Наредба № 82 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за теглене на моторни превозни средства

МТС

Държавен вестник брой: 87

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 08.01.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на нови моторни превозни средства (ПС) по отношение на устройствата за тяхното теглене.
2. техническите изисквания към устройствата за теглене на ПС.

ЕО ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА
(Изм. на загл., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Заявление за ЕО одобряване на типа
(Изм. на загл., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на устройствата за тяхното теглене се одобрява по реда на глава втора от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) 3а одобряване типа на ПС по отношение на устройствата за тяхното теглене производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните елементи с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) В случай, че системи, компоненти или отделни технически възли се контролират с електронно устройство, към попълнения списък с данни се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 се прилага документ за платена държавна такса.

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Производителят предоставя на техническа служба, отговаряща за провеждането на изпитванията, представително за типа ПС, за което се иска одобряване.

ЕО одобряване на типа
(Изм. на загл., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на устройствата за тяхното теглене, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV и глава трета от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 2.

Чл. 6.
(1) За всеки одобрен тип превозно средство по отношение на устройствата за теглене се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови МПС и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 на номера се попълва "77/389".
(2) За различните одобрени типове ПС се издават различни номера.

Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 5, ал. 1, когато ПС отговаря на техническите изисквания на тази наредба.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Отказът да се издаде ЕО сертификат по чл. 5, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Раздел III
Технически изисквания

Чл. 9. Всяко ПС да е снабдено с устройство за теглене, монтирано в предната му част, към което да се прикачват твърди или меки тегличи.

Чл. 10. Всяко ПС от категория М1, дефинирано в приложение № 1, т. 1 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, които са пригодени за теглене на ремаркета, да е снабдено с прикачно устройство, монтирано в задната му част.

Чл. 11. Всяко теглително устройство да е проектирано и изработено така, че да издържа статичното натоварване на опън или натиск, което е най-малко половината от допустимата максимална маса на МПС, приложено на външната страна в подходяща посока.

Глава трета
ИЗМЕНЕНИЕ НА ТИПА И СЕРТИФИКАТА ЗА ОДОБРЕНИЕ

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС по отношение на устройствата за тяхното теглене се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Глава четвърта
СЪОТВЕТСТВИЕ НА ПРОДУКЦИЯТА

Чл. 13. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

ДОПЪЛНИТЕЛНA РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) "Превозно средство" е всяко моторно ПС, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, което има най-малко четири колела и с минимална конструктивна скорост над 25 km/h, с изключение на ПС, движещи се по релси, колесни трактори за селското и горското стопанство и други специализирани самодвижещи се машини.
2. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на ЕО одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в Европейския съюз (ЕС), да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 на Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 77/389/ЕИО, последно изменена с Директива 96/64/ЕО.

§ 3 . За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл. 3, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Списък с данни № ......
за целите на ЕО одобряването типа на превозно средство по отношение на устройствата за теглене на моторни превозни средства в съответствие с Наредба № 82 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за теглене на моторни превозни средства (Директива 77/389/ЕИО, последно изменена с Директива 96/64/ЕО) и съгласно приложение № 2 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Директива 70/156/ЕИО)
(*)

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложения към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните части с достатъчно ясни и различими подробности.
За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.
0. Обща информация ......................................
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ......................................
0.2. Тип и общо(и) търговско(и) описание(я): ......................................
0.3. Начини за идентификация на типа, ако се маркира на превозното средство (b): ......................................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ......................................
0.4. Категория на превозното средство (с): ......................................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ......................................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ......................................
1. Общи конструктивни характеристики на превозното средство
1.1. Снимки и/или чертежи на представително превозно средство: ......................................
2. Маси и размери (e) (в kg и mm) (препратка към чертеж, където е подходящо)
2.8. Технически допустима максимална маса, определена от производителя (y) (максимум и минимум): ......................................
2.11.5. Превозното средство е/не е (1) подходящо за теглене на товари (чл. 10)
12. Разни
12.3. Устройство(а) за теглене
12.3.1. Отпред: кука/ухо/друго (1)
12.3.2. Отзад: кука/ухо/друго/няма (1)
12.3.3. Чертеж или снимка на шасито/ областта на корпуса на превозното средство, показващи мястото, конструкцията и монтажа на устройството(ата) за теглене: ......................................
Дата, папка
__________________
(*) Номерацията и забележките в списъка с данни съответстват на използваните в приложение № 2 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение I на Директива 70/156/ЕИО). Точките, които не се отнасят за целите на тази наредба, са премахнати.
(1) Излишното се задрасква

Приложение № 2
към чл. 5, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Образец
Максимален формат А4 (210 x 297mm)

ЕО сертификат за ЕО одобряване на типа


Печат на ИА "АА"

Информация, отнасяща се до:
- одобряване на типа (1);
- изменение на одобряването на типа (1);
- отнемане на одобряването на типа (1);
- отказ за одобряване на типа (1),
на тип превозно средство/компонент/отделен технически възел (1) в съответствие с Наредба № 82 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за теглене на моторни превозни средства (Директива 77/389/ЕИО, последно изменена с Директива 96/64/ЕО)

Номер на одобряването на типа: ......................................
Основание за изменението: ......................................

РАЗДЕЛ I

0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ......................................
0.2. Тип и общо(и) търговско(и) описание(я): ......................................
0.3. Начини за идентификация на типа, ако се маркира на превозното средство/компонента/отделния технически възел (1) (2): ......................................
0.4. Категория на превозното средство (1) (3): ......................................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ......................................
0.7. В случай на компоненти и отделни технически възли, местоположение и начин на закрепване на ЕО маркировката за одобряване на типа: ......................................
0.8. Адрес(и) на на монтажния(те) завод(и): ......................................
________________
(1) Излишното се задрасква.
(2) Ако начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, предмет на настоящия ЕО сертификат за ЕО одобряване на типа, такива знаци се представят в документацията чрез символа "?" (например АВС??123??).
(3) Както е определено в част А на приложение № 1 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение IIА на Директива 70/156/ЕИО).

РАЗДЕЛ II

1. Допълнителна информация (където е подходящо): виж Допълнението ......................................
2. Техническа служба, отговорна за провеждане на изпитванията: ......................................
3. Дата на протокола от изпитванията: ......................................
4. Номер на протокола от изпитванията: ......................................
5. Забележки (ако има): виж Допълнението ......................................
6. Място: ......................................
7. Дата: ......................................
8. Подпис: ......................................
9. Прилага се номерът на техническото досие, представено на ИА "АА", което може да бъде получено при поискване. ......................................

Допълнение
към ЕО сертификата за одобряване на типа № ... относно типовото одобрение на превозно средство в съответствие с Наредба № 82 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за теглене на моторни превозни средства (Директива 77/389/ЕИО, последно изменена с Директива 96/64/ЕО)

1. Допълнителна информация: ......................................
1.1. Местоположение: ......................................
1.2. Метод за закрепване: ......................................
5. Забележки: ......................................
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив