Наредба № 7 от 18 юли 2000 г. за условията и реда за издаване на индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на мрежи от фиксирани радиорелейни линии без конкурс или търг (Отм. ДВ бр. 93/2004)

Държавен вестник брой: 93

Година: 2004

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.01.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът, по който Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) издава без конкурс или търг, изменя и допълва:
1. индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на мрежи от фиксирани радиорелейни линии;
2. индивидуални лицензии за далекосъобщителни мрежи в частта им, включваща фиксирани радиорелейни линии.

Чл. 2. Фиксирана радиорелейна мрежа е радиосъобщителна мрежа във фиксираната радиослужба, работеща на радиочестоти над 30 MHz, която използва разпространение на радиовълните в тропосферата и обикновено включва една или повече междинни радиорелейни станции, разположени в определени фиксирани точки, наричана за краткост радиорелейна мрежа.

Чл. 3. Радиорелейната мрежа (РР мрежа) ползва определения от ДКД на основание чл.28, т. 1 от Закона за далекосъобщенията радиочестотен спектър съгласно Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на радиочестоти и радиочестотни ленти за граждански нужди, за нуждите на отбраната и на сигурността, както и за съвместно ползване между тях, утвърден съгласно чл.12 от Закона за далекосъобщенията.

Чл. 4. Индивидуалните лицензии по чл.1 са лични.

Чл. 5. Предавателните радиосъоръжения на РР мрежа могат да бъдат построени и използвани след получаване на лицензия по тази наредба.

Раздел II
Издаване на индивидуални лицензии

Чл. 6. Индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на РР мрежи по тази наредба се издават на физически лица, физически лица - еднолични търговци, и на юридически лица.

Чл. 7.
(1) Лицата, които желаят да получат индивидуална лицензия за изграждане, поддържане и използване на РР мрежа, подават до ДКД писмено заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
1. наименование, седалище и адрес, данъчен номер и идентификационен код БУЛСТАТ - за физически лица - еднолични търговци, и юридически лица, име, адрес и ЕГН или ЛНЧ - за физически лица;
2. желан териториален обхват и срок на лицензията;
3. технология на предаване;
4. вид на пренасяната информация;
5. желан честотен обхват и необходим честотен ресурс;
6. отделните линии на РР мрежа с наименование на радиорелейни станции (РР станции).
(3) Към заявлението се прилагат:
1. заверено копие на съдебното решение за регистрация на физически лица - еднолични търговци, и юридически лица;
2. заверено копие на удостоверение за актуално състояние - за физически лица - еднолични търговци, и юридически лица;
3. заверени копия на данъчната регистрация и регистрацията по БУЛСТАТ;
4. декларация, че на заявителя не е била отнета лицензията за изграждане, поддържане и използване на РР мрежа или ако му е била отнета, е изтекъл определеният в акта за отнемането й срок, в който лицето няма право да кандидатства за нова такава лицензия;
5. технически данни за РР мрежа съгласно приложение № 1.
(4) Всички документи се подават на български език в два екземпляра.

Чл. 8.
(1) Лицата, които желаят изменение и допълнение на издадена им лицензия, с което да им бъде разрешено изграждане, поддържане и използване на мрежа от радиорелейни линии, подават до ДКД писмено заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
1. номер и дата на лицензията, чието изменение и допълнение се иска;
2. териториална структура на мрежата от радиорелейни линии (РР линии);
3. технология на предаване;
4. вид на пренасяната информация;
5. желан честотен обхват и необходим честотен ресурс;
6. отделните линии на радиорелейната мрежа с наименование на РР станции.
(3) Към заявлението се прилагат:
1. заверено копие на удостоверение за актуално състояние - за физически лица - еднолични търговци, и юридически лица;
2. декларация, че на заявителя не му е отнета лицензията за изграждане, поддържане и използване на радиорелейна мрежа или ако му е била отнета, е изтекъл определеният в акта за отнемането й срок, в който лицето няма право да кандидатства за нова такава лицензия;
3. технически данни за РР мрежа съгласно приложение № 1.
(4) Всички документи се подават на български език в два екземпляра.

Чл. 9.
(1) Всяко заявление и приложенията към него се разглеждат за редовност в 20-дневен срок от датата на приемането им или от изтичане на 7-дневния срок по ал. 2.
(2) При констатирани пропуски и недостатъци спрямо изискванията по чл. 7 и 8 или при необходимост от допълнителни сведения по чл. 7 и 8 кандидатите се уведомяват писмено за това в 20-дневния срок по ал. 1, като им се дава 7-дневен срок за отстраняване на пропуските и недостатъците и/или предоставяне на сведенията считано от датата на получаване на уведомлението.
(3) При неотстраняване на пропуските и недостатъците или непредставяне на исканите сведения в срока по ал. 2 ДКД прекратява процедурата по лицензирането или по изменението и допълнението на издадена лицензия, за което писмено уведомява заявителя в 3-дневен срок.

Чл. 10.
(1) В 3-месечен срок от подаването на заявлението при редовни документи ДКД проучва наличието на свободен честотен ресурс в определените за дадената дейност честотни обхвати, вкл. електромагнитната съвместимост (ЕМС), и взема решение да издаде или да откаже издаване на лицензия.
(2) В 3-месечен срок от отстраняването на пропуските по чл. 9, ал. 2 ДКД проучва наличието на свободен честотен ресурс в определените за дадената дейност честотни обхвати, вкл. ЕМС, и взема решение да издаде или да откаже издаване на лицензия.
(3) Издаването на лицензия или изменението и допълнението на издадена лицензия се отказва с мотивирано решение на ДКД, когато:
1. на лицето, което кандидатства за издаване на лицензия, е била отнета лицензия за изграждане и използване на РР мрежа и в акта за отнемането й е определен срок, в който лицето не може да кандидатства за нова такава лицензия, и този срок не е изтекъл;
2. липсва свободен честотен ресурс при заявените технически параметри.
(4) За решението по ал. 3 заявителят се уведомява писмено в 3-дневен срок от датата на решението на ДКД.
(5) Решението по ал. 3 може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.
(6) Лицензията се издава или издадена лицензия се изменя или допълва в 14-дневен срок от датата на вземане на решението от ДКД.

Раздел III
Съдържание на индивидуалната лицензия

Чл. 11. Индивидуалната лицензия за изграждане, поддържане и използване на РР мрежа съдържа:
1. предмет, срок и териториална структура;
2. име, адрес, географски координати, надморска височина на станциите в РР мрежа и височина на антените над кота терен;
3. брой линии на РР мрежа, трасе на РР линия, брой радиорелейни участъци (РР участъци) и дължина на всеки участък (линия);
4. предоставен честотен ресурс: брой радиорелейни канали, носещи честоти и широчина на честотната лента на всеки радиорелеен канал;
5. основни параметри на станциите в РР мрежа: азимут на излъчване, върхова мощност на предавателя, коефициент на усилване на антената, поляризация на сигналите, означение на излъчването за всеки радиорелеен канал;
6. задължения при необходимост от международна координация;
7. изисквания към използваните технически средства и към параметрите на станциите в РР мрежа;
8. изисквания за безопасност;
9. изисквания за ЕМС;
10. изисквания за представяне и съгласуване на Работен проект - част "Технология", съгласно приложение № 2;
11. условия за изграждане, приемане и въвеждане в експлоатация на РР мрежа съгласно приложение № 3;
12. възможности за взаимно свързване с лицензирани далекосъобщителни мрежи;
13. размери, срокове и начини на заплащане на лицензионни и други такси;
14. задължения, свързани с отбраната и сигурността на страната или при настъпване на бедствия и аварии;
15. задължения, свързани с използването на криптографски методи и средства;
16. условия за изменения, допълнения, временно спиране и прекратяване на лицензията;
17. видове санкции и ред на налагането им, отнемане на лицензията;
18. изисквания за допускане на контрол по изпълнение на лицензията;
19. изисквания за предоставяне на информация на лицензиращия;
20. изисквания за уреждане на взаимоотношенията с общината и собствениците на недвижими имоти за ползването им при изграждането, поддържането и използването на станциите в РР мрежа;
21. други условия, свързани с лицензията.

Раздел IV
Изменение, допълнение, прекратяване, временно спиране и отнемане на лицензията

Чл. 12. Изменение, допълнение, прекратяване и временно спиране на лицензията се извършват от ДКД при условията и по реда на чл.60 и 61 от Закона за далекосъобщенията.

Чл. 13. Отнемането на лицензията се извършва при наличие на обстоятелствата и по реда на чл.62 от Закона за далекосъобщенията.

Раздел V
Контрол

Чл. 14. Контролът върху дейността - предмет на лицензията, и санкционирането за нарушение на условията на лицензията се осъществява от ДКД в съответствие с глави дванадесета и тринадесета от Закона за далекосъобщенията.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Фиксирана служба" е радиослужба за далекосъобщения между специфицирани фиксирани точки.
2. "Радиорелейна станция" е съвкупността от радиорелейни съоръжения, включващи предаватели, приемници, антени, модеми, мултиплекс и спомагателното оборудване, необходимо за осъществяване на далекосъобщения в честотните обхвати на неподвижната радиослужба.
3. "BER (Bit Error Ratio)" е отношението при двоични цифрови сигнали на броя на приетите грешни битове към общия брой на приетите битове за достатъчно дълъг интервал от време.
4. "Радиорелеен канал" е средство за предаване на сигналите между две точки, характеризиращ се с типа на предаваните сигнали, ширината на заеманата честотна лента, чрез цифровата скорост на предаване и др. Няколко канала могат да имат общ път (трасе) и всеки канал може да заема определена честотна лента или определен интервал от време.
5. "Честота на радиорелейния канал" е средната честота от честотната лента на радиорелейния канал, определена в съответната препоръка на ITU-R за честотното разпределение на радиорелейните канали за даден честотен обхват.
6. "Предоставена честотна лента" е част от радиочестотния спектър, предоставен при определените в лицензията условия.
7. "Върхова мощност на предавателя на фиксирана станция" е средната мощност на входните изводи на антената, подадена от предавателя през един пълен период на радиочестотата, измерена във връхната точка на модулационната обвиваща крива при нормални работни условия.
8. "Номинална мощност на радиорелейния предавател" е изходната мощност, отдавана на резистивен товар с номинална стойност, когато към входа на антената се подава немодулиран сигнал с номинална честота и номинално ниво.
9. "Еквивалентна изотропно излъчена мощност (ЕИИМ)" е произведение от мощността, която се подава на входните изводи на антената, и коефициента на усилване на антената в дадена посока спрямо изотропен излъчвател.
10. "Усилване на антената" - съотношението на мощностите, с които трябва да се захранят две антени - ненасочена антена без загуби и разглежданата антена, така че да създават в една и съща точка един и същи интензитет на полето (една и съща плътност на мощността). Усилването на антената обикновено се представя в dB. Когато не е описано по друг начин, усилването на антената се отнася за посоката на максималното излъчване. Усилването на антената трябва да се разглежда за описаната поляризация.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Заявленията за получаване на индивидуални лицензии по чл. 1, подадени до влизане в сила на тази наредба, по които няма издадени лицензии, се разглеждат и решават по реда, предвиден в нея.

§ 3.
(1) До 31.ХII.2002 г. лицензираните обществени далекосъобщителни оператори прилагат към документите по чл. 7, ал. 3 и чл. 8, ал. 3 заверено копие на писмо-отказ от Българската телекомуникационна компания (БТК) за предоставяне на линии под наем.
(2) При липса на заверено копие на писмо-отказ от БТК не по вина на заявителя той предоставя декларация, с която удостоверява, че:
1. БТК не му е отговорила в срока, предвиден в публикуваните "Общи условия за предоставяне на услугата "наета линия" от фиксираната обществена далекосъобщителна мрежа на БТК"; или
2. БТК не е предоставила услугата "предоставяне на линии под наем" в договорените срокове; или
3. договорът за предоставяне на услугата "предоставяне на линии под наем" e развален по вина на БТК.

§ 4. До 31.ХII.2002 г. на основание § 10, ал. 1, буква "б" от преходните и заключителните разпоредби на Закона за далекосъобщенията предоставянето на линии под наем от радиорелейна мрежа може да се осъществява само от БТК.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл.16, т. 3 във връзка с чл.54 от Закона за далекосъобщенията.

Приложение № 1
към чл. 7, ал. 3, т. 5 и чл. 8, ал. 3, т. 3

Технически данни за РР линия и РР станции, които трябва да се приложат към заявлението и да бъдат включени в Работен проект - част "Технология"

1. Трасе на РР линия с означени всички РР станции (с техните имена или кодове) върху географска или топографска карта.
2. Справка за географските координати и надморската височина на кота терен на местата на монтиране на РР станции. Ако антената ще се монтира на сграда или мачта, отделно се дава височината на сградата или височината на антенната мачта.
3. Азимути на радиорелейните направления и ъгъл на елевация на антените. Дължини на РР линии, определени от карти с мащаб, осигуряващ необходимата точност, но не по-голям от 1:25 000.
4. Режим на работа на всяка РР станция (предаване и/или приемане).
5. Тип на модулацията (аналогова или цифрова).
6. Капацитет (брой на ТЛФ канали, необходима радиочестотна лента за телевизионни и/или радиопрограми и т.н.) на всеки един участък от РР линия. Отделяне и/или подаване на трафик.
7. Начин на резервиране на линията (препоръчва се т.нар. "горещ резерв").

Приложение № 2
към чл. 11, т. 10

Изисквания към Работен проект - част "Технология" за РР линии

Проектът трябва да доказва избраното местоположение на РР станции, необходимата мощност от РР предаватели, избраните антенни системи, капацитетът на РР линии и възможността за реализация с определения брой честоти на РР канали. Проектът трябва задължително да съдържа:
1. Общи изисквания:
1.1. Вертикални профили на РР трасета в табличен и задължително в графичен вид (височина на котата във функция от разстоянието до един от крайните пунктове), заснети от топографски карти с мащаб не по-голям от 1:25 000, мащаб на използваните карти, коефициент на рефракция (задължително и за К=1). На графичното изображение на профила да се покажат: линията на пряката видимост при отчитане на точните височини на антените (до фокуса); I Френелова зона за К=1 за най-ниската честота от обхвата, в който ще работи РР линия; кривината на земната повърхност за К=1, да се отчете изкривяването на лъча на пряката видимост от рефракцията при К=1.
1.2. Тип на РР апаратура, фирма производител.
1.3. Коефициент на затихване в антенно-вълноводния тракт (за средната честота от обхвата).
1.4. Дата на въвеждане в действие на РР линия(и).
2. Специфични данни и параметри за всяка РР станция:
2.1. Поотделно за предавателната и приемната страна:
2.1.1. Височина на фокуса на антените над кота терен.
2.1.2. Тип, диаметър и усилване на антената.
2.1.3. Диаграми на излъчване на РР антени в аналитичен или табличен и графичен вид за основната поляризация и за обратната поляризация (развръзката по поляризация).
2.1.4. Дължина на фидерите от предавателите (приемниците) до РР антени.
2.1.5. Загуби в СВЧ филтрите, циркулаторите и съединителите.
2.1.6. Допълнителни загуби извън загубите в защитното закритие на антените.
2.2. Честотен и поляризационен план в съответните посоки предаване/приемане с анализ на смущенията между радиорелейните направления.
2.3. Излъчена мощност от РР предавател за всеки предавателен канал, като се доказва чрез енергетичен анализ на РР участъци, че е необходима за изпълнение на съответните норми за качествена работа на РР линия (участъци) от БДС 16424 и Препоръките на ITU-R, приложими към съответната технология и клас РР линия, както следва:
2.3.1. Радиорелейните линии използват честоти и честотни ленти на РР канали съгласно актуализирания Национален честотен план за разпределение на радиочестотния спектър.
2.3.2. Честотните толеранси на РР предаватели трябва да бъдат в границите, определени в таблица 1 от т. 2.1.1 на БДС 16424.
2.3.3. Стойностите на коефициента на усилване от диаграмите на излъчване на антените на РР станции не трябва да превишават съответните стойности от еталонната диаграма от Препоръка ITU-R F.699.
2.3.4. Максималната еквивалентна изотропно излъчена мощност (ЕИИМ) от РР предаватели, работещи в честотните обхвати, използвани на равноправна съвместна основа от фиксираната спътникова служба, към геостационарната орбита, трябва да бъдат съгласно Препоръка ITU-R SF.406.
2.3.5. Техническите параметри на РР съоръжения в аналогови РР линии трябва да са в съответствие с изискванията от т. 2.3 на БДС 16424.
2.3.6. Техническите параметри на цифров радиорелеен линиен тракт на системи от първо, второ и трето йерархично ниво трябва да бъдат в съответствие с т. 2.4 на БДС 16424.
2.3.7. Радиорелейните съоръжения трябва да изпълняват изискванията от съответните ETS стандарти.
2.3.8. Радиорелейните съоръжения трябва да изпълняват изискванията за електромагнитна съвместимост (ЕМС) според БДС ЕN 300 339, БДС EN 50081-1 и БДС EN 50082-1.
2.3.9. Радиорелейните съоръжения трябва да изпълняват изисквания за електрическа безопасност от БДС 12.2.006.0-80.
2.3.10. Радиорелейните съоръжения трябва да бъдат защитени за земетресения със сила до 8 степен по десетстепенната скала.
2.3.11. Излъчванията от РР съоръжения в помещенията, където са монтирани, не трябва да превишават граничните стойности за нейонизирани излъчвания съгласно БДС 14525.
2.3.12. Качеството на връзките на РР линии за телефония с честотно уплътнение е съгласно т. 4 на Информационно приложение 2 на БДС 16424, а за пренос на телевизия е съгласно Препоръка ITU-R F.555.
2.3.13. Качеството на връзките на цифрови РР линии е съгласно т. 5 на Информационно приложение 2 на БДС 16424.
2.3.14. Готовността на РР линии трябва да съответства на нормите от т. 8 и 9 на Информационно приложение 2 на БДС 16424.
2.4. Коефициент на шум на РР приемник за всеки приемен канал, като се посочи точката, в която е определен.
2.5. Минимално необходимо отношение сигнал/шум за всеки РР канал, като се посочи точката, в която е определено.
2.6. Минимално необходимо отношение сигнал/смущение за всеки РР канал, като се посочи точката, в която е определено.
2.7. Вид на пренасяната информация за всеки РР канал (телевизия телефония брой телефонни канали, данни, радиопрограми).
2.8. Вид модулация (аналогова или цифрова) и отделяне/ подаване на трафик.
2.8.1. При цифрова модулация:
2.8.1.1. Тип на модулацията.
2.8.1.2. Брой модулационни нива.
2.8.1.3. Капацитет (полезен сигнал плюс допълнителната служебна информация) на всеки участък.
2.8.1.4. Минимално необходимо ниво на сигнала на входа на РР приемник при BER=10-3 и BER = 10-6.
2.8.1.5. Изравнители - тип и максимален коефициент на подобрение (ако има данни).
2.8.1.6. Сигнатура или допустима амплитудна дисперсия за BER=10-3 и BER = 10-6 (ако има данни).
2.8.2. При аналогова модулация:
2.8.2.1. Ширина на честотната лента на сигнала с основна лента.
2.8.2.2. Максимална девиация на сигнала (от връх до връх) при честотната модулация.
2.8.2.3. Ниво на шумовете на входа на РР приемник [dBm].
2.8.2.4. Минимално необходимо ниво на входа на РР приемник [dBm].
2.8.2.5. Брой участъци с демодулация и модулация на пренасяните сигнали.
2.8.2.6. Топлинни шумове от един комплект модулатор/демодулатор (модем) [pW0p].
2.8.2.7. Нелинейни шумове от един модем [pW0p].
2.8.2.8. Нелинейни шумове от един предавател/приемник [pW0p].
2.8.2.9. Нелинейни шумове от антенно-вълноводния тракт/участък [pW0p].
2.8.2.10. Брой участъци с превключване при резервиране.
2.8.2.11. Нелинейни шумове от системата за превключване/участък [pW0p].
2.9. Амплитудно-честотна характеристика в аналитичен или табличен и графичен вид на каналообразуващите филтри в предавателната и в приемната страна поотделно, ако се различават (развръзка в зависимост от честотното отстояние между носещите честоти на смущаващия и желания сигнал).
2.10. Диаметър на разнесената антена при използване на пространствено разнесено приемане.
2.11. Отстояние между основната и разнесената антена при използване на пространствено разнесено приемане.
2.12. Честотно отстояние между носещите при прилагане на честотно разнесено приемане.

Приложение № 3
към чл. 11, т. 11

Съдържание на измервателния протокол

Измервателният протокол за всяка РР линия(и) трябва да включва:
А. Резултати от станционни измервания:
А.1. Изходяща мощност на предавателя.
А.2. Честота на носещото трептене в изхода на предавателя при отсъствие на модулация.
А.3. Ниво на страничните и извънлентовите излъчвания в изхода на предавателя.
А.4. КСВ на вълноводния тракт с антената.
А.5. Настройка на девиацията по междинната честота на изхода на модулатора при аналогова РР линия.
Б. Линийни измервания при цифрови РР линии:
Б.1. Резултати от измерване на цифровата грешка.
Б.1.1. Готовност на РР линия.
Б.1.2. Секунди с грешки при BER > или = 10-3.
Б.1.3. Общ брой секунди.
Б.1.4. Сумарен брой приети битове.
В. Линийни измервания при аналогови РР линии.
Г. Трите имена, ЕГН, длъжност и фирма (организация) на технически отговорното лице, подписало измервателния протокол.

Забележки:
1. Ако не се предоставят данни за отделните източници на загуби на сигнала в предаващата и приемната страна (т.т. 2.1.4, 2.1.5 и 2.1.6), то тогава може да се предоставят данни за общите загуби в предаващата страна от изхода на РР предавател до входа на антената и в приемната страна - от изхода на антената до входа на РР приемник.
2. При анализ на радиовидимостта и очакваното затихване на сигналите по трасето на разпространение се препоръчват методите от Препоръка ITU-R P.530.
3. При изработване на работен проект да се имат предвид изискванията на издадената от Комитета по пощи и далекосъобщения Наредба № 5 от 24 януари 2000 г. за оценяване съответствието на радиосъоръжения и крайни устройства за далекосъобщения и свързването им към обществени далекосъобщителни мрежи (ДВ, бр. 9 от 2000 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив