Наредба № 78 от 7 октомври 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели със запалване чрез сгъстяване по отношение на емисии замърсяващи газове и частици, и на... (Отм. ДВ бр. 1/2007)

МТС

Държавен вестник брой: 1

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 12.01.2007

Наредба № 78 от 7 октомври 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели със запалване чрез сгъстяване по отношение на емисии замърсяващи газове и частици, и на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели с принудително запалване, използващи гориво "природен газ" или "втечнен нефтен газ", по отношение на емисии замърсяващи газове

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на двигател или фамилия двигатели като отделен технически възел по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици или емисии замърсяващи газове;
б) одобряване типа на превозно средство, оборудвано с двигател със запалване чрез сгъстяване (дизелов двигател) от одобрен или неодобрен тип, по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици;
в) одобряване типа на превозно средство, оборудвано с двигател с принудително запалване, работещ с природен газ (NG) или с втечнен природен газ (LPG) от одобрен или неодобрен тип, по отношение на емисиите замърсяващи газове;
2. техническите изисквания към двигателите или фамилията двигатели и към превозните средства, оборудвани с одобрен или неодобрен тип двигател, по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици или емисии замърсяващи газове.

Чл. 2. Тази наредба не се прилага за моторни превозни средства от категориите N1, N2 и M2, получили сертификат за одобряване на типа по реда на Наредба № 73 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на замърсяването на въздуха от емисии от двигателите.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Раздел I
Заявление за одобряване типа на двигател или фамилия двигатели като отделен технически възел

Чл. 3. Одобряване типа на двигател или фамилия двигатели като отделен технически възел по отношение на емисиите от замърсяващи газове и от частици при дизелови двигатели и на емисиите от замърсяващи газове на двигатели, работещи с газ, се извършва по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, издадена от министъра на транспорта и съобщенията (ДВ, бр. 59 от 2003 г.)

Чл. 4.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на двигател или фамилия двигатели по отношение на емисиите от замърсяващи газове и от частици при дизелови двигатели и на емисиите от замърсяващи газове на двигатели, работещи с газ, до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват двигателите и съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Чл. 5. Към списъка с данни по чл. 4, ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.

Раздел II
Одобряване типа на двигател или фамилия двигатели като отделен технически възел

Чл. 6. Производителят представя на техническата служба двигател, съответстващ на характеристиките на "тип двигател" или на "базов двигател", определени в приложение № 1, който е представителен за типа съгласно изискванията на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 7.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на двигател или фамилия двигатели като отделен технически възел по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици при дизелови двигатели и на емисиите замърсяващи газове на двигатели, работещи с газ, когато:
1. двигателят или фамилията двигатели отговарят на техническите изисквания, предвидени в тази наредба;
2. са спазени изискванията, посочени в приложение № 2, част 1, т. 4;
3. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 3.
(3) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по ал. 1 на основания, свързани с емисиите газове и частици, отделяни от двигателя, ако той отговаря на изискванията на тази наредба.
(4) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 8. Производителят писмено информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа двигател или фамилия двигатели по отношение на емисиите газове и частици.

Чл. 9. В случай на изменение на одобрения тип двигател или фамилия двигатели по отношение на емисиите газове и частици се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 10.
(1) Одобреният тип базов двигател се отнася и за всички типове двигатели, представители на фамилията, без извършване на допълнителни изпитвания със:
1. всички горива със състав, спадащ към диапазона, за който е бил одобрен типът на базовия двигател (за двигатели, описани в приложение № 2, част 1, т. 4.2.2) или
2. типа горива от диапазона, за който е бил одобрен типът на базовия двигател (за двигатели, описани в приложение № 2, част 1, т. 4.1 или 4.2).
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за представител на фамилия двигатели, ако изпълнителният директор на ИА "АА" определи, че посредством подаденото заявление за базовия двигател не е представена напълно фамилията двигатели, посочени в приложение № 2, част 2. Техническата служба може да избере и да подложи на изпитване друг, а при необходимост - и допълнителен еталонен двигател.

Чл. 11.
(1) За всеки одобрен тип двигател като отделен технически възел се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "88/77" и "01/27".
(2) На двигател от одобрен тип като отделен технически възел производителят нанася следната маркировка:
1. наименование или търговска марка на производителя на двигателя;
2. търговското описание на производителя;
3. номер на одобряването; пред номера на одобряването се поставя означението "bg 34";
4. обозначение за типа и/или състава на горивото, за което е одобрен и калибриран двигателят.

Чл. 12. Върху двигател, работещ с природен газ, след номера на одобряването се поставя допълнително означение, както следва:
1. за двигател, одобрен и калибриран за гориво тип Н-газ - Н;
2. за двигател, одобрен и калибриран за гориво тип L-газ - L;
3. за двигател, одобрен и калибриран за горива тип Н-газ и L-газ - НL;
4. за двигател, одобрен и калибриран за специфичен състав гориво тип Н-газ и приспособим чрез фина регулировка на захранването за друго специфично гориво тип Н-газ - Нt;
5. за двигател, одобрен и калибриран за специфичен състав гориво тип L-газ и приспособим чрез фина регулировка на захранването за друго специфично гориво тип L-газ - Lt;
6. за двигател, одобрен и калибриран за специфичен състав гориво тип H-газ или L-газ и приспособим чрез фина регулировка на захранването за друго специфично гориво тип H-газ или L-газ - НLt.

Чл. 13.
(1) Върху двигатели, които работят с NG и с LPG, се нанася и маркировка, която съдържа следната информация:
1. "ДА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО С ПРИРОДЕН ГАЗ ТИП Н-ГАЗ" в случаите по чл. 12, т. 4; когато е необходимо, "Н" се замества от "L";
2. "ДА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО С ПРИРОДЕН ГАЗ, ОТГОВАРЯЩ НА ИЗИСКВАНИЯТА ..." или "ДА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО С ВТЕЧНЕН НЕФТЕН ГАЗ, ОТГОВАРЯЩ НА ИЗИСКВАНИЯТА ..." в случаите по чл. 12, т. 4.
(2) Маркировката по ал. 1 се нанася с букви и цифри, високи най-малко 4 mm.
(3) Производителят на двигателя определя отделните съставни компоненти и гранични стойности на величините от цялата информация, съдържаща се в съответната/ите таблица/и) на приложение № 4.

Чл. 14.
(1) Когато маркировката по чл. 13 не може да бъде нанесена поради липса на достатъчно място, производителят използва опростено кодиране. При опростеното кодиране се добавя обяснителен текст, съдържащ информацията по чл. 13.
(2) Текстът по ал. 1 трябва да бъде видим за всяко лице, което пълни резервоара с гориво или извършва поддръжка, ремонтни работи по двигателя и неговите части, както и за компетентните органи.
(3) Мястото и формата на текста по ал. 1 се определят от производителя след съгласуване с изпълнителния директор на ИА "АА".

Чл. 15.
(1) Маркировката по чл. 13 трябва да има трайност, равна на целия период на използване на двигателя, да бъде четлива, неизтриваема и да не може да се премахва.
(2) Маркировката се поставя върху компонент от двигателя, необходим за нормалната му работа, който не се сменя за целия период на използване на двигателя. Тя се поставя след пълното окомплектоване на двигателя и на видимо място.

Чл. 16.
(1) Производителят може да подаде заявление за изменение на одобряването на типа само по отношение на нови дизелови двигатели и нови превозни средства, задвижвани от дизелови двигатели, които са били одобрени съгласно изискванията, посочени в приложение № 2, част 1, ред А на таблиците в т. 6.2.1.
(2) Заявителят може да представи на техническата служба резултатите от изпитване от тип ЕТС за определяне на NОх, проведено върху двигател, съответстващ на характеристиките на базовия двигател, посочени в приложение № 2, вместо пакета от документи по чл. 27 и 28, като спазва изискванията по чл. 29, ал. 2 и приложение № 5, част 5, т. 6.
(3) Към заявлението по ал. 1 производителят представя и писмена декларация, че двигателят не използва измервателно-коригиращо устройство или нерационален контрол на емисиите.
(4) Производителят представя и писмена декларация, че резултатите от изпитването за определяне на NОх за базовия двигател важат за всички типове двигатели от описаната в приложение № 1 фамилия.

Чл. 17.
(1) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и съгласно мерките за съответствие на продукцията, посочени в приложение № 2, част 1, т. 9.
(2) Съответствието на продукцията се проверява въз основа информацията в сертификатите за одобряване на типа, посочена в приложение № 3.
(3) Когато изпълнителният директор на ИА "АА" прецени, че процедурата по одит на производителя не е удовлетворителна, се прилага чл.31 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел III
Заявление за одобряване на тип превозно средство, оборудвано с одобрен или неодобрен тип двигател, по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици

Чл. 18.
(1) Одобряване типа на превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици от неговия дизелов двигател или фамилия двигатели се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Одобряване типа на превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове от неговия двигател или фамилия двигатели, работещи с газ, се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 19.
(1) Производителят подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета за одобряване типа на превозно средство по отношение на:
1. емисиите замърсяващи газове и частици от неговия дизелов двигател или фамилия двигатели или
2. емисиите замърсяващи газове от неговия двигател или фамилия двигатели, работещи с газ.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Чл. 20. Към списъка с данни по чл. 19, ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.

Чл. 21. Когато подаденото заявление е за одобряване типа на превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици от неговия дизелов двигател или фамилия двигатели или емисиите замърсяващи газове от неговия двигател или фамилия двигатели, работещи с газ, с двигател от одобрен тип, към списъка с данни се прилага и сертификат за одобряване типа на двигателя.

Раздел IV
Одобряване типа на превозно средство, оборудвано с одобрен или неодобрен тип двигател, по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици

Чл. 22.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици от неговия дизелов двигател или фамилия двигатели или по отношение на емисиите замърсяващи газове от неговия двигател или фамилия двигатели, работещи с газ, когато:
1. двигателят или фамилията двигатели отговарят на техническите изисквания по тази наредба;
2. са спазени изискванията, посочени в приложение № 2,част 1, т. 4;
3. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 3.
(3) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по ал. 1 на основания, свързани с емисиите замърсяващи газове и частици, ако превозното средство отговаря на изискванията на тази наредба.
(4) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 23. Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици.

Чл. 24. В случай на изменения на одобрения тип превозно средство по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 25. При одобряване типа на превозно средство, оборудвано с одобрен или неодобрен двигател, маркировката по чл. 13 - 15 се поставя близо до отвора за зареждане с гориво.

Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗПИТВАНИЯ

Чл. 26.
(1) За оборудване, предназначено за контрол на емисиите, не могат да се използват неутрализиращи устройства и/или нерационален метод на контрол.
(2) Върху двигател или превозно средство може да се монтира спомагателно устройство за контрол, ако то:
1. не работи в условия на експлоатация в стабилни и преходни състояния;
2. се задейства само временно при условия на експлоатация в стабилни и преходни състояния за цели като: защита на двигателя от повреда, защита на устройството за регулиране на въздуха, контрол по отношение на димността, подгряване или пускане в ход на студен двигател;
3. се задейства само чрез бордови сигнали за цели като: безопасност при експлоатация, защита от повреди, високи емисии.
(3) Не се считат за спомагателни устройства за контрол устройствата:
1. които при работа в условия на експлоатация в стабилни и преходни състояния използват различни методи за контрол на двигателя от използваните методи за контрол при изпитвателните цикли за определяне на емисиите;
2. за които въз основа информацията в допълнителния пакет от документи по чл. 27 бъде установено, че те не понижават ефикасността на системата за контрол на емисиите.
3. чиито компоненти, които могат да окажат влияние на емисиите замърсители от дизелови или от двигатели, работещи с газ, са проектирани, изработени и монтирани така, че при предвидените от производителя условия на експлоатация двигателят да съответства на разпоредбите на наредбата.

Чл. 27.
(1) При използване на електронни системи за контрол на емисиите производителят представя пакет от документи и осигурява достъп до базовия проект на системата и начина, по който тя контролира изходните си променливи независимо дали контролът е пряк или косвен.
(2) Документацията по ал. 1 се представя в две части под формата на основен и допълнителен пакет от документи.
(3) Основният пакет от документи се представя на ИА "АА" с подаване на заявлението за одобряване на типа и включва пълно описание на системата. Документите може да не включват пълно описание, когато в тях се съдържат доказателства, че са определени всички матрично разрешени стойности, получени при контрол на диапазона на индивидуалните входни единици.
(4) Допълнителният пакет от документи съдържа параметрите, изменени от спомагателно устройство за контрол, и граничните условия, при които то функционира. Допълнителният пакет включва описание на системата за контрол на горивото, времеви стратегии и точки на превключване за всички режими на действие.
(5) Допълнителният пакет от документи съдържа и обосновка за използването на спомагателно устройство за контрол и включва допълнителна информация и данни от изпитвания, показващи ефекта върху емисиите отработили газове на устройството, монтирано върху двигателя или превозното средство.
(6) Допълнителният пакет от документи e конфиденциален, съхранява се от производителя и е на разположение за проверка по всяко време.

Чл. 28.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" и/или техническата служба могат да поискат допълнително обстойно изпитване ЕТС за NОx, за да проверят дали устройство, което работи в условия на експлоатация в стабилни и преходни състояния с различни условия на контрол на емисиите, е измервателно - коригиращо устройство.
(2) Допълнителното изпитване се провежда едновременно с изпитването за одобряването на типа или с процедурите за проверка съответствието на продукцията.
(3) При извършването на проверката по ал. 1 се допуска допълнителен резерв от 10 % по отношение на граничната стойност за NОх.

Чл. 29.
(1) Стойностите на емисиите, посочени в приложение № 2, част 1, т. 6.2.1, ред (линия) А на табл. 1 и 2, се определят чрез изпитвания ESC и ELR на дизелови двигатели, включително с електронна система за впръскване на гориво, с устройство за рециклиране на отработилите газове и/или окислителен катализатор (конвертор).
(2) Емисиите на дизеловите двигатели със системи за вторично рециклиране на отработилите газове и с катализатори (конвертори) на NOx и/или филтри за частици се определят и с изпитване ETC.
(3) Стойностите на емисиите, посочени в приложение № 2, част 1, т. 6.2.1, ред (линия) B1, B2 или С от табл. 1 и 2, се определят чрез изпитвания ESC, ELR и ETC.
(4) Емисиите отработили газове на двигатели, които работят с газ, се определят с изпитване ETC.

Чл. 30.
(1) Процедурите за изпитване ESC и ELR са дадени в приложение № 5, част 2.
(2) Процедурата за изпитване ETC е дадена в приложение № 5, части 3 и 4.

Чл. 31. Емисиите замърсяващи газове и частици, отделяни от изпитвания двигател, се измерват с методите, дадени в приложение № 5, част 5.

Чл. 32.
(1) Препоръчителните системи за анализ на замърсяващите газове, системи за вземане на проби от частици и система за измерване на емисии за димност са дадени в приложение № 6.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да одобри други системи или анализатори, ако при съответния цикъл на изпитване те показват еквивалентни резултати.
(3) Определянето на еквивалентността на една система с еталонната се извършва съгласно изискванията на приложение № 2, част 1, т. 6.2.

Чл. 33.
(1) Специфичните маси на въглеродния оксид, на всички въглеводороди, на азотните оксиди и на частиците, определени чрез изпитване ESC, и на непрозрачността на димните емисии, определени чрез изпитване ERL, не могат да бъдат по-големи от стойностите, посочени в приложение № 2, част 1, табл. 1.
(2) При дизелови двигатели, които преминават изпитванията ETC, и при двигатели, работещи с газ, специфичните маси на въглеродния оксид, на неметановите въглеводороди, на метана, на азотните оксиди и на частиците не могат да бъдат по-големи от стойностите, посочени в приложение № 2, част 1, табл. 2.

Чл. 34.
(1) За дизелови двигатели и двигатели, работещи с газ, се допуска, по избор на производителя, по време на изпитване ETC да бъде измервана масата на въглеводородите (HCT) вместо масата на неметановите въглеводороди.
(2) В случаите по ал. 1 граничните стойности за масите на въглеводородите трябва да съответстват на масите на неметановите въглеводороди, посочени в приложение № 2, част 1, табл. 2.

Чл. 35.
(1) Специфичната маса на азотните оксиди за дизеловите двигатели, измерена в произволни точки за проверки в зоната на контрол при изпитване ESC, не може да надвишава с повече от 10 % стойностите, получени чрез интерполиране на резултатите от съседни изпитвателни режими, съгласно приложение № 5, част 2, т. 4.6.2 и 4.6.3.
(2) Стойността на димните емисии, получени при произволни обороти на двигателя за изпитвателен режим ELR, не трябва да надвишава с повече от 20 % най-високата стойност на димните емисии от два съседни изпитвателни режима или да надвишава граничната стойност с повече от 5 % в зависимост от това, коя от тях е по-голяма.

Чл. 36. При монтирането на двигателя върху превозното средство:
1. стойността на входящото нагнетяване (или разреждане) за одобрения двигател не може да бъде по-голяма от записаната стойност в сертификата за одобряване на типа;
2. стойността на противоналягането при изпускане на отработилите газове за одобрения тип двигател не може да бъде по-голяма от записаната стойност в сертификата за одобряване на типа;
3. обемът на изпускателната уредба на одобрения тип двигател не трябва да се различава с повече от 40 % от записания обем в сертификата за одобряване на типа;
4. стойността на консумираната мощност от необходимите за работата на двигателя помощни устройства не може да бъде по-голяма от записаната стойност в сертификата за одобряване на типа.

Чл. 37. Определен набор от двигатели принадлежат към една и съща фамилия, когато посочените в приложение № 2, част 1, т. 8.1 основни параметри, определени от производителя, са общи за набора.

Чл. 38.
(1) Изборът на базов двигател за фамилията се извършва от производителя по критерии, посочени в приложение № 2, част 1, т. 8.2.
(2) За определяне на най-неблагоприятния дебит на емисии замърсители на фамилията двигатели техническата служба може да вземе решение за изпитване на втори двигател, като се позовава на характеристики, които сочат, че вторият двигател е в състояние да покаже най-високото ниво на емисии за двигателите от тази фамилия.

Чл. 39. Пример за процедурата за изчисляване на резултатите от изпитванията е даден в приложение № 7.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство (МПС), предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на МПС, движещо се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина, и на МПС от категория М1 с технически допустима максимална маса, по-малка или равна на 3,5 t.
2. "EEV" е превозно средство, което в по-голяма степен опазва околната среда, задвижвано от двигател, който отговаря на допустимите гранични стойности на емисиите, дадени в приложение № 2, част 1, в линия С на таблиците към т. 6.2.1.
3. "Изпитвателен цикъл" е последователност от изпитвателни операции, всяка от които е определена от дадени обороти и въртящ момент, които двигателят трябва да съблюдава в условия на стабилизиран (устойчив) режим (изпитване ESC) или при променливи условия на работа (изпитвания ETC, ELR).
4. "Одобряване типа на двигател (на фамилия двигатели)" е одобряване типа на двигател (на фамилия двигатели) по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици.
5. "Дизелов двигател" е двигател, който работи на принципа на запалване чрез сгъстяване.
6. "Двигател, работещ с газ" е двигател, който работи с природен газ GN или с втечнен нефтен газ LPG.
7. "Тип двигател" е категория двигатели, които не се различават съществено помежду си по отношение на характеристиките, посочени в приложение № 1.
8. "Фамилия двигатели" е група от двигатели, определена от производителя, които по своята конструкция, определена в приложение № 1, част 3, показват сходни характеристики на емисиите отработили газове. Всички двигатели от една фамилия отговарят на определените гранични стойности на емисиите.
9. "Базов двигател" е двигател, избран от една фамилия двигатели, чиито характеристики по отношение на емисиите отработили газове са представителни за тази фамилия двигатели.
10. "Замърсяващи газове" са въглероден оксид, въглеводороди [изразени в еквивалентите (отношенията) CH1,85 за дизелово моторно гориво, на CH2,525 за втечнения нефтен газ LPG и на CH2,93 за природния газ NG(NMHC) и молекула CH3O0,5 за работещите с етанолово гориво дизелови двигатели], метан (изразено в еквивалента (отношението) CH4 за природния газ NG) и азотни оксиди, като тяхното съдържание се изразява в еквивалент на азотен диоксид (NO2).
11. "Частици" е всяка субстанция, уловена върху филтрираща материя, определена след разреждане на отработилите газове с пречистен филтриран въздух, така че температурата да не надвишава 325 K (52 °C).
12. "Димни емисии" са частици в състояние на суспензия в потока отработили газове на дизелов двигател, които поглъщат, отразяват или пречупват светлина.
13. "Изпитване ESC" е изпитвателен цикъл, включващ 13 режима при условия на стабилизирана (устойчива) работа на двигателя.
14. "Изпитване ELR" е изпитвателен цикъл, включващ последователност от преходни степени на натоварване при постоянни обороти на двигателя.
15. "Изпитване ETC" е изпитвателен цикъл, включващ 1800 преходни режима, измервани във всяка отделна секунда.
16. "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на превозни средства, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените превозни средства, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на превозни средства, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
17. "Условия на експлоатация в стабилни и преходни състояния" са условия, при които:
1. надморската височина е не по-голяма от 1000 m (или еквивалентно атмосферно налягане 90 кРа);
2. температурата на околната среда е в диапазона от 283 до 303 К (от 10° до 30 °С);
3. температурата на охлаждащата течност на двигателя е от 343 до 368 К (от 70° до 95 °С).

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, и N3 - от 31 декември 2005 г.

§ 4. Наредбата с приложенията се обнародва като притурка на "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив