Наредба № 8 от 12 ноември 2003 г. за Централния депозитар на ценни книжа

КФН

Държавен вестник брой: 95

Година: 2006

Орган на издаване: КФН

Дата на обнародване: 28.11.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат устройството и дейността на Централния депозитар на ценни книжа, наричан по-нататък "Централния депозитар", както и държавният надзор върху него.

Чл. 2.
(1) Централният депозитар поддържа националната регистрационна система за безналични ценни книжа и осъществява:
1. регистриране на безналични ценни книжа и на прехвърляния на безналични ценни книжа, както и съхранение и поддържане на данни за безналични ценни книжа чрез откриване и водене на сметки на техните емитенти и притежатели;
2. клиринг и сетълмент на сделки с безналични ценни книжа, включително водене на парични сметки и извършване на плащания във връзка с тези сделки;
3. администриране на безналични ценни книжа, включително водене на книга на притежателите на безналични ценни книжа, разпределяне на дивиденти, лихви и други плащания;
4. регистриране на особени залози върху безналични ценни книжа;
5. блокиране и деблокиране на безналични ценни книжа;
6. предоставяне на други предвидени в неговия правилник услуги, свързани с дейността по т. 1 - 5.
(2) Централният депозитар осигурява ефективно функциониране на националната регистрационна система за безналични ценни книжа в условията на надеждност и сигурност при осъществяване на сделките и съхраняване на информацията, както и пълна прозрачност на условията по предлаганите от него услуги.

Чл. 3.
(1) Безналични ценни книжа са:
1. ценните книжа, които са издадени с регистрацията им в Централния депозитар, без да са били материализирани в документ (дематериализирани ценни книжа);
2. ценните книжа, които са издадени като налични, но документите, които ги материализират, са извадени от обращение (обездвижени ценни книжа); тези ценни книжа се считат за безналични от регистрацията им в Централния депозитар.
(2) Издаването и разпореждането с безналични ценни книжа, включително и извън случаите на публично предлагане на ценни книжа, има действие от регистриране на ценните книжа, съответно на сделките в Централния депозитар.

Глава втора
УСТРОЙСТВО НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Раздел I
Общи положения

Чл. 4.
(1) Централният депозитар е акционерно дружество с едностепенна система на управление.
(2) Предметът на дейност на Централния депозитар се урежда в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и в тази наредба.
(3) Централният депозитар не може да извършва други търговски сделки, освен ако това е необходимо за осъществяване на неговата дейност.

Чл. 5.
(1) Централният депозитар издава само поименни акции, всяка от които с право на един глас.
(2) Централният депозитар не може:
1. да издава привилегировани акции;
2. да предоставя заеми или да обезпечава вземания на трети лица;
3. да издава облигации;
4. да взема кредити при условия, които са по-неблагоприятни от пазарните в страната.

Чл. 6.
(1) Най-малко 3/4 от капитала на Централния депозитар се притежава от Министерството на финансите, Българската народна банка, банки и инвестиционни посредници. Участието на Министерството на финансите и Българската народна банка не може да бъде по-малко от 34 на сто.
(2) Акционер в Централния депозитар не може да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от неговите акции.
(3) Ограничението по ал. 2 не се отнася за Министерството на финансите и Българската народна банка.

Чл. 7.
(1) Централният депозитар не формира печалба и не разпределя дивиденти.
(2) В случай че се установи превишаване на приходите над разходите за текущата година, половината от превишението се внася във фонд "Резервен" по чл. 246 от Търговския закон (ТЗ), а другата половина - в гаранционен фонд към Централния депозитар за обезщетяване на вреди, възникнали при осъществяването на дейността му.
(3) Освен за покриване на загуби от текущата или предходната година средствата от фонд "Резервен" на Централния депозитар могат да бъдат използвани и за покриване на разходи, свързани с дейността му.

Чл. 8.
(1) Централният депозитар не може да бъде прекратен по решение на общото събрание на акционерите.
(2) За Централния депозитар не се открива производство по несъстоятелност.

Чл. 9. Поканата по чл. 223, ал. 4 ТЗ за свикване на общото събрание на акционерите на Централния депозитар заедно с писмените материали, свързани с дневния ред на общото събрание, се изпраща на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, наричана по-нататък "комисията", ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", наричан по-нататък "заместник-председателя", преди обнародването й или преди изпращане на поканите за свикване на общото събрание.

Чл. 10.
(1) Поканата по чл. 223, ал. 4 ТЗ може да се обнародва или да се изпрати, ако в 14-дневен срок заместник-председателят не открие производство за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 212, ал. 1, т. 1 ЗППЦК спрямо Централния депозитар.
(2) Упражняването на правомощията на заместник-председателя по ал. 1 се съгласува предварително с министъра на финансите и Българската народна банка.

Раздел II
Управление

Чл. 11.
(1) Централният депозитар се управлява от съвет на директорите.
(2) Съветът на директорите на Централния депозитар включва най-малко по един представител на Министерството на финансите и на Българската народна банка.
(3) Членовете на съвета на директорите на Централния депозитар, извън тези които са представители на Министерството на финансите и на Българската народна банка, трябва да:
1. имат постоянно местопребиваване в страната, когато са овластени да представляват Централния депозитар;
2. притежават квалификация и професионален опит в сферата на осъществяваните от Централния депозитар дейности по чл. 2, ал. 1, както и висше образование в областта на икономиката, правото, финансите, банковото дело или информатиката;
3. не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;
4. не са били членове на управителен или контролен орган или неограничено отговорни съдружници в дружество, прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори;
5. не са обявявани в несъстоятелност или да не се намират в производство за обявяване в несъстоятелност;
6. не са свързани лица по смисъла на ЗППЦК;
7. не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност.
(4) Изискванията по ал. 3 се отнасят и за физическите лица, които представляват юридически лица - членове на съвета на директорите на Централния депозитар, както и за други лица, оправомощени да управляват и представляват Централния депозитар.
(5) На заседанията на съвета на директорите на Централния депозитар могат да присъстват и представители на комисията, определени от заместник-председателя.

Чл. 12. Съветът на директорите:
1. приема правилник за устройството и дейността на Централния депозитар;
2. приема и изключва членове на Централния депозитар;
3. организира и контролира плащанията по сключените сделки;
4. налага санкции на членовете при условия и ред, предвидени в правилника на Централния депозитар;
5. упражнява други правомощия, които са му предоставени съгласно закона, тази наредба, устава и правилника на Централния депозитар; 6. приема решения във връзка с упражняването на правомощията си.

Чл. 13. За неуредените от ЗППЦК и тази наредба случаи се прилагат разпоредбите на ТЗ.

Раздел III
Членство в Централния депозитар. Арбитражен съд

Чл. 14.
(1) Членове на Централния депозитар могат да бъдат:
1. инвестиционни посредници;
2. управляващи дружества;
3. банки;
4. фондови борси и лица, които организират неофициални пазари на ценни книжа;
5. чуждестранни депозитарни и клирингови институции.
(2) Инвестиционните дружества имат правата и задълженията на членове на Централния депозитар относно участието им в системата за електронен обмен на данни.
(3) Никой от членовете на Централния депозитар не може да ползва предимство пред останалите членове при осъществяването на дейността на Централния депозитар.

Чл. 15. Условията и редът за приемане на нови членове и за тяхното временно или окончателно изключване от Централния депозитар, както и условията и редът за налагане на санкции на членовете се уреждат в правилника на Централния депозитар.

Чл. 16.
(1) Към Централния депозитар се създава арбитражен съд. Общото събрание на Централния депозитар приема правилник на арбитражния съд и избира неговия председател и заместник-председател.
(2) Арбитражният съд разглежда и решава:
1. спорове между членове на Централния депозитар;
2. спорове между Централния депозитар и неговите членове.
(3) Отказът на съвета на директорите да приеме нов член може да бъде обжалван пред арбитражния съд в съответствие с неговите правила. Ако отказът бъде отменен, кандидатът се счита приет за член от датата на решението на арбитражния съд.
(4) Членовете на Централния депозитар подписват съгласие споровете по ал. 2 да бъдат предоставени за разглеждане от арбитражния съд.

Глава трета
ДЕЙНОСТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Раздел I
Общи положения

Чл. 17.
(1) Централният депозитар извършва дейността си в съответствие с изискванията на ЗППЦК, на тази наредба и неговия правилник.
(2) Условията и редът за извършването на услуги, изискванията за воденето на регистри, както и условията и редът за предоставяне на информация за предлаганите услуги от Централния депозитар и събираните от него такси се уреждат в правилника на Централния депозитар.
(3) Централният депозитар уведомява незабавно членовете си и органите, които го контролират, за промените в правилника и ги публикува на своята интернет страница.

Чл. 18.
(1) При извършване на дейността си Централният депозитар осъществява връзка с членовете си и регулираните пазари на ценни книжа посредством електронен обмен на данни. Централният депозитар може да осъществява връзка с емитентите и трети лица посредством електронен обмен на данни.
(2) В правилника на Централния депозитар се уреждат условията и редът за осъществяване на електронния обмен на данни по ал. 1, както и други начини за обмен на данни.
(3) Централният депозитар поддържа електронна връзка със Системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) за предаване на заявки за сетълмент по определен от Българската народна банка електронен формат.

Чл. 19. За извършването на дейността си по чл. 2, ал. 1 Централният депозитар поддържа електронна база от данни, която му позволява да води регистри за:
1. всеки емитент на ценни книжа и на притежателите на ценни книжа;
2. ценни книжа;
3. сметките на притежателите на ценни книжа;
4. прехвърлянията на ценни книжа и на сделките с ценни книжа;
5. плащанията по сделки с ценни книжа.

Чл. 20.
(1) В регистрите на Централния депозитар се вписват имената на притежателите на безналични ценни книжа, както и имената на чуждестранните инвестиционни посредници по чл. 74, ал. 9 ЗППЦК, придобили ценни книжа от свое име, но за сметка на чуждестранни лица.
(2) Регистрираните в Централния депозитар ценни книжа се считат за ценни книжа на техните притежатели по отношение на кредиторите на Централния депозитар, на инвестиционните посредници, попечители на ценни книжа, и всички други трети лица.

Чл. 21.
(1) Централният депозитар предоставя услуги само чрез своите членове, освен ако не е предвидено друго в закон, тази наредба или правилника на Централния депозитар.
(2) Всеки притежател на ценни книжа има право на достъп до регистрите на Централния депозитар чрез негов член само относно информацията, свързана с притежаваните от него ценни книжа, или за сделките с ценни книжа, по които той е страна.
(3) (Отм., ДВ, бр. 95 от 2006 г.).
(4) (Изм., ДВ, бр. 95 от 2006 г.) Централният депозитар и неговите членове не могат да отказват предоставянето на информация и услуги по ал. 2.

Раздел II
Регистриране на ценни книжа

Чл. 22.
(1) За всяка регистрирана емисия ценни книжа, които дават еднакви права, Централният депозитар открива сметка за ценни книжа на емитента и сметки на притежателите на ценни книжа.
(2) Броят ценни книжа от всяка регистрирана емисия ценни книжа, които дават еднакви права, в сметката за ценни книжа на емитента трябва да е равен на общия брой ценни книжа от тази емисия ценни книжа, които дават еднакви права, вписан в сметките на техните притежатели.
(3) Всяка регистрирана емисия ценни книжа по ал. 1 се идентифицира със своя ISIN код и/или друг присвоен от Централния депозитар уникален код.

Чл. 23.
(1) Във връзка със сметката на емитента на ценни книжа се поддържат най-малко следните данни: 1. номер на сметката;
2. данни за емитента:
а) наименование, седалище, БУЛСТАТ и данъчен номер;
б) адрес на управление на емитента;
в) име и длъжност на лицата, които представляват емитента пред Централния депозитар;
3. данни за регистрираните ценни книжа:
а) ISIN/уникален код;
б) брой;
в) номинална стойност.
(2) В случай че емитентът е чуждестранно лице, изискванията за идентификация се прилагат съответно.
(3) За ценните книжа на емитента, регистрирани с различен уникален код, Централният депозитар открива отделни сметки по ал. 1.

Чл. 24.
(1) Във връзка със сметката на притежателя на ценни книжа се поддържат най-малко следните данни:
1. номер на сметката;
2. данни за притежателя на ценните книжа:
а) име (наименование), седалище (за юридическите лица);
б) ЕГН на местно физическо лице, съответно БУЛСТАТ и данъчен номер на местно юридическо лице;
в) адрес за кореспонденция;
3. данни за притежаваните ценни книжа:
а) ISIN/уникален код;
б) брой;
в) номинална стойност;
4. данни относно плащания на дивидент;
5. номер на члена на Централния депозитар, при когото притежателят на ценни книжа има подсметка.
(2) В случай че притежателят на ценни книжа е чуждестранно лице, изискванията за идентификация се прилагат съответно.
(3) За притежаваните от едно лице ценни книжа с различен уникален код Централният депозитар води отделни сметки по ал. 1.
(4) Централният депозитар води отделни сметки по ал. 1 за притежаваните от едно лице ценни книжа с еднакъв уникален код, но водени като подсметки към сметките на различни членове на Централния депозитар.

Чл. 25.
(1) Централният депозитар регистрира емисия дематериализирани ценни книжа въз основа на данните, предоставени от емитента. За регистрацията на емисията в Централния депозитар емитентът подава заявление по образец. Към заявлението се прилагат:
1. удостоверение за актуалното състояние на емитента;
2. копие от БУЛСТАТ и данъчен номер;
3. заверено копие от устава на емитента;
4. решение на компетентния орган на емитента за издаване на ценни книжа;
5. данни за ценните книжа, включително техния брой и номинална стойност;
6. удостоверение за ISIN код на ценните книжа от БНБ;
7. списък на притежателите на ценните книжа;
8. документ за платена такса за регистрация съгласно тарифата за таксите на Централния депозитар.
(2) Правилникът на Централния депозитар може да предвижда прилагането на други документи, освен посочените в ал. 1, към заявлението за регистрация на ценните книжа, както и изискванията, на които тези документи трябва да отговарят.
(3) Въз основа на представените документи Централният депозитар преценява доколко са спазени условията за регистрация на ценни книжа. Ако предоставените данни и документи са непълни или нередовни или е нужна допълнителна информация или доказателства за верността на данните, Централният депозитар изпраща съобщение за констатираните непълноти и несъответствия или за изисканата допълнителна информация или документи.
(4) Централният депозитар се произнася по заявлението в срок до 10 работни дни от получаването му, а когато са били поискани допълнителна информация или документи - от получаването им.
(5) Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в тридневен срок от произнасянето на Централния депозитар.

Чл. 26. Централният депозитар регистрира налични ценни книжа, включително издадени от чуждестранни лица с цел публичното им предлагане в страната, при условията и реда на чл. 25 след тяхното обездвижване съгласно правилника на Централния депозитар.

Чл. 27.
(1) Централният депозитар може да откаже да регистрира ценните книжа, ако: 1. не са налице всички необходими данни (документи) или те не са подадени по надлежния ред; 2. в документите липсват определените реквизити или има неточности и противоречия в данните по т. 1; 3. съществуват нормативно установени забрани или ограничения.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 Централният депозитар може да откаже да регистрира ценните книжа само ако заявителят не е отстранил нередовностите в съответствие с дадените му указания в определения му достатъчен срок.
(3) Отказът на Централния депозитар да регистрира ценните книжа се мотивира писмено.

Чл. 28.
(1) Книгата на акционерите на дружества с безналични акции, както и книгата на притежателите на други безналични ценни книжа, представлява извлечение от регистъра на притежателите на ценни книжа на Централния депозитар.
(2) Книгата на притежателите на ценни книжа има следното минимално съдържание:
1. името (наименованието) и адреса на притежателя на ценните книжа;
2. броя и номиналната стойност на притежаваните ценни книжа;
3. дела на притежаваните от лицето ценни книжа от общия брой издадени ценни книжа, които дават еднакви права.
(3) Централният депозитар е длъжен да предостави книгата на притежателите на ценни книжа на емитента по искане на лицето, което го представлява.

Чл. 29.
(1) Регистрацията на ценни книжа в Централния депозитар се удостоверява с акт за регистрация, а притежаването на безналични ценни книжа - с депозитарна разписка.
(2) Удостоверителните документи по ал. 1 съдържат най-малко следните данни:
1. наименование на документа и на неговия издател;
2. номер на документа и дата на издаване;
3. наименование на емитента на ценните книжа и седалище;
4. ISIN код, брой и номинална стойност на регистрираните, съответно притежаваните ценни книжа;
5. име на притежателя на ценни книжа (за депозитарна разписка);
6. подпис на упълномощеното лице на издателя на документа.
(3) Централният депозитар издава и предава чрез своите членове депозитарните разписки на притежателите на ценните книжа, освен ако в нормативен акт или в правилника на Централния депозитар не е предвиден друг ред.

Чл. 30. Когато чуждестранен инвестиционен посредник по чл. 20, ал. 1 е придобил ценни книжа от свое име, но за сметка на свои клиенти чуждестранни лица, той издава депозитарни разписки на своите клиенти, след като Централният депозитар е ограничил разпореждането с тези ценни книжа в страната при условия и по ред, определени в неговия правилник.

Чл. 31.
(1) Безналичните ценни книжа се отписват от регистрите на Централния депозитар след тяхното обезсилване.
(2) Отписването на ценни книжа от регистрите на Централния депозитар се извършва при условия и ред, определени в неговия правилник.

Раздел III
Регистрация и сетълмент на сделки с безналични ценни книжа

Чл. 32.
(1) Сделките с безналични ценни книжа, извършени на регулиран пазар на ценни книжа, се регистрират в Централния депозитар въз основа на данните, предоставени от регулирания пазар.
(2) Сделки с безналични ценни книжа, извършени извън регулиран пазар на ценни книжа, се регистрират в Централния депозитар въз основа на данните, предоставени от инвестиционен посредник - член на Централния депозитар, действащ като регистрационен агент, съгласно глава четвърта от Наредба № 1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, приета с Решение № 01-Н от 15.IX.2003 г. на комисията (ДВ, бр. 90 от 2003 г.).

Чл. 33.
(1) Централният депозитар регистрира сделки с безналични ценни книжа при извършване на техния сетълмент. Централният депозитар регистрира прехвърляния на безналични ценни книжа, когато това е предвидено в нормативен акт или в правилника на Централния депозитар.
(2) Централният депозитар може да откаже да регистрира сделка с ценни книжа при условията по чл. 27, както и когато:
1. наличността по сметката за ценни книжа на прехвърлителя или по разплащателната сметка на приобретателя е недостатъчна за извършване на сделката в срока за сетълмент, предвиден в правилника на Централния депозитар;
2. има несъответствия в информацията, подадена от прехвърлителя и приобретателя;
3. са налице други случаи, предвидени в правилника на Централния депозитар.
(3) Централният депозитар незабавно уведомява своите членове, участващи в сделката, за отказа за регистрирация на сделката и за основанието за отказа.

Чл. 34.
(1) Централният депозитар издава на членовете си, участващи в сделката, акт за регистрация на сделка с безналични ценни книжа с минимално съдържание, определено в правилника на Централния депозитар.
(2) Членовете на Централния депозитар, участващи в сделката, могат да издадат на своите клиенти по тяхно искане писмено удостоверение за извършената регистрация въз основа на акта по ал. 1.
(3) При несъответствие в данните, които се съдържат в акта за регистрация на сделка с безналични ценни книжа и писменото удостоверение, за верни се считат данните в акта за регистрация.
(4) По искане на притежателя на ценни книжа Централният депозитар издава депозитарна разписка за притежаваните от него ценни книжа чрез член на Централния депозитар, с минимално съдържание по чл. 29, ал. 2.

Раздел IV
Управление на сетълмент риска

Чл. 35.
(1) Придобиването на ценни книжа на регулиран пазар от добросъвестно лице е действително, независимо дали прехвърлителят е техен притежател.
(2) Сетълментът на сключените и приети за изпълнение сделки с ценни книжа по ал. 1 се извършва съгласно правилника на Централния депозитар, независимо от оспорвания и от предявени искове. Обезщетенията за вреди се уреждат съгласно търговското и гражданското законодателство.

Чл. 36. Централният депозитар съвместно с фондовата борса може да участва в системата за гарантиране на сключените на регулирания пазар сделки с ценни книжа, включително чрез създаване на гаранционен фонд.

Раздел V
Изплащане на дивиденти, лихви, главници и други плащания
(Загл. доп., ДВ, бр. 85 от 2004 г.)

Чл. 37. (Нов, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Централен депозитар организира извършването на плащане на дивиденти, лихви, главници и други плащания чрез Системата за брутен сетълмент в реално време при Българска народна банка.

Чл. 37а. (Предишен чл. 37, ДВ, бр. 85 от 2004 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) При получаване на уведомление от публично дружество по чл. 115б, ал. 2 ЗППЦК относно разпределението на парични дивиденти Централният депозитар изчислява размера на дължимия дивидент след отчисляване на дължимия данък от дружеството за всеки акционер, както и общата сума на дължимия дивидент на попечителите за акциите по собствените им сметки за ценни книжа и по сметките за ценни книжа на техните клиенти.
(2) (Отм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) В срок 5 работни дни след изтичане на срока по чл. 115б, ал. 1 ЗППЦК публичното дружество има право при поискване да получи от Централния депозитар информацията по ал. 1.
(4) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) При получаване на заявление за разпределение на лихви и главници съгласно сключен договор с публично дружество или емитент на дългови ценни книжа Централният депозитар изчислява размера на дължимите лихви и главница за всеки облигационер, както и общата сума на дължимите лихви и главница на попечителите за облигациите по собствените им сметки и по сметките за ценни книжа на техните клиенти. В заявлението се посочва датата, към която се определя съставът на облигационерите, имащи право да получат плащане.
(5) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) В срок 5 работни дни след датата, към която се определя съставът на облигационерите, публичното дружество или емитентът на дългови ценни книжа има право при поискване да получи от Централния депозитар информацията по ал. 3.
(6) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Публичното дружество или емитентът на дългови ценни книжа посочват в уведомлението, съответно в заявлението, началната дата за изплащане на дивидента, съответно на лихви или главница.
(7) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Централният депозитар извършва и други плащания чрез Системата за брутен сетълмент в реално време при Българска народна банка, включително и по договор с регулиран пазар за събирането на цени на услуги, комисионни, лихви по просрочени задължения и финансови санкции.

Чл. 38.
(1) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.; доп., бр. 95 от 2006 г.) Публичното дружество и емитентът на дългови ценни книжа изплащат дивидент, лихви и главница само чрез Централен депозитар въз основа на направените изчисления по реда на чл. 37а.
(2) (Отм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Публичното дружество, съответно емитентът на дългови ценни книжа, превежда по сметка на Централен депозитар общия размер на дивидента, лихвите или главницата след отчисляване на дължимите данъци в срок 4 работни дни преди началната дата за изплащането им.
(4) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Паричният дивидент за акциите, които не се водят по клиентски сметки към попечител, се изплаща съгласно договора, сключен между Централен депозитар и публичното дружество или емитента на ценни книжа.
(5) (Изм. и доп., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Разходите за изплащането на дивидента, лихвите или главницата са за сметка на лицето по ал. 1.

Чл. 38а. (Нов, ДВ, бр. 85 от 2004 г.)
(1) Централният депозитар разпределя дивидентите, лихвите и главниците по сметка на попечителите, а в случаите, когато ценните книжа, във връзка с които се извършват плащания, не се водят по сметка на попечител - съгласно договора, сключен между Централен депозитар и публичното дружество или емитента на ценни книжа.
(2) Централният депозитар разпределя плащанията по ал. 1 по сметка на попечителите на следващия работен ден след получаване на общия размер на дивидента, лихвите или главницата.

Чл. 39.
(1) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Попечителите са длъжни в срок 3 работни дни от получаване на сумите по чл. 38а да преведат целия размер на дивидента, лихвите или главницата, дължими на техните клиенти, по банкова сметка за съхранение на парични средства на клиенти.
(2) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) В срок 3 работни дни след превеждането на сумите по ал. 1 попечителите изпращат на техните клиенти с обратна разписка или по друг начин, удостоверяващ получаването, писмено уведомление за извършените плащания.
(3) (Предишна ал. 2, изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Уведомлението по ал. 2 съдържа най-малко следната информация:
1. име (наименование) и адрес на клиента;
2. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) името на емитента и данни за ценните книжа, за които се извършва плащане;
3. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) вида и размера на плащането;
4. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) датата, на която попечителят е получил плащането;
5. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) информация за правата и задълженията на попечителя относно получения плащане съгласно подписания договор с клиента.

Раздел VI
Средства за осигуряване на надеждното функциониране на Централния депозитар. Професионална тайна

Чл. 40.
(1) Централният депозитар трябва да разполага с квалифициран персонал, материално, техническо и програмно осигуряване, необходими за сигурно и ефективно извършване на неговата дейност.
(2) Правилникът на Централния депозитар урежда организацията и функционирането на ефективен вътрешен контрол на дейността му.

Чл. 41.
(1) Централният депозитар поддържа постоянен архив на всички данни, включително на погрешни и коригирани вписвания.
(2) Централният депозитар поддържа в Българската народна банка дубликат на базата данни по ал. 1 и я актуализира най-малко един път дневно.

Чл. 42.
(1) Системата за регистриране на ценни книжа в Централния депозитар трябва да отговаря на следните изисквания:
1. водене в хронологичен ред на всички регистрационни вписвания;
2. присвояване на последователен регистрационен номер на вписванията;
3. съхраняване на данни за сметките на емитентите и на притежателите на ценни книжа;
4. в случай на повреда на оборудването, помещенията или на основната база данни на Централния депозитар възможност за своевременно възстановяване на нормалната му дейност;
5. поддържане на счетоводна система и класиране на документи;
6. навременно и точно обработване на нарежданията на членовете на Централния депозитар във връзка с извършването на услугите по чл. 2, ал. 1;
7. поддържане на база данни за цялата кореспонденция и съхранение на всички нареждания, запитвания и отговори във връзка с дейността на Централния депозитар.
(2) Централният депозитар приема оперативни инструкции и процедури, които осигуряват спазване на изискванията по ал. 1.

Чл. 43.
(1) Членовете на съвета на директорите на Централния депозитар, неговите служители и всички други лица, работещи за Централния депозитар, нямат право да разгласяват, освен ако не са оправомощени за това, нито да използват за своя облага или за облага на трети лица факти и обстоятелства, засягащи наличностите и операциите по сметките за ценните книжа в Централния депозитар, които са им станали известни при изпълнение на техните служебни и професионални задължения.
(2) Лицата по ал. 1 при встъпване в длъжност или започване на дейност в Централния депозитар подписват декларация за спазване на тайната по ал. 1.
(3) Разпоредбата на ал. 1 се отнася и за случаите, в които посочените лица не са на служба или дейността им е преустановена.
(4) Освен на заместник-председателя за целите на контролната му дейност Централният депозитар може да дава сведения за наличността и операциите по сметките за ценни книжа, водени от него, само:
1. със съгласието на членовете на Централния депозитар и на техните клиенти;
2. по решение на съда, издадено при условията и реда на чл. 71, ал. 6 и 7 ЗППЦК.

Раздел VII
Гаранционен фонд за вреди

Чл. 44.
(1) Централният депозитар не отговаря за вреди, свързани с осъществяваната от него дейност, причинени в резултат на непълна, невярна или неточна информация, предоставена от негов член или емитент на ценни книжа.
(2) Централният депозитар отговаря за вреди, причинени на емитенти и притежатели на ценни книжа в резултат на виновни действия или бездействие от страна на неговите служители, както и за вреди, причинени при загубата на данни относно безналични ценни книжа.
(3) Централният депозитар не е страна по правоотношенията между членове на Централния депозитар и техни клиенти или трети лица; емитенти и техни акционери или трети лица; овластени органи и трети лица.
(4) Централният депозитар не носи отговорност за верността на данните, получени от членове на Централния депозитар, емитенти и други овластени органи и лица, както и за законосъобразността на действията на лицата по ал. 3, свързани с вписвания в регистрите на Централния депозитар.

Чл. 45.
(1) Към Централния депозитар се създава Гаранционен фонд за обезщетяване на вреди по чл. 44, ал. 2, възникнали при осъществяване на дейността на Централния депозитар.
(2) Всеки член на Централния депозитар е длъжен да направи встъпителна парична вноска, както и да прави годишна парична вноска в размер, определен в правилника на Централния депозитар.
(3) Източници за набиране на средства за фонда са и: 1. половината от превишението на приходите над разходите на Централния депозитар; 2. заеми, дарения, чуждестранна помощ и други.
(4) Правилникът на Централния депозитар урежда условията и реда за управление на Гаранционния фонд и за изплащане на обезщетения от него.

Чл. 46.
(1) При установяване на данни за грешни вписвания в регистрите на Централния депозитар, както и при поискване от негов член или емитент, Централният депозитар извършва незабавна проверка.
(2) В хода на проверката по ал. 1 Централният депозитар може да изисква от своите членове, регулирания пазар и емитента на ценните книжа необходимите документи и информация.
(3) В случай че при проверката се установи погрешно вписване, Централният депозитар го коригира и незабавно уведомява засегнатите лица.
(4) Централният депозитар коригира данните в своите регистри и в случаите, когато това е постановено с влязло в сила разпореждане на компетентен съдебен орган.

Глава четвърта
НАДЗОР НА ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Чл. 47. Заместник-председателят, министърът на финансите и Българската народна банка упражняват контрол върху дейността на Централния депозитар.

Чл. 48.
(1) Централният депозитар предоставя на органите по чл. 47 годишен отчет не по-късно от 31 март на следващата година, както и шестмесечен отчет не по-късно от 31 август на текущата година.
(2) Отчетите по ал. 1 съдържат информация за дейността на Централния депозитар, на членовете на съвета на директорите, на неговите акционери, на членовете на Централния депозитар, както и финансов отчет съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството, одитиран от регистриран одитор.
(3) Отчетите се съставят по образец, утвърден от министъра на финансите, от Българската народна банка и от заместник-председателя.
(4) Централният депозитар е длъжен при поискване да предостави на заместник-председателя, на министъра на финансите и на Българската народна банка всякакви други сведения и документи, свързани с дейността му.

Чл. 49. Заместник-председателят, министърът на финансите и Българската народна банка извършват проверки на място.

Глава пета
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Нова, ДВ, бр. 95 от 2006 г.)

Чл. 50.
(1) Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл.221, ал. 1 ЗППЦК.
(2) Актовете за констатираните нарушения на наредбата се съставят от упълномощени от заместник-председателя длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от заместник-председателя.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. "Обездвижване на налични ценни книжа" по смисъла на наредбата е изтегляне от обращение на документите, които ги материализират, и съхранението им под контрола на Централния депозитар.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) "Други плащания" по смисъла на наредбата са:
1. цени на услуги;
2. комисионни;
3. лихви по просрочени задължения;
финансови санкции;
5. плащания при първично публично предлагане;
6. плащания, свързани с корпоративни и прехвърлителни действия с корпоративни ценни книжа и други безналични инструменти.

§ 2. Разпоредбите на наредбата се прилагат съответно за компенсаторните инструменти, инвестиционните бонове, както и за всички други финансови инструменти, регистрирани в Централния депозитар.

§ 3. Разпоредбите на наредбата се прилагат съответно и за членовете на Централния депозитар, когато действат в качеството им на регистрационни агенти.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 4. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с чл.140 и чл.115б, ал. 6 ЗППЦК и е приета с решение № 08-Н от 12.ХI.2003 г. на Комисията за финансов надзор.

§ 5. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив