Наредба № 83 от 1 август 2001 г. за прилагане на чл. 83 bis от Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване и за изискванията при сключване на договори за лизинг на въздухоплавателни средства

Държавен вестник брой: 106

Година: 2004

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.01.2005

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.)
(1) С тази наредба се определят условията и редът, при които Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА") може да прехвърли на чужда въздухоплавателна администрация всички или част от функциите и задълженията си по отношение на въздухоплавателно средство (ВС), регистрирано в Република България, когато то се експлоатира от чуждестранен авиационен оператор по силата на договор за лизинг, чартър, взаимен обмен на въздухоплавателни средства или друг подобен договор.
(2) Тази наредба се прилага и в случаите на прехвърляне от чужда въздухоплавателна администрация на ГД "ГВА" на всички или част от функциите и задълженията по отношение на ВС, регистрирано в чуждия регистър, когато то се експлоатира от български авиационен оператор по договор за лизинг, чартър, взаимен обмен на ВС или друг подобен договор.
(3) Наредбата урежда и изискванията за сключване и съдържание на договора за лизинг на ВС, свързани с осигуряването на безопасната му експлоатация.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Прехвърлянето на функции и задължения по чл. 1, ал. 1 и 2 се урежда със споразумение между ГД "ГВА" и въздухоплавателната администрация на държава, ратифицирала Протокола за изменение на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, подписан в Монреал на 6 октомври 1980 г.

Чл. 3.
(1) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Споразумението по чл. 2 няма сила по отношение на трети държави, докато то не бъде регистрирано и публикувано по реда на чл.83 от Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (обн. ДВ, бр. 55 от 1994 г.; изм. бр. 104 от 2003 г.).
(2) Прехвърлянето няма сила и по отношение на държави, които са ратифицирали Протокола за изменение на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, но не са били уведомени съгласно чл. 10, ал. 3.

Раздел II
Прехвърляне и придобиване на функции и задължения

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Прехвърлянето на всички или част от функциите и задълженията на ГД "ГВА" по отношение на ВС, регистрирано в Република България, ако не се предвижда отписване на ВС от регистъра на гражданските ВС, има сила, когато то се експлоатира или предстои да бъде сключен договор за експлоатация при условията на сух лизинг, чартър, взаимен обмен или друг подобен договор с авиационен оператор, чието основно място на дейност или постоянно местопребиваване се намира в друга държава, при спазване на изискването по чл. 2.

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Придобиването от ГД "ГВА" на всички или част от функциите и задълженията по отношение на ВС, регистрирано в държава, ратифицирала Протокола за изменение на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, подписан в Монреал на 6 октомври 1980 г., ако не се предвижда отписване на ВС от чуждия регистър, има сила, когато то се експлоатира или предстои да бъде сключен договор за експлоатация на сух лизинг, чартър, взаимен обмен или друг подобен договор с авиационен оператор, чието основно място на дейност или постоянно местопребиваване се намира в Република България, при спазване на изискването по чл. 2.

Чл. 6. (Изм. и доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Предмет на споразумението по чл. 2 е прехвърлянето или придобиването на всички или някои от следните функции и задължения, свързани със:
1. издаване и признаване валидността на лицензиите, удостоверенията, свидетелствата и разрешителните, предвидени в чл.30, буква "б", чл.32, буква "а" и приложение № 1 на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване;
2. прилагане правилата за полетите и маневрирането на ВС, предвидени в чл.12 и приложение № 2 на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване;
3. вписаните ВС в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства на Република България, определени в чл.30, буква "а", чл.31 и приложения № 6 и 8 на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване.

Чл. 7.
(1) Споразумението по чл. 2 съдържа точно описание на функциите и задълженията, както и тяхното разпределение между държавата на регистрацията и държавата на оператора на ВС в съответствие с Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване и нейните приложения.
(2) В споразумението задължително се посочват типът, регистрационните знаци и серийните номера на ВС.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Споразумение за цялостно или частично прехвърляне на функции или задължения от ГД "ГВА" върху въздухоплавателната администрация на държавата на оператора се сключва само ако въздухоплавателната администрация на държавата на оператора е в състояние да поеме и изпълнява тези функции и задължения по отношение на регистрирано в българския регистър ВС.

Чл. 9.
(1) (Доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) С влизане в сила на споразумението за прехвърляне на функции и задължения върху въздухоплавателната администрация на държавата на оператора при експлоатиране на ВС при условията на сух лизинг, чартър, взаимен обмен на ВС или друг подобен договор ГД "ГВА" се освобождава от задължения по отношение на ВС.
(2) (Доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) При влизане в сила на споразумението за придобиване на функции и задължения при експлоатиране на ВС при условията на сух лизинг, чартър, взаимен обмен на ВС или друг подобен договор ГД "ГВА" поема определените в споразумението функции и задължения, прехвърлени от чуждата въздухоплавателна администрация, спрямо регистрираното в нея ВС.
(3) (Доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Въздухоплавателно средство, по отношение на което е влязло в сила споразумение за прехвърляне на функции и задължения, се подчинява на нормативните разпоредби, приложими на територията на държавата на оператора, свързани с поетите от въздухоплавателната администрация на тази държава функции и задължения.

Чл. 10.
(1) Споразумението за прехвърляне на функции и задължения, в т.ч. и последващите изменения и допълнения в него, подлежи на регистрация в Съвета на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО).
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Регистрирането по ал. 1 се извършва от въздухоплавателната администрация на държавата на регистрация на ВС или от въздухоплавателната администрация на държавата на оператора съгласно споразумението.
(3) Въздухоплавателната администрация на държавата на оператора уведомява пряко съответните власти на трети заинтересувани държави за съществуването и съдържанието на споразумението в случаите, когато ВС - предмет на споразумението, прелита над или се експлоатира до/от територията на тази държава или тези държави.
(4) Уведомяването по ал. 3 не отменя задължението за регистрация на споразумението в ИКАО.

Чл. 11. (Доп., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Освен ако не е уговорено друго, споразумението по чл. 2 влиза в сила от датата на подписването му и срокът му на действие се прекратява за посоченото в него ВС с прекратяването на договора за сух лизинг, чартър, взаимна обмяна или друг подобен договор, по силата на който се експлоатира ВС.

Чл. 12. Заверено копие от споразумението се съхранява на борда на ВС, по отношение на което е сключено споразумението по чл. 2.

Раздел III
Изисквания за сключване и съдържание на договора за лизинг на въздухоплавателно средство
(Загл. изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.)

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.)
(1) Български авиационен оператор - лизингодател, може да сключи договор за "мокър" лизинг с друго българско или чуждестранно лице след предварително писмено одобрение на ръководителя на ГД "ГВА" или на оправомощено от него длъжностно лице.
(2) Лизингодателят продължава да упражнява оперативен контрол върху ВС при условията на своето свидетелство за авиационен оператор. Това задължение се вписва в договора за лизинг.

Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) (Български авиационен оператор - лизингополучател, може да сключи договор за "сух" лизинг след предварително писмено одобрение на ръководителя на ГД "ГВА" или на оправомощено от него длъжностно лице.

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Предварително одобрение по чл. 14 може да получи и лице, което не е авиационен оператор, при условие че е открита процедура за издаване на свидетелство за авиационен оператор по Наредба № 24 от 2000 г. за издаване свидетелства на авиационните оператори (ДВ, бр. 17 от 2000 г.).

Чл. 16.
(1) (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).
(2) (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).
(3) Българският авиационен оператор - лизингополучател, е длъжен да уведоми ГД "ГВА", когато по отношение на ВС - предмет на договора за "сух" лизинг, съществуват отклонения от изискванията за летателна годност.

Чл. 17.
(1) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Български авиационен оператор - лизингополучател, може да сключи договор за "мокър" лизинг с чуждестранен авиационен оператор след предварително писмено одобрение на ръководителя на ГД "ГВА" или на оправомощено от него длъжностно лице.
(2) Ръководителят на ГД "ГВА" дава одобрението по ал. 1, когато лизингополучателят докаже, че:
1. лизингодателят спазва стандарти за безопасност по отношение на летателната годност и експлоатацията на ВС, равни или по-високи на тези, установени в Република България;
2. лизингодателят притежава валидно свидетелство за авиационен оператор или равностоен документ, издаден от държава, която е ратифицирала по съответния ред Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване;
3. въздухоплавателното средство има валидно удостоверение за летателна годност, издадено в съответствие с установените в Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване международни стандарти;
4. експлоатацията на ВС няма да доведе до нарушаване на разпоредбите на действащите двустранни спогодби за международни въздушни съобщения и другите международни споразумения, по които Република България е страна;
5. лизингодателят притежава съответните търговски права по силата на двустранните спогодби за въздушни съобщения за експлоатация на ВС по редовни международни въздушни линии и няма да получава икономическа изгода от превозвания трафик или обслужвания маршрут.
(3) (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).

Чл. 18. Не се допуска експлоатиране на ВС на "мокър" лизинг от български авиационен оператор за извършване на дейности, които не са вписани в неговия сертификат за авиационен оператор.

Чл. 19. (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).

Чл. 20.
(1) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Български авиационен оператор - лизингодател, може да сключи договор за "сух" лизинг с чуждестранен авиационен оператор, регистриран в държава, ратифицирала Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, след предварително писмено одобрение на ръководителя на ГД "ГВА" или на оправомощено от него длъжностно лице.
(2) (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).
(3) Когато не се предвижда отписване на ВС от регистъра на гражданските въздухоплавателни средства на Република България, одобрението по ал. 1 се дава при условие, че:
1. държавата на оператора е ратифицирала по съответния ред Протокола за изменение на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване по отношение чл.83 bis;
2. въздухоплавателната администрация на държавата на оператора подпише споразумение за поемане на всички или част от функциите и задълженията на държавата на регистрация по отношение на ВС при условията и по реда на раздел II от наредбата.

Чл. 21. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.)
(1) Всички условия, свързани с осигуряването на безопасна експлоатация на ВС, които са част от предварителното одобрение, задължително се отразяват в договора за лизинг.
(2) Проектът на договор за лизинг се изготвя в съответстветствие с изискванията за безопасна експлоатация на ВС, техническо обслужване и ремонт на авиационна техника и регистрация на ВС.

Чл. 22.
(1) При належаща необходимост от подмяна на ВС български авиационен оператор може да наеме ВС за период на експлоатация до 30 календарни дни под формата на "мокър" лизинг без предварително одобрение от ръководителя на ГД "ГВА", при едновременно изпълнение на следните условия:
1. лизингодателят да притежава валидно свидетелство за авиационен оператор или друг равностоен документ, издаден от държава, ратифицирала Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване;
2. лизингополучателят писмено да уведоми ГД "ГВА", че ще се възползва от тази разпоредба.
(2) (Отм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.).

Раздел IV
Процедура за одобрение
(Предишен раздел V, ДВ, бр. 106 от 2004 г.)

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Заявлението за предварително одобрение се подава от българския авиационен оператор до ръководителя на ГД "ГВА".
(2) Заявлението съдържа следните реквизити:
1. имена и адреси на лизингодателя и лизингополучателя;
2. вид на лизинга;
3. причина и цел на лизинга;
4. начална дата и продължителност на лизинговия договор;
5. тип и регистрационни знаци на въздухоплавателното средство;
6. държавата на регистрация на въздухоплавателното средство;
7. (изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) наименование на българския авиационен оператор, под чието свидетелство за авиационен оператор ще бъде експлоатирано ВС, съответно копие от свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на чуждестранния авиационен оператор;
8. наименование на авиационния оператор или на лицето, под чийто търговски контрол и търговски права ще бъде експлоатирано въздухоплавателното средство;
9. подробно описание на планираната дейност, в т.ч. редовни или нередовни въздушни услуги, превоз на пътници, превоз на товари, регион на опериране, дестинации, летища и др.;
10. базово летище и имената на лицето или лицата, които осъществяват техническото поддържане и ремонт на ВС.
(3) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Към заявлението се прилага и копие от проекта на договор за лизинг.
(4) В случаите, когато български авиационен оператор наема ВС на "мокър" лизинг от чуждестранен авиационен оператор, освен заявлението се представят и всички други документи или сведения, които могат да послужат за доказателство, че условията по чл. 17, ал. 2 са спазени.
(5) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Одобрението се дава за срока на действие на договора за лизинг с изключение на случаите, когато ВС се експлоатира по договор за "мокър" лизинг. В тези случаи одобрението се дава за срок до 6 месеца.

Чл. 24.
(1) (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Ръководителят на ГД "ГВА" разглежда постъпилите заявления в срок 10 дни от датата на постъпване на заявлението, а в случаите по чл. 20, ал. 3 - в срок 20 дни. При необходимост може да бъде даден срок за отстраняване на несъответствията или непълнотите в заявлението.
(2) (Нова, ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Когато проектът на договор за лизинг не съответства на изискванията по чл. 21, ал. 2, ръководителят на ГД "ГВА" или оправомощеното от него длъжностно лице дава писмени предписания за отстраняване на несъответствията.
(3) (Предишна ал. 2, изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) РРъководителят на ГД "ГВА" издава мотивирана заповед, с която дава или отказва да даде предварително одобрение за наемане или отдаване на лизинг на ВС. Заявителят се уведомява писмено за издадената заповед.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Отказът от издаване на одобрение подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Сух лизинг" е договор, по силата на който лизингодателят (авиационен оператор или лице) предоставя за ползване на лизинг ВС без екипаж на друг авиационен оператор (лизингополучател) и ВС се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингополучателя, под неговия търговски контрол и в съответствие с неговите търговски права.
2. "Мокър лизинг" е договор, по силата на който лизингодателят (авиационен оператор) предоставя за ползване на лизинг ВС с екипаж на друг авиационен оператор или лице (лизингополучател) и ВС се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингодателя, под търговския контрол и в съответствие с търговските права на лизингополучателя. § 2. Когато двустранна или многостранна спогодба за въздушни съобщения съдържа разпоредби относно експлоатацията на ВС между пунктове на териториите на държавите - страни по спогодбата, по силата на договор за лизинг, чартър или взаимен обмен или по силата на друг подобен договор, се прилагат разпоредбите на спогодбата.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Тази наредба се издава на основание чл.10, ал. 12 от Закона за гражданското въздухоплаване във връзка с чл. 83 bis от Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, изменена с Протокол, подписан в Монреал на 6 октомври 1980 г. (ДВ, бр. 59 от 1999 г.).

§ 4. В § 1 от Наредба № 24 от 2000 г. за издаване свидетелства на авиационните оператори (обн., ДВ, бр. 17 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2001 г.) се правят следните изменения:
1. Точка 12 се изменя така:
"12. "Мокър лизинг" е договор, по силата на който лизингодателят (авиационен оператор) предоставя за ползване на лизинг ВС с екипаж на друг авиационен оператор или лице (лизингополучател) и ВС се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингодателя, под търговския контрол и в съответствие с търговските права на лизингополучателя."
2. Точка 31 се изменя така:
"31. "Сух лизинг" е договор, по силата на който лизингодателят (авиационен оператор или лице) предоставя за ползване на лизинг ВС без екипаж на друг авиационен оператор (лизингополучател) и ВС се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингополучателя, под неговия търговски контрол и в съответствие с неговите търговски права."

§ 5. Тази наредба влиза в сила 30 дни след датата на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив