Наредба № 7 от 13 юли 2004 г. за условията и реда за предоставяне на субсидии за вътрешноградските пътнически превози и за междуселищните пътнически превози в слабонаселените планински и гранични райони в страната през 2004 г. (Отм. ДВ бр. 33/2005)

МФ

Държавен вестник брой: 33

Година: 2005

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 31.01.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за предоставяне на предвидените в централния бюджет субсидии за вътрешноградски пътнически превози и за междуселищни пътнически превози в слабонаселените планински и гранични райони в страната.
(2) Не са предмет на наредбата превозите по метрополитена и допълнителните градски линии съгласно чл.7, ал. 1, т. 1, буква "б" от Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г.).

Чл. 2. Въз основа на представена от общините информация министърът на транспорта и съобщенията утвърждава списък на подлежащите на субсидиране междуселищни автобусни линии в слабонаселените планински и гранични райони, съгласуван с министъра на регионалното развитие и благоустройството, и списък за разпределението на субсидиите по общини и по видове превози, съгласуван с министъра на финансите.

Чл. 3. Субсидии по тази наредба се предоставят само на физически и юридически лица, регистрирани като търговци, осъществяващи превозна дейност по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.

Глава втора
ОБХВАТ НА СУБСИДИРАНИТЕ ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ

Чл. 4.
(1) В списъка на подлежащите на субсидиране междуселищни автобусни линии се включват посочени от общината линии, които съдържат като спирка в маршрута си едно или повече населени места от тази община, отговарящи едновременно на следните условия:
1. брой жители - до 500 души;
2. населеното място да е включено в списъка по приложение № 2 към Наредба № 14 от 2003 г. за определяне на населените места в селски и планински райони (ДВ, бр. 35 от 2003 г.) или в списъка по приложение № 1.
(2) Общините могат да предлагат за включване в списъка и линии по ал. 1, за които нямат сключен договор за възлагане на обществен превоз със съответните превозвачи.

Чл. 5. На субсидиране по междуселищна автобусна линия подлежи пробегът за участъка:
1. между най-отдалеченото по маршрута населено място от същата община, отговарящо на условията по чл. 4, ал. 1, и общинския център;
2. между най-отдалеченото по маршрута населено място и най-близкия общински център по маршрута на линията, когато маршрутът не прави връзка с центъра на общината;
3. на територията на общината, когато маршрутът не прави връзка с общински център.

Чл. 6.
(1) За всеки участък от маршрута на автобусна линия, определен съгласно чл. 5 (независимо от броя на преминаващите линии), се разпределят субсидии за пробега, необходим за осигуряване среднодневно по две транспортни връзки - годишно 730 двупосочни курса (отиване и връщане).
(2) Общият размер на субсидиите за общината се определя въз основа на сумарния пробег по участъците от маршрутите, определен съгласно ал. 1.

Чл. 7. Определените за всяка община субсидии за междуселищни пътнически превози в слабо населени планински и гранични райони са предназначени за всички автобусни линии, включени в списъка на подлежащите на субсидиране линии по чл. 2 за същата община.

Чл. 8. Общини, които нямат сключен по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили договор за възлагане на обществен превоз с превозвачите, осигуряващи транспортното обслужване на общината, сключват с тези превозвачи отделен договор за условията и реда за предоставяне на субсидии.

Чл. 9. На субсидиране подлежат градските пътнически превози по утвърдена транспортна схема, където има организирани такива, без превозите по междуселищните линии, в чертите на града.

Глава трета
РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СУБСИДИИТЕ

Чл. 10. Субсидии за пътнически превози по тази наредба се предоставят до размера на отчетената загуба от дейността, установена по данни съгласно приложение № 2 в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2004 г. средства за тази цел.

Чл. 11.
(1) До средата на всяко тримесечие Министерството на финансите превежда по бюджетната сметка на съответната община предвидената с разпределението за периода част от годишната субсидия. Средствата се ползват целево само за покриване на загуби от пътнически превози.
(2) Сумата по ал. 1 се разпределя за субсидиране по видове превози - градски и междуселищни, в съотношение, съразмерно на утвърденото за годината разпределение на субсидиите в списъка по чл. 2.

Чл. 12.
(1) Когато общината се обслужва от повече от един превозвач, субсидиите се предоставят въз основа на приет от общинския съвет механизъм по критерии и показатели за разпределението им, осигуряващ равнопоставеност между превозвачите. Механизмът се приема след обсъждане с представителни организации на работниците и служителите и на работодателите в общината, а екземпляр от него се предоставя на превозвачите.
(2) Механизмът по ал. 1 за разпределяне на субсидиите между превозвачите следва да отчита равнището на следните показатели:
1. подлежащ на субсидиране пробег, респ. приведен пробег на база пътниковместимост;
2. реализирана загуба на километър пробег;
3. равнище на превозната цена;
4. експлоатационни условия;
5. други приети от общинския съвет показатели, включително за качество на транспортното обслужване и екологично въздействие върху околната среда.
(3) По преценка на общината в зависимост от интензивността на пътникопотока пробегът по ал. 2, т. 1 се преобразува чрез коригиране на действителния пробег с коефициенти за привеждане, отчитащи разликата в пътниковместимостта по типове превозни средства по данни на завода производител, като за тези с най-малка превозна възможност коефициентът е равен на 1.

Чл. 13.
(1) В съответствие с приетия механизъм общините определят размера на полагащата се за месеца субсидия на базата на ежемесечно представяна от превозвачите справка за финансовите резултати съгласно приложение № 2 като разлика между загубата за периода с натрупване от началото на годината и предоставените до отчетния месец субсидии.
(2) За упражняване на контрол, както и в случаите, когато възприетият механизъм за разпределяне на сумите налага това, общината може да изисква допълнителна аналитична и друга информация, въз основа на която е изготвен отчетът за финансовите резултати.

Чл. 14.
(1) В 10-дневен срок от обобщаване на информацията по чл. 13 общините превеждат по сметка на превозвачите полагащите се за отчетния месец субсидии до изчерпване на разполагаемата сума.
(2) Средствата за декември се превеждат авансово на база представен очакван отчет, а разликата, ако има такава, се отразява през следващия отчетен период.

Чл. 15. Кметовете в рамките на утвърдените за общината субсидии и установените с тази наредба условия конкретизират в договорите с превозвачите реда и изискванията, при които се осъществяват разчетните им взаимоотношения.

Чл. 16.
(1) Общините носят отговорност за разпореждането с предоставените субсидии в рамките на определените им с тази наредба правомощия и упражняват контрол за спазването на задълженията по сключените договори за обществен превоз на пътници.
(2) При неизпълнение от страна на превозвачите на условия по договорите общините могат да налагат предвидените в тях санкции, включително да намаляват размера на субсидиите.

Чл. 17. При наличие на данни за нарушения на реда за управление на субсидиите до изясняване на обстоятелствата министърът на финансите, съгласувано с министъра на транспорта и съобщенията, може да преустанови по-нататъшния трансфер на средствата за тази цел и/или да определи специален ред за регулиране на разчетните взаимоотношения, като изложи мотивите си за това пред общината.

Чл. 18.
(1) Общините обобщават информацията за финансовите резултати от пътнически превози за деветте месеца на годината по данни съгласно приложение № 2 и в срок до 25 октомври я представят в Министерството на транспорта и съобщенията за анализ, наблюдение и контрол.
(2) В случай че информация по ал. 1 не бъде предоставена, трансферът на субсидиите от централния бюджет може да бъде преустановен до края на годината.

Чл. 19. Министърът на транспорта и съобщенията въз основа на информацията за деветте месеца на текущата година анализира финансовите резултати от дейността по общини и при необходимост, съгласувано с министъра на финансите, извършва промяна в разпределението на субсидиите в рамките на определените в централния бюджет средства за тази цел.

Заключителни разпоредби

§ 1. Общините възстановяват в централния бюджет неусвоените средства за субсидии в срокове и по ред, определени за приключването на бюджетната година.

§ 2. Линиите, включени в списъка на субсидираните междуселищни автобусни линии в слабонаселените планински и гранични райони, утвърден от министъра на транспорта и съобщенията в изпълнение на чл.29 от ПМС № 16 за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2003 г. (обн., ДВ, бр. 11 от 2003 г.; изм. бр. 63, 81 и 105 от 2003 г., изм. и доп. бр. 112 от 2003 г.), подлежат на субсидиране до издаването на тази наредба.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.28, ал. 2 от Постановление № 30 на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2004 г. (обн., ДВ, бр. 13 от 2004 г.; попр., бр. 14 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 16 от 2004 г.).

Приложение № 1
към
чл. 4, ал. 1, т. 2

Списък
на населените места по западната и южната граница на Република България

Област, община Населено място

Област Благоевград
1. Благоевград 1. с. Бучино. 2. с. Българчево. 3. с. Габрово. 4. с. Дебочица. 5. с. Дренково. 6. с. Зелендол. 7. с. Клисура. 8. с. Лешко. 9. с. Лисия. 10. с. Мощанец. 11. с. Обел. 12. с. Падеш. 13. с. Покровник. 14. с. Селище. 15. с. Станке Лисичково
2. Симитли 1. с. Брестово. 2. с. Докатичево. 3. с. Железница. 4. с. Крупник. 5. с. Полена. 6. с. Сухострел. 7. с. Сушица. 8. с. Тросково. 9. с. Черниче
3. Кресна 1. с. Будилци. 2. с. Горна Брезница. 3. с. Сливница
4. Струмяни 1. с. Велющец. 2. с. Вракуповица. 3. с. Гореме. 4. с. Горна Крушица. 5. с. Горна Рибница. 6. с. Добри лаки. 7. с. Драката. 8. с. Игралище. 9. с. Каменица. 10. с. Клепало. 11. с. Колибите. 12. с. Кърпелево. 13. с. Махалата. 14. с. Никудин. 15. с. Палат. 16. с. Раздол. 17. с. Седелец. 18. с. Цапарево
5. Петрич Всички населени места без Петрич
6. Сандански 1. с. Бельово. 2. с. Враня. 3. с. Голешево. 4. с. Горно Спанчево. 5. с. Златолист. 6. с. Калиманци. 7. с. Катунци. 8. с. Ковачево. 9. с. Лехово. 10. с. Орешник. 11. с. Петрово. 12. с. Пеперица. 13. с. Пирин. 14. с. Храсна. 15. с. Хърсово. 16. с. Черешница. 17. с. Яново
7. Хаджидимово Всички населени места
8. Гърмен Всички населени места
9. Сатовча Всички населени места

Област Бургас
10. Средец 1. с. Белеврен. 2. с. Богданово. 3. с. Варовник. 4. . Вълчаново. 5. с. Голямо Буково. 6. с. Горно Ябълково. 7. с. Гранитец. 8. с. Граничар. 9. с. Долно Ябълково. 10. с. Момина църква. 11. с. Кирово. 12. с. Синьо Камене. 13. с. Сливово. 14. с. Факия
11. Созопол 1. с. Вършило. 2. с. Габър. 3. с. Индже войвода. 4. с. Крушевец
12. Малко Всички населени места Търново
13. Царево 1. Ахтопол. 2. с. Бродилово. 3. с. Българи. 4. с. Варвара. 5. с. Велика. 6. с. Изгрев 7. с. Кондолово. 8. с. Кости. 9. с. Резово. 10. с. Синеморец. 11. с. Фазаново.
14. Приморско с. Писменово

Област Видин
15. Брегово Всички населени места
16. Ново село Всички населени места
17. Бойница Всички населени места
18. Кула Всички населени места без Кула
19. Грамада Всички населени места
20. Макреш Всички населени места
21. Белоградчик Всички населени места без Белоградчик
22. Чупрене Всички населени места

Област Кърджали
23. Кирково Всички населени места
24. Джебел 1. с. Генерал Гешево. 2. с. Добротица. 3. с. Желъдово
25. Крумовград Всички населени места
26. Ардино Всички населени места без Ардино

Област Кюстендил
27. Трекляно Всички населени места
28. Кюстендил 1. с. Блатец. 2. с. Бобошево. 3. с. Богослов. 4. с. Горановци. 5. с. Горна Брестница. 6. с. Горно Уйно. 7. с. Гурбановци. 8. с. Гърбино. 9. с. Гърляно. 10. с. Гюешево. 11. с. Дождевица. 12. с. Долно Уйно. 13. с. Долно село. 14. с. Драговищица. 15. с. Жеравино. 16. с. Ивановци. 17. с. Каменичка Скакавица. 18. с. Коприва. 19. с. Кутугерци. 20. с. Кършалево. 21. с. Леска. 22. с. Лисец. 23. с. Ломница. 24. с. Мазарачево. 25. с. Мирово. 26. с. Ново село. 27. с. Полетинци. 28. с. Полска Скакавица. 29. с. Преколница. 30. с. Радловци. 31. с. Раненци. 32. с. Реженци. 33. с. Ръждавица. 34. с. Ръсово. 35. с. Савойски. 36. с. Сажденик. 37. с. Соволяно. 38. с. Стенско. 39. с. Церовица. 40. с. Црешново. 41. с. Цървен дол. 42. с. Цървена ябълка. 43. с. Чудинци. 44. с. Шипочано. 45. с. Шишковци
29. Невестино 1. с. Ваксево. 2. с. Ветрен. 3. с. Длъхчево Сабляр. 4. с. Друмохар. 5. с. Згурово. 6. с. Илия. 7. с. Кадровица. 8. с. Пелатиково. 9. с. Раково. 10. с. Рашка Гращица. 11. с. Смоличано. 12. с. Страдалово. 13. с. Тишаново. 14. с. Църварица. 15. с. Чеканец
30. Кочериново с. Фролош

Област Монтана
31. Чипровци Всички населени места
32. Георги Дамяново Всички населени места
33. Берковица 1. с. Бистрилица. 2. с. Балювица. 3. с. Боровци. 4. с. Бързия. 5. с. Гаганица. 6. с. Комарево. 7. с. Костенци. 8. с. Котеновци. 9. с. Лесковец. 10. с.Мездрея. 11. с. Песочница. 12. с. Черешовица. 13. с. Ягодово

Област Перник
34. Трън Всички населени места
35. Брезник Всички населени места без Брезник
36. Земен Всички населени места

Област Смолян
37. Доспат Всички населени места
38. Борино Всички населени места
39. Девин 1. м. Водни пад. 2. с. Гьоврен. 3. м. Жребево. 4. с. Кестен. 5. с. Триград
40. Смолян 1. м. Алиговска. 2. с. Арда. 3. м. Барутинска. 4. м. Билянска. 5. с. Бориково. 6. с. Буката. 7. м. Букаците. 8. м. Вълчан. 9. с. Върбово. 10. м. Водата. 11. с. Габрица. 12. с. Гела. 13. м. Гоздевица. 14. м. Горово. 15. м. Гращица. 16. м. Гудевица. 17. м. Димово. 18. м. Ельово. 19. м. Заевите. 20. м. Змиево. 21. м. Исьовци. 22. м. Киселичево. 23. м. Кошница. 24. с. Кремене. 25. м. Липец. 26. м. Люлка. 27. м. Милково. 28. м. Магарджица. 29. с. Могилица. 30. с. Мугла. 31. м. Надарци. 32. с. Пещера. 33. с. Полковник Серафимово. 34. м. Попрелка. 35. м. Потока. 36. с. Равнината. 37. м. Речани. 38. с. Сивино. 39. м. Средок. 40. м. Сернино. 41. с. Смилян. 42. с. Солища. 43. с. Стикъл. 44. с. Стойките. 45. с. Сливово. 46. с. Турян. 47. м. Ухловица. 48. с. Фатово. 49. м. Чеплят. 50. м.Черешките. 51. м. Черешово. 52. с. Чокманово. 53. м. Черешовска река. 54. с. Широка лъка
41. Рудозем Всички населени места
42. Мадан Всички населени места
43. Златоград Всички населени места
44. Неделино Всички населени места

Софийска област
45. Годеч Всички населени места без Годеч
46. Сливница 1. с. Братушково. 2. с. Бърложница. 3. с. Гургулят. 4. с. Гълъбовци. 5. с. Драготинци. 6. с. Извор. 7. с. Пищане. 8. с. Повалиръж. 9. с. Радуловци. 10. с. Ракита
47. Драгоман Всички населени места без Драгоман

Област Хасково
48. Ивайловград Всички населени места без Ивайловград
49. Любимец Всички населени места без Любимец
50. Харманли 1. с. Богомил. 2. с. Браница. 3. с. Българин. 4. с. Доситеево. 5. с. Дрипчево. 6. с. Изворово. 7. с. Коларово. 8. с. Рогозиново. 9. с. Черепово.10. с. Шишманово
51. Свиленград Всички населени места без Свиленград
52. Тополовград Всички населени места
53. Маджарово Всички населени места

Област Ямбол
54. Елхово Всички населени места без Елхово
55. Болярово Всички населени места

Приложение № 2
към
чл. 10

ОБЩИНА.....................................
Превозвач...................................
Тел...............................................

СПРАВКА
за финансови резултати към ..................... г. от вътрешноградските превози и междуселищни превози в слабо населени планински и гранични райони

№ по ред Показатели Мярка Видове превози
Вътрешноградски Междуселищни
1. Общ пробег хил. км.
2. Превозени пътници хил. бр.
3. Нетни приходи от продажби хил. лв.
4. Разходи* хил. лв.
а) Гориво (ел. енергия) хил. лв.
б) Заплати и социални осигуровки**
5. Загуба (р. 3 - р. 4) хил. лв.
6. Предоставени субсидии от реп. бюджет (нето) хил. лв.
7. Разлика (р. 5 - р. 6 ) хил. лв.
8. Цена на билет за градски превоз лв. х
9. Тарифна ставка на пътникокилометър за междуселищни превози лв. х
Гл. счетоводител: Управляващ/
Кмет на общината:

Забележки:
*В разходите по т. 4 се отнасят разходите за обичайна дейност по група "Разходи по икономически елементи", съгласно НСС - 1, "Представяне на финансови отчети", без тези по статия "Други разходи".
**Когато превозвачът е едноличен търговец, в т. 4, буква "б" се посочва доходът, върху който самоосигуряващото се лице внася дължимите осигурителни вноски, но не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход, съгласно чл. 8, т. 2 на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2004 г. (200 лв.).

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив