Наредба № 7 от 9 юни 2004 г. за присъединяване към газопреносната и газоразпределителните мрежи

МЕЕР

Държавен вестник брой: 63

Година: 2004

Орган на издаване: МЕЕР

Дата на обнародване: 26.08.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. условията и редът за присъединяване към газопреносната мрежа, наричана по-нататък "преносната мрежа", на:
а) газоразпределителните мрежи на разпределителните предприятия, наричани по-нататък "разпределителните мрежи";
б) присъединителните газопроводи на добивните предприятия;
в) преките присъединителни газопроводи на привилегированите потребители;
г) присъединителните газопроводи на предприятията за съхранение на природен газ;
2. условията и редът за присъединяване към разпределителните мрежи на:
а) промишлените газови инсталации на потребителите;
б) сградните газови инсталации на потребителите.

Чл. 2.
(1) Присъединяването към преносната мрежа и разпределителните мрежи по чл. 1 се извършва при спазване на следния ред:
1. подаване на заявление за присъединяване от съответните разпределителни предприятия, добивни предприятия, привилегировани потребители и предприятия за съхранение на природен газ до преносното предприятие или от съответните потребители до разпределителното предприятие;
2. извършване от преносното, респективно от разпределителното, предприятие на проучване за присъединяване и изготвяне на писмено становище за условията по присъединяването;
3. включване на условията за присъединяване, определени от преносното, респективно от разпределителното, предприятие в изготвеното от лицата по т. 1 задание за изработване на инвестиционния проект на присъединявания обект;
4. сключване на писмен договор за присъединяване с подробно описание на условията за присъединяване между преносното предприятие и разпределителното предприятие, добивното предприятие, привилегирования потребител или предприятието за съхранение на природен газ, респективно между разпределителното предприятие и съответния потребител.
(2) Договорът за присъединяване, сключен при условията на ал. 1, т. 4, в съответствие с чл.143, ал. 1, т. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) е основание за одобряване на:
1. инвестиционния проект на присъединявания обект;
2. инвестиционния проект на прекия присъединителен газопровод с преносната мрежа, респективно на отклонението и съоръжението за присъединяване на разпределителна мрежа.

Чл. 3. Договорът за присъединяване към преносната мрежа или разпределителната мрежа трябва да осигурява баланс между интересите на страните по него и да е съобразен с техническите възможности и плана за развитие на преносното предприятие, съответно на разпределителното предприятие, както и с инвестиционните намерения и програми на лицата по чл. 2, ал. 1, т. 1, поискали присъединяване.

Чл. 4.
(1) Присъединяваните обекти към преносната мрежа и/или разпределителната мрежа трябва да отговарят на изискванията на наредбите по чл.200, ал. 1 и 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), на тази наредба и на условията за присъединяване.
(2) Преносното предприятие и разпределителните предприятия имат право да отказват присъединяване на обекти, които не отговарят на изискванията по ал. 1.

Глава втора
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ПРЕНОСНАТА МРЕЖА

Раздел I
Общи условия за присъединяване към преносната мрежа

Чл. 5.
(1) Преносното предприятие е длъжно да присъедини към преносната мрежа в определена от него точка на присъединяване:
1. разпределителните мрежи;
2. присъединителните газопроводи на добивните предприятия;
3. присъединителните газопроводи на предприятията за съхранение на природен газ.
(2) Преносното предприятие може да присъединява към преносната мрежа и преките присъединителни газопроводи на привилегировани потребители на природен газ в определена от него точка.
(3) По време на проучването за присъединяване преди определяне на условията за присъединяване преносното предприятие определя точката на присъединяване по ал. 1, като се съобразява с техническите възможности на преносната мрежа и присъединявания обект, местоположението на присъединявания обект и с изискването за осигуряване баланс между интересите на преносното предприятие и лицата по чл. 1, т. 1.
(4) При определяне на местоположението на точката на присъединяване на преносната мрежа с разпределителната мрежа, освен с изискванията на ал. 3, преносното предприятие се съобразява и с територията, за която е издадена лицензията за разпределение, и отчита плана за развитие на разпределителната мрежа.

Чл. 6.
(1) Преносното предприятие може да откаже присъединяването към преносната мрежа в следните случаи:
1. когато липсва капацитет на мрежата;
2. когато липсва връзка с преносната мрежа и извършването на необходимото подобрение на преносната мрежа във връзка с присъединяването е икономически необосновано (нецелесъобразно);
3. при наличие на основанията по чл. 4, ал. 2 - до отстраняване на съответната причина.
(2) В случай на отказ по ал. 1 добивните предприятия, предприятията за съхранение на природен газ и привилегированите потребители на природен газ могат да изградят за своя сметка съответната връзка с преносната мрежа при условията на чл.197, ал. 4 ЗЕ.

Чл. 7.
(1) Присъединяването към преносната мрежа се извършва в определената от преносното предприятие точка на присъединяване, която е границата на собственост на преносната мрежа.
(2) Точката на присъединяване към преносната мрежа е изходящият газопровод от газоизмервателната станция (ГИС), газорегулиращата станция (ГРС) или автоматичната газорегулираща станция (АГРС), в която същият достига границата на поземления имот, в който са монтирани съоръженията на преносното предприятие.

Раздел II
Проучване за присъединяване към преносната мрежа

Чл. 8.
(1) Преносното предприятие извършва проучване за присъединяване след получаване от лицата по чл. 2, ал. 1, т. 1 на заявление за присъединяване и попълнен комплект документи съгласно приложението.
(2) Писмено заявление за присъединяване към преносната мрежа се подава в следните случаи:
1. при изграждане на нов обект по чл. 1, т. 1;
2. разширение, реконструкция и/или рехабилитация на присъединен обект по чл. 1, т. 1.
(3) При необходимост преносното предприятие може да поиска в писмен вид уточняваща информация във връзка с подадените документи и образци по ал. 1.
(4) Лицето, поискало проучването, представя информацията по ал. 3 в 15-дневен срок от получаване на искането от преносното предприятие. При забавяне със същия срок се удължава срокът за предоставяне на становището с условията за присъединяване.

Чл. 9.
(1) Преносното предприятие извършва проучване на условията за присъединяване, вида и обема на работите, свързани с присъединяването, техническите параметри и възможните срокове за осъществяване на присъединяването и определя местоположението на точката на присъединяване.
(2) В срок до един месец от получаване на заявлението за присъединяване преносното предприятие изготвя и изпраща на лицата по чл. 2, ал. 1, т. 1 писмено становище за условията по присъединяване и проект на договор за присъединяване.

Чл. 10.
(1) В случаите, когато при проучването се установи, че липсва връзка с мрежата, преносното предприятие извършва и оценка на икономическата обоснованост за извършване на подобрение (разширение) на преносната мрежа.
(2) За случаите по ал. 1 в срок до 3 месеца от получаване на заявлението за присъединяване преносното предприятие изготвя и изпраща на лицата по чл. 2, ал. 1, т. 1 писмено становище за условията по присъединяване и проект на договор за присъединяване.

Чл. 11. Становището за присъединяване включва следните задължителни параметри:
1. местоположение на точката на присъединяване:
а) съществуващ ГРС (АГРС);
б) новоизграден ГИС или ГРС;
2. оценка за икономическа обоснованост на изграждането на връзка от преносното предприятие - при липса на връзка с мрежата:
а) възможните срокове за разширение на преносната мрежа и изграждане на ГРС (ГИС) - когато това е икономически целесъобразно за преносното предприятие;
б) предложение за изграждане на присъединителен газопровод от заявителя - когато разширението на преносната мрежа е икономически нецелесъобразно за преносното предприятие;
3. прието годишно количество за доставка и/или пренос на природен газ, определено съгласно приложението, табл. 1;
4. максимален часов разход на природен газ при t° 293,15 °К (20 °С) и абсолютно налягане 101325 Ра съгласно приложението, табл. 2 и 3;
5. изискване за монтаж на спирателен кран на вход на отклонението към присъединявания обект - при наличие на условията по чл.197, ал. 7 ЗЕ.

Чл. 12. В едномесечен срок от получаване на становището и проекта на договор по чл. 9 или чл. 10 заявителят на присъединяването представя в преносното предприятие:
1. задание за изработване на инвестиционен проект за проверка на изпълнението на условията за присъединяване;
2. писмено становище по проекта на договора за присъединяване.

Чл. 13.
(1) В случаите, когато местоположението на точката за присъединяване е определено в поземления имот, собственост на лицето, чийто обект се присъединява, собственикът прехвърля съответната част от имота или учредява възмездно право на строеж в полза на преносното предприятие.
(2) В случаите, когато при проучването се установи, че във връзка с присъединяването се налага изместване на съществуващи газопроводи и съоръжения в поземления имот по ал. 1, изместването им се извършва от преносното предприятие за сметка на собственика на присъединявания обект.
(3) Обстоятелствата и изискванията на преносното предприятие по ал. 1 и 2 се посочват в становището за присъединяване.

Чл. 14. В случаите, когато лицето, поискало проучването за присъединяване, не отговаря на условията на ЗЕ или не предостави необходимите документи съгласно наредбата, то получава обоснован отказ за присъединяване.

Чл. 15. Преносното предприятие създава досие с документи по присъединяване на присъединените обекти към преносната мрежа.

Раздел III
Сключване на договор за присъединяване към преносната мрежа

Чл. 16.
(1) За сключване на договор за присъединяване съответното лице представя в преносното предприятие следните документи:
1. заверено копие от удостоверение за актуалното състояние по фирмената регистрация, когато е търговец по смисъла на Търговския закон;
2. документи, удостоверяващи правата за изграждане, разширение, реконструкция или рехабилитация на присъединявания обект;
3. задание за изработване на инвестиционния проект или проектна документация, съдържаща частите на инвестиционния проект на присъединявания обект, с които се доказва изпълнението на условията за присъединяване;
4. задание за изработване на инвестиционния проект на присъединителния газопровод, с което се доказва изпълнението на условията за присъединяване;
5. декларация, че лицето не е обявено в несъстоятелност или е в производство за обявяване в несъстоятелност, не се намира в ликвидация, не е лишено от правото да упражнява търговска дейност, няма парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, или задължения към осигурителни фондове, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията.

Чл. 17. Договорът за присъединяване включва следните задължителни условия и параметри:
1. местоположението на точката на присъединяване;
2. вида и техническите параметри на ГИС, ГРС или АГРС (брой изводи и брой измерителни линии);
3. налягането на природния газ в точката на присъединяване, определено с документацията в приложението;
4. характеристиката на обемите природен газ, заявени за пренос през точката на присъединяване, определена в месечен, тримесечен и годишен план, съгласно приложението, табл. 1;
5. характеристиката на съоръженията, в т. ч. минимален и максимален часов разход на природен газ, съгласно приложението, табл. 2 и 3;
6. срока за представяне в преносното предприятие на одобрения инвестиционен проект на присъединявания обект и/или прекия присъединителен газопровод;
7. срока за въвеждане в експлоатация на ГИС, ГРС или АГРС - за случаите, когато се предвижда такова изграждане;
8. срока за въвеждане в експлоатация на присъединявания обект, вкл. на присъединителния газопровод;
9. цената за присъединяване към преносната мрежа;
10. сроковете, цените и условията за учредяване на сервитутни права и за прехвърляне на собственост или учредяване на вещно право на строеж в полза на преносното предприятие, при необходимост;
11. неустойките и обезщетенията във връзка с изпълнението на договора, вкл.:
а) неустойка или обезщетение на преносното предприятие - при забава или отказ от присъединяване, в размер до размера на направената инвестиция за присъединяване;
б) неустойка за забава на собственика или ползвателя на присъединявания обект, в случай на неспазване срока за присъединяване от преносното предприятие;
12. условията и реда за изменение и допълване на договора;
13. срока на договора.

Раздел IV
Изграждане на обектите за присъединяване към преносната мрежа

Чл. 18.
(1) След сключването на договора за присъединяване преносното предприятие осигурява за своя сметка изработването, съгласуването и одобряването на инвестиционния проект за:
1. изграждане и/или реконструкция на ГИС, ГРС или АГРС;
2. подобряване на мрежата при икономическа обоснованост.
(2) Преносното предприятие пристъпва към изграждане или реконструкция на преносната мрежа след учредяване на сервитутни права и след прехвърляне на собствеността или учредяване право на строеж при условията и по реда на глава пета "Вещни права" от ЗЕ, в случаите, когато това е необходимо.

Чл. 19.
(1) Изграждането на разпределителната мрежа до определената от преносното предприятие точка на присъединяване се осигурява от разпределителното предприятие.
(2) Изграждането на присъединителните газопроводи се осигурява от добивните предприятия и предприятията за съхранение на природен газ.
(3) Изграждането на преките присъединителни газопроводи се осигурява от привилегированите потребители.
(4) Лицата по ал. 1, 2 и 3 пристъпват към изграждане на разпределителна мрежа или газопровод при наличие на сключен договор за присъединяване.

Чл. 20.
(1) Разпределителните предприятия, добивните предприятия, предприятията за съхранение на природен газ и привилегированите потребители изграждат, съответно реконструират или рехабилитират, и въвеждат в експлоатация присъединяваните обекти към преносната мрежа за своя сметка в определените с договора за присъединяване срокове и етапи.
(2) В процеса на строителството заявителят на присъединявания обект към преносната мрежа е длъжен да осигурява достъп на упълномощени представители на преносното предприятие до съоръженията в точката на присъединяването.
(3) По искане от упълномощените представители на преносното предприятие възложителят на присъединявания обект представя строителните книжа и екзекутивната документация на присъединявания обект.

Чл. 21. За фактическото присъединяване на обектите към преносната мрежа заявителят представя в преносното предприятие писмено разрешение за експлоатация, издадено от органите за технически надзор, които са ги регистрирали.

Чл. 22. В срок, съгласуван между преносното предприятие и заявителя, преносното предприятие извършва:
1. фактическото присъединяване на обектите към преносната мрежа;
2. запълване с природен газ за провеждане на 72-часови проби при наличие на документ, удостоверяващ закупуването на необходимите за пробите количества природен газ или при сключен договор за покупко-продажба на природен газ.

Глава трета
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА МРЕЖА

Раздел I
Общи условия за присъединяване към разпределителната мрежа

Чл. 23.
(1) Разпределителните предприятия са длъжни да присъединяват към разпределителната мрежа промишлените газови инсталации и сградните газови инсталации на потребителите на територията, за която предприятието е лицензирано да извършва разпределение на природен газ, при условията на равнопоставеност и при спазване на техническите изисквания за надеждност и безопасност.
(2) С разрешение на Държавната комисия за енергийно регулирана (ДКЕР) разпределителното предприятие може да присъединява потребител на природен газ, който се намира на територията на друго разпределително предприятие, когато това е технически и икономически целесъобразно и е в интерес на потребителите.

Чл. 24.
(1) Потребителите се присъединяват към разпределителната мрежа чрез отклонения и съоръжения за присъединяване.
(2) Отклоненията и съоръженията за присъединяване с разпределителната мрежа се изграждат от разпределителното предприятие и са негова собственост.

Чл. 25.
(1) Отклонението и съоръжението за присъединяване по правило се разполагат извън границите на поземления имот на потребителя.
(2) При застрояване на уличната регулационна линия (външната имотна граница на поземления имот на потребителя) със сграда или масивна ограда се допуска съоръжението за присъединяване да се монтира на или в стената на строежа.
(3) При техническа невъзможност за прилагане на ал. 1 и 2 част от газопроводното отклонение и съоръжението за присъединяване се разполагат в поземления имот на потребителя при спазване изискванията на глава пета "Вещни права" от ЗЕ.

Чл. 26.
(1) Разпределителното предприятие присъединява потребителите в определена от него точка на присъединяване.
(2) Точката на присъединяване се определя, както следва:
1. за индивидуални потребители на природен газ за битови и стопански нужди - след уреда за търговско измерване;
2. за потребители на природен газ за битови и/или стопански нужди, разположени в сгради - етажна собственост:
а) на изхода на колективния регулиращ уред, когато той се разполага на границата на имота на потребителя;
б) точката, в която изходящият газопровод от колективния регулиращ уред достига границата на имота на потребителя.
(3) Точката на присъединяване определя границата на собственост на разпределителната мрежа.

Чл. 27.
(1) В сгради етажна собственост консумацията на природен газ от потребителите се измерва с уреди за търговско мерене, монтирани пред инсталацията на всеки индивидуален потребител.
(2) Уредите за търговско мерене по ал. 1 се монтират от разпределителното предприятие и са негова собственост.

Чл. 28. Разпределителното предприятие може да извършва реконструкция или рехабилитация на отклонението и/или съоръжението за присъединяване за своя сметка с цел присъединяване към разпределителната мрежа на други потребители.

Чл. 29.
(1) Когато при изграждането на отклонението и съоръжението за присъединяване съгласно одобрения работен проект се засягат съществуващи комуникации, собственост на потребителя, разпределителното предприятие измества засегнатите комуникации за сметка на потребителя.
(2) Когато при изграждането на отклонението и съоръжението за присъединяване се засягат съществуващи комуникации на други физически или юридически лица, разпределителното предприятие измества засегнатите комуникации при условията на чл.67, ал. 2 и чл.73 ЗУТ.

Чл. 30.
(1) Разпределителното предприятие може да откаже присъединяването към разпределителната мрежа в следните случаи:
1. когато липсва капацитет на разпределителната мрежа и исканото подобрение или разширение на разпределителната мрежа не е включено в плана за развитие на дейността на разпределителното предприятие;
2. когато присъединяваният обект е включен в плана за развитие на по-късен етап от заявеното желание на потребителя;
3. при наличие на основанията по чл. 4, ал. 2 - до отстраняване на съответната причина.
(2) В случай на отказ по ал. 1, т. 1 и 2 разпределителното предприятие може да постигне договореност с потребителя за предсрочно присъединяване и за начина на финансиране и изграждане на отклонението и съоръжението за присъединяване до точката на присъединяване.

Раздел II
Проучване за присъединяване към разпределителната мрежа

Чл. 31. Физическите или юридическите лица подават в разпределителното предприятие заявление за присъединяване на съответната промишлена или сградна газова инсталация към разпределителната мрежа в следните случаи:
1. при изграждане на нов обект, нуждаещ се от доставка на природен газ;
2. при изграждане на промишлена или сградна газова инсталация в съществуващ обект;
3. при съществуващ, присъединен към разпределителната мрежа обект - в случаи на необходимост от увеличение на доставката на природен газ над договорената, когато това води до промяна на параметрите за присъединяване на вече присъединен обект и изисква реконструкция или рехабилитация на отклонението и/или съоръжението за присъединяване.

Чл. 32.
(1) В заявлението за присъединяване на обект на търговец или юридическо лице към разпределителната мрежа се посочват:
1. наименованието на фирмата на търговеца или на юридическото лице, адресът за кореспонденция, адресът на управлението, номерът на съдебно решение за регистрация, номерът на БУЛСТАТ, данъчният номер и името на представляващото го лице;
2. местоположението (адресът) и предназначение на обекта;
3. начинът и режимът на използване на природния газ и необходимите количества понастоящем и в бъдеще;
4. категорията на сигурност на захранването;
5. резервното гориво;
6. желаният срок за въвеждане на присъединявания обект в експлоатация.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. заверено копие от документ за собственост, за ограничени вещни права в поземления имот или за друго право по силата на специален закон да строи присъединявания обект в поземления имот (виж чл.149, ал. 2, т. 1 ЗУТ);
2. заверено копие от съдебно удостоверение за актуално състояние на търговеца;
3. заверено копие от виза за проектиране, от план или от схема за определяне местоположението и предназначението на присъединявания обект;
4. декларация за съгласие: за монтаж на съоръжението за присъединяване; за осигуряване на достъп до съоръжението за присъединяване за обслужване; за учредяване на право на строеж на името на разпределителното предприятие;
5. описание на предвидените за монтаж газоползващи уреди;
6. декларация, че лицето не е обявено в несъстоятелност или е в производство за обявяване в несъстоятелност, не се намира в ликвидация, не е лишено от правото да упражнява търговска дейност, няма парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, или задължения към осигурителни фондове, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията.

Чл. 33.
(1) В заявлението за присъединяване на обект на физическо лице към разпределителната мрежа се посочват:
1. името и ЕГН по документи за самоличност, адресът на присъединявания обект и адресът за кореспонденция;
2. описанието на присъединявания обект - еднофамилна къща, сграда - етажна собственост, друга сграда, отделно жилище или друг самостоятелен обект в сграда, етажност, брой помещения, застроена площ, обща разгъната площ и др. по преценка на заявителя;
3. наличните, респ. предвижданите, газоползващи уреди по вид и брой;
4. желаният срок за въвеждане на обекта в експлоатация.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. заверено копие от документ за собственост, за ограничени вещни права в поземления имот или за друго право по силата на специален закон да строи присъединявания обект в поземления имот;
2. при етажна собственост - протокол от събрание на собствениците за съгласие за газификация и избран представител на етажната собственост;
3. копие от нотариално заверено пълномощно на избрания от общото събрание представител на етажната собственост;
4. декларация за съгласие: за учредяване на право на строеж на името на разпределителното предприятие; за строителство и монтаж на съоръжението за присъединяване; за осигуряване на достъп до съоръжението за присъединяване за обслужване и ремонт.

Чл. 34.
(1) След получаване на документите по чл. 32 или чл. 33 разпределителното предприятие извършва проучване на условията за присъединяване на обекта към разпределителната мрежа, с което се:
1. определят условията, начинът и точката (местоположението) на присъединяването;
2. предлага крайният срок за извършване на присъединяването от разпределителното предприятие;
3. доказва нормативната допустимост на присъединявания обект;
4. определят техническите параметри и възможните срокове за изграждане на отклонението и съоръженията за присъединяване;
5. определя икономическата нецелесъобразност за разпределителното предприятие от изграждането на отклонението и съоръженията за присъединяване.
(2) Разпределителното предприятие извършва проучването по ал. 1 и уведомява заявителя за резултатите от него със съгласие за присъединяване или с аргументиран отказ в срок до 20 работни дни от подаване на заявлението за присъединяване, лично или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
(3) В случаите, в които присъединяването на обекта по ал. 1 води до промени в договора за доставка на природен газ или налага ново присъединяване на газоразпределителната към газопреносната мрежа, разпределителното предприятие извършва уведомяването по ал. 2 след получаване на информация от страна на преносното предприятие за промени в договора за доставка на природен газ или за възможностите за ново присъединяване.
(4) В случаите на аргументиран отказ за присъединяване по ал. 2 разпределителното предприятие може да покани заявителя за преговори при условията на чл. 30, ал. 2.

Чл. 35. Разпределителното предприятие създава досие с документите за присъединяване на обектите към разпределителната мрежа.

Раздел III
Сключване на договор за присъединяване към разпределителната мрежа

Чл. 36.
(1) На основание съгласието за присъединяване по чл. 34 разпределителното предприятие сключва договор за присъединяване с потребителя.
(2) Договорът за присъединяване задължително включва следните условия:
1. идентифициране на поземления имот, в който се извършва присъединяването към разпределителната мрежа;
2. вид и технически параметри на съоръженията за присъединяване;
3. инсталирана обща мощност на обекта на потребителя и максимална часова консумация;
4. вид, място, брой изводи и брой замерни съоръжения;
5. граница на собственост на съоръженията;
6. режим на подаване на природния газ: месечен, годишен;
7. технически параметри на съоръженията и инсталациите за резервно гориво;
8. срок за въвеждане в експлоатация на съоръженията на потребителя;
9. срок за въвеждане в експлоатация на отклонението и съоръжението за присъединяване;
10. срокове, цени и условия за учредяване на вещни права и сервитутни такива в полза на разпределителното предприятие в случаите по чл. 25, ал. 3;
11. цена за присъединяване към разпределителната мрежа;
12. особени условия, свързани с финансирането на присъединяването по реда на чл. 30, ал. 2;
13. задължение на двете страни да пазят газопроводите и съоръженията на другата страна, разположени в техните имоти, и да осигуряват достъп до тях;
14. неустойки и обезщетения във връзка с изпълнението на договора;
15. условия и ред за изменение и допълване на договора; 16. срок на договора.

Раздел IV
Изграждане на обектите за присъединяване и присъединяване към разпределителната мрежа

Чл. 37. Разпределителното предприятие изгражда, респ. реконструира или рехабилитира, съоръжението за присъединяване към разпределителната мрежа:
1. при условията на сключения договор за присъединяване към разпределителната мрежа;
2. след учредяване на право на строеж и на сервитутни права, ако отклонението и съоръжението за присъединяване се разполагат на територията на имота, собственост на потребителя.

Чл. 38.
(1) На основание сключен договор за присъединяване потребителите проектират и изграждат, съответно реконструират или рехабилитират, собствените си съоръжения.
(2) Потребителят представя на разпределителното предприятие определената с договора проектна документация, имаща отношение към присъединяването, за проверяване на съответствието й с условията за присъединяване.
(3) В процеса на строителството възложителят на присъединявания обект към разпределителната мрежа е длъжен да осигурява достъп на упълномощени представители на разпределителното предприятие до съоръженията в точката на присъединяването.
(4) По искане от упълномощените представители възложителят на присъединявания обект представя строителните книжа и екзекутивната документация на присъединявания обект.

Чл. 39.
(1) Съоръжението за присъединяване се запълва с природен газ до границата на собственост само от разпределителното предприятие или упълномощени от него лица, придобили съответната правоспособност.
(2) Газовата инсталация на потребителя се запълва с природен газ от разпределителното предприятие при следните условия:
1. подадено e писмено искане от потребителя до разпределителното предприятие за първоначално запълване с природен газ; за сгради - етажна собственост, писменото искане се подписва от упълномощено от общото събрание на собствениците лице;
2. представени са в разпределителното предприятие ревизионна книга на газовата инсталация и разрешение за експлоатация, издадено от органите за технически надзор на съоръжения с повишена опасност;
3. издадено е свидетелство за първоначален инструктаж;
4. сключен е договор за продажба на природен газ.
(3) Потребителят е задължен да въведе съоръженията си в експлоатация по реда, определен в ЗУТ, и да предостави в газоразпределителното предприятие копие от издадения от компетентния орган документ.
(4) Потребителят носи отговорност за вреди, причинени на разпределителното предприятие от неизправност или необезопасяване на собствените му съоръжения.

Глава четвърта
КОНТРОЛ ПО СПАЗВАНЕ НА НАРЕДБАТА. КОНТРОЛНИ ОРГАНИ

Чл. 40.
(1) Контролът по изпълнението на тази наредба се осъществява от министъра на енергетиката и енергийните ресурси и от Държавната комисия за енергийно регулиране според предвидените им по ЗЕ правомощия.
(2) За осъществяване на контрола по ал. 1 министърът на енергетиката и енергийните ресурси може да упълномощава лица, които да извършват проверки в обектите на газопреносната и газоразпределителните мрежи, и при констатиране на нарушения да съставят актове за установяване на извършените административни нарушения.
(3) Въз основа на актовете по ал. 2 министърът на енергетиката и енергийните ресурси издава наказателни постановления, с които се налагат санкции за неизпълнение на тази наредба в съответствие с предвиденото в чл.223 ЗЕ.
(4) Наказателните постановления по ал. 3 могат да бъдат издавани и от упълномощени от министъра на енергетиката и енергийните ресурси длъжностни лица.
(5) Упълномощаването на лицата по ал. 2 и 4 се извършва със заповед на министъра на енергетиката и енергийните ресурси.

Чл. 41. При извършване на контрола контролните органи имат право:
1. на свободен достъп до енергийните обекти;
2. да изискват съответната документация, отнасяща се до присъединяването;
3. да привличат експерти в съответната област, когато проверката е особено сложна и изисква специални знания, за изработване на експертизи.

Чл. 42. Контролните органи са длъжни да:
1. дават заключения по възраженията във връзка с констатираните нарушения;
2. опазват служебната и/или търговската тайна;
3. не разгласяват данни от проверките преди и след тяхното приключване.

Чл. 43. При доказани нарушения на наредбата разноските по извършената експертиза са за сметка на нарушителите.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Обект" означава енергиен обект по ЗЕ, както и имот, представляващ съвкупност от сгради, вкл. технологичното оборудване и инсталации в тях, подземни, открити или покрити строителни и технологични съоръжения, заедно с поземлените имоти, върху които е разположено застрояването.
2. "Отклонение и съоръжение за присъединяване към разпределителна мрежа" е съвкупността от оборудване, апарати и газопроводи, предназначено за регулиране и/или търговско мерене на природния газ, подаван на потребител или група потребители.
3. "Промишлена газова инсталация" е съвкупността от външните площадкови газови мрежи и съоръжения (газопроводите на територията на промишлени и селскостопански производствени обекти на потребителите, газоразпределителни пунктове (ГРП) и др.) след границата на разпределителната мрежа, вътрешните газови инсталации, горивните уредби, газовите уреди и съоръженията, разположени в производствени и други сгради или на открито, както и димоходите и комините за отвеждане на димните газове.
4. "Сградна газова инсталация" е съвкупността от външните дворни газови мрежи и съоръжения след границата на разпределителната мрежа, вътрешните (сградните) газови инсталации, газовите уреди и комините за отвеждане на димните газове от газовите уреди в жилищните, административните и/или общественообслужващите сгради на потребителите, респ. на потребителите в жилищни сгради - етажна собственост.
5. "Фактическо присъединяване" е създаване на условия за постоянно търговско подаване на природен газ към съоръженията на потребителите.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.196, ал. 1 ЗЕ.

§ 3. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на енергетиката и енергийните ресурси.

Приложение № 1
към
чл. 8, ал. 1, чл. 11,
т. 3 и 4
и чл. 17, т. 3 - 5

Документи за заявяване присъединяване към преносната мрежа за природен газ

Заявление за присъединяване към преносната мрежа

В заявлението за присъединяване към преносната мрежа и приложената към него документация следва да се съдържа следната информация:
I. Общи изисквания към лицата по чл. 2, ал. 1, т. 1
1. Наименование на фирмата на търговеца заявител, адрес за кореспонденция, адрес на управлението, заверено копие от съдебното решение за регистрация, номер по БУЛСТАТ и данъчен номер и име на представляващото търговеца лице; лице за контакти; телефон; факс; e-mail
2. Удостоверение за актуално състояние по фирмена регистрация
3. Местонахождение (адрес) на присъединявания обект
4. Срок за въвеждане в експлоатация на присъединявания обект
5. Местоположение на присъединявания обект спрямо изградени газопроводни мощности на:
а) преносното предприятие;
б) други собственици
6. Специфични изисквания на заявителя относно параметрите на доставяния природен газ (минимално допустимо налягане и др.)
7. Характеристика на обемите природен газ, заявени за пренос през точката на присъединяване (съгласно табл. 1)
8. Характеристика на газопотребяващите съоръжения на присъединявания обект (съгласно табл. 2)
9. Предложение за точка на присъединяване
II. Специфични изисквания към разпределителните дружества
А. При нов обект:
1. Планове за развитие на дейността, одобрени от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), придружени с приета схема за газификация
2. Лицензия за разпределение на природен газ по чл.39 ЗЕ с описание на лицензираната територия
3. Характеристика на газопотребяващите съоръжения по видове потребители (съгласно табл. 3)
4. При наличие на условията по чл.197, ал. 7 ЗЕ - документ за предоставен капацитет от собственика на газопровода
Б. При промяна на параметрите на доставките в точките на присъединяване:
1. Промяна в характера на потреблението (съгласно табл. 1)
2. Промяна в характеристиката на газопотребяващите съоръжения по видове потребители (съгласно табл. 3)
III. Специфични изисквания към привилегированите потребители
1. Горивно-енергийно осигуряване към момента на подаване на заявлението за присъединяване
2. Информация от договора за продажба на природен газ, имаща отношение към присъединяването и предварително уточнена с преносното предприятие
IV. Специфични изисквания към добивните предприятия
1. Удостоверение от МЕЕР за предоставена концесия за добив на природен газ
2. Информация от договора за продажба на природен газ, имаща отношение към присъединяването и предварително уточнена с преносното предприятие
V. Специфични изисквания към предприятията за съхранение на природен газ
1. Планове за развитие на дейността, одобрени от ДКЕР
2. Лицензия за съхранение на природен газ по чл.39 ЗЕ с описание на територията
3. Информация от договора за съхранение с разпределително дружество или потребител на природен газ, имаща отношение към присъединяването и предварително уточнена с преносното предприятие
4. Информация от договора за покупка на природен газ, имаща отношение към присъединяването и предварително уточнена с преносното предприятие


Заявител:
(наименование на фирмата,
град, телефон)

ОБРАЗЕЦ

Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А
на обемите природен газ, заявени за доставка в точката на присъединяване

Таблица 1

по
ред
Показатели Година на присъединяване
...........
В това число по тримесечия 2005 В това число по тримесечия 2010 В това число по тримесечия
I II III IV I II III IV I II III IV
Природен газ (хм3)
В т. ч.:
по месеци:
първи
втори
трети
Работно налягане
в МРа

ЗАЯВИТЕЛ:

(име, длъжност, телефон)
ОБРАЗЕЦ

Заявител:
(наименование на фирмата, град, телефон)

Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А
на съоръженията в ........................
които работят с природен газ към 31 ................ г.

Таблица 2

по
ред
Наименование и марка на газоползващото оборудване (пещи, котли, инсталации и др.) В цех Броя Часов разход на газа за 1 агрегат (инсталация) м3/час Вид на резервното гориво Минути на превключване
Минимален Номинален Максимален
Забележка. Сумарният максимален часов разход се определя при t° 293,15 °К (20 °С) и абсолютно налягане 101325 Ра

Изготвил:

(име, длъжност, телефон)
ОБРАЗЕЦ

Заявител:
(наименование на фирмата, град, телефон)

Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А
на съоръженията в ........................
които работят с природен газ към 31 ................ г.

Таблица 3
Наименование и марка на газоползващото оборудване (пещи, котли, инсталации и др.) В обект Броя Часов разход на газа за 1 агрегат инсталация (м3) час Вид на резервното гориво Минути на превключване
Минимален Номинален Максимален
I. Промишлени предприятия (без рез. гориво) - опис на всички предприятия със съотв. данни
..................
II. Промишлени предприятия с рез. гориво - общо със съотв. данни
III. Адм. соц. консуматори - общ брой - със съотв. данни
IV. Битови консуматори - общ брой - със съотв. данни
Забележка. Сумарният максимален часов разход се определя при t° 293,15 °К (20 °С) и абсолютно налягане 101325 Ра

Изготвил:

(име, длъжност, телефон)

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив