семена се произвежда от видовете по т. 1 с изключение на: Lupinus spp. (бяла лупина, теснолистна лупина, жълта лупина), Pisum sativum (фуражен грах), Vicia spp.(панонски фий, обикновен фий, пясъчен фий, бакла) и Medicago sativa (обикновена люцерна). 3. Категории сертифицирани семена първо размножение и сертифицирани семена второ размножение се произвеждат от следните видове по т. 1: Lupinus spp. (бяла лупина, теснолистна лупина, жълта лупина) Pisum sativum L. (грах фуражен) Vicia spp. (панонски фий, обикновен фий, пясъчен фий, бакла) Medicago sativa (люцерна обикновена) 4. Търговски семена могат да се произвеждат от следните видове по т. 1:

a) Gramineae - Житни треви Agrostis canina L. - кучешка полевица Agrostis gigantea L. - бяла полевица Agrostis stolonifera L. - издънкова (бяла) полевица Agrostis capillaris L. - полевица Agorpyrum sp. - житняк Alopecurus pratensis L. - ливадна лисича опашка Arrhenatherum elatius (L.) P Beauv. Ex J.S. et K.B.Presl. - висок (френски) райграс Bromus catharticus Vahl - овсига Bromus sitchensis Trin. - овсига Cynodon dactylon (L.) Pers. - бермудска трева Cynоsurus cristatus L. - гребениста трева Holcus lanatus - медовица Festuca ovina L. - овча власатка Lolium multiflorum Lam. - многооткосен райграс, вкл. вестерволдски райграс Lolium perenne L. - пасищен (английски) райграс Phalaris aquatica L. - тръстичина (фаларис) Phleum bertolonII DC. - тимотейка Poa annua L. - едногодишна метлица Poa nemoralis L. - горска метлица Poa palustris L. - блатна метлица Poa pratensis L. - ливадна метлица Poa trivialis L. - обикновена метлица Setaria italica L. - мохар (лудо просо, делидар) Trisetum flavescens (L.) P. Beauv. - златна трева

б) Leguminosae - Бобови Hedysarum coronarium L. - сула Lotus corniculatus L. - звездан Lupinus albus L. - бяла лупина Lupinus angustifolius L. - синя лупина Lupinus luteus L. - жълта лупина Medicago lupulina L. - хмеловидна люцерна Medicago sativa L. - обикновена люцерна Melilotus ssp. Lam. - комунига Onobrychis viciifolia scop. - еспарзета Pisum sativum L. (partim) - фуражен грах Trifolium alexandrinum L. - александрийска детелина Trifolium hybridum L. - хибридна детелина Trifolium incarnatum L. - инкарнатка детелина Trifolium resupinatum L. - персийска детелина Trifolium pratense L. - червена детелина Trifolium repens L. - бяла детелина Trigonella foenum-graecum L. - сминдух Vicia faba L. (partim) - бакла Vicia pannonica crantz - панонски фий Vicia sativa L. - обикновен фий Vicia villosa roth - пясъчен фий Vicia ervilia L. - бурчак Vigna sinensis (L.) Endl. (Phaseolus radiatus) - папуда (птичи боб) Ornithopus sativus Brotero - серадела

в) Други видове Lathyrus sativus - секирче Phacelia tanacetifolia Benth - фацелия Raphanus sativa L. - фуражна рапица Tifon - тифон

Приложение № 2
към
чл. 10, ал. 2

Изисквания към фуражните култури при полска инспекция

I. Технологични норми за пространствена изолация на фуражните култури Пространствена изолация на фуражни култури от източник на чужд прашец (нежелано чуждо опрашване)

№ по ред Култура Минимално разстояние, в метри
1. Brassica spp., Phacelia tanacetifolia, Poa pratensis:
- за базови семена 400
- за сертифицирани семена 200
2. Pisum arvense 50
3. Trifolium spp., Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L, Medicago sativa, Medicago lupulina 400
4. За всички видове или сортове от фуражни култури, с изключение на Brassica spp., Phacelia tanacetifolia, Pisum arvense, Poa pratensis, Trifolium spp., Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L, Medicago sativa, Medicago lupulina:
- за семепроизводство, на полета до 20 декара 200
- за семепроизводство, на полета, по-големи от 20 декара 100
- за производство на семена, предназначени за стокова продукция, на полета до 20 декара 100
- за производство на семена, предназначени за стокова продукция, на полета, по-големи от 20 декара 50

II. Изисквания за сортова чистота при полска инспекция

Култура Сортова чистота, в %, не по-малко от:
Б С, С1 С2
Фий (обикновен, панонски, пясъчен) 100 99 98
Брюква, кръмно (фуражно) зеле, ливадна метлица 98 98
Бакла 100 99 98
Грах фуражен 99,5 99 98
Лупина (бяла, теснолистна, жълта) 100 99 98
Житни треви 98 96
Бобови фуражни култури, с изключение на обикновена люцерна 100 99
Обикновена люцерна 100 99 99

Изискванията при полска инспекция, които се установяват в съответната фаза на развитие на фуражните култури при извършваните прегледи, са посочени в методите за полска инспекция.

Приложение № 3
към
чл. 10, ал. 3

Изисквания към фуражните култури при лабораторни анализи за посевни качества

1. Семената на фуражните култури от всички категории по чл. 2 на наредбата трябва да съответстват на следните изисквания за кълняемост и аналитична чистота:

Видове Минимална
кълняемост
(% от чисто
семе)
Минимална
аналитична
чистота
(в тегловен %)
ЖИТНИ
Agrostis canina
Кучешка полевица
75 90
Agrostis gigantea
Бяла полевица
80 90
Agrostis stolonifera
Издънкова (бяла) полевица
75 90
Agrostis capillaris
Полевица
75 90
Agorpyrum sp.
Житняк
80 85
Alopecurus pratensis
Ливадна лисича опашка
70 75
Arrhenatherum elatius
Висок (френски) райграс
75 90
Bromus catharticus
Овсига
75 97
Bromus sitchensis
Овсига
75 97
Cynodon dactylon
Бермудска трева
70 90
Cynesurus cristatus L.
Гребениста трева
75 85
Dactylis glomerata L.
Ежова главица
80 90
Holcus lanatus
Медовица
75 85
Festuca arundinacea
Тръстиковидна власатка
80 95
Festuca ovina
Овча власатка
75 85
Festuca pratensis
Ливадна власатка
80 95
Festuca rubra
Червена власатка
75 90
Lolium multiflorum
Многооткосен райграс, вкл. вестерволдски райграс
75 96
Lolium perenne
Пасищен (английски) райграс
80 96
Lolium x boucheanum
Хибриден райграс
75 96
x Fesstulolium - хибрид (кръстоска) между видовете ливадна власатка и италиански райграс 75 96
Phalans aquatica
Тръстичина (фаларис)
75 96
Phleum bertolonii
Тимотейка
80 96
Phleum pratense
Тимотейка
80 96
Poa annua
Метлица
75 85
Poa nemoralis
Горска метлица
75 85
Poa palustris
Блатна метлица
75 85
Poa pratensis
Ливадна метлица
75 85
Poa trivialis
Обикновена метлица
75 85
Setaria italica
Мохар (лудо просо, делидар)
80 95
Tnsetum flavescens
Златна трева
70 75
БОБОВИ
Hedysarum coronanum
Сула
75 95
Lotus corniculatus
Звездан
75 95
Litpinus albus
Бяла лупина
80 98
Lupinus angustifolius
Синя лупина
75 98
Lupinus luteus
Жълта лупина
80 98
Medicago lupulina
Хмеловидна люцерна
80 97
Medicago sativa
Обикновена люцерна
80 97
Mediccigo х varia
Люцерна (хибрид)
80 97
Melilotus ssp.
Комунига
75 95
Onobrvchis viciifolia
Еспарзета
75 95
Pisum sativum
Фуражен грах
80 98
Tnfolium alexsandrinum
Александрийска детелина
80 97
Tnfolium hybridum
Хибридна детелина
80 97
Tnfolium incarnatum
Инкарнатка детелина
75 97
Tnfolium pratense
Червена детелина
80 97
Tnfolium repens
Бяла детелина
80 97
Tnfoliitm resupinatum
Персийска детелина
80 97
Trigonella foenum - graecum
Сминдух
80 95
Vicia faba
Бакла
85 98
Vicia pannonica
Панонски фий
85 98
Vicia saliva
Обикновен фий
85 98
Vicia villosa Roth
Пясъчен фий
85 98
Vicia ervilia L.
Бурчак
85 95
Vigna sinensis (Phaseolus radiatus)
Папуда (птичи боб)
80 98
Ornithopus sativus
Серадела
86 95
ДРУГИ ВИДОВЕ
Brassica napus L. var. napobrassica
Брюква
80 98
Brassica oleracea convar. acephala
Кръмно (фуражно) зеле
75 98
Lathyrus sativus
Секирче
85 95
Phacelia tanacetifolia
Фацелия
80 96
Raphanus sativus var. oleiformis
Фуражна ряпа
80 97
Raphanus sativa
Фуражна рапица
85 95
Tifon
Тифон
88 97

Другите изисквания при лабораторни анализи за посевни качества на фуражните култури са посочени в съответните методи.

Приложение № 4
към
чл. 22, ал. 2

Големина/размери на партидите и пробите от семена на фуражни култури

Видове Максимално тегло на партидата (тонове) Минимално тегло на проба, взета от партида (грамове)
GRMINEAE - Житни
Agrostis canina -
Кучешка полевица
10 50
Agrostis gigantea -
Бяла полевица
10 50
Agrostis stolonifera
Издънковa (бяла) полевица
10 50
Agrostis capillaris -
Полевица
10 50
Agorpyrum sp. -
Житняк
10 100
Alopecurus pratensis -
Ливадна лисича опашка
10 100
Arrhenatherum elatius -
Висок френски райграс
10 200
Bromus catharticus
Овсига
10 200
Bromus sitchensis
Овсига
10 200
Cynodon dactylon -
Бермудска трева
10 50
Cynоsurus cristatus. -
Гребениста трева
10 25
Dactylis glomerata -
Ежова главица
10 100
Holcus lanatus -
Медовица
10 25
Festuca arundinacea -
Тръстиковидна власатка
10 100
Festuca ovina -
Овча власатка
10 100
Festuca pratensis -
Ливадна власатка
10 100
Festuca rubra -
Червена власатка
10 100
x Festulolium- хибрид (кръстоска) между видовете ливадна власатка и италиански райграс 10 200
Lolium multiflorum Lam. var. westerwoldianum -
Многооткосен райграс, вкл. вестерволдски
10 200
Lolium perenne L. -
Пасищен (английски) райграс
10 200
Lolium x boucheanum Kunth. -
Хибриден райграс
10 200
Phalaris aquatica L. -
Тръстичина (фаларис)
10 100
Phleum bertolonii -
Тимотейка
10 50
Phleum pratense -
Тимотейка
10 50
Poa annua -
Метлица
10 50
Poa nemoralis -
Горска метлица
10 50
Poa palustris -
Блатна метлица
10 50
Poa pratensis -
Ливадна метлица
10 50
Poa trivialis -
Обикновена метлица
10 50
Setaria italica. -
Мохар (лудо просо, делидар)
10 100
Trisetum flavescens -
Златна трева
10 50
LEGUMINOSAE - Бобови
Hedysarum coronarium -
Сула
- плодове 10 1000
- семена 10 400
Lotus corniculatus -
Звездан
10 200
Lupinus albus -
Бяла лупина
25 1000
Lupinus angustifolius -
Синя лупина
25 1000
Lupinus luteus -
Жълта лупина
25 1000
Medicago lupuliana -
Хмеловидна люцерна
10 300
Medicago sativa -
Обикновена люцерна
10 300
Medicago x varia -
Люцерна (хибрид)
10 300
Melilotus ssp. Lam. -
Комунига
5 50
Onobrychis viciifolia -
Еспарзета
- плодове 10 600
- семена 10 400
Pisum sativum L. (partim) -
Фуражен грах
25 1000
Trifolium alexandrinum -
Александрийска детелина
10 400
Trifolium hybridum -
Хибридна детелина
10 200
Trifolium incarnatum -
Инкарнатка детелина
10 500
Trifolium pratense -
Червена детелина
10 300
Trifolium repens -
Бяла детелина
10 200
Trifolium resupinatum -
Персийска детелина
10 200
Trigonella foenumgraecum -
Сминдух
10 500
Vicia faba -
Бакла
25 1000
Vicia pannonica -
Панонски фий
20 1000
Vicia sativa -
Обикновен фий
25 1000
Vicia villosa -
Пясъчен фий
20 1000
Vicia ervilia. -
Бурчак
10 1000
Vigna sinensis (L.) Endl. (Phaseolus radiatus) -
Папуда (птичи боб)
20 1000
Ornithopus sativus Brotero -
Серадела
10 100
Други видове
Brassica napus var. napobrassica -
Брюква
10 200
Br.oleracea convar.аcephala var. medullosa + v. viridis -
Кръмно (фуражно) зеле
10 200
Lathyrus sativus -
Секирче
10 700
Phacelia tanacetifolia -
Фацелия
10 300
Raphanus sativus var. oleiformis -
Фуражна ряпа
10 300
Raphanus sativa -
Фуражна рапица
5 100
Brassica rapa -
Тифон
5 100

Максималното тегло на една партида не трябва да бъде превишено повече от 5 %.

Приложение № 5
към чл. 25, ал. 1

I. Информация, която се поставя на официалния етикет на сертифицираните категории семена:
1. държава/институция - Р България, Министерство на земеделието и горите;
2. контролен/сертифициращ орган, адрес - ИАСАС, София, бул. Цариградско шосе 125;
3. вид - ботаническо име и наименование на вида;
4. сорт - изписан на български език;
5. категория;
6. номер на партидата;
7. произход на семената - държава;
8. дата на вземане на проби (месец и година);
9. нетно тегло или брой на семената;
10. друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/ добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - за категория "предбазови семена" - записват се категориите след предбазови семена , съответно за вида култура; - проверка на кълняемостта (месец и година) и "действителна кълняемост в %". Тази информация се поставя на самозалепващ се върху етикета стикер.

II. Информация, която се поставя на официалния етикет на търговските семена На официалния етикет на търговските семена се посочва информацията от официалния етикет на сертифицираните категории семена с изключение на информацията за "сорт". На мястото на информацията "категория" се записва "търговски семена".

III. Информация, която се поставя на официалния етикет на смеските:
1. държава/институция - Р България, Министерство на земеделието и горите;
2. контролен/сертифициращ орган, адрес - ИАСАС, София, бул. Цариградско шосе 125;
3. смеска (предназначение) - "за фуражни цели" ("не е за фуражни цели" или "за озеленяване");
4. процент от теглото на всеки компонент със съответното ботаническо име и наименование на вида и сорта, изписан на български език (за компонентите - сертифицирани семена);
5. номер на партидата;
6. произход на семената - държава;
7. дата на вземане на проби (месец и година);
8. нетно тегло или брой на семената;
9. друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/ добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - проверка на кълняемостта (месец и година) и "действителна кълняемост в %". Тази информация се поставя на самозалепващ се върху етикета стикер.

IV. Информация, която се поставя на етикета на малките опаковки или отпечатва върху малките опаковки: а) Малки опаковки със сертифицирани семена:
1. име на фирмата, която е отговорна за пакетирането на семената в "малки опаковки", и регистрационен номер;
2. срок на действие на сертификата на малките опаковки със семена;
3. номер на партидата на сертифицираните семена, която се разфасова в малки опаковки;
4. наименование на вида;
5. наименование на сорта;
6. категория;
7. нетно тегло или брой на семената в малката опаковка;
8. произход на семената - държава; 9. друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/ добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - индикация за малката опаковка - "Б", която се отпечатва на етикета или върху малката опаковка, или на самозалепващ се стикер.
б) Малки опаковки с търговски семена:
1. име на фирмата, която е отговорна за пакетирането на семената в "малки опаковки", и регистрационен номер;
2. срок на действие на документа на малките опаковки със семена;
3. номер на партидата на търговските семена, която се разфасова в малки опаковки;
4. наименование на вида;
5. категория - "търговски семена";
6. нетно тегло или брой на семената в малката опаковка;
7. произход на семената - държава;
8. друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/ добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - индикация за малката опаковка - "Б", която се отпечатва на етикета или върху малката опаковка, или на самозалепващ се стикер.
в) Малки опаковки със семена от смески:
1. име на фирмата, която е отговорна за пакетирането на семената в "малки опаковки", и регистрационен номер;
2. срок на действие на документа на малките опаковки със семена от смески;
3. номер на партидата на смеската, която се разфасова в малки опаковки;
4. нетно тегло или брой на семената в малката опаковка;
5. процент от теглото на всеки компонент със съответното наименование на вида и сорта (за сертифицираните семена);
6. произход на семената - държава;
7. друга информация: - когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло; - индикация за малката опаковка - "А" или"Б", която се отпечатва на етикета или върху малката опаковка, или на самозалепващ се стикер.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив