Наредба № 63 от 16 май 2006 г. за условията и реда за определяне на квоти за производство на захар и изоглюкоза и реда за осъществяване на контрол върху производството

МЗГ

Държавен вестник брой: 47

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 16.06.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. размерът на основното количество за производство на захар и размерът на основното количество за производство на изоглюкоза;
2. условията и редът за определяне, прехвърляне, намаление и увеличение на квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза;
3. редът за износ на захар и изоглюкоза, произведени извън квотите за производство;
4. редът за водене на регистъра на производителите на захар и изоглюкоза;
5. редът за определяне на произведените количества захар и изоглюкоза, за предоставяне на информация за производството на захар и изоглюкоза и за извършването на проверки на предоставената информация;
6. редът за осъществяване на контрол върху производството.

Глава втора
ОПРЕДЕЛЯНЕ, ПРЕХВЪРЛЯНЕ, НАМАЛЕНИЕ И УВЕЛИЧЕНИЕ НА КВОТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЗАХАР И ИЗОГЛЮКОЗА

Раздел I
Определяне, намаление и увеличение на квоти за производство на захар и изоглюкоза

Чл. 2.
(1) Всяка стопанска година управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФ "Земеделие") определя квоти за производство на захар и квоти за производство на изоглюкоза в рамките на:
1. основно количество за производство на захар в размер 4752 t;
2. основно количество за производство на изоглюкоза в размер на 56 063 t.
(2) (В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Основното количество за производство на изоглюкоза се увеличава с по 11 045 t за всяка една от първите три стопански години, започващи след влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Чл. 3. Квотата за производство на захар и квотата за производство на изоглюкоза се определят на производител на захар/изоглюкоза, който отговаря на условията по чл.10ж, ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП).

Чл. 4.
(1) За определяне на квоти за производство на захар и квоти за производство на изоглюкоза за първата стопанска година производителите на захар и изоглюкоза подават в ДФ "Земеделие" в 14-дневен срок от влизането в сила на тази наредба заявление по приложение № 1.
(2) В заявлението за определяне на квота за производство на захар/изоглюкоза се вписват следните данни:
1. трите имена или фирма на заявителя;
2. единен граждански номер (ЕГН) или единен идентификационен код (ЕИК) по БУЛСТАТ на заявителя;
3. адрес на постоянно местожителство или седалище и адрес на управление на заявителя;
4. лице за контакти и данни за връзка - телефон, факс, адрес на електронна поща;
5. размер на квотата за производство на захар в метрични тонове бяла захар, за което кандидатства заявителят;
6. размер на квотата за производство на изоглюкоза в метрични тонове, изразени в тонове сухо вещество, за което кандидатства заявителят;
7. списък на предприятията за производство на захар с посочен капацитет за преработка на захарно цвекло на всяко от предприятията, когато заявлението се подава от производител на захар;
8. списък на съоръженията, които могат да бъдат използвани за изомеризация на глюкоза или на нейните полимери с посочен капацитет за производство на изоглюкоза на всяко от съоръженията, когато заявлението се подава от производител на изоглюкоза;
9. дата, подпис на физическото лице или на законния представител на юридическото лице и печат на търговеца.
(3) Към заявлението за определяне на квота за производство на захар или квота за производство на изолюкоза заявителите прилагат удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация.
(4) Заявлението се счита за подадено при получаване на входящ номер в ДФ "Земеделие".
(5) Когато в документите по ал. 2 и 3 се установят непълноти или неточности, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" или упълномощено от него длъжностно лице писмено уведомява заявителя със съответни указания за отстраняването им в 7-дневен срок от получаване на уведомлението.
(6) Когато вносителят не отстрани непълнотите и неточностите в посочения срок, управителният съвет на ДФ "Земеделие" отказва определянето на квота за производство на захар/изоглюкоза.
(7) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отказва определянето на квота за производство на захар/изоглюкоза и когато заявителят не отговаря на условията по чл.10ж, ал. 1 и 2 ЗПЗП.

Чл. 5.
(1) В 14-дневен срок от изтичането на сроковете по чл. 4, ал. 1 и 5 управителният съвет на ДФ "Земеделие" с решение определя квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза:
1. пропорционално на дела на производителя на захар в средногодишното производство на захар през периода по чл.10ж, ал. 2, т. 1 ЗПЗП;
2. пропорционално на дела на производителя на изоглюкоза в средногодишното производство на изоглюкоза през периода по чл.10ж, ал. 2, т. 2 ЗПЗП.
(2) Средногодишното производство на захар и изоглюкоза по ал. 1 и делът на всеки от производителите на захар и изоглюкоза в средногодишното производство на захар и изоглюкоза се определят от министъра на земеделието и горите въз основа на предоставени от производителите на захар и изоглюкоза данни за произведените количества захар и изоглюкоза през периодите по чл.10ж, ал. 2 ЗПЗП.
(3) Въз основа на данните по ал. 2 министърът на земеделието и горите със заповед определя на всеки от производителите на захар/изоглюкоза производствен коефициент, съответстващ на дела на производителя в средногодишното производство на захар/изоглюкоза за периода по чл.10ж, ал. 2 ЗПЗП.
(4) Квотата за производство на захар се определя като произведение на производствения коефициент на производителя на захар, определен по реда на ал. 3 и основното количество за производство по чл. 2, ал. 1, т. 1.
(5) Квотата за производство на изоглюкоза се определя като произведение на производствения коефициент на производителя на изоглюкоза, определен по реда на ал. 3, и основното количество за производство по чл. 2, ал. 1, т. 2.
(6) Квотите за производство на захар се определят в тонове бяла захар, а квотите за производство на изоглюкоза се определят в тонове сухо вещество.
(7) Решението по ал. 1 се съобщава на производителите в срок три дни от датата на заседанието на управителния съвет на ДФ "Земеделие" и се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие".
(8) Когато с решението се отказва определянето на квота за производство на захар/изоглюкоза на заявител или се определя по-ниска квота от посочената в подаденото заявление, в решението се посочват мотивите за отказа или за определянето на размера на квотата за производство.
(9) Решението по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 6.
(1) Когато договорените до 1 май преди началото на стопанската година количества захарно цвекло за преработка не са достатъчни за изпълнението на 90 % от определената на съответния производител квота за производство на захар при отчитане на договорения рандеман на захарното цвекло, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за намаляване на определената на този производител квота за производство на захар до размер, съответстващ на осигурената суровина за производство на захар.
(2) С решението по ал. 1 управителният съвет на ДФ "Земеделие" може да прехвърли цялата или част от определената квота за производство на друг производител на захар, който е сключил предварително споразумение за доставка и/или договори за доставка на захарно цвекло по реда на Наредба № 40 за условията и реда за договаряне, изкупуване и окачествяване на захарно цвекло и за определяне и изплащане на субсидията за произведени и продадени количества захарно цвекло (ДВ, бр. 40 от 2006 г.) в размер, съответстващ на осигурената суровина за производство на захар.
(3) Договорените количества захарно цвекло за преработка по ал. 1 се определят въз основа на представените от производителите на захар предварителни споразумения и/или договори за доставка на захарно цвекло по реда на чл.22, ал. 3 от Наредба № 40.
(4) Решението по ал. 1 се съобщава на производителя в срок три дни от датата на заседанието на управителния съвет на ДФ "Земеделие" и се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие".

Чл. 7.
(1) До 28 февруари на стопанската година управителният съвет на ДФ "Земеделие" с решение определя квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза за следващата стопанска година в размер, равен на окончателния размер на квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза за текущата стопанска година и след отчитане на промените по чл. 8, ал. 2 и 8.
(2) Окончателният размер на квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза за текущата стопанска година се определя въз основа на определените квоти за текущата стопанска година по реда на ал. 1 или чл. 5, ал. 1, както и въз основа на настъпилите промени в квотите по реда на чл. 6, ал. 1 и 2.
(3) Настъпилите след вземането на решението по ал. 1 промени в квотите за производство за текущата стопанска година в резултат на прехвърляне на квоти в случаите по чл. 9, ал. 1 се отчитат при определянето на квотите за производство за следващата стопанска година по реда на чл. 9, ал. 2 и 3.
(4) Квотите за производство на захар и квотите за производство на изоглюкоза за следващата стопанска година могат да бъдат намалени спрямо квотите за текущата стопанска година с не повече от 10 %, когато:
1. определената квота за производство на захар/изоглюкоза за предходната стопанска година не е била изпълнена, поради причини, които водят до неизпълнение на квотата за производство и през текущата и следващата стопанска година;
2. производители на захарно цвекло, които са изпълнили задълженията си по договори за доставка на захарно цвекло към производителя на захар през текущата стопанска година, са представили в ДФ "Земеделие" в срок до 31 януари на стопанската година писмена декларация по приложение № 2, с която заявяват желанието си да доставят захарно цвекло на друг производител на захар през следващата стопанска година.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 управителният съвет на ДФ "Земеделие" определя квота за производство или увеличава квотите за производство на захар/изоглюкоза на производителите пропорционално на свободния капацитет на регистрираните производители на захар/изоглюкоза, в случай че те са изразили съгласие да произведат съответното количество захар/изоглюкоза.
(6) В случаите по ал. 4, т. 2 управителният съвет на ДФ "Земеделие" определя квота за производство или увеличава квотата на производителя на захар, посочен в декларацията, в случай, че този производител разполага със свободен капацитет за преработка на захарно цвекло в рамките на увеличената квота и е изразил съгласието си да преработи посочените в декларацията количества захарно цвекло.
(7) (В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Преди всяка от първите три стопански години, започващи след влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз с решението по ал. 1 управителният съвет на ДФ "Земеделие" определя на производителите на изоглюкоза допълнителни квоти за производство в рамките на допълнителното основно количество за производство по чл. 2, ал. 2, пропорционално на размера на квотите за производство по ал. 2.
(8) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отказва определянето на квота за производство на захар/изоглюкоза за следващата стопанска година, когато заявителят не отговаря на условията по чл.10ж, ал. 1 ЗПЗП.
(9) Решението по ал. 1 се съобщава на производителите по реда на чл. 5, ал. 7 и 8. Решението подлежи на обжалване по реда на чл. 5, ал. 9.

Чл. 8.
(1) Когато сборът от определените квоти за производство на захар/изоглюкоза е по-малък от основното количество за производство на захар/изоглюкоза, но не по-късно от 31 януари на текущата стопанска година, управителният съвет на ДФ "Земеделие" с решение определя неразпределените количества захар/изоглюкоза.
(2) Когато неразпределеното количество е по-малко от 400 t захар или 1000 t изоглюкоза с решението по ал. 1 управителният съвет на ДФ "Земеделие" може да увеличи квотите на производителите на захар/изоглюкоза пропорционално на свободния капацитет, в случай че те са изразили съгласие да произведат съответното количество захар/изоглюкоза.
(3) Когато неразпределеното количеството надхвърли 400 t захар или 1000 t изоглюкоза с решението на управителния съвет на ДФ "Земеделие" се определя 14-дневен срок, в който производителите на захар/изоглюкоза могат да подадат заявление за определяне на квоти за производство на захар/изоглюкоза от неразпределените количества.
(4) За определяне на квоти за производство на захар/изоглюкоза от неразпределените количества за следващата стопанска година производителите на захар и изоглюкоза подават заявление по приложение № 1 до изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".
(5) В заявлението се вписват данните по чл. 4, ал. 2 и се прилага документът по чл. 4, ал. 3.
(6) Производител на захар/изоглюкоза, чиято квота за производство е била намалена или прехвърлена на друг производител в случаите по чл. 9, ал. 1 през текущата стопанска година, не може да подаде заявление за определяне на квоти за производство на захар или квоти за производство на изоглюкоза от неразпределените количества.
(7) Когато в документите по ал. 4 и 5 се установят непълноти или неточности, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" или упълномощено от него длъжностно лице писмено уведомява заявителя със съответни указания за отстраняването им в 7-дневен срок от получаване на уведомлението.
(8) До 28 февруари на стопанската година управителният съвет на ДФ "Земеделие" с решение определя квотите за производство на захар и изоглюкоза от неразпределените количества за следващата стопанска година пропорционално на свободния капацитет за преработка на захарно цвекло или за производство на изоглюкоза на заявителите.
(9) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отказва определянето на квота за производство на захар/изоглюкоза от неразпределените количества, когато заявителят:
1. не отговаря на условията по чл.10ж, ал. 1 ЗПЗП;
2. отговаря на условието по ал. 6; 3. не отстрани непълнотите и неточностите в посочения срок по реда на ал. 7.
(10) Решението по ал. 2, 8 или 9 се съобщава на производителите по реда на чл. 5, ал. 7 и 8. Решението подлежи на обжалване по реда на чл. 5, ал. 9.

Раздел II
Прехвърляне на квоти за производство на захар и квоти за производство на изоглюкоза

Чл. 9.
(1) Определените квоти за производство на захар и квоти за производство на изоглюкоза могат да бъдат прехвърляни изцяло или частично на други производители на захар/изоглюкоза с решение на управителния съвет на ДФ "Земеделие" само в случаите на:
1. преобразуване на производител на захар/изоглюкоза в търговско дружество от друг вид или чрез прехвърляне на имущество върху едноличния собственик;
2. сливане на търговски дружества на производители на захар/изоглюкоза или на производител на захар/изоглюкоза с друго търговско дружество;
3. вливане на производител на захар/изоглюкоза в друго търговско дружество;
4. разделяне на производител на захар/изоглюкоза или отделяне на търговско дружество от производител на захар/изоглюкоза;
5. прехвърляне на предприятие за производство на захар/изоглюкоза;
6. ликвидация или несъстоятелност на търговеца - производител на захар/изоглюкоза;
7. затваряне на предприятие за производство на захар/изоглюкоза или на съоръжение за производство на изоглюкоза;
8. отдаване под наем на предприятие за производство на захар/изоглюкоза за срок не по-малко от три стопански години;
9. частично или пълно неизпълнение или невъзможност за изпълнение на задълженията на производител на захар по сключените договори за доставка на захарно цвекло за една или повече стопански години.
(2) Когато основанието за прехвърляне на квота за производство на захар/изоглюкоза е настъпило до 30 април на стопанската година, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата за текущата стопанска година.
(3) Когато основанието за прехвърляне на квота за производство на захар/изоглюкоза е настъпило след 1 май на стопанската година, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата от началото на следващата стопанска година.

Чл. 10.
(1) В случаите на преобразуване на производител на захар/изоглюкоза в друг вид търговско дружество или чрез прехвърляне на имущество върху едноличния собственик управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата за производство на захар/изоглюкоза, която е била определена на преобразуващото се дружество на новоучреденото дружество или на едноличния собственик.
(2) В случаите на сливане на търговски дружества на производители на захар/изоглюкоза или на производител на захар/изоглюкоза с друго търговско дружество управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотите за производство на захар/изоглюкоза на преобразуващите се дружества на новоучреденото дружество.
(3) В случаите на вливане на търговско дружество на производител на захар/изоглюкоза в друго търговско дружество управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата за производство на захар/изоглюкоза, която е била определена на преобразуващото се дружество на приемащото дружество.
(4) Новоучреденото по ал. 1 и 2 или приемащото дружество по ал. 3 на производителя на захар/изоглюкоза е длъжно писмено да уведоми ДФ "Земеделие" за преобразуването на търговското дружество в срок до 14 дни от преобразуването чрез уведомление съгласно образеца по приложение № 3.
(5) Към уведомлението по ал. 4 се прилагат:
1. съдебното решение за регистрация на новоучреденото търговско дружество - правоприемник на производителя на захар/изоглюкоза, или удостоверението за актуално състояние на съществуващо към момента на преобразуването дружество;
2. информацията по чл.22, ал. 1 от Наредба № 40 и сключените предварителни споразумения и/или договори за доставка на захарно цвекло, доказващи, че търговското дружество - правоприемник на производителя на захар, е поело всички негови задължения по сключените и неизпълнени договори за доставка на захарно цвекло.
(6) В срок до 14 дни от подаване на уведомлението управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата за производство на захар/изоглюкоза на новоучреденото дружество или приемащото дружество.
(7) Решението на управителния съвет на ДФ "Земеделие" се съобщава на производителя в срок три дни и се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие".

Чл. 11.
(1) В случаите на разделяне или отделяне на търговско дружество от производител на захар/изоглюкоза, при което предприятието за производство на захар/изоглюкоза преминава в имуществото на приемащо или новоучредено дружество, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или на част от квотата за производство, съответстваща на капацитета на прехвърленото предприятие спрямо общия капацитет за преработка на захарно цвекло или за производство на изоглюкоза на преобразуващото се дружество.
(2) В случаите на прехвърляне на предприятие за производство на захар/изоглюкоза от един производител на захар/изоглюкоза на един или няколко други производители на захар/изоглюкоза, или на търговец, който не е производител на захар/изоглюкоза, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или на част от квотата за производство, съответстваща на капацитета на прехвърленото предприятие спрямо общия капацитет за преработка на захарно цвекло или за производство на изоглюкоза на производителя.
(3) Приемащото, новоучреденото дружество или търговецът - правоприемник на прехвърленото предприятие, е длъжен писмено да уведоми ДФ "Земеделие" за прехвърлянето на предприятието за производство на захар/изоглюкоза по реда на чл. 10, ал. 4, като прилага документите по чл. 10, ал. 5.
(4) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата за производство на захар/изоглюкоза на приемащото, новоучреденото дружество или на търговеца - правоприемник на прехвърленото предприятие, по реда на чл. 10, ал. 6, и уведомява търговеца по реда на чл. 10, ал. 7.

Чл. 12.
(1) При обявяване на търговеца - производител на захар/изоглюкоза, в ликвидация или несъстоятелност управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на определената на производителя квота за производство на захар/изоглюкоза на един или няколко други производители.
(2) При затваряне на предприятие за производство на захар/изоглюкоза или съоръжение за производство на изоглюкоза, когато наличният капацитет за производство на производителя не е достатъчен за осъществяването на производство в рамките на определената квота, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или част от квотата за производство, надвишаваща наличния капацитет за производство на производителя, на един или няколко други производители.
(3) Производителят на захар/изоглюкоза е длъжен да уведоми ДФ "Земеделие" за ликвидацията, несъстоятелността или затварянето на предприятие за производството на захар или на съоръжение за производство на изоглюкоза по реда на чл. 10, ал. 4.
(4) В случаите по ал. 1 и 2 управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за:
1. прехвърляне на цялата или част от квотата за производство на захар на производители, които са поели задълженията към производителите на захарно цвекло по сключените договори за доставка на захарно цвекло на обявения в ликвидация производител или на затвореното предприятие в размер, съответстващ на договорената за изкупуване суровина за производство на захар, или
2. определяне на количествата захар/изоглюкоза за неразпределени.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 производителите на захар, които са поели задълженията по сключените договори за доставка на захарно цвекло, са длъжни да уведомят ДФ "Земеделие" за поетите задължения в 14-дневен срок, като представят информацията по чл.22, ал. 1 от Наредба № 40 и сключените предварителни споразумения и/или договори за доставка на захарно цвекло.

Чл. 13.
(1) В случаите на отдаване под наем на предприятие за производство на захар/изоглюкоза от един производител на захар/изоглюкоза на един или няколко други производители на захар/изоглюкоза, или на търговец, който не е производител на захар/изоглюкоза, за срок не по-малък от три стопански години, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или на част от квотата за производство на захар/изоглюкоза, определена на производителя, съответстваща на капацитета на наетото предприятие.
(2) Когато договорът за наем на предприятието за производство на захар бъде прекратен преди изтичането на три стопански години от прехвърлянето на квотата, управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за обезсилване на прехвърлянето на квотата. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" може да остави прехвърлянето на квотата в сила, когато прекратяването на договора за наем е било предизвикано от причини, които наемателят на предприятието не е могъл да предотврати, и в случай че наемателят на предприятието незабавно е уведомил ДФ "Земеделие" за тези причини.
(3) Търговецът - наемател на предприятието, е длъжен писмено да уведоми ДФ "Земеделие" за наемането на предприятието за производство на захар/изоглюкоза и за прекратяването на договора за наем по реда на чл. 10, ал. 4, като прилага документите по чл. 10, ал. 5.
(4) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или на част от квотата за производство на захар/изоглюкоза на търговеца - наемател на предприятието по реда на чл. 10, ал. 6, и уведомява търговеца по реда на чл. 10, ал. 7.

Чл. 14.
(1) В случаите на частична или пълна невъзможност за изпълнение от страна на производител на захар на неговите задължения по договори за доставка на захарно цвекло в рамките на една или повече стопански години управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на цялата или част от квотата на производителя на един или няколко други производители за захар за една или повече стопански години.
(2) Производителят на захар е длъжен да уведоми ДФ "Земеделие" за невъзможността за изпълнение на задълженията по договори за доставка на захарно цвекло в срок до 14 дни от възникването на причините за тази невъзможност.
(3) С решението по ал. 1 квотата за производство на захар се прехвърля на производители за захар, които са поели задълженията по сключените от производителя договори за доставка на захарно цвекло, или се определя за неразпределена.
(4) Производителите на захар, които са поели задълженията по сключените договори за доставка на захарно цвекло, са длъжни да представят в ДФ "Земеделие" в 14-дневен срок информацията по чл.22, ал. 1 от Наредба № 40 и сключените предварителни споразумения и/или договори за доставка на захарно цвекло.

Чл. 15.
(1) В случаите по чл. 9, ал. 1, т. 1 - 7 всички или някои от производителите на захарно цвекло, които са сключили договори за доставка на захарно цвекло с производителя на захар, чиято квота се прехвърля, могат да изразят с писмена декларация по приложение № 2, представена в ДФ "Земеделие" в срок до 14 дни от настъпването на основанието за прехвърлянето на квотата за производство, желанието си да доставят договорената продукция на производител на захар, който не е страна по сделките по чл. 9, ал. 1, т. 1 - 5 и е изразил съгласието си да преработи посочените в декларацията количества захарно цвекло.
(2) Управителният съвет на ДФ "Земеделие" взима решение за прехвърляне на квотата или част от нея, съответстваща на договорените количества захарно цвекло, на посочения в декларацията производител на захар в случай, че този производител разполага с необходимия капацитет за преработка на захарно цвекло в рамките на прехвърлената част от квотата и е изразил съгласието си да преработи посочените в декларацията количества захарно цвекло.

Глава трета
ИЗНОС НА ЗАХАР И ИЗОГЛЮКОЗА, ПРОИЗВЕДЕНИ ИЗВЪН КВОТИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО

Чл. 16.
(1) Производителите на захар/изоглюкоза, които са произвели захар/изоглюкоза извън определените им квоти за производство или без да са им били определени квоти за производство, са длъжни да изнесат произведените извън определените квоти количества захар и изоглюкоза без последваща преработка до 31 декември, следващ края на стопанската година.
(2) Изпълнението на задължението по ал. 1 се установява чрез представянето в ДФ "Земеделие" в срок до 1 май, следващ края на стопанската година, на:
1. митническа декларация за поставяне на захарта/изоглюкозата под митнически режим износ, която удостоверява, че:
а) е била приета от митническите органи не по късно от 31 декември, следващ изтичането на стопанската година;
б) захарта/изоглюкозата е напуснала митническата територия на Република България не по-късно от 60 дни след 1 януари, следващ изтичането на стопанската година;
в) захарта е била изнесена под формата на бяла или сурова захар, която не е била денатурирана, или на сироп, получен преди завършване производството на захар под формата на продукт по тарифни номера 1702 60 95 0 и 1702 90 99 0 от Комбинираната номенклатура на Република България, приета с Постановление № 289 на Министерския съвет от 2001 г. за приемане на Комбинираната номенклатура и въвеждане на Интегрираната митническа тарифа на Република България (ДВ, бр. 1 от 2002 г.), а изоглюкозата е била изнесена без прибавка на оцветители или други вещества;
2. декларация от производителя на изнесената захар/изоглюкоза, че продукцията е била произведена от него.
(3) Когато производителят на захар изнася сироп, получен преди завършване производството на захар под формата на продукт по тарифни номера 1702 60 95 0 и 1702 90 99 0 от Комбинираната номенклатура на Република България, изнесеното количество бяла захар се определя въз основа на съдържанието на захар, което може да бъде добито от сиропа, определено по реда на чл. 20, ал. 6.

Чл. 17. Задължението за износ на захар или изоглюкоза, произведена извън определените квоти за производство, може да бъде изпълнено чрез износ от производителя на еквивалентно количество бяла захар, съответно изоглюкоза със същото съдържание фруктоза, произведено от друг производител на захар/изоглюкоза в Република България.

Чл. 18.
(1) Задължението за износ на захар или изоглюкоза, произведени извън определените квоти за производство, се погасява в случаите, когато производителят представи на ДФ "Земеделие" доказателства, че захарта/изоглюкозата е била унищожена или е станала негодна за човешка консумация преди изтичането на срока по чл. 16, ал. 1 поради настъпването на особени непредвидени обстоятелства.
(2) Доказателствата по ал. 1 се представят в 14-дневен срок от настъпване на обстоятелствата, довели до унищожаването или негодността на захарта/изоглюкозата за човешка консумация.
(3) Държавен фонд "Земеделие" извършва проверка на място на предоставената информация.
(4) В 14-дневен срок от представяне на доказателствата по ал. 2 изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" или упълномощено от него длъжностно лице признава или мотивирано отказва да признае унищожаването или негодността на захарта/изоглюкозата за човешка консумация поради настъпването на особени непредвидени обстоятелства.

Глава четвърта
РЕГИСТЪР НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗАХАР И ИЗОГЛЮКОЗА. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ЗАХАР И ИЗОГЛЮКОЗА И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО. ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ

Раздел I
Регистър на производителите на захар и изоглюкоза

Чл. 19.
(1) Държавен фонд "Земеделие" поддържа регистър на производителите на захар и производителите на изоглюкоза, на които е била определена квота за производство на захар или квота за производство на изоглюкоза, както и на производителите, които произвеждат захар/изоглюкоза извън определените квоти за производство.
(2) В регистъра по ал. 1 се вписват следните данни за производителите на захар и производителите на изоглюкоза:
1. трите имена или фирма на производителя;
2. ЕГН или ЕИК по БУЛСТАТ на производителя;
3. адрес на постоянно местожителство или седалище и адрес на управление на производителя;
4. предприятието/предприятията за производство на захар и съоръженията за производство на изоглюкоза, които се управляват от производителя и в които се извършва производството на захар/изоглюкоза в рамките на квоти през текущата стопанска година, както и капацитетът на всяко от предприятията за производство на захар и на всяко от съоръженията за производство на изоглюкоза;
5. размер на квотата за производство на захар или на квотата за производство на изоглюкоза, която е била определена на производителя през текущата стопанска година, както и настъпилите промени в определената квота за производство.
(3) Данните по ал. 2 се публикуват в интернет страницата на ДФ "Земеделие" и се актуализират в срок три дни след отразяването на всяка промяна в регистъра.

Раздел II
Определяне на произведените количества захар и изоглюкоза и предоставяне на информация за производството на захар и изоглюкоза

Чл. 20.
(1) Произведените количества захар се определят като сбор от произведените количества от следните продукти, преизчислени като бяла захар по реда на ал. 3:
1. бяла захар;
2. сурова захар;
3. инвертна захар;
4. сироп на бяла или инвертна захар с чистота не по-малко от 70 %, определена по реда на ал. 4.
(2) При определянето на произведените количества захар не се включват:
1. количествата бяла захар, произведена от сурова захар или сироп, които не са били произведени от производителя, който е произвел бялата захар;
2. количествата бяла захар, произведена от сурова захар, сироп или остатъци от производството на захар, които не са били произведени през стопанската година, когато е била произведена бялата захар;
3. количествата сурова захар, произведена от сироп, който не е бил произведен от производителя, произвел суровата захар;
4. количествата сурова захар, произведена от сироп, който не е бил произведен през стопанската година, когато е била произведена суровата захар;
5. количествата бяла захар, произведена от сурова захар от производителя на суровата захар през стопанската година, когато е била произведена суровата захар;
6. количествата инвертна захар или сироп, от които е бил произведен спирт, ром или мая;
7. количествата сироп, преработени в бяла или инвертна захар, произведени от сироп от производителя на сиропа през стопанската година, когато е бил произведен сиропът;
8. количествата сироп за мазане;
9. количествата бяла, инвертна захар или сироп, произведени под митнически режим активно усъвършенстване;
10. количествата инвертна захар, произведени от сироп, който не е бил произведен от производителя на инвертната захар;
11. количествата инвертна захар, произведени от сироп, който не е бил произведен през стопанската година, когато е била произведена инвертната захар.
(3) Преизчисляването на произведените количества от продуктите по ал. 1 като бяла захар се извършва, като:
1. произведените количества бяла захар се отчитат като бяла захар независимо от разликите в качеството на захарта;
2. произведените количества сурова захар се преизчисляват като бяла захар въз основа на рандемана на суровата захар, определен по метода, посочен в приложение № 4;
3. произведените количества инвертна захар се преизчисляват като бяла захар, като се умножават с коефициент 1;
4. произведените количества сироп, получен преди завършване на производството на бяла захар, се преизчисляват като бяла захар въз основа на съдържанието на захар, която може да бъде добита от сиропа, определено по реда на ал. 6;
5. произведените количества сироп, който е краен продукт, се преизчисляват като бяла захар въз основа на общото съдържание на захари по реда на ал. 7.
(4) Чистотата на сиропите на бяла или инвертна захар се определя, като общото съдържание на захари се разделя на съдържанието на сухо вещество.
(5) Остатъците от производството на захар, произведени преди началото на стопанската година, се отчитат като бяла захар пропорционално на съдържанието на захароза.
(6) Съдържанието на захар, която може да бъде добита от сироп, получен преди завършване на производството на бяла захар, се определя, като от поляриметричното отчитане на сиропа се изважда разликата между съдържанието на сухо вещество и поляриметричното отчитане на сиропа, умножена по 1,70. Съдържанието на сухо вещество се определя чрез ареометричния метод.
(7) Общото съдържание на захари в сироп, който е краен продукт, се определя като сбор от съдържанието на захароза и съдържанието на други захари, изразен като редуциращи захари, определени по метода на Лейн и Ейнон чрез редукция на меден разтвор. Определеното по този начин общо съдържание на захари се превръща в бяла захар чрез прилагането на коефициент 0,95.

Чл. 21.
(1) Произведеното количество изоглюкоза се определя като общото произведено количество от продукта, получен от глюкоза или от нейните полимери, съдържащ най-малко 10 % фруктоза от масата на сухото вещество, независимо от съдържанието на фруктоза над тази граница, изразен като сухо вещество и отчетен по реда на ал. 2.
(2) Производството на изоглюкоза се отчита веднага след завършването на процеса на изомеризация и преди действията за отделяне или смесване на съставките глюкоза и фруктоза чрез физическо измерване на обема на продукта и определяне съдържанието на сухо вещество с помощта на рефрактометричния метод.
(3) При определянето на произведените количества изоглюкоза не се включват количествата изоглюкоза, произведени под митнически режим активно усъвършенстване.

Чл. 22.
(1) До 19-о число всеки месец производителите на захар, на които е била определена квота за производство през текущата стопанска година, предоставят на ДФ "Земеделие" информация за складовите наличности от захар по чл. 20, ал. 1 в края на предходния месец, които са тяхна собственост или за които им е издаден складов запис и които се намират на територията на Република България.
(2) В информацията по ал. 1 се посочват поотделно:
1. количествата захар, произведени в рамките на квотата за производство;
2. количествата захар, произведени извън квотата за производство;
3. закупените и реализираните на пазара количества захар, включително захар от захарна тръстика.
(3) В информацията по ал. 1 се посочва местонахождението на складовите помещения, в които се съхраняват количествата захар по ал. 2, т. 1 и 2.
(4) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" може да определи формуляр за подаване на информацията по ал. 1, който се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие" не по-късно от 30 дни преди срока по ал. 1.

Чл. 23.
(1) До последния работен ден на всеки месец производителите на захар, които са произвели захар, без да им е била определена квота за производство през текущата стопанска година, предоставят на ДФ "Земеделие" информация за количествата произведена и изнесена от тях захар през предходния месец.
(2) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" може да определи формуляр за подаване на информацията по ал. 1, който се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие" не по-късно от 30 дни преди срока по ал. 1.

Чл. 24.
(1) До 14-о число всеки месец производителите на изоглюкоза, на които е била определена квота за производство през текущата стопанска година, предоставят на ДФ "Земеделие" информация за количеството изоглюкоза, изразено в сухо вещество, произведено през предходния месец.
(2) В отделна графа се предоставя информация за количествата изоглюкоза, произведени под митнически режим активно усъвършенстване.
(3) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" утвърждава образец на формуляр за предоставяне на информацията по ал. 1, който се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие" не по-късно от 30 дни преди срока по ал. 1.

Чл. 25.
(1) Производителите на захар предоставят на ДФ "Земеделие" информация за датите, на които ще започнат и завършат преработката на захарно цвекло за текущата стопанска година, не по-късно от 7 дни преди започването, съответно завършването на преработката.
(2) Когато през периода между датите по ал. 1 производителите извършват и преработка на сурова захар, която не е произведена от тях, включително на захар от захарна тръстика, производителите на захар предоставят на ДФ "Земеделие" и информация за преработените количества сурова захар и получените от тях количества продукти по чл. 20, ал. 1.
(3) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" може да определи формуляр за подаване на информацията по ал. 1, който се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие" не по-късно от 30 дни преди срока по ал. 1.
(4) Информацията по ал. 2 се предоставя заедно с информацията по чл. 22, ал. 2, т. 3.

Чл. 26.
(1) До 31 октомври на текущата стопанска година производителите на изоглюкоза, на които е била определена квота за производство, предоставят на ДФ "Земеделие" информация за складовите наличности на изоглюкоза, изразени в сухо вещество, към 30 септември на изминалата стопанска година.
(2) В информацията по ал. 1 се посочват поотделно:
1. количествата изоглюкоза, произведени в рамките на квотата за производство;
2. количествата изоглюкоза, произведени извън квотата за производство;
3. закупените и реализираните на пазара количества изоглюкоза.
(3) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" може да определи формуляр за подаване на информацията по ал. 1, който се публикува в интернет страницата на ДФ "Земеделие" не по-късно от 30 дни преди срока по ал. 1.

Раздел III
Извършване на проверки за произведените количества захар и изоглюкоза

Чл. 27.
(1) Държавен фонд "Земеделие" извършва проверки на предоставената от производителите на захар и изоглюкоза информация по чл. 22 - 26, като:
1. проверява съответствието на предоставените от производителите данни за произведените количества захар и изоглюкоза и наличните запаси от захар с данните, отразени в счетоводната система и автоматизираните системи за отчитане на производството на производителя;
2. проверява производствената линия и складовите помещения за наличието на междинна и крайна продукция, като може да взима представителни проби за изпитване по показателите по чл. 20, ал. 4 - 7 и чл. 21, ал. 1;
3. проверява техническата документация на производителя, отразяваща капацитета и състоянието на техническото оборудване за производство и съхранение на захар и изоглюкоза;
4. проверява търговската документация на производителите по сключените от тях договори с доставчици на суровина за преработка и купувачи на готова продукция.
(2) Проверките по ал. 1, т. 1 и 2 се извършват не по-малко от един път месечно по време на производствената кампания.
(3) Проверките по ал. 1, т. 3 се извършват преди определянето на квотите за производство за съответната стопанска година и след всяка промяна в капацитета за производство и съхранение на захар и изоглюкоза.
(4) Проверките по ал. 1, т. 4 се извършват в случаите на съмнение във верността на получената по реда на ал. 1, т. 1 и 2 информация.

Раздел IV
Обобщаване на информацията за производството и износа на захар и изоглюкоза

Чл. 28.
(1) Въз основа на предоставените от производителите на захар и производителите на изоглюкоза данни по чл. 6, ал. 3, чл. 22 - 26 и извършените проверки по чл. 27, ДФ "Земеделие" изготвя и предоставя на Министерството на земеделието и горите:
1. до последния работен ден на всеки месец информация за наличните запаси от захар, произведена от отделните производители, на които са били определени квоти за производство на захар в рамките на определените квоти и извън определените квоти през предходния месец, както и информация за изнесените от страната през същия период количества захар, произведени извън квотите за производство;
2. до последния работен ден на всеки месец информация за произведените и изнесените количества захар, произведена от производителите, на които не са определени квоти за производство;
3. до последния работен ден на всеки месец информация за произведените от отделните производители количества изоглюкоза в рамките на определените квоти през предходния месец;
4. до 31 май преди началото на стопанската година информация за засетите площи със захарно цвекло, предназначено за производство на захар в рамките на определените квоти за производство;
5. до 31 май на текущата стопанска година информация за реколтираните през изминалия период на текущата стопанска година площи, засети със захарно цвекло, и общото произведено количество захарно цвекло върху тези площи, предназначено за производство на захар в рамките на определените квоти за производство;
6. до 28 февруари на текущата стопанска година предварителна информация за производството на захар в Република България, включваща данни за произведените, закупените и реализирани на пазара през изминалия период на стопанската година количества захар по месеци за всяко предприятие, към 31 януари на текущата стопанска година;
7. до 28 февруари на текущата стопанска година информация за окончателния размер на квотите за производство на захар и на квотите за производство на изоглюкоза;
8. до 30 ноември след края на стопанската година окончателна информация за производството на захар и изоглюкоза в Република България, включваща данни за произведените, закупените и реализирани на пазара през изминалата стопанска година количества захар и изоглюкоза по месеци за всяко предприятие, към 30 септември на изминалата стопанска година;
9. до 30 ноември след края на стопанската година окончателна информация за складовите наличности от изоглюкоза, изразени в сухо вещество, към 30 септември на изминалата стопанска година.
(2) Информацията по ал. 1 се изготвя по образци, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите.
(3) Информацията по ал. 1 се предоставя на служители на Министерството на земеделието и горите, определени със заповедта по ал. 2.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Ареометричен метод" е методът за определяне на ареометричната плътност на захарни сиропи чрез Brix-ареометър, възприет от Международната комисия за уеднаквяване на методите за анализ на захарта (ICUMSA).
2. "Денатурирана захар" е бяла или сурова захар, която е преминала през преработка или смесване с други вещества, с оглед на нейната употреба за храна за животни по начин, който прави невъзможно последващото отделяне на захарта от получения продукт.
3. "Захар" е продукт, произведен от захарно цвекло под формата на бяла, сурова захар или сироп, получен преди завършване на производството на бяла захар или който представлява краен продукт.
4. "Затваряне на предприятие" е окончателното прекратяване на производството на захар/изоглюкоза в предприятие за производство на захар/изоглюкоза.
5. "Инвертна захар" е течен продукт, съдържащ равни части от глюкоза и фруктоза, получен в резултат на инверсия на захароза.
6. "Капацитет за преработка на захарно цвекло" е средното количество захарно цвекло, преработено за 24 h в предприятието за производство на захар, установено въз основа на данни за произведените в рамките на три последователни денонощия количества захар, но не повече от количеството, което отговаря на максималната дневна производителност на технологичното оборудване на предприятието, установена въз основа на наличната при производителя техническа документация за мощностите за преработка на захарно цвекло на предприятието.
7. "Капацитет за производство на изоглюкоза" е средното количество изоглюкоза със съдържание 42 % фруктоза от масата на сухото вещество, произведено за 24 h в предприятието за производство на изоглюкоза, установено въз основа на данни за произведените в рамките на три последователни денонощия количества изоглюкоза, но не повече от количеството, което отговаря на максималната дневна производителност на технологичното оборудване на предприятието, установена въз основа на наличната при производителя техническа документация за мощностите за производство на изоглюкоза.
8. "Метод на Лейн и Ейнон чрез редукция на меден разтвор" е официалният метод за определяне на общите редуциращи захари в захарни сиропи след хидролиза на разтвора на сиропа и редукция на фелингов разтвор, възприет от ICUMSA.
9. "Остатъци от производството на захар" са всички странични продукти от производството на захар, съдържащи захароза, която може да бъде извлечена по промишлен път чрез последваща преработка (захарен прах, захарни маси, останали в оборудването на предприятието, слепнали и едри кристали, отделени след пресяването на захарта и др.).
10. "Предприятие за производство на захар/изоглюкоза" е обособена съвкупност от необходимото движимо и недвижимо имущество, производствено и технологично оборудване, намиращо се на територията на Република България, което в своята съвкупност, свързаността на отделните компоненти и функционалната подчиненост на тази съвкупност позволява промишленото производство на захар от захарно цвекло или производство на изоглюкоза.
11. "Рефрактометричен метод" е методът за определяне на рефрактометричното сухо вещество на водни захарни разтвори, възприет от ICUMSA.
12. "Рандеман на суровата захар" е очакваният добив на бяла захар от сурова захар след нейната преработка, изразен в проценти към масата на суровата захар.
13. "Стопанска година" е периодът от 1 октомври на една календарна година до 30 септември на следващата календарна година.
14. "Сироп на бяла захар" е воден разтвор на захароза, включително кристализирал, получен след преминаването на технологичния сок от преработеното захарно цвекло през изпарителни вакуумапарати, в който съдържанието на захароза е не по-малко от 50 % от масата на сухото вещество.
15. "Сироп на инвертна захар" е воден разтвор на частично инвертирана захароза, включително кристализирал, в който съдържанието на инвертна захар е над 50 % от масата от сухото вещество.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.10е, ал. 4 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

§ 3. Разпоредбите по чл. 4 и 5 се прилагат за определянето на квотите за производство на захар и изоглюкоза за 2006/2007 стопанска година.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на разпоредбите по чл. 2, ал. 2 и чл. 7, ал. 7, които влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1 (pdf)

Приложение № 2
към чл. 7, ал. 4, т. 2 (pdf)

Приложение № 3
към чл. 10, ал. 4 (pdf)

Приложение № 4
към чл. 20, ал. 3, т. 2 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив