Наредба № 61 от 30 декември 2003 г. за производство и търговия на посевен материал от картофи

МЗГ

Държавен вестник брой: 10

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 08.01.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) категориите семена (клубени) от картофи, които се произвеждат, сертифицират и търгуват в страната и предлагат на пазара на Европейския съюз (ЕС);
2. сертификацията на семената;
3. предлагането на пазара на семената;
4. условията и редът за извършване на последващ контрол.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЕМЕНА ОТ КАРТОФИ

Чл. 2. Семената от картофи се предлагат на пазара като предбазови, базови и сертифицирани.

Чл. 3.
(1) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Предбазовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта под контрола на лицата по чл.26 от Закона за посевния и посадъчния материал (ЗППМ), които извършват сортоподдържането и извършван контрол за здравното им състояние.
(2) Лицата по ал. 1 декларират писмено пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) спазването на методите и схемите при производството на предбазови семена.
(3) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Предбазовите семена се предлагат на пазара сертифицирани по изискванията за базови класа 1.
(4) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Предбазовите семена, сертифицирани по изискванията за базови класа 1, са предназначени за производство на базови и сертифицирани.

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.)
(1) Базовите семена се произвеждат по методи и схеми за поддържане на сорта и извършван контрол за здравното им състояние.
(2) Базовите семена се разделят на три класи: базови семена класа 1, базови семена класа 2 и базови семена класа 3(Е).
(3) Базовите семена класа 1 се произвеждат от предбазови и са предназначени за производство на базови семена класа 2 и класа 3(Е) и сертифицирани семена класа А и класа Б.
(4) Базовите семена класа 2 се произвеждат от предбазови семена или базови семена класа 1. Предназначени са за производство на базови семена класа 3(Е) и сертифицирани семена класа А и класа Б.
(5) Базовите семена класа 3(Е) се произвеждат от предбазови семена или базови семена класа 1 и класа 2. Предназначени са за производство на сертифицирани семена класи А и Б.

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.)
(1) Сертифицираните семена се разделят на две класи: сертифицирани семена класа А и сертифицирани семена класа Б.
(2) Сертифицираните семена класа А се произвеждат от базови или от предбазови семена, които отговарят на изискванията за базови семена класа 1 по условията на тази наредба.
(3) Сертифицираните семена класа А са предназначени за производство на сертифицирани семена класа Б или за цели, различни от семепроизводство.
(4) Сертифицираните семена класа Б се произвеждат от сертифицирани семена класа А или от базови семена, или от предбазови семена, които отговарят на изискванията за базови семена класа 1 по условията на тази наредба.
(5) Сертифицираните семена класа Б не са предназначени за производство на семена.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА СЕМЕНАТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 6.
(1) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира предбазовите, базовите (класа 1, класа 2 и класа 3(Е)) и сертифицираните класа А и класа Б семена, които отговарят на изискванията при полска инспекция, окачествяване, последващ контрол и методите, утвърдени от министъра на земеделието и горите, по чл.31, ал. 6 и чл.37, ал. 4 ЗППМ.
(2) Минималните стойности на изискванията за пространствена изолация, сортова чистота и здравно състояние при полска инспекция на картофите са посочени в приложение № 1.
(3) Минималните стойности на изискванията при окачествяване на картофите са посочени в приложение № 2.
(4) Минималните стойности на изискванията за сортова чистота и здравно състояние на картофите са посочени в приложение № 3.

Чл. 7.
(1) Сертификацията на семената се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на поземления имот (площите), върху който се извършва семепроизводство, заверена от общинската служба по земеделие и гори на МЗГ по местонахождението на имота;
2. документ от НСРЗ, удостоверяващ, че площите за семепроизводство са свободни от картофени цистообразуващи нематоди;
3. декларация от заявителя за отглежданите видове на площите по т. 2 през последните 2 години;
4. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) документи за изходния материал - сертификат и/или документ за търговия на семена от внос, и фитосанитарен паспорт;
5. писмена декларация на лицето по чл.26 ЗППМ, че ще извършва методично ръководство на производството на предбазови и базови семена.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата, получили разрешение по чл.28 ЗППМ, в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район се намират площите за производство на сертифицирани семена.
(4) Заявлението за сертификация се подава ежегодно до 30 дни след засаждането и се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) нспекторите в ТЗ съставят досие на заявените за сертификация семена.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 8. Полска инспекция се извършва за установяване съответствието на посева с изискванията съгласно приложение № 1 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 9. Полската инспекция се извършва от инспектори от ИАСАС.

Чл. 10.
(1) При определяне здравното състояние на посева участва и представител на Националната служба за растителна защита (НСРЗ).
(2) Наблюдението, прогнозата и сигнализацията се извършват по методика, утвърдена от генералния директор на НСРЗ.

Чл. 11. Полската инспекция се извършва чрез прегледи на посевите във фенофази, когато посевът има добре развити сортови признаци, позволяващи да се установи съответствието му с изискванията съгласно приложение № 1 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 12. Заявителят е длъжен писмено да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, 7 дни преди настъпване на съответната фенофаза на развитие на културата за извършване на преглед.

Чл. 13.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава от инспектора, извършил полската инспекция, в тридневен срок от последния преглед на полето след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в три еднообразни екземпляра, като първият екземпляр се предоставя на заявителя, вторият се прилага към досието по чл. 7, ал. 5, а третият екземпляр се съхранява от полския инспектор.

Чл. 14.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствие на посева с изискванията на приложение № 1 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичането на срока по ал. 1 инспекторът извършва повторен преглед през същата фенофаза от развитие на културата , но не по-късно от 3 дни от първоначалния преглед. За повторния преглед заявителят заплаща такса, определена с тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 15.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие на посева с изискванията на приложение № 1 и методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите, и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът писмено уведомява заявителя.
(2) Посевът по ал. 1 се бракува от инспектора или със съгласието на заявителя се одобрява в по-ниска категория, ако отговаря на изискванията за нея. Бракуването или одобряването на посева в по-ниска категория се отразява в акта за полска инспекция и се подписва от заявителя.

Чл. 16.
1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да поиска арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, представител на НСРЗ и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се заявителят да извършва допълнителни манипулации в посева между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка на семената

Чл. 17. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.)
(1) Изваждането на посевния материал от картофи се извършва от одобрените при полска инспекция площи.
(2) Когато е бракувана част от посева, посевният материал от нея задължително се изважда отделно.
(3) Посевният материал от картофи се транспортира, сортира, заготвя и складира отделно от картофите, предназначени за цели, различни от семепроизводство.

Чл. 18.
(1) (Предишен текст на чл. 18, ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) Посевният материал от картофи се почиства и сортира на фракции, както следва:
1. (изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) обикновена сортировка: сортове с кръгла, овална и продълговата форма - от 25 до 50 мм;
2. разделна сортировка:
а) сортове с кръгла и овална форма: - дребна фракция от 25 мм до 45 мм; - едра фракция от 45 мм до 55 мм;
б) сортове с продълговата форма: - дребна фракция от 25 мм до 40 мм; - едра фракция - от 40 мм до 55 мм.
(2) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) Семена от картофи, получени по методи на тъканни култури чрез микроразмножаване, чиито размери не съответстват на посочените в ал. 1, се търгуват след разрешение от министъра на земеделието и горите или упълномощено от него длъжностно лице по предложение на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
(3) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) За семената от картофи по ал. 2 се допускат и изключения от изискванията на тази наредба по отношение условията за сертифициране, обозначаване, маркиране и етикетиране.

Чл. 19.
(1) Произведените и сортирани семена картофи, за които има издаден акт за полска инспекция, се почистват и се оформят в хомогенни партиди.
(2) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Хомогенните партиди се опаковат в опаковки с нетно тегло, определено от заявителя.
(3) Една партида не трябва да съдържа:
1. повече от 3 % семена, чийто минимален размер е по-малък от съответния за сортировката и фракцията размер, съгласно чл. 18, и
2. повече от 3 % семена, чийто максимален размер е по-голям от съответния за сортировката и фракцията размер, съгласно чл. 18.

Раздел IV
Опаковане и етикетиране на семената

Чл. 20.
(1) Семената от картофи, предназначени за сертификация, се опаковат в синтетични опаковки, опаковки от естествени материали или в контейнери, запечатани с етикети и пломби.
(2) Опаковките или контейнерите се запечатват по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката/контейнера и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 21.
(1) Върху външната страна на опаковката на семената, предназначени за сертифицикация, задължително се поставя етикет, издаден от ИАСАС.
(2) Етикетът се изработва от устойчив на късане или самозалепващ се материал с размери 114 mm x 70 mm.

Чл. 22.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 4, изписани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) При етикетиране на генетично модифицирани сортове на етикета се отбелязва, че този сорт е генетично модифициран.
(3) Всички химически третирания на семената се посочват на етикета. Използваните препарати трябва да бъдат отбелязани с тяхното търговско наименование и да са разрешени за употреба в страната.

Чл. 23. Не се разрешава търговия с посевен материал от картофи, който е третиран с инхибитори на покълването.

Чл. 24.
(1) В зависимост от категорията на семената етикетът е:
1. бял с диагонална виолетова ивица - за предбазови семена;
2. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) бял - за базови семена (класа 1, класа 2 и класа 3(Е));
3. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) син - за сертифицирани семена класа А и класа Б;
4. (отм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.).
(2) В зависимост от начина на поставяне етикетът може да бъде:
1. зашит за опаковката;
2. нанизан на канап или на друг материал, устойчив на късане, придружен с пломба.

Чл. 25. Опаковките на семената се затварят, като пломбите и етикетите се поставят по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и пломбата и при подмяна или подправяне на етикета да останат следи.

Чл. 26.
(1) Преди да се извърши опаковането и етикетирането на семената, заявителят подава писмено искане за етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, в което се посочват: големината и броят на партидите, нетното тегло на опаковката и тяхното местонахождение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Към искането по ал. 1 заявителят прилага заверено от регионалната служба по растителна защита (РСРЗ) копие на фитосанитарния паспорт, издаден по Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол (ДВ, бр. 82 от 1998 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Въз основа на искането заявителят получава съответния брой етикети с идентификационните номера на партидите.
(4) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Искането и фитосанитарният (растителният) паспорт се прилагат към досието.
(5) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Заявителят е длъжен да върне в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, издало етикетите, останалите неизползвани етикети. Този факт се отбелязва в досието.

Чл. 27. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.)
(1) Заявителят може да постави върху опаковката на семената и етикет на фирмата, който да се различава по форма и съдържание от официалния етикет, или да отпечата върху опаковката данните от фирмения етикет, включващи: име и адрес на фирмата, както и по желание - информация за отглеждане на културата и др.
(2) На етикета по ал. 1 или когато информацията е отпечатана върху опаковката, се отбелязва, ако сортът е генетично модифициран или семената са химически третирани. Използваните препарати за химическо третиране също се отбелязват.

Чл. 28.
(1) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Забранява се отварянето на опаковките без разрешение на ИАСАС/Националната служба за растителна защита (НСРЗ), освен при презаготовка на семената с цел сертифицирането им.
(2) Етикетите на отворените опаковки се връщат в ТЗ на ИАСАС.
(3) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) В случаите по ал. 1 заявителят подава писмено искане за нови етикети до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената.
(4) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Върху етикета на семената в случаите по ал. 1 се посочва датата на извършеното презаготвяне.
(5) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Връщането на етикетите и искането за нови се отбелязва в досието.

Раздел V
Вземане на проби и окачествяване на семената

Чл. 29.
(1) Проби за окачествяване на семена от картофи се вземат от партиди, заготвени съгласно чл. 19.
(2) Проби за извършване на контролни анализи се вземат при съхранението на семената и при предлагането им на пазара. Контролните анализи се отнасят само за количествата семена, от които са взети пробите.
(3) Вземане на проби се извършва и при презаготовка.

Чл. 30.
(1) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Вземането на проби се извършва от длъжностно лице - пробовземач, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, по методи, съответстващи на установените международни методи и утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Пробите се вземат в присъствието на заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Длъжностното лице по ал. 1 взема проба от всяка партида за установяване съответствието с изискванията за качество, посочени в приложение № 2, с големина 200 кг за партиди, опаковани в чували, и 250 клубена за партиди в контейнери.
(4) Взетата проба се анализира на място в деня на вземането й.

Чл. 31.
(1) (Предишен текст на чл. 31, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Семената от картофи се окачествяват, когато за тях има издаден документ от последващ контрол, с който семената са одобрени, че отговарят на изискванията съгласно приложение № 3.
(2) (Нова, ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Документът по ал. 1 не се изисква при окачествяване на семена от картофи за сертифицирането им в категория "сертифицирани семена класа Б".

Чл. 32.
(1) В резултат на окачествяването упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице издава документ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(2) Документът се изготвя в два екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС.

Чл. 33.
(1) Когато не отговарят на изискванията, посочени в приложение № 2, семената не могат да се сертифицират.
(2) Забранява се предлагането на пазара на семената по ал. 1. Заявителят е длъжен да върне издадените етикети в ТЗ на ИАСАС.

Чл. 34. Когато семената не отговарят на изискванията, посочени в приложение № 2, заявителят може да поиска презаготовка. В тези случаи се извършва повторен анализ.

Чл. 35.
(1) огато заявителят не е съгласен с резултатите от анализа, може да подаде заявление за арбитражен анализ до изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Арбитражът се извършва не по-късно от 3 дни от подаването на заявлението от комисия, определена от изпълнителния директор на ИАСАС.
(3) За целите на арбитражния анализ се извършва ново вземане на проба.
(4) При извършването на арбитражния анализ присъства заявителят или упълномощено от него лице, инспекторът, извършил първоначалния анализ, и представител на НСРЗ.
(5) Когато арбитражният анализ потвърди резултатите от първото окачествяване, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 36. Окачествените семена картофи след трайно съхранение през есенно-зимния период (ноември - февруари) подлежат на преокачествяване.

Раздел VI
Условия и ред за извършване на последващ контрол

Чл. 37.
(1) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Последващият контрол се осъществява чрез методи на грунтов контрол и/или чрез лабораторни методи за здравното състояние на семената, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) При грунтовия контрол се установяват изискванията за сортова чистота и автентичност и визуално се установява здравното състояние, а при лабораторните анализи се установява здравното състояние на семената.

Чл. 38. На последващ контрол подлежат:
1. (изм. и доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) всички партиди предбазови семена, предназначени за търговия, базови (класа 1, класа 2 и класа 3(Е)) и сертифицирани класа А;
2. семена, които се проверяват от ИАСАС в търговската мрежа;
3. всички партиди семена от внос.

Чл. 39.
(1) Вземането на проби за последващ контрол се извършва по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, съгласно чл.31, ал. 6 ЗППМ.
(2) Длъжностното лице от ТЗ на ИАСАС взема проби от семена картофи, произведени в страната, след обезлистване на семепроизводствените посеви в срок до 10 септември.

Чл. 40. За взетите проби се съставя протокол по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 41. Пробите за последващ контрол са с размери:
1. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) при базови семена (класа 1, класа 2, класа 3(Е)) - 200 клубена;
2. (изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) при сертифицирани семена класа А - 150 клубена.

Чл. 42.
(1) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Резултатите от последващия контрол, извършван от ИАСАС се отразяват в документ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се издава от упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС лице.
(3) Документът се издава в срок до 3 дни от отчитането на резултатите след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 43. Когато резултатите от последващия контрол покажат, че семената не отговарят на изискванията съгласно приложение № 3, семената не могат да се търгуват.

Чл. 44.
(1) Ако заявителят не е съгласен с резултатите от грунтовия контрол, може да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена от изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствие на лицето, извършило оценката.
(3) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато арбитражният преглед потвърди резултатите от грунтовия контрол, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 45. Резултатите от лабораторните анализи за здравно състояние на семената са окончателни.

Раздел VII
Ред за издаване на сертификат

Чл. 46.
(1) (Изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Когато семената отговарят на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. В информацията, посочена в сертификата, задължително се отбелязва, ако семената са генетично модифицирани или ако са химически третирани. Използваните препарати също се отбелязват.
(2) Сертификатът се издава в 5-дневен срок от издаване на документа за качество след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Сертификатът се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, в което е подадено заявлението за сертификация.

Глава четвърта
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА СЕМЕНА ОТ КАРТОФИ

Раздел I
Внос на семена от картофи

Чл. 47.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на семената от внос с посоченото в документа за качество и здравно състояние, издаден от официален сертифициращ и/или контролен орган на страната износител.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС длъжностно лице - пробовземач, взема средна проба по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите. Средната проба се използва за:
1. окачествяване;
2. (изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) извършване на последващ контрол чрез лабораторни методи.

Чл. 48.
(1) Окачествяването на семената от внос се извършва на място в деня на вземането на пробата.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) След окачествяването се оформя проба за последващ контрол с размер 130 клубена за базови (класа 1, класа 2, класа 3(Е)) и сертифицирани семена (класа А и класа Б).

Чл. 49.
(1) Пробовземачът изготвя протокол за взетата проба за грунтов контрол по реда на глава трета, раздел VI.
(2) Взетата проба се изпраща до ТЗ за грунтов контрол не по-късно от два дни след вземането й.
(3) Разходите по изпращането на пробите в ТЗ за грунтов контрол са за сметка на вносителя.

Чл. 50.
(1) Когато резултатите от окачествяването показват, че семената отговарят на изискванията на приложение № 2, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава документ за търговия със семена от внос по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС. Документът се издава в 3-дневен срок от приключване на окачествяването.
(2) (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) Документът за търговия на семената от внос от категориите базови (класа 1, класа 2, класа 3(Е)) и сертифицирани (класа А и класа Б) семена се издава, без да се изчаква резултатът от грунтов контрол.

Чл. 51. Когато резултатите от окачествяването показват, че семената не отговарят на изискванията на приложение № 2, длъжностното лице по чл. 50, ал. 1 издава документ, в който се посочват изискванията, на които семената не отговарят, за да бъдат търгувани в страната.

Чл. 52. (Доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) Семената от внос, с издаден документ за търговия, се търгуват с опаковките и етикетите, с които са внесени в страната, и допълнително поставен етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от официалния етикет на опаковката на български език, регистрационния номер на вносителя по официалния регистър за фитосанитарен контрол по чл.32, ал. 1 от Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол (ДВ, бр. 82 от 1998 г.) и номера на фитосанитарния (растителния) паспорт, издаден от НСРЗ за партидата. Етикетът се поставя върху опаковката по начин, който гарантира сигурността на системата на опаковане, при условията на глава трета, раздел IV.

Чл. 52а. (Нов, ДВ, бр. 10 от 2006 г.)
(1) В страната може да се внася посевен материал от картофи от трети страни с разрешения за внос, издадени при условията на чл.60 от Закона за посевния и посадъчния материал (ЗППМ) и ако посевният материал е еквивалентен на категориите базов (класа 1, класа 2, класа 3(Е)) или сертифициран (класа А, класа Б) по отношение изискванията за сортова чистота, качество, здравно състояние, опаковка, маркировка, в съответствие с тази наредба и ако отговаря на изискванията на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол.
(2) При внос на семена по ал. 1 в количество над 2 кг те се придружават с официален документ/етикет, който съдържа следните данни: наименование на вида и сорта, категорията, на която семената са еквивалентни, страната производител и официалната контролна служба, страната износител, вносителя, количество внесен посевен материал.

Раздел II
Документи за търговия в страната

Чл. 53.
(1) Семената от картофи се търгуват с ясно и четливо копие на сертификата или документа за търговия на семена от внос, върху което е поставен печат и подпис на търговеца по чл.28, ал. 4 ЗППМ.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продадени семена и датата на продажбата.
(3) Данните по ал. 2 се записват в книгата по чл.62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира воденето на книгата за продажби на семена.

Чл. 54. Когато предмет на търговията е цялата партида, оригиналът на сертификата или документа за търговия на семена от внос става притежание на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 55. Износът на всички категории сертифицирани семена от картофи се извършва със сертификата по чл.32, ал. 1 ЗППМ.

Раздел IV
Условия за движение на семена от картофи, различни от семената по чл. 2чл. 5
(Нов раздел, ДВ, бр. 10 от 2006 г.)

Чл. 56.
(1) Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за семена от картофи, различни от категориите базови и сертифицирани по чл. 2 - чл. 5, с изключение на изискванията за здравно състояние, когато семената са предназначени за:
1. опити или научни цели; или
2. селекционна дейност.
(2) Семената по ал. 1, т. 1 могат да са от сортове, за които е приключило сортоизпитването и е подадено заявление за вписване, но все още не са вписани в Официалната сортова листа или в каталога на страна - членка на ЕС.
(3) Максималното количество семена по ал. 1 е 400 кг.
(4) В случаите на генетично модифицирани семена по ал. 1 те трябва да съответстват на изискванията на Закона за генетично модифицираните организми с цел предотвратяване на рисковете за здравето на хората, за животните, растенията и въздействието върху околната среда, както и оценка на тези фактори.
(5) Разрешения за движение и ползване на семената по ал. 1 по предназначение се издават от ИАСАС след издаден сертификат за здравно състояние/ фитосанитарен (растителен) паспорт от НСРЗ.
(6) В случаите на семена по ал. 4 разрешения за движение и ползване на семената се издават от министъра на земеделието и горите, съгласувани с Министерството на околната среда и водите и одобрени от консултативната комисия по генетично модифицирани организми към министъра на околната среда и водите.
(7) В разрешенията по ал. 5 и 6 се определят целите, за които са предназначени семената, опаковката, маркировката и разрешените за целта количества.

Чл. 57. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) Допуска се и се контролира търговията на семена от картофи на територията на ЕС, включително на територията на страната, в следните случаи:
1. семена от картофи в комбинация с други растителни видове с цел използването им като генетични ресурси за райони с естествена и полуестествена растителност (ареали), подложени на генетична ерозия (разпадане); или
2. биологично производство на семена от картофи.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 растителните видове и количествата семена от тях трябва да бъдат одобрени и разрешени от официален орган на всяка страна - членка, респективно за Република България - Министерство на земеделието и горите и Министерство на околната среда и водите, както и да бъдат обявени местностите, за които ще се използват.

Раздел V
Контрол на произвежданите и търгуваните семена от картофи
(Нов раздел, ДВ, бр. 10 от 2006 г.)

Чл. 58.
(1) Контролът на произвежданите и търгуваните семена от картофи се извършва от ИАСАС и НСРЗ при условията и по реда на чл.63 - 65 ЗППМ.
(2) Контролът за здравно състояние на картофите, произвеждани и търгувани в страната, от внос и за износ, се извършва в съответствие с тази наредба и Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол.

Чл. 59.
(1) Европейската комисия (ЕК) организира опити с цел контрол на базовите и сертифицираните семена, произвеждани в страните членки, включително в Република България.
(2) Когато в резултат на периодично провеждани опити от официално взети проби семена, които се предлагат на пазара на ЕС, се установи, че заложените проби в опитните полета на ЕС (определени на територията на съответната страна членка) за три последователни години се отклоняват от изискванията на приложение № 1, т. II, показател 2 и забележка 2 към наредбата, Европейската комисия спира изцяло или частично предлагането на такива семена на пазара на ЕС. Забраната се отменя след установяване от ЕК, че семената отговарят на изискванията.
(3) Опитите, които Европейската комисия организира, могат да бъдат и за:
1. семена от картофи, произведени в трети страни;
2. биологично произведени семена от картофи;
3. семена от картофи, използвани като генетични ресурси за райони, подложени на генетична ерозия.

Чл. 60. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) В случаи на временни затруднения поради недостиг на семена от картофи на пазара в страната, както и на пазара на ЕС, с цел тяхното преодоляване МЗГ може да разреши в съответствие с процедурата на ЕК за определен период от време определени количества семена да се търгуват:
1. с отклонения от изискванията по Наредба № 61, с изключение на изискванията за здравно състояние; или
2. от сортове, невписани в Европейския каталог или в Официалната сортова листа на Република България.
(2) Етикетът за семената по ал. 1, т. 1 трябва да съответства по цвят на категорията семена, за която са заявени, като върху него или на самозалепващ се стикер, без да бъдат закривани реквизитите на етикета, се отбелязват действителните показатели на семената.
(3) Етикетът на семената по ал. 1, т. 2 трябва да е кафяв на цвят.

Чл. 61. (В сила от 01.01.2007 г.) Министерството на земеделието и горите чрез контролните си органи и семепроизводствени фирми в страната участват в организирани от ЕК временни експерименти и опити за усъвършенстване на процедурите и методите за сертификация на семената от картофи с цел търговия. Продължителността на един опит е до 7 години.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Официален етикет" е етикет, издаден от ИАСАС или от сертифициращ/контролен орган на страна - износител на семена.
2. "Грунтов контрол" е основен метод за проверка чрез полско парцелно изпитване на посевния материал с цел определяне на неговата сортова автентичност и сортова чистота.
3. "Елайза тест" е лабораторен метод за проверка на здравното състояние на семена от картофи.
4. "Фракция" - количество семена картофи с едни и същи размери, получени при сортировката на картофите.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите семена по чл. 2 са еквивалентни на категориите семена, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазови семена (ПБ) - на семена Супер елит (СЕ);
2. (доп., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) базови семена (Б), класа 1, класа 2 и класа 3(Е) - на семена Елит (Е);
3. (изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) сертифицирани семена (С) (класа А) - на семена класа А;
4. (изм., ДВ, бр. 10 от 2006 г.) сертифицирани семена (С) (класа Б) - на семена класа Б.

§ 2а. (Нов, ДВ, бр. 10 от 2006 г. – в сила от 01.01.2007 г.) Не е търговия със семена от картофи, извън случаите по § 2 ЗППМ, предоставянето на семена на физически или юридически лица по договор, сключен за производство на земеделски суровини, предназначени за промишлена употреба или преразмножаване на семената за същата цел, ако лицата, които извършват тези услуги/дейности, не стават притежатели/собственици на доставените семена, както и на продуктите/ реколтата от тези семена. Лицето, което доставя семената, трябва да представи копие от договора на ИАСАС.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1
към
чл. 6, ал. 2

Изисквания към картофите при полска инспекция

I. Технологични норми за пространствена изолация на картофите
1. Пространствена изолация на картофите от източник на чужд прашец (нежелано чуждо опрашване).

За базови

За сертифицирани

От посеви с тютюн и масови посеви картофи 25 м 1 м
II. Минимални изисквания при полска инспекция

Показатели

За базови
%

За сертифицирани
%

1. Сортова чистота 99,7 99,3
а) растенията, които се отклоняват от дадения сорт 0,2 0,5
б) растенията от други сортове, различни от дадения 0,1 0,2
2. Растенията, които показват симптоми на лека или остра вирусна инфекция (мозайка, листно завиване и къдравост) черна шарка - сборно 4 10
3. Заразените с "черно краче" растения 2 4
4. Ризоктония 2 4
5. Столбур 0 0,5
6. TSWV – бронзовост 0 0,5

Забележки:
1. При степен на нападение от мана и алтернария до 40 % за базови и 50 % за сертифицирани семена посевът задължително се обезлиства.
2. Посевът трябва да бъде свободен от карантинните вредители: Synchitrium endobioticum Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Pseudomonas solanacearum Globodera rostochiensis

Приложение № 2
към
чл. 6, ал. 3

Минимални качествени изисквания за партидите семена от картофи

Показатели

Норми

1. Наличие на почва и инертни материали до 2 % от теглото
2. Сухо и мокро гниене до 1 % от теглото
3. Вътрешни дефекти, в т.ч. безформени или повредени клубени до 3 % от теглото
4. Обикновена краста и ризоктония (клубени, чиято повърхност е повредена повече от 1/3) до 5 % от теглото

Забележки:
1. Сборно показателите от т. 2, 3 и 4 не могат да превишават 6 % от теглото.
2. Семената от картофи да бъдат свободни от карантинните вредители: Synchitrium endobioticum Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Pseudomonas solanacearum Globodera rostochiensis

Приложение № 3
към
чл. 6, ал. 4

Минимални изисквания при последващ контрол

Показатели

За базови %

За сертифицирани
%

А. Грунтов контрол
1. Сортова чистота 99 97
- растения, които се отклоняват от дадения сорт, и растения от други сортове 1 3
2. Растения, които показват симптоми на лека (мозайка) или остра (листно завиване и къдравост - черна шарка) вирусна инфекция - сборно 5 11
Б. "Елайза" тест Растения, които показват симптоми на лека вирусна инфекция (причинени от вируси xs и m) или остра вирусна инфекция (причинени от вируси l и y) - сборно 5 11

Приложение № 4
към
чл. 23, ал. 4

Информация, която се поставя на официалния етикет

На официалния етикет на сертифицираните категории семена картофи се посочва следната информация:
1. държава/институция - Р България, Министерство на земеделието и горите;
2. контролен/сертифициращ орган, адрес - ИАСАС, София, бул. Цариградско шосе 125;
3. вид - ботаническо име и наименование на вида;
4. сорт - изписан на български език;
5. категория;
6. номер на партидата;
7. произход на семената - държава;
8. дата на вземане на проби (месец и година);
9. нетно тегло или брой на семената;
10. друга информация: - размер на клубените (фракция).

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив