Наредба № 7 от 20.03.2007 г. за правилата за производство и търговия с чистопороден и хибриден разплоден материал при зайци и реда за водене на регистър

Министерството на земеделието и горите

Държавен вестник брой: 29

Година: 2007

Орган на издаване: Министерството на земеделието и горите

Дата на обнародване: 06.04.2007

Раздел I
Обща разпоредба

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. производството на чистопородни и хибридни зайци за разплод в развъдни ферми и стопанства;
2. изискванията към собствениците на развъдни ферми и стопанства;
3. търговията с чистопородни и хибридни зайци за разплод;
4. редът за водене на регистър.
(2) Наредбата се прилага за развъдни ферми и стопанства, в които се отглеждат не по-малко от 20 броя чистопородни или хибридни зайкини-майки.

Раздел II
Производство на чистопородни и хибридни зайци за разплод

Чл. 2. Производството на чистопородни и хибридни зайци за разплод се извършва в регистрирани в областните дирекции "Земеделие и гори" развъдни ферми и стопанства, които членуват в развъдни асоциации.

Чл. 3. Развъдните ферми и стопанства получават удостоверение по чл. 15, ал. 4, т. 4 от Закона за животновъдството от развъдната асоциация, ако:
1. отговарят на условията по Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти (обн., ДВ, бр. 41 от 2006 г.; изм., бр. 102 от 2006 г.);
2. чистопородните зайкини-майки и мъжки разплодници са идентифицирани и произхождат от родители, прародители и прапрародители, вписани в родословната книга като представители на една и съща порода, съгласно изискванията по чл. 15 от Наредба № 17 от 2004 г. за условията и реда за извършване на дейностите по селекция и репродукция и за издаване на зоотехнически сертификат в зайцевъдството (ДВ, бр. 37 от 2004 г.);
3. хибридните зайкини-майки и мъжки разплодници са идентифицирани и произхождат от родители, прародители и прапрародители, вписани в зоотехнически регистри като представители на различни породи и/или линии;
4. контролът на селекционните признаци и продуктивни качества на чистопородните и хибридни зайкини-майки и мъжки разплодници се извършват съгласно Инструкцията за контрол на продуктивните качества и бонитировка на зайците, утвърдена от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството от 2004 г.;
5. чистопородните зайкини-майки и мъжки разплодници се кръстосват по определена развъдна схема с цел производство на хибридни родители за стоковото ниво на развъждане.

Раздел III
Изисквания към собствениците на развъдни ферми и стопанства

Чл. 4. При производството на чистопородни и хибридни зайци за разплод собствениците на развъдните ферми и стопанства са длъжни да:
1. въвеждат и прилагат организация на възпроизводствения процес съгласно селекционната програма за отделните породи и/или линии и целите на развъждане;
2. прилагат системи за хранене и отглеждане на зайците, съобразени с възрастта, категорията и физиологичното им състояние с цел реализация на генетичния им потенциал;
3. създадат условия за провеждане на контрол на продуктивните качества, преценка на зайците и оценка на развъдната им стойност;
4. предоставят приплоди на мъжките разплодници за контролно изпитване;5. спазват ветеринарната профилактична програма, одобрена от Националната ветеринарномедицинска служба;
6. притежават удостоверение за професионална квалификация по зайцевъдство и/или да назначават управител, който да притежава такова удостоверение.

Чл. 5.
(1) Контролът върху осъществяване на дейността по селекция и репродукция във фермите и стопанствата за производство на чистопородни и хибридни разплодни зайци се извършва от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
(2) При установяване с влязъл в сила акт на контролен орган, че има промяна в обстоятелствата, въз основа на които е извършена регистрацията, и промяната не е била декларирана в 14-дневен срок, контролният орган изпраща предложение до директора на областната дирекция "Земеделие и гори" за заличаване на регистрацията.

Раздел IV
Търговия с чистопородни и хибридни зайци за разплод

Чл. 6. Търговията с чистопородни и хибридни зайци за разплод се извършва при наличие на:
1. зоотехнически сертификат или сертификат за произход, издаден от развъдна асоциация;
2. издадени от районната ветеринарномедицинска служба, на чиято територия се намират развъдната ферма и стопанството:
а) ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване, когато търговията се осъществява в страната;
б) ветеринарномедицински сертификат при търговия в рамките на Европейската общност;
в) сертификат по образец, който изисква трета страна, когато търговията се извършва извън рамките на Европейската общност.

Раздел V
Ред за водене на регистъра

Чл. 7.
(1) В областните дирекции "Земеделие и гори" се води регистър на развъдните ферми и стопанства.
(2) Областната дирекция "Земеделие и гори" издава удостоверение за регистрация по образец съгласно приложението.
(3) Регистърът се води от длъжностно лице, определено от директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
(4) Всяка развъдна ферма или стопанство се вписва под отделен пореден номер. Пред номера са поставя буквата "П" за племенно или "Р" за репродуктивно стопанство.(5) Промени във вписаните обстоятелства се извършват, без да се засяга информацията, съдържаща се в предходни вписвания.

Чл. 8. Регистърът е електронен и се води чрез поддържане на компютърна база данни.

Чл. 9.
(1) В регистъра се вписват следните данни:
1. пореден номер на развъдната ферма и стопанство;
2. ветеринарния регистрационен номер на животновъдния обект съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
3. вид на развъдната ферма и стопанство (племенна или репродуктивна);
4. местонахождение, вид дейност, направление и капацитет на развъдната ферма и стопанство;
5. порода, линия или хибрид на отглежданите зайци;
6. име, адрес и ЕГН на собственика (собствениците) на развъдната ферма и стопанство;
7. наименование, седалище, адрес на управление и код по БУЛСТАТ на развъдната ферма и стопанство;
8. номер и дата на издаване на удостоверението от развъдната асоциация по чл. 3.
(2) При прекратяване дейността на развъдната ферма и стопанство данните се съхраняват на електронен носител в срок 5 години.
(3) Информацията от регистъра се ползва само от областните дирекции "Земеделие и гори", Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Министерството на земеделието и горите, Националната ветеринарномедицинска служба и развъдните асоциации.
(4) Длъжностните лица, които имат достъп до данните от регистъра, нямат право да разгласяват информацията на трети лица.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Развъдна ферма и стопанство" е обект за производство и възпроизводство на чистопородни и хибридни зайци по одобрени
селекционни програми за нуждите на стоковото производство.
2. "Чистопородни зайци за разплод" са мъжки и женски зайци в полова зрялост, чиито родители, прародители и прапрародители са вписани в родословната книга за съответната порода, преминали официално одобрените тестове и имат определена развъдна стойност, позволяваща използването им за разплод.
3. "Хибридни зайци за разплод" са мъжки и женски зайци в полова зрялост, потомци на две или повече различни породи и/или линии, преминали официално одобрени тестове и имат определена развъдна стойност, позволяваща използването им за разплод.
4. "Неродствени линии" са групи зайци, които имат различен родоначалник (мъжки разплодник) и нямат родство помежду си.
5. "Стоково ниво на развъждане" е развъждане, при което всички произведени зайци са предназначени за клане.
6. "Преценка" е начин за осъществяване на селекцията и се използва при отбора, подбора и определянето на развъдната стойност на зайците.
7. "Капацитет" е максималният брой зайци, които могат да се отглеждат в дадена ферма и стопанство.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 15, ал. 1 от Закона за животновъдството.

§ 3. Наредбата влиза в сила три месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 7, ал. 2

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив