Наредба № 67 от 26 август 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на резервоарите за течно гориво и на задната нискоразположена защита и за одобряване типа на задна нискоразположена защита

МТС

Държавен вестник брой: 24

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 26.03.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на превозни средства (ПС) по отношение на резервоарите за течно гориво;
б) одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита и одобряване типа на задна нискоразположена защита;
2. техническите изисквания към резервоарите за течно гориво;
3. техническите изисквания към ПС по отношение на задната нискоразположена защита и към задната нискоразположена защита като отделен технически възел.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕЗЕРВОАРИТЕ ЗА ТЕЧНО ГОРИВО

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво се одобрява по реда на глава втора, раздел II или раздел III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3. За одобряване типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 4.
(1) Към заявлението по чл. 3 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(2) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни по ал. 1, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват ПС, съответно рерервоарите, с достатъчно подробности.
(3) Към заявлението се прилага информация за функционирането на системите, компонентите или отделните възли с електронно управление.
(4) Към заявлението по ал. 1 се прилага документ за платена държавна такса.

Чл. 5. Производителят на ПС предоставя на техническата служба, която извършва изпитванията:
1. превозно средство - представително за типа, за който е подадено заявление за одобряване, или компонентите на ПС, които техническата служба счита, че са необходими за изпитванията за одобряване типа;
2. седем допълнителни резервоара с техните принадлежности - за превозни средства, оборудвани с резервоар, изработен от пластмаса;
3. два допълнителни резервоара с техните принадлежности - за ПС, оборудвани с резервоар, изработен от друг материал.

Чл. 6. Изпълнителният директор на ИА "АА" одобрява типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво, когато то:
1. съответства на информацията, посочена в списъка с данни по приложение № 1;
2. отговаря на техническите изисквания по приложение № 2.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В срок един месец от завършване на процедурите по одобряване типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 3.
(3) За всеки одобрен тип ПС по отношение на резервоарите за течно гориво се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 се записва съответно "70/221" и "00/08".
(4) Номерът на одобряването е индивидуален за всеки тип ПС.
(5) При изменения в одобрения тип ПС по отношение на резервоарите за течно гориво се прилагат разпоредбите на чл.21 и 22 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 8.
(1) (Нова, ДВ, бр. 58 от 2006 г.) При изменения в одобрения тип на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Предишен текст на чл. 8, изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво при изменение на одобрения тип по реда на чл.42 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 8а. (Нов, изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 7, ал. 1 на основания, свързани с резервоарите за течно гориво, когато ПС отговарят на изискванията по тази наредба.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаване на ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво, когато:
1. не са спазени техническите изисквания, посочени в приложение № 2;
2. може да се създаде сериозен риск за безопасността на движението по пътищата.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът за одобряване типа на ПС по отношение на резервоарите за течно гориво се отнема при установяване на несъответствие с одобрения тип при производство на ПС, след разпореждане предприемането на мерки за привеждане на производството в съответствие с одобрения тип и когато съответствието не бъде възстановено.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При отказ за издаване или при отнемане на ЕО сертификат за одобряване типа изпълнителният директор на ИА "АА" прилага съответно разпоредбите на чл.43 или чл.38 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни ПС и техните ремаркета.

Чл. 12. Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни ПС и техните ремаркета

Глава трета
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАДНАТА НИСКОРАЗПОЛОЖЕНА ЗАЩИТА И ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ЗАДНА НИСКОРАЗПОЛОЖЕНА ЗАЩИТА

Раздел I
Одобряване типа на превозни средства по отношение на задната нискоразположена защита

Чл. 13. Типът на ПС по отношение на задната нискоразположена защита се одобрява по реда на глава втора, раздел II или раздел III на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни ПС и техните ремаркета.

Чл. 14.
(1) За одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита производителят подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА".
(2) Към заявлението по чл. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 4 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни по ал. 2, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват ПС, съответно задната нискоразположена защита, с достатъчно подробности.
(4) Към заявлението се прилага информация за функционирането на системите, компонентите или отделните възли с електронно управление.
(5) Към заявлението по ал. 1 се прилага документ за платена държавна такса.

Чл. 15. Производителят на ПС предоставя на техническата служба, която извършва изпитванията, ПС, представително за типа, за който е подадено заявление за одобряване.

Чл. 16. Изпълнителният директор на ИА "АА" одобрява типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита, когато то: 1. съответства на информацията по списъка с данни по приложение № 4;
2. отговаря на техническите изисквания по приложение № 5.

Чл. 17.
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В срок един месец от завършване на процедурите по одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 6.

Чл. 17а. (Нов, ДВ, бр. 58 от 2006 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 17, ако:
1. превозното средство отговаря на изискванията по наредбата;
2. (изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) на превозното средство е монтирана задна нискоразположена защита, за която е издаден ЕО сертификат за одобрение като отделен технически възел, и тя е монтирана в съответствие с изискванията по приложение № 5.
(2) Отделният технически възел по ал. 1 е определен в § 1, т. 13 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 18.
(1) За всеки одобрен тип ПС по отношение на задната нискоразположена защита се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 се записва съответно "70/221" и "00/08".
(2) Номерът на одобряването е индивидуален за всеки тип ПС по отношение на задната нискоразположена защита.

Чл. 19. При изменение на одобрен тип на ПС по отношение на задната нискоразположена защита се прилагат разпоредбите на чл.21 и 22 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 20. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При изменение на одобрения тип изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита по реда на чл.42 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 21. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаване на ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита, когато:
1. не са спазени техническите изисквания по приложение № 5;
2. може да се създаде сериозен риск за безопасността на движението по пътищата.

Чл. 22. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" отнема ЕО сертификата за одобряване типа на ПС по отношение на задната нискоразположена защита при установяване на несъответствие с одобрения тип при производство на ПС, след разпореждане предприемането на мерки за привеждане на производството в съответствие с одобрения тип и когато съответствието не бъде възстановено.

Чл. 23. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При отказ за издаване или при отнемане на ЕО сертификат за одобряване на типа изпълнителният директор на ИА "АА" прилага съответно разпоредбите на чл.38 и 43 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 24. Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел II
Одобряване типа на задна нискоразположена защита

Чл. 25.
(1) Типът на задна нискоразположена защита се одобрява по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За одобряване типа на задна нискоразположена защита се подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" от:
1. производителя на превозното средство, или
2. производителя на задната нискоразположена защита.
(3) Към заявлението по ал. 2 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 4 с приложено към него съдържание.
(4) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни по ал. 2, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват ПС, съответно задната нискоразположена защита, с достатъчно подробности.
(5) (Нова, ДВ, бр. 58 от 2006 г.) Към заявлението се прилага информация за функционирането на системите, компонентите или отделните възли с електронно управление.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 58 от 2006 г.) Към заявлението по ал. 2 се прилага документ за платена държавна такса.

Чл. 26.
(1) На техническата служба се предоставя образец на типа задна нискоразположена защита, за която е подадено заявление за одобряване типа.
(2) Техническата служба може да изисква предоставянето на допълнителен образец.
(3) На образците по ал. 1 и 2 трябва да бъдат ясно и незаличимо нанесени следните данни:
1. марката и означението на типа, или
2. търговското наименование на заявителя.

Чл. 27. Изпълнителният директор на ИА "АА" одобрява типа на задна нискоразположена защита, когато тя:
1. съответства на информацията по списъка с данни по приложение № 7;
2. отговаря на техническите изисквания по приложение № 5.

Чл. 28.
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В срок един месец от завършване на процедурите по одобряване типа на задна нискоразположена защита изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 8.
(3) За всеки одобрен тип задна нискоразположена защита се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 се записва съответно "70/221" и "00/08".
(4) Номерът на одобряването е индивидуален за всеки тип задна нискоразположена защита.

Чл. 28а. (Нов, изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 28, ако задната нискоразположена защита е отделен технически възел по смисъла на § 1, т. 13 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и отговаря на изискванията на наредбата.

Чл. 29.
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) На всяка задна нискоразположена защита, съответстваща на одобрения тип, се нанася ЕО маркировка за одобряване, която се състои от:
1. (изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) правоъгълник, който огражда буквата "e", последвани от цифрата 34;
2. последователен номер на одобряването по секция 4 на приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета, разположен в близост до правоъгълника.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката за одобряване се нанася в съответствие с образеца, посочен в приложение № 9.
(3) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката трябва да бъде ясна, четлива и неизтриваема, включително когато задната нискоразположена защита е монтирана на превозното средство.

Чл. 30.
(1) При изменения в одобрения тип задна нискоразположена защита се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При изменение на одобрения тип изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на задна нискоразположена защита по реда на чл.42 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 31.
(1) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаване на ЕО сертификат за одобряване на типа задна нискоразположена защита, когато тя:
1. не отговаря на техническите изисквания по приложение № 5;
2. може да се създаде сериозен риск за безопасността на движението по пътищата.
(2) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор отнема ЕО сертификата за одобряване типа на задна нискоразположена защита при установяване на несъответствие с одобрения тип при производство на ПС след разпореждане предприемането на мерки за привеждане на производството в съответствие с одобрения тип и когато съответствието не бъде възстановено.
(3) (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При отказ за издаване или при отнемане на ЕО сертификат за одобряване типа изпълнителният директор на ИА "АА" прилага съответно разпоредбите на чл.38 и 42 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(4) Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (изм., ДВ, бр. 24 от 2007 г. - в сила от 11.03.2007 г.) "Превозно средство" е всяко моторно ПС, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, както и неговите ремаркета, с изключение на ПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. "Тип превозно средство по отношение на резервоарите за течно гориво" са ПС, които не се различават съществено по следните характеристики:
а) конструкция, форма, размери и материали (метал/пластмаса), от които е (са) изработен(-и) резервоара(-ите);
б) местоположение на резервоара(-ите) в ПС (за ПС от категория M1), доколкото то оказва отрицателно въздействие за спазване на изискванията по т. 10 на приложение № 2.
3. (изм., ДВ, бр. 24 от 2007 г. - в сила от 11.03.2007 г.) "Отделение за пътници" е пространството за настаняване на пътниците, ограничено от покрива, пода, страничните стени, вратите, външното остъкляване, предната и задната преграда.
4. "Маса без товар" е масата на превозното средство при движение по смисъла на т. 2.6 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
5. "Резервоар" е резервоарът(-ите), който (които) е (са) проектиран(-и) да съдържа(-т) течното гориво, използвано(-и) преди всичко за задвижване на ПС, с изключение на неговите принадлежности - щуцер за пълнене (ако е отделен елемент), отвор за пълнене, капачка, манометър, свръзки към двигателя или за компенсиране на вътрешното свръхналягане и т.н.
6. "Вместимост на резервоара" е вместимостта на резервоара, определена от производителя.
7. "Течно гориво" е гориво, което при нормални условия на околната среда е в течно състояние.
8. "Тип превозно средство по отношение на задната нискоразположена защита" са ПС, които не се различават съществено по следните основни характеристики:
а) широчина на задната ос, конструкция, размери, форма и материали, от които е изработена задната част на ПС, дотолкова, доколкото те влияят на изискванията на приложение № 5;
б) характеристики на окачването, доколкото имат връзка с изискванията по приложение № 5;
в) тип задна нискоразположена защита, ако е монтирана такава.
9. "Тип задна нискоразположена защита" са устройства, които не се различават съществено по следните характеристики:
а) форма;
б) размери;
в) закрепване;
г) материали.
10. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2006 г.) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 58 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 24 от 2007 г. - в сила от 11.03.2007 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 70/221/ЕИО, последно изменена с Директива 2006/96/ЕО.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, O1, O2, O3 и O4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към
чл. 4, ал. 1 (PDF)

Приложение № 2
към
чл. 6, т. 2 (PDF)

Приложение № 3
към чл. 7, ал. 2 (PDF)

Приложение № 4
към
чл. 14, ал. 2 (PDF)

Приложение № 5
към
чл. 16, т. 2 (PDF)

Приложение № 6
към чл. 17, ал. 2 (PDF)

Приложение № 7
към чл. 27, т. 1
(PDF)

Приложение № 8
към чл. 28, ал. 2
(PDF)

Приложение № 9
към
чл. 29, ал. 2 (PDF)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив