Наредба № 8 от 12 март 2001 г. за качество, класификация, съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици (Отм. ДВ бр. 29/2006)

Държавен вестник брой: 29

Година: 2006

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 12.04.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. класификацията на месото и субпродуктите от домашни птици и качествените изисквания към тях в зависимост от вида на птиците, външния вид и теглото на трупа;
2. изискванията при съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици;
3. тестовете по окачествяване и контрол върху качеството на месото и субпродуктите от домашни птици.

Чл. 2.
(1) Наредбата се прилага за трупове от домашни птици, части от трупове на домашни птици и субпродукти, добити от следните видове домашни птици: пилета - бройлери, кокошки и петли, пуйки, патици и гъски, и токачки.
(2) Тази наредба не се прилага за:
1. месо от домашни птици, което е претърпяло друга обработка освен хладилна или е третирано с подправки, добавки и др.;
2. мляно месо от домашни птици.

Раздел II
Качествени изисквания и класификация на месо и субпродукти от домашни птици

Чл. 3.
(1) Месото от домашни птици се предлага на пазара, когато е представено в следния вид и отговаря на изискванията за качество в зависимост от вида на птиците:
1. за цели трупове (съгласно приложение № 1, таблица 1);
2. за птичи разфасовки (съгласно приложение № 2, таблица 1);
3. за субпродукти от домашни птици (съгласно приложение № 2, таблица 2).
(2) Птичите трупове се предлагат на пазара в една от следните форми:
1. частично изкормени - от които не са отстранени: сърцето, черният дроб, белите дробове, воденичката и гушата;
2. изкормени, с вътрешности - всички вътрешни органи са извадени, поставени в полиетиленово пликче и върнати в коремната кухина на птичия труп; пликчето има следното съдържание: сърце, шийка, воденичка и черен дроб; при черния дроб се отстранява жлъчният мехур; при воденичката се отстранява роговата мембрана (кутикула) и съдържанието й; при сърцето може да се отстрани или запази перикардиалната торбичка;
3. изкормени, без вътрешности - всички вътрешни органи са извадени, вкл. и белите дробове.
(3) Ако главата не е отстранена при всички форми на представяне на трупа, трахеята, хранопроводът и гушата могат да останат към трупа.
(4) Шийката не се счита за част от вътрешностите, ако остава прикрепена към трупа. В случаите, когато някой от следните органи: черен дроб, воденичка или сърце, не е оставен към трупа, неговата липса се отбелязва на етикета.

Чл. 4.
(1) Месото от домашни птици се окачествява в клас "А" и клас "Б" в зависимост от външния вид и охранеността на трупа (приложение № 1, таблици 1 - 3).
(2) Месото от домашни птици се категоризира според номиналното тегло в теглови категории ((приложение № 3, таблици 1 - 2).
(3) Месото от домашни птици, което не отговаря на изискванията за качество на клас "А" или на клас "Б", се пренасочва за преработка.

Чл. 5. Качествените изисквания към черния дроб са, както следва:
1. черният дроб се добива от гъска или патица от видовете cairina muschata или c.m. x Anas platyrachos, които са били хранени по начин, при който се получава чернодробна клетъчна хипертрофия;
2. птиците, от които е отстранен черният дроб, са напълно обезкървени и дробовете имат еднакъв цвят;
3. нетното тегло на черния дроб е, както следва:
а) за черен дроб от патици - минимум 300 г;
б) за черен дроб от гъски - минимум 400 г.

Чл. 6.
(1) Месото и субпродуктите от домашни птици в зависимост от термичното състояние биват:
1. прясно птиче месо - с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от плюс 4 °С; съхранява се при температура от минус 2 °С до плюс 4 °С и се предлага на пазара до пет денонощия от датата на производство; не се прилага технология за замразяване;
2. пресни птичи разфасовки - съхраняват се при условията на прясно птиче месо, като се предлагат на пазара до четири денонощия от датата на производство;
3. замразено птиче месо - замразено толкова бързо, колкото е възможно, с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от минус 8°С; съхранява се при температура не по-висока от минус 12°С, като се предлага на пазара до шест месеца от датата на производство, а за гъските - до четири месеца от датата на производство; без петна от "хладилно изгаряне" и ледени късове във вътрешността на птиците и в полиетиленовите пликове;
4. замразени птичи разфасовки - съхраняват се при условията на замразено птиче месо и се предлагат на пазара до четири месеца от датата на производство;
5. замразени субпродукти от птичи произход - съхраняват се при условията на замразено птиче месо и се предлагат на пазара до два месеца от датата на производство;
6. бързо замразено птиче месо - замразено със скорост 1 см/час, с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от минус 10 °С; съхранява се при температура не по-висока от минус 18 °С и се предлага на пазара до девет месеца, а за гъските - до шест месеца от датата на производство; без петна от "хладилно изгаряне" и ледени късове във вътрешността на птиците и в полиетиленовите пликове;
7. бързо замразени птичи разфасовки - съхраняват се при условията на бързо замразено птиче месо и се предлагат на пазара до шест месеца от датата на производство; 8. бързо замразени субпродукти от птичи произход - съхраняват се при условията на бързо замразено птиче месо и се предлагат на пазара до четири месеца от датата на производство.
(2) В случай че прясното птиче месо и пресните птичи разфасовки не се реализират на пазара до изтичане на срока на годност, те се пренасочват за преработка, без да се допуска замразяване.
(3) Замразяване, респективно бързо замразяване на птичите трупове, се извършва веднага след технологичната линия на добив, но не по-късно от четири часа след клането.
(4) Птиче месо и птичи разфасовки, опаковани във вакуум опаковки, имат с 2 месеца по-дълъг срок на годност от срока по чл. 6 , ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7.

Чл. 7.
(1) Замразени и бързо замразени птичи трупове и пресни, замразени и бързо замразени разфасовки от домашни птици се предлагат на пазара само ако съдържанието на несвързана вода не надхвърля технически неизбежните стойности, определени чрез методите, описани в приложение № 4 (химически тест).
(2) От птичите разфасовки следните видове се подлагат на химически тест:
1. птиче филе от гърди, със или без "ядеца", без кожа;
2. птичи гърди с кожа;
3. птичи бутчета, бедра и подбедра, бутчета с част от гърба, с кожа;
4. пуешко филе от гърди без кожа;
5. пуешки гърди с кожа;
6. пуешки бутчета, бедра и подбедра, с кожа;
7. месо от обезкостено пуешко бутче.

Раздел III
Маркировка и опаковка

Чл. 8.
(1) Месото от домашни птици от клас "А" и клас "Б" се поставя в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио или във вакуум опаковки, според вида и термичното състояние.
(2) Месото от домашни птици, разфасовано, съгласно класификацията по приложение № 2 се поставя в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио или във вакуум опаковки, според вида и термичното състояние с единична маса нето на всяка опаковка.
(3) Субпродуктите от птичи произход съгласно класификацията по приложение № 3 се поставят в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио, според вида и термичното състояние, по 0,5 кг до 1 кг маса нето.
(4) На всяка опаковка задължително се посочва следната информация:
1. фирмата на производителя и търговска марка, ако е регистрирана;
2. наименование на вида птиче месо;
3. тегло - нето;
4. дата на производство;
5. годно до .........(дата, месец, година);
6. условия на съхранение;
7. означение на термичното състояние (прясно, замразено, бързо замразено);
8. клас (клас "А" или клас "Б");
9. при цели трупове - начинът на представяне: изкормени, частично изкормени или с вътрешности, както и обозначаване липса на орган от вътрешностите;
10. несвързаната вода при замразено и бързо замразено птиче месо - когато е над 5 процента;
11. при разфасовки - наименование на вида на разфасовката и вида на птичето месо, означение за това, дали продуктите се предлагат с кожа или без кожа;
12. при внос - означение за страната на произход;
13. регистрационният номер на птицекланицата.
(5) За нуждите на общественото хранене се допуска опаковане на птичи разфасовки и ядивни субпродукти в полиетиленови торби с маса нето до 15 кг.
(6) Месото от домашни птици, предназначено за преработка, може да се опакова в полиетиленови торби с маса нето до 15 кг от едно и също качество и вид месо.

Чл. 9.
(1) Месото от домашни птици се нарежда в транспортни опаковки, които отговарят на следните изисквания:
1. да не влошават органолептичните характеристики на птичето месо;
2. да не пренасят върху месото вещества, вредни за здравето на хората;
3. да са здрави, за да се осигури ефективно предпазване на месото по време на неговия транспорт и манипулиране;
4. да се използват еднократно, освен ако са направени от некорозиращи материали, лесни за почистване и дезинфекция;
5. да са маркирани на двете челни страни с данните по чл. 8, ал. 4.
(2) Във всяка отделна транспортна опаковка се нареждат птичи трупове само от един вид и едно и също качество.

Чл. 10.
(1) Върху опаковките с птиче месо могат да се посочат следните незадължителни означения:
1. означение за един от следните методи на охлаждане:
а) въздушно охлаждане - при охлаждане на птичи трупове със студен въздух;
б) въздушно-душово охлаждане - при охлаждане на птичи трупове със студен въздух и оросяване със студена вода;
в) охлаждане чрез потапяне - при охлаждане на птичи трупове в резервоари с вода или лед и вода;
2. означение относно начина на отглеждане, ако са изпълнени изискванията за отглеждане съгласно приложение № 4:
а) "хранен с ... % от ...";
б) "екстензивно закрито" ("отгледан на закрито");
в) "свободен начин на отглеждане";
г) "традиционен свободен начин на отглеждане";
д) "свободен начин на отглеждане - пълна свобода".
(2) Означенията по ал. 1, т. 2 могат да се допълнят с данни относно точните характеристики на отделните начини на оглеждане.
(3) Означаването на възрастта при заколване или продължителността на периода на угояване се допуска, ако са спазени изискванията за начин на отглеждане и за възраст не по-малка от посочената в точки 3 - 5 от приложение № 4. Това условие не се отнася за пилетата.

Раздел IV
Тестове по окачествяване и контрол

Чл. 11.
(1) НВМС осъществява контрол върху добива, съхранението и предлагането на пазара на месо и субпродукти от домашни птици.
(2) Анализът на качеството на продуктите по ал.1 се извършва от акредитирани лаборатории чрез прилагане на методите за определяне на допустимото количество несвързана вода съгласно приложение № 5.

Чл. 12. Тестове по окачествяване на птичето месо в клас "А" и клас "Б" се провеждат в птицекланиците от производителя, както следва:
1. тестовете се извършват върху извадка от партида птиче месо, като партидата трябва да бъде съставена от птиче месо от един и същи вид и един и същи клас; размерът на извадката зависи от размера на партидата;
2. не се допуска разширяване на размера на партидата, като се подбират продукти от различни видове, разфасовки, етикети, класове или от различни птицекланици;
3. партиди, съставени от по-малко от 100 опаковки не могат да бъдат тествани;
4. размерът на извадката и допустимите толеранси при тестването на птичето месо в съответните класове са съгласно таблица 2, приложение № 5;
5. при проверката на партида от птиче месо от клас "Б" допустимият брой дефектни единици по отношение на продуктите в колони 3 и 4 на таблица 2 от приложение № 5 се удвоява.

Раздел V
Изисквания при внос

Чл. 13.
(1) При внос на птиче месо освен изискванията на НВМС се спазва и следното: на опаковките на птичето месо се допускат означения за метода на замразяване и за начина на отглеждане на птиците само в случай, че са придружени от сертификат, издаден от съответните компетентни органи на страната износител, удостоверяващ, че продуктът отговаря на изискванията по тази наредба.
(2) Контрол върху качеството на внесеното птиче месо се осъществява от органите на ДВСК само в случаите, когато на етикета е поставено означение за клас "А" или клас "Б".

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Труп" е птичият труп с костите, хрущялите със или без вътрешностите.
2. "Разфасовка" е птиче месо, което съответства на размера и характеристиките на мускулната тъкан и се идентифицира като получено от съответните части на трупа.
3. "Вътрешности" са черен дроб, сърце, воденичка и шийка.
4. "Партида" е птиче месо от един и същи вид, един и същи клас, от един производствен цикъл, от една и съща кланица.
5. "Предварително опаковано месо и разфасовки от домашни птици" е всяка отделна единица, приготвена за представяне на крайния потребител, опакована по начин, който осигурява нейната цялост.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

§ 3. Контролът по наредбата се възлага на генералния директор на НВМС.

Приложение № 1
към
чл. 3 и чл. 4, ал.1

Таблица 1
Общи изисквания, на които трябва да отговаря месото от домашни птици в зависимост от вида на птиците

Вид на птичето месо Общи изисквания за клас "А" и клас "Б"
1. Месо от пилета - бройлери, ярки и петлета кожа еластична, гладка; върхът на гръдната кост огъваем (не е вкостен), добре покрит с мускули; трупът добре закръглен, покрит с мускули (за петлета и ярки гръдната кост е по-слабо еластична)
2. Месо от кокошки и петли кожа еластична, грапава; гръдна кост леко изпъкнала, като върхът е неогъваем (вкостен); трупът е добре покрит с мускули
3. Месо от млади пуйки кожа нежна, гладка и еластична; върхът на гръдната кост огъваем (не е вкостен); трупът добре покрит с мускули
4. Месо от пуйки и пуяци кожа еластична, грапава; гръдната кост изпъкнала, неогъваема (вкостена); трупът добре оформен, покрит с мускули
5. Месо от млади патици и млади гъски кожа нежна, гладка, еластична; върхът на гръдната кост огъваем (не е вкостен), добре покрит с мускули; трупът добре оформен и покрит с мускули; тлъстинният слой при гъските по цялото тяло е тънък или умерен
6. Месо от патици и гъски кожа еластична, леко грапава; гръдна кост слабо изпъкнала, покрита с мускули; върхът на гръдната кост неогъваем (вкостен); трупът добре оформен и покрит с мускули; по цялото тяло на гъската се наблюдава умерено тлъстинен слой
7. Месо от токачки кожа еластична, гладка, тъмно оцветена; гръдната кост добре покрита с мускули; при млади токачки върхът на гръдната кост е огъваем; при стари токачки върхът е неогъваем, покрит с мускули

Таблица 2
Общи изисквания, на които трябва да отговаря месото от домашни птици в зависимост от външния вид на трупа

Клас "А" Клас "Б"
Месото от домашни птици да отговаря на изискванията за клас "А", като се допускат следните отклонения:
1. Трупът - замускулен; гърдите добре развити, широки, дълги и месести; бутчетата - месести 1. Единични перца върху трупа (гърдите, бутчетата, трупа, ставите на краката и връхчетата на крилата)
2. Трупът - чист; без счупени кости; без травми, несвойствени петна и оцветявания 2. Единични крондили на гърба; единични точковидни кръвоизливи по тялото
3. Кожата чиста, здрава, ненаранена, без разкъсвания, натъртвания и петна, без подкожни кръвоизливи и синини, без остатъци от перушина, крондили и декубитални изменения 3. До 5 леки натъртвания
4. Цветът на кожата, характерен за вида и породата птици, без видими петна от кръв, освен отделни малки и неправещи впечатление петна, като гърдите и бутчетата трябва да са без такива петна 4. До 3 разкъсвания на кожата с големина 1см
5. Костната система добре развита; строежът на костите без деформации и недостатъци 5. Незначителни деформации на гръдната кост (леки вдлъбнатини или незначително странично изкривяване, без травматични увреждания и кахексия); връхчето на крилата счупено или липсва

Таблица 3
Общи изисквания, на които трябва да отговаря месото от домашни птици в зависимост от охранеността на трупа

Вид на птичето месо Клас "А" Клас "Б"
1. Месо от пилета бройлери, ярки и петлета много добре развита мускулатура; гребенът на гръдната кост едва забележим; трупът добре закръглен с нормално отлагане на подкожна мазнина по целия труп задоволително развита мускулатура; гребенът на гръдната кост забележим; трупът закръглен с незадоволително отлагане на подкожна мазнина по целия труп
2. Месо от кокошки и петли много добре развита мускулатура; при кокошката гребенът на гръдната кост е слабо забележим; при петела - слабо изпъкнал; добре закръглен труп с нормално отлагане на подкожна тлъстина по него мускулатурата - добре развита при кокошката и задоволително развита при петела; при кокошката гребенът на гръдната кост - забележим; при петела - изпъкнал; кокошката - добре закръглен труп; петелът - задоволително закръглен; отлагане на подкожна тлъстина по целия труп
3. Месо от млада пуйка много добре развита мускулатура; гребенът на гръдната кост слабо забележим; добре закръглен труп задоволително развита мускулатура, гребенът на гръдната кост - забележим; закръглен труп
4. Месо от пуйки и пуяци много добре развита мускулатура; гребенът на гръдната кост - слабо забележим; закръглен труп с отлагане на подкожна тлъстина по целия труп задоволително развита мускулатура; гребенът на гръдната кост - добре забележим. Задоволително закръглен труп с незначително отлагане на тлъстина по целия труп
5. Месо от млади патици и млади гъски много добре развита мускулатура; слабо забележим гребен на гръдната кост; закръглен труп с нормално отлагане на подкожна тлъстина по него задоволително развита мускулатура; забележим гребен на гръдната кост; отлагане на подкожна тлъстина по целия труп; за млади патици - следи от подкожна тлъстина по целия труп
6. Месо от патици и гъски много добре развита мускулатура; слабо забележим гребен на гръдната кост; закръглен труп с нормално отлагане на подкожна тлъстина по него задоволително развита мускулатура; забележим гребен на гръдната кост; задоволително закръглен труп с отлагане на подкожна тлъстина по целия труп
7. Месо от токачки много добре развита мускулатура; гребенът на гръдната кост - слабо забележим; трупът добре закръглен с нормално отлагане на подкожна тлъстина по него; кожата по крилете, гърдите и бутчетата по-тъмно пигментирана задоволително развита мускулатура; гребенът на гръдната кост забележим; трупът закръглен с незадоволително отлагане на подкожна тлъстина по целия труп; кожата по крилете, гърдите и бутчетата - тъмно пигментирана

Приложение № 2
към чл.3

Таблица 1
Общи изисквания, на които трябва да отговаря разфасовано месо от домашни птици

1. Половинки половин трупове, получени чрез надлъжен разрез по плоскостта на гръдната кост и гръбнака
2. Четвъртинки половина, разделена чрез напречен разрез, при което са получени четвъртини с бутче и гърди
3. Неразделени четвъртинки с бутчетата и двете четвъртинки с бутчетата, обединени с част от гърба, със или без трътката
4. Гърди гръдната кост и ребрата или част от тях, разпределени от двете страни на костта, заедно с обграждащата ги мускулатура; гърдите могат да бъдат цели или половинки
5. Бутче бедрената кост, пищялът и фибулата (малкият пищял) заедно с обграждащата ги мускулатура; двете парчета трябва да са отрязани от тазобедрената до тарзалната става
6. Бутчето с част от гърба, прикрепен към него бутчето и част от гърба, като теглото на последната не трябва да надвишава 25 % от това на разфасовката
7. Бедро бедрената кост заедно с обграждащата я мускулатура; двете парчета трябва да са отрязани от тазобедрената става до колянната става
8. Подбедрица пищялът и малкият пищял заедно с обграждащата ги мускулатура; двете парчета трябва да са отрязани от колянната става до тарзалната става
9. Крило раменната кост, лъчевата кост и лакътната кост, заедно с обграждащата ги мускулатура; при крила на пуйка раменната кост или лъчевата/раменната кост заедно с обграждащата ги мускулатура могат да бъдат представени отделно
10. Неразделени крила двете крила, обединени с част от гърба, като теглото на последния не трябва да надвишава 45 % от това на цялото парче
11. Филе от гърдите цялата част или половината от обезкостените гърди, т.е. без гръдната кост и ребрата; при филе от гърди на пуйка филето може да съдържа само дълбокия гръден мускул
12. Филе от гърдите с "ядеца" филе от гърдите без кожа с ключицата и само хрущялната точка на гръдната кост, теглото на ключицата и хрущяла да не надхвърля 3 % от това на цялото парче
13. Нетлъсто филе филе от гърдите на гъски или патици, обхващащо кожата и подкожната тлъстина, покриваща гръдния мускул, без пекторалния мускул
14. Обезкостен пуешки бут бедрата и/или подбедриците, обезкостени, т.е. без фибулата и пищяла (тибията), разрязани на кубчета или на ивици

Забележка. Продуктите, отбелязани в т. 4 и 11, могат да бъдат представени със или без кожа. Липсата на кожа при продуктите от т. 11 се обозначава на етикета.

Таблица 2
Общи изисквания, на които трябва да отговарят субпродуктите от птиче месо

1. Воденички без остатъци от кутикула и хранителни съставки; добре измити и отцедени
2. Сърца без кръвни съсиреци, остатъци от перикардиална торбичка и аорта
3. Шийки без кожни остатъци, кръвни съсиреци и перца; добре измити и отцедени
4. Черен дроб и далак без кръвни съсиреци; почистени жлъчни мехури; добре измити и отцедени
5. Глави добре обезкървени; без остатъци от кръв в устната кухина; без перушина, с отрязана или обелена човка, без разкъсвания; добре измити и отцедени
6. Крака добре попарени, почистени от роговата обвивка, с изрязани или обелени нокти; добре измити и отцедени
7. Тестиси (бели бъбреци) със запазена цялост на обвивната ципа; добре измити и отцедени
8. Гребени със запазена цялост, без замърсявания, цикатриси и патологични изменения; добре измити и отцедени

Приложение № 3
към
чл. 4, ал. 2

Таблица 1

Цели трупове:
- < 1100 г: класове през 50 г (1050-1000-950 и т.н.)
- 1100 г - 2400 г: класове през 100 г (1100-1200-1300 и т.н.)
- > 2400 г: класове през 200 г (2400-2600-2800 и т.н.)

Таблица 2

Разфасовки:
- < 1100 г: класове през 50 г (1050-1000-950 и т.н. )
- > 1100 г: класове през 100 г (1100-1200-1300 и т.н.)

Приложение № 4
към
чл. 10, ал. 1, т. 2

Означения относно начина на отглеждане

Незадължителните означения върху опаковките с птиче месо, отнасящи се до начина на отглеждане на птиците, съдържат следната информация:
1. По отношение на хранителната дажба могат да бъдат направени обозначения за следните подробни хранителни съставки, както следва:
а) при зърнените - ако наброяват поне 65 % в теглото на хранителната формула, давана през най-голямата част на периода на угояване, който може да включва поне 15 % зърнени вторични продукти; в случаите, когато обозначението е направено за едно специфично зърнено растение (примерно пшеница), то трябва да наброява поне 35 % от използваната хранителна формула и поне 50 %, когато е царевица;
б) при варивата и суровите зеленчуци - ако наброяват поне 5 % в теглото на хранителната формула, давана през периода на угояване;
в) при млечните продукти - ако наброяват поне 5 % в теглото на хранителната формула, давана през последния етап.
2. Обозначението "гъска, хранена с овес" може да бъде използвано в случаите, когато гъските са хранени на завършителния етап от три седмици с не по-малко от 500 г овес на ден.
3. Обозначението "Екстензивно закрито" ("Отгледан на закрито") може да се използва, когато:
а) броят на животните на квадратен метър не надвишава при: пилета: 12 птици, но не повече от 25 кг живо тегло; патици, токачки, пуйки: 25 кг живо тегло; гъски: 15 кг живо тегло;
б) птиците се колят, както следва: пилета - на 56 дни или повече; пуйки - на 70 дни или повече; гъски - на 112 дни или повече; гъски Peking - 49 дни или повече; мускусни патици - 77 дни или по-късно за женските, 84 дни или по-късно за мъжките; токачки - 82 дни или по-късно.
4. Обозначението "Свободен начин на отглеждане" може да се използва, когато:
а) броят на птиците в птичарника и възрастта на клане са в съответствие с границите, определени в т. 3, освен за пилета, за които броят може да бъде увеличен до 13, но не повече от 27,5 кг живо тегло за квадратен метър;
б) птиците са имали достъп до чист въздух най-малко половината от живота си върху пространство, покрито с растителност, но не по-малко от: 1 m2 за пиле или токачка; 2 m2 за патица; 4 m2 за пуйка или патица;
в) хранителната формула, използвана през периода на угояване, съдържа поне 70 % зърнени съставки;
г) птичарникът е снабден с дупчици за пилетата и е с комбинирана дължина равна или по-голяма от по-дългата част на птичарника при пилетата.
5. Обозначението "Традиционен свободен начин на отглеждане" може да се използва, ако:
а) броят на птиците на закрито за квадратен метър не надвишава при: пилетата: 12, но не повече от 25 кг живо тегло; при подвижни птичарници, при които площта, която остава отворена през нощта, не надвишава 150 кв.м, броят на птиците може да нарасне на 20, но не повече от 40 кг живо тегло на кв. метър; скопени петли: 6,25 (до 81-дневна възраст: 12), но не повече от 25 кг живо тегло; мускусни патици: 8 мъжки, но не повече от 28 кг живо тегло; 10 женски, но не повече от 20 кг живо тегло; пуйки: шест (до 7-седмична възраст: 10), но не повече от 25 кг живо тегло; гъски - три, ако е приключено с кастрацията през последните три седмици от угояването (до 7-седмична възраст: 10), но не повече от 15 кг живо тегло;
б) общата използваема площ на птичарниците на всеки единичен производствен обект не надхвърля 1600 кв. метра;
в) всеки птичарник не съдържа повече от: 4800 пилета; 5200 токачки в птичарниците с достъп до свободна зона или 2000 в помещения с пръчки за кацане на птиците; 4000 женски патици Muscovy или 3200 мъжки Muscovy патици; 2500 скопени петли, гъски и пуйки;
г) има непрекъснат достъп през деня за излизания на чист въздух най-малко от следната възраст: 6 седмици при пилетата и скопените петли; 8 седмици при патиците, гъските, токачките и пуйките;
д) излизания на чист въздух върху покрито с растителност пространство - най-малко: 2 кв. м за пиле или патица или за токачка; 4 кв. м за скопен петел; 6 кв. м за пуйка; 10 кв. м за гъска. При токачки отворените птичарници могат да бъдат заменени с помещение, при което площта на подовата повърхност е най-малко двойна в сравнение с тази на птичарника и височината най-малко 2 м, обзаведено с пръчки за кацане с дължина най-малко 2 м за птица;
е) угоените птици са порода, считана за бавно отглеждана;
ж) хранителната формула, използвана на етапа на угояване, съдържа най-малко 70 % зърнени храни;
з) минималната възраст за колене е: 81 дни за пилета; 150 дни за скопени петли; 77 дни за женски Muscovy патици; 84 дни за мъжки Muscovy патици; 94 дни за токачки; 140 дни за пуйки и гъски; 102 дни за гъски, предназначени за производство на черен дроб.
6. Обозначението "Свободен начин на отглеждане - пълна свобода" може да се използва при спазване изискванията по т. 5 с изключение на това, че птиците трябва да имат ежедневно постоянен достъп до излизания на чист въздух на неограничена площ.

Приложение № 5
към
чл. 11, ал. 2

Методи за определяне на допустимото количество несвързана вода

I. Капков тест:
а) обект и обхват на метода: този метод се използва за определяне на загубите от вода при размразяване на замразено и дълбоко замразено месо от домашни птици; ако загубата на вода, изразена като процент към теглото на трупа (включително вътрешностите, съдържащи се в опаковката), надхвърля границата, посочена в буква "д", счита се, че този излишък от вода е бил абсорбиран по време на обработката;
б) технически средства, необходими за провеждане на теста: везни, до 5 кг с точност до 1 г; найлонови пликове, достатъчно големи, за да поберат птичия труп и добре да се затварят; термостатично контролирана вана с оборудване, даващо възможност да се поберат в нея птичите трупове; водната баня трябва да може да съдържа такова количество вода, което да отговаря най-малко на 8 пъти от обема на птичите трупове, подлежащи на проверка, и да е в състояние да поддържа температура на водата 42 °С (плюс, минус) 2 °С; филтърна хартия или други абсорбиращи хартиени кърпи;
в) технология на извършване на теста: двадесет птичи трупове трябва да бъдат избрани произволно от общото количество птичи трупове, определени за проверка; докато всеки труп се тества, както е описано по-долу, те трябва да бъдат съхранявани при температура не по-висока от -18 °С; външната страна на всяка опаковка трябва да бъде избърсана, за да се премахне повърхностният лед и вода; опаковката и нейното съдържание трябва да се претеглят с точност до 1 г: това тегло е М0; трупът заедно с вътрешностите трябва да се извади от външната обвивка, която трябва да се претегли с точност 1 г: това тегло е М1; теглото на замразения труп плюс вътрешностите се изчислява като от М0 се извади М1; птичият труп, вкл. и вътрешностите в коремната кухина, обърната надолу, трябва да се сложат в здрав, водоустойчив найлонов плик, затворен в края; найлоновият плик трябва да бъде с подходяща дължина, за да осигури неговата неподвижност по време на престоя му във водната баня, но не толкова широк, че да допуска трупът да промени вертикалното си положение; частта от найлоновия плик, съдържаща трупа и вътрешностите, трябва да бъде напълно потопена във водната вана и да остане отворена, така че да излезе въздухът, колкото е възможно повече; той се държи във вертикално положение, ако е необходимо чрез направляващи лостове или с допълнителни тежести, поставени в плика, така че водата от ваната да не може да навлезе в плика; отделните пликове не трябва да се допират; пликът трябва да бъде оставен във водната баня, като се поддържа температура от 42 °С (плюс, минус) 2°С с непрекъснато движение на плика или разклащане на водата, докато в термичният център на трупа (най-дълбоката част на гръдния мускул близко до гръдната кост - при изкормени пилета, или в средата на вътрешностите - при неизкормени пилета) температурата достигне +4 °С, измерена за два случайно избрани птичи трупа; труповете не трябва да остават във водната вана по-дълго време от това, необходимо за достигане на температурата от 4 °С; необходимият период на потапяне на трупове, съхранявани при температура - 18 °С, е, както следва:

Таблица 1

Клас
според теглото
Тегло на трупа +
вътрешностите, г
Време на потапяне в минути
пилета
с вътрешностите
пилета
без вътрешностите
< 800 < 825 77 92
850 825 - 874 82 97
900 875 - 924 85 100
950 925 - 974 88 103
1000 975 - 1024 92 107
1050 1025 - 1074 95 110
1100 1050 - 1149 98 113
1200 1150 - 1249 105 120
1300 1250 - 1349 111 126
1400 1350 - 1449 118 133

Съгласно таблицата изисква се увеличение от седем минути за всеки допълнителни 100 г. Ако посоченият период на потапяне измине и при двата проверявани трупа не е постигната температурата от +4 °С, то процесът трябва да продължи, докато те достигнат температура от +4 °С в термичния си център: пликът и неговото съдържание трябва да бъдат извадени от ваната с водата, долната част на плика трябва да се пробие, за да може водата, получена при разтопяването, да се изцеди; пликът и неговото съдържание се оставят да се изцедят за 1 час при температура между +18 °С и +25 °С; размразеният птичи труп трябва да се извади от плика; пакетът, съдържащ вътрешностите (ако има такива), трябва да се извади от коремната кухина; трупът трябва да се изсуши отвътре и отвън с филтрирана хартия или хартиени кърпи; пликът, съдържащ вътрешностите, трябва да се пробие и когато се изцеди от водата, пликът и размразените вътрешности също трябва да се изсушат, колкото е възможно по-внимателно; общото тегло на размразения труп, вътрешностите и опаковката се определят с точност до грамове и се записва като М2; теглото на пликчето, съдържащо вътрешностите, се определя с точност до грамове и се записва като М3; г) количеството на водата, изчислено в процент от теглото на замразения или дълбоко замразен птичи труп (вкл. вътрешностите), която се губи при размразяване, се изчислява по следната формула:

М0 - М1 - М2
x 100;
М0 - М1 - М3

д) оценяване на резултата: ако средната загуба на вода при размразяване на 20 трупа в партидата средно надхвърля посочените долу проценти, се счита, че количеството абсорбирана вода по време на обработката надхвърля определените граници. Процентите са следните при отделните начини на замразяване: въздушно охлаждане: 1,5 %; въздушно-душово охлаждане: 3,3 %; охлаждане чрез потапяне: 5,1 %.
II. Химически тест за цели птичи трупове.
1. Обект и обхват на теста: Този метод се използва за определяне на общото съдържание на вода в замразени и бързо замразени пилета. Методът включва определяне на съдържанието на вода и протеини в мостри от хомогенизирани птичи трупове. Определеното по този метод общо количество вода се сравнява с пределна стойност, получена по формула, която показва дали излишъкът от вода се е покачил по време на обработката. В случай че се установи наличието на субстанция, която може да попречи на оценката, то трябва да бъдат взети предпазни мерки.
2. Принцип: Съдържанието на вода и протеини се определя по методи, признати от ISO (Международна организация по стандартите). Най-високата допустима стойност на съдържание на вода в трупа се изчислява от протеиновото съдържание в трупа, което може да бъде близко до физиологичното съдържание на вода.
3. Апарати и реактиви: везни за претегляне на птичите трупове и опаковки, претеглящи с точност до грам; сатър или трион за разрязване на труповете на парчета, подходящи за слагане в миксера за месо; машина за мелене на месо, която да е в състояние да хомогенизира парчета от замразено или бързо замразено месо.
4. Процедура:
а) избират се произволно седем птичи трупове от количеството птиче месо, което ще се проверява, като се държи замразено до извършване на анализите, посочени по-долу; анализът може да се проведе отделно за всеки един от седемте трупа или анализ на мостра от седем трупа;
б) подготовката започва до един час след изваждането на птичите трупове от фризера;
в) външната страна на опаковката трябва да бъде избърсана от покриващите я лед и вода; всеки труп трябва да бъде претеглен и изваден от опаковката; след нарязването на трупа на по-малки парчета вътрешностите - черен дроб, воденичка, сърце и шийка, се изваждат от опаковката и се отстранява ледът, полепнал по трупа; трупът и вътрешностите се претеглят с точност до грам след намаляването на теглото при отстраняване на опаковъчните материали; това тегло се записва като Р1;
г) в случай на анализ на мостра от седем трупа общото тегло на седемте трупа, подготвени по гореописания начин, ще бъде определено като теглото Р7;
д) целият труп с тегло Р1 се смила в миксера, както е описано по-горе, за да се получи хомогенен материал, от който ще бъде взета представителна проба за всеки труп;
е) при анализ на мостра от седем трупа всичките седем трупа с тегло Р7 се смилат в миксера, за да се получи хомогенен материал, от който ще се вземат проби; двете проби се изследват по посочения в букви "ж" и "з" начин;
ж) взима се проба от хомогенния материал и се използва веднага за определяне на водното съдържание в съответствие с ISO 1442, за да се определи водното съдържание и се записва като "а %";
з) взима се проба от хомогенния материал и се използва веднага за определяне на съдържанието на азот в съответствие с ISO 937; това съдържание се превръща в протеин чрез умножение с фактора 6,25 и се записва като "b %".
5. Изчисляване на резултатите:
а) теглото на водата (W) във всеки труп ще се получи като аР1/100 и теглото на протеина (RP) като bP1/100, като и двете трябва да са в грамове;
б) в случай на анализ на съставна извадка средното съдържание на вода и протеин от две анализирани извадки ще се определи като а % и съответно b %; теглото на водата (W7) в седемте трупа ще се определи като аР7/100 и теглото на протеина (RP7) като bP7/100 , като и двете трябва да са в грамове;
в) средното тегло на водата (W^) и протеина (RP^) ще се изчисляват, като се раздели W7 и съответно RP7 на седем; г) теоретичното естествено съдържание на вода в грамове може да бъде изчислено по следната формула:

пилета: 3,53 x RP^ + 23.

6. а) Въздушно охлаждане. Като се има предвид, че минималното, технически неизбежно количество вода, което се абсорбира по време на обработката, достига 2 %, най-високата допустима граница за общото съдържание на вода (WG) в грамове, както е определено по този метод, ще се получи по следната формула:

пилета: WG = 3,65 x RP^ + 42.

б) Въздушно-душово охлаждане. Като се има предвид, че минималното, технически неизбежно количество вода, което се абсорбира по време на обработката, достига 4,5 %, най-високата допустима граница за общото съдържание на вода (WG) в грамове, както е определено по този метод, ще се получи по следната формула:

пилета: WG = 3,79 x RP^ + 42.

в) Охлаждане чрез потапяне. Като се има предвид, че минималното, технически неизбежно количество вода, което се абсорбира по време на обработката достига 7 %, най-високата допустима граница за общото съдържание на вода (WG) в грамове, както е определено по този метод, ще се получи по следната формула:

пилета: WG = 3,93 x RP^ + 42.

7. Ако средното съдържание на вода в седемте трупа (W7), както е изчислено според изложеното в т. 5, буква "в", не надхвърля стойността, посочена в т. 6, буква "а" над (WG), количеството птиче месо, обект на проверка, ще се счита стандартно. III. Химически тест за разфасовки от домашни птици.
1. Обект и обхват на теста. Този метод се използва за определяне на общото съдържание на вода в птичи разфасовки. Методът включва определяне на съдържанието на вода и протеини в мостри от хомогенизирани птичи разфасовки. Определеното по този метод общо количество вода се сравнява с пределна стойност, получена по формула, която показва дали излишъкът от вода се е покачил по време на обработката. В случай че се установи наличието на субстанция, която може да попречи на оценката, то трябва да бъдат взети предпазни мерки. На този тест се подлагат разфасовки в следните размери: птичи гърди, обезкостени птичи гърди: половинки от (обезкостени) гърди; пуешки гърди, обезкостени пуешки гърди и обезкостено пуешко бутче: части от по 100 г; други разфасовки съгласно чл. 7. В случаите на замразени и бързо замразени продукти, които не са опаковани предварително, то големите опаковки, от които се взимат мострите, трябва да се съхраняват при температура 0°С, докато се отделят разфасовките една от друга.
2. Принцип. Съдържанието на вода и протеини се определя по методи, признати от ISO (Международна организация по стандартите). Най-високата допустима стойност на съдържание на вода в трупа се изчислява от протеиновото съдържание в трупа, което може да бъде близко до физиологичното съдържание на вода.
3. Апарати и реактиви: везни за претегляне на птичите разфасовки и опаковки, претеглящи с точност до грам; сатър или трион за разрязване на птичите разфасовки на парчета, подходящи за слагане в миксера за месо; машина за мелене на месо, която да е в състояние да хомогенизира парчета от замразено или бързо замразено месо.
4. Процедура:
а) избират се произволно пет птичи разфасовки от общото количество птичи разфасовки, което ще се проверява, като се държи замразено до извършване на анализите, посочени по-долу; мострите от замразени и бързо замразени птичи разфасовки могат да се съхраняват при температура от 0 °С; анализът може да се проведе отделно за всяка една от петте разфасовки или анализ на мостра от пет разфасовки;
б) подготовката започва до един час след изваждането на птичите разфасовки от фризера;
в) външната страна на опаковката трябва да бъде избърсана от покриващите я лед и вода; всяка разфасовка трябва да бъде претеглена и извадена от опаковката; след нарязването на разфасовката на по-малки парчета тя се претегля с точност до грам след намаляването на теглото при отстраняване на опаковъчните материали; това тегло се записва като "Р1";
г) в случай на анализ на мостра от пет птичи разфасовки общото тегло на петте разфасовки, подготвени по гореописания начин, ще бъде определено теглото "Р5";
д) цялата разфасовка с тегло "Р1" ще бъде смляна в миксера, както е описано по-горе, за да се получи хомогенен материал, от който ще бъде взета представителна проба за всеки труп;
е) при анализ на мостра от пет птичи разфасовки всичките пет разфасовки с тегло "Р5" се смилат в миксера, за да се получи хомогенен материал, от който ще се вземат две проби; двете проби се изследват по посочения в букви "ж" и "з" начин;
ж) взима се проба от хомогенния материал и се използва веднага за определяне на водното съдържание в съответствие с ISO 1442, за да се определи водното съдържание и се записва като "а %";
з) взима се проба от хомогенния материал и се използва веднага за определяне на съдържанието на азот в съответствие с ISO 937; това съдържание се превръща в протеин чрез умножение с фактора 6,25 и се записва като "b %".
5. Изчисляване на резултатите:
а) теглото на водата (W) във всяка разфасовка ще се получи като аР1/100 и теглото на протеина (RP) като bP1/100, като и двете трябва да са в грамове;
б) в случай на анализ на съставна извадка средното съдържание на вода и протеин от две анализирани извадки ще се определи като а % и съответно b %; теглото на водата (W5) в петте разфасовки ще се определи като аР5/100 и теглото на протеина (RP5) като bP5/100, като и двете трябва да са в грамове;
в) средното тегло на водата (WА) и протеина (RPА) ще се изчисляват, като се раздели W5 и съответно RP5 на пет;
г) теоретичното естествено съдържание на вода в грамове, определено по този метод, е, както следва: филе от птичи гърди: 3,19 +/-0,12; птичи четвъртини и четвъртини с бутчето: 3,78 +/-0,19; филе от пуешки гърди: 3,05 +/-0,15; пуешки бутчета: 3,58 +/-0,15; месо от обезкостено пуешко бутче: 3,65 +/-0,17.
6. Минималното технически неизбежно количество вода, абсорбирано по време на подготовката, е в размер 2 %, 4 % или 6 % в зависимост от типа на продукта или приложения метод на охлаждане. За птичи разфасовки - филе без кожа, и за обезкостено пуешко бутче допустимото количество несвързана вода е 2 % независимо от начина на охлаждане. Ако средната стойност на количеството несвързана вода, изчислено по гореописания начин, не надхвърля тези стойности, то птичите разфасовки, обект на проверката, ще се считат за стандартни.
IV. Проверка на количеството несвързана вода в производственото предприятие.
1. Поне веднъж на всеки 8 часа по време на производствения процес се извършва следното: избират се произволно 25 трупа от линията за изкормване веднага след изкормването и пълното отстраняване на вътрешностите преди първото измиване.
2. Ако е необходимо, се отрязва шията, като се оставя кожата от шията, прикрепена към трупа.
3. Идентифициране на всеки труп отделно. Претегляне на трупа и записване на теглото му с точност до грам.
4. Закачване отново на трупа на линията за изкормване, за да продължи нормалният процес на измиване.
5. Отстраняване на идентифицираните трупове от линията за размразяване, като не се допуска размразяване в по-висока степен от допустимото за партида птиче месо, от която се взима мостра.
6. Мострата съдържа 20 птичи трупове. Те се претеглят отново. Тяхното тегло с точност до грам се записва срещу теглото, измерено при първото претегляне. Тестът се обявява за невалиден в случай, че по-малко от 20 птичи трупове са възстановени.
7. Труповете от извадката продължават да се обработват, като преминават през процедурите за опаковане.
8. Определя се процентът на абсорбираната влага чрез изваждане от общото тегло на птичите трупове след измиване, охлаждане и размразяване теглото на всеки отделен птичи труп. Получената разлика се дели на всяко индивидуално тегло и се умножава по 100.
9. Резултатът не трябва да надхвърля следните проценти на количеството несвързана вода: въздушно охлаждане: 0,1 %; въздушно-душово охлаждане: 2,0 %; охлаждане чрез потапяне: 4,5 %.

Таблица 2
За клас "А":

Размер на партидата Размер на извадката Допустим брой дефектни единици
общ допустим
брой дефектни
единици*
допустим брой
дефектни единици
за отделните видове**
100 - 500 30 5 2
501 - 3200 50 7 3
>3200 80 10 4

* Отнасящи се до: начина на представяне на птичите трупове; видовете разфасовки; изискванията за клас "А". ** Отнасящи си до: цели трупове; гъши дроб; минимални изисквания за клас "А" и клас "Б".

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив