Наредба № 60 от 30 декември 2003 г. за производство и търговия на посевен материал от цвекло

МЗГ

Държавен вестник брой: 76

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 15.09.2006

(Отм., ДВ, бр. 76 от 15.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. категориите семена от захарно и кръмно цвекло, които се произвеждат, сертифицират и търгуват в страната;
2. сертификацията на семената;
3. последващото разфасоване на семената, малки опаковки;
4. предлагането на пазара на семената;
5. проверката за кълняемостта на семената;
6. условията и редът за извършване на последващ контрол.
(2) Наредбата се прилага за семената от цвекло, посочени в приложение № 1.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЕМЕНА ОТ ЦВЕКЛО

Чл. 2.
(1) Семената от захарно и кръмно цвекло се предлагат на пазара като предбазови, базови и сертифицирани.
(2) Семената от захарно цвекло са хибриди (диплоидни, тетраполоидни и полиплоидни), а на кръмното цвекло са директни сортове и хибриди (диплоидни, тетраполоидни и полиплоидни).
(3) Базовите и сертифицираните семена могат да се търгуват като еднокълнови и многокълнови.

Чл. 3.
(1) Предбазовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта под контрола на лицата по чл.26 от Закона за посевния и посадъчен материал (ЗППМ), които извършват сортоподдържането.
(2) Лицата по ал. 1 декларират писменно пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) спазването на методите и схемите при производството на предбазови семена.
(3) Предбазовите семена се предлагат на пазара, когато са сертифицирани по изискванията за базови.
(4) Предбазовите семена, сертифицирани по изискванията за базови, сa предназначени за производство на базови и сертифицирани семена.

Чл. 4.
(1) Базовите семена са семена от директни сортове и родителски компоненти на хибридите.
(2) Базовите семена се използват за производството на сертифицирани семена.

Чл. 5.
(1) Сертифицираните семена са семена от сортове и хибриди.
(2) Сертифицираните семена се използват за цели, различни от семепроизводството.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА СЕМЕНАТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 6.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира предбазовите, базовите и сертифицираните семена, които отговарят на изискванията при полска инспекция, лабораторни анализи и методите, утвърдени от министъра на земеделието и горите по чл. 31, ал. 6 и 8 ЗППМ.
(2) Минималните стойности на изискванията за пространствена изолация и сортова чистота при полска инспекция в зависимост от вида култура са посочени в приложение № 2.
(3) Минималните стойности на изискванията за аналитична чистота и кълняемост при лабораторни анализи в зависимост от вида култура са посочени в приложение № 3.

Чл. 7.
(1) Сертификацията на семената се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на поземления имот (площите), върху който се извършва семепроизводство, заверена от общинската служба по земеделие и гори на МЗГ по местонахождението на имота;
2. документи за изходния материал (изходните семена);
3. писмена декларация на лицето по чл. 26 ЗППМ, че ще извършва методично ръководство на производството на базови и предбазови семена.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата, получили разрешение по чл. 28 ЗППМ, в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район е поземленият имот за производство на сертифицирани семена.
(4) Заявлението за сертификация се подава в срок до 30 дни след извършване на сеитбата и се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявените за сертификация семена.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 8. Полска инспекция се извършва за установяване съответствието на посева с изискванията съгласно приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 9.
(1) Полската инспекция се извършва от инспектори от ИАСАС и от инспектори по чл. 6 ЗППМ.
(2) Kогато полската инспекция се извършва от инспектор по чл. 6 ЗППМ, към заявлението за сертификация се прилага договор, сключен между инспектора и заявителя.

Чл. 10.
(1) Инспекторите на ИАСАС могат да извършват полска инспекция на всички категории семена.
(2) Полски инспектори по чл. 6 ЗППМ могат да извършват полска инспекция на сертифицирани семена.

Чл. 11. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира извършването на полска инспекция от инспекторите, получили разрешение по чл. 6 ЗППМ.

Чл. 12.
(1) Полската инспекция се извършва, когато посевът има типични признаци, позволяващи да се установи съответствието му с изискванията, съгласно приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Полската инспекция се извършва чрез прегледи на посевите.
(3) Заявителят е длъжен писмено или устно да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация 7 дни преди настъпване на съответната фаза на развитие на културата, за извършване на преглед.

Чл. 13.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава от инспектора, извършил полската инспекция, в тридневен срок от последния преглед на полето след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в три еднообразни екземпляра, като първият екземпляр се предоставя на заявителя, вторият се прилага към досието, а третият екземпляр се съхранява от полския инспектор.

Чл. 14. Актът за полска инспекция на хибридни семена се издава само ако резултатите от последващ контрол на родителските компоненти показват, че всеки родителски компонент отговаря на изискванията за съответната категория, посочени в методите за последващ контрол, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 15.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствие на посева с изискванията на приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичането на срока инспекторът извършва повторен преглед в същата фаза на развитие на културата, за който заявителят заплаща такса, определена с тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 16.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията на приложение № 2 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът писмено уведомява заявителя.
(2) Посевът по ал. 1 се бракува от инспектора или със съгласието на заявителя се одобрява в по-ниска категория, ако отговаря на изискванията за нея. Бракуването или одобряването на посева в по-ниска категория се отразява в акта за полска инспекция и се подписва от заявителя.

Чл. 17.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да поиска арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се производителят да извършва допълнителни манипулации в посева между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка на семената

Чл. 18.
(1) Произведените семена от посевите, одобрени с акт за полска инспекция, се почистват и се оформят в хомогенни партиди.
(2) Хомогенните партиди имат максимални размери в зависимост от вида култура съгласно приложение № 4 и се опаковат в опаковки с нетно тегло или брой семена, определени от заявителя.
(3) Заготвените семена могат да се предлагат на пазара и като се дражират или полират.

Раздел IV
Опаковане и етикетиране на семената

Чл. 19.
(1) Семената, предназначени за сертификация, се опаковат в хартиени, синтетични или в други опаковки от естествени материали.
(2) В зависимост от начина на затварянето им опаковките могат да бъдат:
1. машинно зашити;
2. опаковки, които се затварят чрез топло залепване.

Чл. 20.
(1) Върху външната страна на опаковката на семената, предназначени за сертифицикация, задължително се поставя етикет, издаден от ИАСАС.
(2) Етикетът се изработва от устойчив на късане или самозалепващ се материал и е с размери 114 mm ? 70 mm.

Чл. 21.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 5, изписани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) При етикетиране на генетично модифицирани сортове на етикета се отбелязва, че този сорт е генетично модифициран.
(3) Всички химически третирания на семената се посочват на етикета. Използваните препарати трябва да бъдат отбелязани с тяхното търговско наименование и да са разрешени за употреба в страната.

Чл. 22.
(1) В зависимост от категорията на семената етикетът е:
1. бял с диагонална виолетова ивица - за предбазови семена;
2. бял - за базови семена;
3. син - за сертифицирани семена.
(2) В зависимост от начина на поставяне етикетът е:
1. зашит за опаковката;
2. самозалепващ се - само върху хартиени опаковки;
3.поставен в опаковката, ако тя е прозрачна и етикетът може да бъде прочетен.

Чл. 23. Опаковките на семената се затварят и етикетите се поставят по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 24.
(1) Преди да се извърши опаковането и етикетирането на семената, заявителят подава писмено искане за етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, в което се посочват: големината и броят на партидите, нетното тегло или броят на семената в опаковките и тяхното местонахождение.
(2) Въз основа на искането заявителят получава съответния брой етикети с идентификационните номера на партидите.
(3) Искането се прилага към досието.

Чл. 25. Заявителят е длъжен да върне в ТЗ на ИАСАС, издало етикетите, останалите неизползвани етикети. Този факт се отбелязва в досието.

Чл. 26.
(1)Забранява се отварянето на опаковките без разрешение от ИАСАС, освен при:
1. презаготовка на семената преди сертифицирането им;
2. допълнителни растителнозащитни третирания на семената;
3. последващо разфасоване.
(2) Етикетите на отворените опаковки се връщат в ТЗ на ИАСАС.
(3) В случаите на ал. 1, с изключение на последващото разфасоване в малки опаковки, заявителят подава писмено искане по чл. 24, ал. 1 за нови етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(4) Връщането на етикетите и искането за нови се отбелязва в досието.

Раздел V
Вземане на проби

Чл. 27.
(1) Проби за лабораторни анализи и последващ контрол на семената от захарно и кръмно цвекло се вземат от партиди, заготвени съгласно раздели III и IV.
(2) Проби за извършване на контролни анализи се вземат при съхранението на семената и при предлагането им на пазара. Контролните анализи се отнасят само за количествата семена, от които са взети пробите.
(3) Вземане на проби може да се извърши и при презаготовка.

Чл. 28.
(1) Вземането на проби се извършва от длъжностно лице - пробовземач, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Пробите се вземат в присъствието на заявителя или упълномощено от него лице.

Чл. 29.
(1) Пробовземачът взема изходна проба,от която формира средни проби. Средните проби са с размери съгласно приложение № 4 и са предназначени за:
1. анализ за кълняемост и аналитична чистота;
2. анализ за влага;
3. последващ контрол;
4. съхранение в ТЗ на ИАСАС;
5. заявителя - по негово искане.
(2) Пробата по ал. 1, т. 5 се съхранява до изтичане срока на действие на сертификата и се ползва при необходимост от допълнителни изпитвания, включително за арбитражни анализи.

Чл. 30.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Протоколът се подписва от пробовземача и от заявителя или от упълномощено от него лице и се прилага към досието.

Чл. 31. Пробите се използват само за целите на лабораторни изпитвания и последващ контрол. Остатъчните количества не се връщат на заявителя.

Чл. 32.
(1) Когато заявителят иска да провери посевните качества на семената преди окончателната им заготовка, може да вземе проби от тях за лабораторен анализ.
(2) Лабораторните анализи на пробите по ал. 1 се извършват в лаборатория на ИАСАС или в лаборатория по чл. 7 ЗППМ, като резултатите важат само за представената проба.

Чл. 33. Разходите по изпращането на пробите за лабораторни анализи в съответната лаборатория и в ТЗ за грунтов контрол са за сметка на заявителя.

Раздел VI
Лабораторни анализи за посевни качества

Чл. 34. Взетите проби семена се изследват за аналитична чистота, кълняемост и влага в лаборатория на ИАСАС или лаборатория по чл. 7, ал. 1 ЗППМ, одобрена за извършване на анализи на семена от зърнени култури.

Чл. 35. Лабораторните анализи се извършват по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 31, ал. 8 ЗППМ.

Чл. 36.
(1) Лабораторията, извършила анализа, изготвя документ за лабораторен анализ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се изготвя в три еднообразни екземпляра: един за лабораторията, един за ТЗ, взело пробите, и един за заявителя.
(3) Документът се издава в тридневен срок след приключване на лабораторния анализ след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 37.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията за посевни качества съгласно приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, семената се сертифицират.
(2) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията за посевни качества съгласно приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, семената по ал. 1 не могат да се сертифицират.
(3) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 2. Заявителят е длъжен да върне издадените етикети в ТЗ на ИАСАС.

Чл. 38. Семената, които не отговарят на изискванията за кълняемост, се предлагат на пазара само след разрешение от министъра на земеделието и горите или упълномощено от него длъжностно лице при условията на чл. 39 ЗППМ.

Чл. 39. Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за кълняемост на семената чрез смесване със семена от други партиди от същия вид, сорт и размножение. В този случай се извършва пробовземане и лабораторен анализ.

Чл. 40. Заявителят може да отстрани отклоненията от изискванията за посевни качества на семената чрез презаготовка, след която се извършва последващ анализ.

Чл. 41.
(1)Ако не е съгласен с резултатите от лабораторните анализи за посевни качества на семената, заявителят може да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен лабораторен анализ.
(2) Арбитражният анализ се извършва в Централната лаборатория на ИАСАС.
(3) За целите на арбитражния анализ се извършва ново вземане на проба.
(4) Когато арбитражният анализ потвърди резултатите от първия лабораторен анализ, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел VII
Ред за издаване на сертификат

Чл. 42.
(1) Когато семената отговарят на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат.
(2) Сертификатът се издава в 5-дневен срок от приключване на лабораторните анализи след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Сертификатът се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите.
(4) Сертификатите на семената от цвекло от всички категории имат срок на валидност една година от датата на издаването им.

Глава четвърта
ПОСЛЕДВАЩО РАЗФАСОВАНЕ. МАЛКИ ОПАКОВКИ

Раздел I
Последващо разфасоване

Чл. 43.
(1) При последващо разфасоване на опаковки сертифицирани семена притежателят на сертификата или търговецът подава заявление в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената. Към заявлението се прилага копие на сертификата.
(2) Заявителят връща в ИАСАС етикетите на опаковките, подлежащи на разфасоване, и получава нови.

Чл. 44.
(1) След приключването на последващото разфасоване заявителят уведомява ТЗ на ИАСАС.
(2) Упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице проверява на място извършената разфасовка.
(3) Лицето по ал. 2 нанася в копието на сертификата извършените промени и ги заверява с официален печат.
(4) Разходите за извършваните дейности по ал. 2 от длъжностното лице са за сметка на заявителя.

Чл. 45. Когато при разфасоването на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, за която няма заявен етикет, длъжностното лице от ИАСАС ги запечатва. Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Раздел II
Малки опаковки

Чл. 46.
(1) Сертифицираните категории семена могат да се предлагат на пазара под формата на малки опаковки.
(2) Малките опаковки са: 1. до 2,5 кг или 100 000 броя семена/капсули за еднокълнови или дражирани семена;
2. до 10 кг за семена, различни от еднокълновите и дражирани семена.
(3) Нетното тегло на малките опаковки включва теглото на гранулираните и дражираните субстанции.
(4) Материалите, от които се изработват малките опаковки, могат да бъдат:
1. посочените в чл. 19, ал. 1;
2. промазана хартия;
3. метално фолио или от друг синтетичен материал, подходящи за топло залепване;
4. метални опаковки.
(5) На малките опаковки се поставя етикет на производителя/заготвителя на малки опаковки или върху опаковката се отпечатват данните съгласно приложение № 5, изписани на български език и отпечатани по начин, непозволяващ заличаването им, с размер на шрифта не по-малък от 12 пункта.

Чл. 47.
(1) Семената се разфасоват в малки опаковки от лица, получили разрешение по чл. 28 ЗППМ. Лицата, извършили разфасовката, отговарят за идентичността на семената в малки опаковки с тази на семената от разфасованите опаковки.
(2) За разфасоване на семена в малки опаковки лицата по ал. 1 подават заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, до ТЗ на ИАСАС.
(3) Към заявлението се прилага копие на сертификата за семената, които ще се разфасоват.

Чл. 48.
(1) За семената в малки опаковки ТЗ на ИАСАС издава сертификат по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Сертификатът се издава за всяко заявено за разфасоване в малки опаковки количество семена след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Срокът на действие на сертификата по ал. 1 е:
1. една година - за семената в опаковки по чл. 46, ал. 4, т. 1;
2. две години - за семената в опаковки по чл. 46, ал. 4, т. 2;
3. три години - за семената в опаковки по чл. 46, ал. 4, т. 3 и 4.
(3) Когато при разфасоването в малки опаковки на количества семена от партида останат семена в отделната опаковка, заявителят ги запечатва.Тези семена не могат да се търгуват, но могат да се разфасоват по реда на тази глава.

Глава пета
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА СЕМЕНА ОТ ЦВЕКЛО

Раздел I
Внос на семена от цвекло

Чл. 49.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на семената от внос с посоченото в документа за посевни качества и здравно състояние, издаден от официален сертифициращ и/или контролен орган на страната износител.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице - пробовземач, взема изходна проба, от която оформя средни проби по методи, утвърдена от министъра на земеделието и горите. Средните проби се използват за:
1. извършване на лабораторен анализ за посевни качества;
2. извършване на грунтов контрол;
3. съхранение с цел контрол.

Чл. 50.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетите проби по реда на глава трета, раздел V.
(2) Взетите проби и протоколите се изпращат в Централната лаборатория на ИАСАС и в ТЗ на ИАСАС за грунтов контрол.
(3) Разходите по изпращането на пробите са за сметка на вносителя.

Чл. 51.
(1) Пробите за лабораторен анализ се изследват в Централната лаборатория на ИАСАС по методи съгласно чл. 31, ал. 8 ЗППМ.
(2) Грунтов контрол на взетите проби се извършва в ТЗ за грунтов контрол по методи съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.
(3) Забранява се предлагането на пазара и използването в страната на семената от внос до получаването на резултатите от лабораторните анализи.

Чл. 52.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената отговарят на изискванията на приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, длъжностно лице, определено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава документ за търговия със семена от внос по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Документът се издава в тридневен срок от приключване на лабораторните анализи.
(2) Документът за търговия на семената се издава, без да се изчаква резултатът от грунтов контрол.
(3) Документът за търговия на семената от внос има срок на действие една година от датата на издаването му.

Чл. 53.
(1) Когато резултатите от лабораторните анализи показват, че семената не отговарят на изискванията на приложение № 3 и методите за лабораторни анализи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, Централната лаборатория на ИАСАС писмено уведомява вносителя и ТЗ, на територията на което се намират семената.
(2) В уведомлението се посочват изискванията, на които семената не отговарят, за да бъдат търгувани в страната.
(3) Семената се изнасят от страната или се унищожават.

Чл. 54.
(1) Семената от внос, с издаден документ за търговия, се търгуват с опаковките и етикетите, с които са внесени в страната, и допълнително поставен етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от официалния етикет на опаковката на български език. Етикетът се поставя върху опаковката по начин, който гарантира сигурността на системата на опаковане при условията на глава трета, раздел IV.
(2) Семената от внос могат да се разфасоват в малки опаковки по реда на глава четвърта, раздел II.

Раздел II
Документи за търговия в страната

Чл. 55.
(1) Семената от цвекло се търгуват с ясно и четливо копие на сертификата или документа за търговия на семена от внос, върху което е поставен печат и подпис на търговеца по чл. 28, ал. 4 ЗППМ.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продадени семена и датата на продажбата.
(3) Данните по ал. 2 се записват в книгата по чл. 62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира воденето на книгата за продажби на семена.
(5) Когато предмет на търговията е цялата партида, оригиналът на сертификата/документа става собственост на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 56.
(1) Износът на всички категории сертифицирани семена се извършва със сертификат по чл. 32, ал. 1 ЗППМ или ISTA сертификат.
(2) За издаване на ISTA сертификат износителите на семена подават в Централната лаборатория на ИАСАС заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(3) За издаване на ISTA сертификат се извършва пробовземане по реда на глава трета, раздел V.
(4) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ

Чл. 57.
(1) ОЕСD сертификат за износ на семена се издава за семена от сортовете, включени в листата на ОЕСD за сертифициране по методите и схемите на ОЕСD.
(2) Сертификатът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Глава шеста
ПРОВЕРКА КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА

Чл. 58.
(1) Количествата семена от партидите сертифицирани семена от всички категории се проверяват за съответствие на кълняемостта им с изискванията на приложение № 3.
(2) Проверката се извършва след изтичането на срока на валидност на сертификата/документа за търговия на семената от внос чрез лабораторен анализ на семената.

Чл. 59.
(1) Лицето, собственик на семената, подава заявление за извършване на лабораторен анализ в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(2) Заявлението е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Към него се прилагат сертификатът/документът за търговия на семената от внос и документът за последващ контрол, ако е издаден такъв.

Чл. 60.
(1) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за лабораторен анализ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Документът е в два еднообразни екземпляра, един от които се изпраща на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, а другият - на заявителя.

Чл. 61.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената отговарят на изискването за кълняемост, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице издава сертификат или документ за търговия на семената от внос.
(2) Документите по ал. 1 са по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, и се издават в 5-дневен срок от издаването на документа по чл. 60 след платена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Върху стария етикет се поставя самозалепващ се стикер по чл. 32, ал. 3 ЗППМ.

Чл. 62.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ покажат, че семената не отговарят на изискването за кълняемост, ИАСАС анулира сертификата или документа за търговия на семената от внос.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1. Издадените етикети се връщат в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.

Глава седма
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ

Чл. 63.
(1) Последващ контрол на семена от цвекло се извършва за установяване сортовата им чистота и автентичност.
(2) Последващият контрол се осъществява чрез методи на грунтов контрол и/или чрез лабораторни методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл. 37, ал. 4 ЗППМ.
(3) На последващ контрол подлежат:
1. всички партиди от предбазови и базови семена;
2. процент от партидите на сертифицираните семена, определен ежегодно със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, но не повече от 25 %;
3. семена, които се проверяват от ИАСАС в търговската мрежа.

Чл. 64. На всички категории сертифицирани семена от цвекло се извършва само грунтов контрол.

Чл. 65. Взетите проби за грунтов контрол и протоколите за вземане на проби се изпращат в ТЗ на ИАСАС, в което се извършва грунтов контрол.

Чл. 66.
(1) Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че посевът отговаря на изискванията за сортова чистота и автентичност, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице от ТЗ, в което се извършва грунтов контрол, издава свидетелство за сортова чистота по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Свидетелството се съставя в три екземпляра - един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, един за притежателя на семената и един за съхранение в ТЗ, в което се извършва грунтов контрол.

Чл. 67. Когато резултатите от грунтовия контрол показват, че предбазовите и базовите семена не отговарят на изискванията за сортова чистота и автентичност за съответната категория, но отговарят на изискванията за по-ниска категория, длъжностното лице по чл. 66, ал. 1 одобрява семената за категорията, на която отговарят, след заплатена такса по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 68.
(1) Когато посевът не отговаря на изискванията за сортова чистота и автентичност по време на извършване на грунтов контрол, длъжностното лице по чл.66, ал. 1 уведомява собственика на семената и ТЗ на ИАСАС, взело пробите, в тридневен срок от установяване на несъответствията и осигурява достъп на собственика до посева.
(2) Семената по ал.1 не могат да се предлагат на пазара.
(3) Официалните етикети се връщат в ИАСАС.
(4) Собственикът на семената е длъжен да съобщи на ТЗ на ИАСАС, взело пробите, за количествата налични и продадени семена и лицата, които са ги закупили.

Чл. 69. Резултатите от последващия контрол на семената в търговската мрежа се отнасят само за партидите, от които са взети пробите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Официален етикет" е етикет, издаден от ИАСАС или от сертифициращ/контролен орган на страна - износител на семена.
2. "Грунтов контрол" е основен метод за проверка чрез полско парцелно изпитване на посевния материал с цел определяне на неговата сортова автентичност и сортова чистота.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите семена по чл. 2 са еквивалентни на категориите семена, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазови семена (ПБ) - на семена Супер елит (СЕ), семена от Сравнително изпитване на потомствата (СИП), семена от Предварително размножение (ПР) и др.;
2. базови семена (Б) - на семена Елит (Е);
3. сертифицирани семена (С) - на семена Първо размножение (I р.) - за култури, чиито сортове се преразмножават само до първо размножение, включително хибридите (F 1) и семена Второ размножение.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1
към
чл. 1, ал. 2

Тази наредба се прилага за семена от видовете:
1.Beta vulgaris L, var.crassa - кръмно цвекло
2. Beta vulgaris spp.altisima - захарно цвекло

Приложение № 2
към
чл. 6, ал. 2

Изисквания към цвеклото при полска инспекция

I. Технологични норми за пространствена изолация на цвеклото
1. Пространствена изолация на захарното и кръмното цвекло от източник на чужд прашец (нежелано чуждо опрашване).
Култура Минимално
разстояние
в м
I. Захарно цвекло - Beta vulgaris L.
1. За базови семена - от семенници на род Beta - кръмно цвекло, салатно цвекло, спанак 1000
2. За сертифицирани семена:
От семенниците на род Beta 1000
От семенниците на тетраплоидно зах. цвекло за диплоидните форми 600
От семенниците на диплоидното зах. цвекло за тетраплоидните форми 600
От семенниците на зах.цвекло, плоидността на които е неизвестна 600
От семенници на диплоидно зах. цвекло, предназначено за опрашител на диплоидни форми 300
От семенници на тетраплоидно зах. цвекло, предназначено за опрашител на тетраплоидни форми 300
Между два семепроизводни посева със зах.цвекло, при които не е използвана мъжката стерилност 300
II. Кръмно цвекло - Beta vulgaris var.rapacea
1. За базови семена - от семенници на род Beta - зах.цвекло, салатно цвекло, спанак 1000
2. За сертифицирани семена:
От семенниците на тетраплоидното кр. цвекло, предназначено за опрашители на диплоидни форми 600
От семенници на диплоидното кр. цвекло, предназначено за опрашители на тетраплоидни форми 600
От семенници на кр.цвекло, плоидността на които не е известна 600
От семенници на диплоидно кр. цвек- ло, предназначено за опрашител на диплоидни форми 300
От семенници на тетраплоидно кр. цвекло, предназначено за опрашител на тетраплоидни форми 300
Между два семепроизводни посева за производство на семена от кр.цвекло, при които не е използвана мъжката стерилност 300

*Не е необходима пространствена изолация между семепроизводни посеви от захарно и кръмно цвекло, използващи един и същ опрашител.

II. Изисквания за сортова чистота при полска инспекция

Култура Сортова чистота в
% не по-малко от:
базови
(Б)
сертифи-
цирани
(С)
Beta vulgaris L, var.crassa -
кръмно цвекло
Директни сортове:
Сортова чистота в %
I инспекция
99,5 98,5
II инспекция - на щеклинги 100 100
Beta vulgaris spp.altisima -
захарно цвекло
Сортова чистота в %
I инспекция
100 99
II инспекция 100 100
Зах.цвекло на мъжкостерилна основа
Мъжкостерилни растения в %
90 80

*Изискванията при полска инспекция, които се установяват в съответната фаза на развитие на културата при извършваните прегледи, са посочени в методите за полска инспекция на цвеклото.

Приложение № 3
към
чл. 6, ал. 3

Изисквания към цвеклото при лабораторни анализи за посевни качества

1. Семената на захарното и кръмното цвекло трябва да съответстват на следните изисквания за кълняемост, аналитична чистота и влага:
Култура Минимална аналитична чистота
(в тегловен %)
Минимална кълняемост
(% от чисто семе)
Минимално съдържание на влага
(в тегловен %)
I. Захарно цвекло:
- еднокълнови семена 97 80 15
- дражирани семена 97 75 15
- многокълнови семена от сортове с повече от 85 % диплоиди 97 73 15
- други семена 97 68 15
II. Кръмно цвекло:
- многокълнови семена от сортове с повече от 85 % диплоиди; еднокълнови семена, дражирани семена 97 73 15
- други семена 97 68 15
Процентът от теглото на други семена не трябва да надвишава 0,3.

*Другите изисквания при лабораторни анализи за посевни качества на цвеклото са посочени в съответните методи.

Приложение № 4
към
чл. 18, ал. 2

Големина/размери на партидите и пробите от семена на цвеклото

1. Максималното тегло на една партида от захарно и кръмно цвекло е 20 т.
2. Минималното тегло на проба, взета от партидата, е 500 г. 3. Максималният размер на партидата не трябва да бъде превишен с повече от 5 %.

Приложение № 5
към
чл. 21, ал. 1

I. Информация, която се поставя на официалния етикет на сертифицираните категории семена

1. държава/институция - Р България, Министерство на земеделието и горите;
2. контролен/сертифициращ орган, адрес - ИАСАС, София, бул. Цариградско шосе 125;
3. вид - ботаническо име и наименование на вида;
4. сорт - изписан на български език;
5. категория;
6. номер на партидата;
7. произход на семената - държава;
8. дата на вземане на проби (месец и година);
9. нетно тегло или брой на семената;
10. друга информация:
- когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло;
- за еднокълновите семена - думата "еднокълнови";
- за дражираните семена - думата "дражирани";
- за категория "предбазови семена" - записват се категориите след предбазовите семена;
- проверка на кълняемостта (месец и година) и "действителна кълняемост в %".
Тази информация се поставя на самозалепващ се върху етикета стикер.

II. Информация, която се поставя на етикета на малките опаковки или се отпечатва върху малките опаковки
1. Име на фирмата, която е отговорна за пакетирането на семената в "малки опаковки" и регистрационен номер;
2. Срок на действие на сертификата на малките опаковки със семена;
3. Номер на партидата на сертифицираните семена, която се разфасова в малки опаковки;
4. Наименование на вида;
5. Наименование на сорта;
6. Категория;
7. Нетно тегло или брой на семената в малката опаковка;
8. Произход на семената - държава;
9. Друга информация:
- когато семената са дражирани, гранулирани или инкрустирани, посочва се естеството на субстанциите/добавките и приблизителното съотношение между теглото на капсулите и чистите семена или общото тегло;
- за еднокълновите семена - думата "еднокълнови";
- за дражираните семена - думата "дражирани".

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив