Наредба № 9 от 26 март 2002 г. за изискванията за качество и контрол на съответствие на пресни плодове и зеленчуци

Държавен вестник брой: 111

Година: 2004

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 01.02.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат изискванията за качество и контрол на съответствието на обявеното качество на пресни плодове и зеленчуци.

Чл. 2.
(1) Министерството на земеделието и горите (МЗГ) осъществява контрол за съответствие на обявеното качество чрез регионалните инспектори в областните дирекции "Земеделие и гори" и организира тяхното обучение.
(2) (Доп., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Регионалните инспектори на министерството осъществяват контрол по ал. 1 на територията на съответната област. При изпълнение на служебните си задължения те се легитимират със служебни карти, издадени от министъра на земеделието и горите.
(3) Търговците са длъжни да осигурят на регионалните инспектори достъп до местата, където се извършва производство, съхранение, търговия, внос и износ на пресни плодове и зеленчуци, както и до транспортни средства, превозващи плодове и зеленчуци за предлагане на пазара.
(4) Търговците са длъжни да предоставят на регионалните инспектори информация и всички документи, необходими за оценка на съответствието на проверяваните партиди.
(5) Регионалните инспектори имат право да вземат проби от стоките, предлагани на пазара.

Чл. 3.
(1) На контрол за съответствие подлежат партидите пресни плодове и зеленчуци по приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Контролът се извършва на всички етапи от движението на пресните плодове и зеленчуци.

Глава втора
БАЗА ДАННИ ЗА ТЪРГОВЦИТЕ НА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И АНАЛИЗ НА РИСКА

Чл. 4.
(1) Министерството на земеделието и горите създава и поддържа база данни за търговците на пресни плодове и зеленчуци, включени в приложение № 1.
(2) Не се събират данни за превозвачите и за търговците, които продават на дребно плодове и зеленчуци до 500 кг месечно.

Чл. 5.
(1) В Министерството на земеделието и горите за търговците по чл. 4, ал. 1 се събират и съхраняват следните данни:
1. наименование на търговеца;
2. седалище и адрес на управление;
3. видове плодове и зеленчуци, които търгува;
4. район/райони, в които предлага на пазара плодове и зеленчуци;
5. място в търговската верига - производител, търговец на едро или търговец на дребно;
6. средногодишен обем на търгуваната продукция;
7. установени нарушения по чл. 21.
(2) Данните по ал. 1 се актуализират по информация, получена от регионалните инспектори.

Чл. 6.
(1) Търговците на пресни плодове и зеленчуци са длъжни да представят при поискване от контролните органи информация за данните по чл. 5, ал. 1, т. 1 - 6.
(2) (Доп., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Чуждестранните физически и юридически лица са длъжни да представят при поискване от контролните органи информацията по ал. 1 за плодовете и зеленчуците, които търгуват на територията на страната.

Чл. 7.
(1) Министерството на земеделието и горите извършва анализ на риска от предлагане на пазара на плодове и зеленчуци, които не са в съответствие с показателите за качество, за търговците по чл. 4, ал. 1.
(2) При анализа на риска се отчитат констатациите при извършени проверки за съответствие на продуктите, обема на оборота на търговеца и неговото място в търговската верига.
(3) Въз основа на анализа на риска МЗГ определя честотата на проверките за отделните групи търговци. Честотата на проверките на търговците, които заготвят и пакетират пресни плодове и зеленчуци, е по-голяма.

Глава трета
ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕСНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Чл. 8. Плодовете и зеленчуците, предназначени за пазара, се окачествяват от страните по договора съгласно изискванията за качество по приложение № 2.

Чл. 9. Страните по договора отразяват в приемателно-предавателен протокол класа на качество и държавата на произхода на плодовете и зеленчуците, а когато са предназначени за преработка - и тяхното местоназначение.

Глава четвърта
КОНТРОЛ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

Чл. 10.
(1) Проверка за съответствие се извършва чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване.
(2) Общата проба се взема произволно от различни опаковки или части на контролираната партида и се счита за представителна за цялата партида. Минималният размер на средната проба е определен в приложение № 3.
(3) Повредените опаковки не се включват в партидата при формиране на средна проба. Те се отделят от здравите опаковки и могат да бъдат обект на отделна проверка за съответствие.
(4) Проби се вземат отделно за всяка партида. Ако пратката се състои от няколко партиди, инспекторът трябва да провери идентификацията на всяка от тях съгласно придружаващите ги документи. Когато не могат да се различат отделните партиди на един търговец, партидите от една пратка се приемат за една партида, ако са еднакви по отношение на оценяваните показатели - вид на продукта, сорт, държава на произход и клас на качество.

Чл. 11.
(1) Вземането на проба се извършва в присъствието на търговеца или упълномощено от него лице.
(2) Търговецът или неговият упълномощен представител предоставя на инспектора поисканите проби и всички необходими сведения за провеждане на инспекцията за идентифициране на партидата.
(3) Инспекторът посочва партидите и пакетите в партидата, които ще инспектира, а ако продуктът е в насипно състояние - местата от партидата, от които да бъдат взети проби. Партидата се подготвя по начин, който осигурява безпрепятствено и без закъснение вземането на проба.

Чл. 12. Правилата по чл. 10 и 11 не се прилагат при контрол за съответствие на плодове и зеленчуци, които се продават на дребно за консумация.

Чл. 13. Търговецът или неговият упълномощен представител представя на инспектора информация, която включва идентификация на продукта и сведения относно мястото и периода, през който пратката(ите) трябва да бъде изпратена и нейното местоназначение.

Чл. 14.
(1) Партидите се идентифицират по техните маркировки. Когато пратката се състои от няколко партиди, инспекторът проверява съответствието на представените партиди с придружаващите пратката документи.
(2) Пратките се идентифицират по документите и декларациите, които ги придружават. Когато пратката е натоварена на превозно средство, неговият регистрационен номер се използва за нейното идентифициране.

Чл. 15.
(1) Проверка за съответствие се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с обявения клас на качество в придружаващия партидата документ съгласно изискванията за качество по приложение № 2.
(2) При проверката за съответствие се проверяват външният вид, правилното маркиране и пакетиране на плодовете и зеленчуците, техният размер и еднородността на партидата съгласно изискванията за качество по приложение № 2. Инспекторът проверява дали са използвани разрешени, подходящи и чисти опаковки.

Чл. 16. Проверяваният продукт трябва да бъде напълно отстранен от опаковката си, освен ако типът и видът на опаковката позволяват проверка на съдържанието без разопаковане.

Чл. 17. При проверка за вътрешни дефекти инспекторът използва редуцирани проби с възможно най-малък размер, позволяващ оценка на партидата, ако операциите, извършвани при проверката, влияят на качеството на пробата. Редуцираната проба не може да надвишава 10 % от размера на първоначално взетата проба за инспекция.

Чл. 18. Когато въз основа на проверката инспекторът не може да оцени съответствието, той извършва втора проверка и го оценява въз основа на осреднения резултат от двете проверки.

Чл. 19. Когато при проверката за съответствие бъдат установени дефекти на продукцията, инспекторът определя техния процент в зависимост от броя или теглото на дефектната продукция.

Чл. 20.
(1) Когато качеството на партидата съответства на обявеното в придружаващия документ, инспекторът издава сертификат по приложение № 4. За партидите пресни плодове и зеленчуци за преработка се издава сертификат по образец съгласно приложение № 5.
(2) Когато плодове и зеленчуци с издаден сертификат бъдат разделени на няколко партиди, инспекторът издава сертификат за всяка партида въз основа на сертификата.
(3) Когато инспекциите се провеждат след експедиране на партидите, инспекторът взема предвид факта, че при движението на плодовете и зеленчуците може да се наруши тургорът им, освен за продукти клас "Екстра".

Чл. 21.
(1) Когато качеството на партидата не отговаря на посоченото в придружаващия документ, инспекторът не я допуска до пазара. Той писмено уведомява търговеца или негов представител за установеното несъответствие, включително за процента на несъответстващата продукция, и издава протокол съгласно приложение № 6.
(2) Партида, за която е издаден протокол по ал. 1, се превозва или премества с разрешение на инспектора, издал протокола, при спазване на неговите предписания.
(3) След получаване на съобщението търговецът или представителят може да отстрани продукцията с недостатъци. В този случай сертификатът се издава след проверка за отстраняване на недостатъците.
(4) Ако продуктът може да бъде приведен в съответствие чрез промяна на маркирания клас на качество, инспекторът уведомява за това търговеца или негов представител. В този случай сертификатът се издава след проверка на означението.
(5) Когато партидата или нейното означение не са променени по реда на ал. 3 или 4, търговецът или неговият представител може:
1. да я насочи за преработка;
2. да я употреби за фураж.
(6) При неизпълнение на предписанията на контролния орган, дадени по ал. 1, на нарушителя се налага глоба или имуществена санкция по чл.41а от Закона за защита на растенията.

Чл. 22.
(1) При завършване на инспекцията пробата от партидата се връща на търговеца или на негов представител.
(2) Компетентният орган не е длъжен да възстанови частите от пробата, които са били повредени при инспекцията.

Чл. 23. Плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в прясно състояние и реализиране на вътрешния пазар, се контролират за съответствие на мястото за пакетиране и товарене, пунктовете за окачествяване и на пазарите на едро или дребно.

Чл. 24.
(1) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Не подлежат на контрол за съответствие плодовете и зеленчуците от местно производство, които са предназначени за преработка в страната.
(2) За плодовете и зеленчуците, предназначени за преработка извън страната, се издава сертификат за преработка съгласно приложение № 5. Инспекторът, контролиращ износа, изпраща копие от сертификата на компетентния орган на държавата - вносител.
(3) Внасяните за преработка плодове и зеленчуци се придружават от сертификат за преработка съгласно приложение № 5. Инспекторът, контролиращ вноса, изпраща копие от сертификата на регионалния инспектор по местопреработването.
(4) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) След преработване на внесените плодове и зеленчуци преработвателят връща сертификата на регионалния инспектор по местопреработването, като отбелязва в него, че продуктите действително са преработени.
(5) Плодовете и зеленчуците по ал. 1 се използват само за преработка.

Глава пета
ОПАКОВАНЕ И МАРКИРАНЕ НА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Чл. 25. При опаковане на плодове и зеленчуци за вътрешната страна на опаковката се използват материали, които са чисти и предпазват продукта от външни или вътрешни повреди. Материали, хартия или етикети, съдържащи търговски маркировки, се използват само когато при отпечатването или залепването им не е използвано токсично мастило или лепило.

Чл. 25а. (Нов, ДВ, бр. 111 от 2004 г.)
(1) Смеси от различни видове плодове и зеленчуци могат да се опаковат в общи потребителски опаковки, при условие че:
1. са с нетно тегло до три килограма;
2. продуктите са от един и същ клас на качеството, съгласно приложение № 2 или приложение № 2а;
3. този начин на опаковане не заблуждава потребителите.
(2) Върху потребителските опаковки по ал. 1 или върху търговските единици, съдържащи такива потребителски опаковки, се маркират данни за:
1. опаковчик и/или експедитор: - наименование и адрес или кодово обозначение. Когато се използва кодово обозначение, то се поставя непосредствено до означението "опаковчик и/или експедитор" (или съответните съкращения);
2. наименование на видовете продукти, включени в опаковката;
3. наименование на сорта или на търговския тип за всеки един от продуктите, включени в опаковката, когато тези продукти не са смесени и за тях се прилагат изискванията за качество по приложение № 2;
4. страна на произхода на всеки един от продуктите; означението на страната на произхода се поставя непосредствено до наименованието на съответния продукт;
5. клас на качество.

Чл. 26.
(1) Опаковките на плодовете и зеленчуците на всички етапи от тяхното движение се маркират за:
1. вид на продукта - сорт и начин на производство (оранжериен, полски);
2. качество на продукта - клас съгласно изискванията на приложение № 2;
3. (изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) произход на продукта - държава и/или район на производство;
4. (изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) количество на продукта - общо тегло, (бруто/нето), бройки;
5. лице, опаковало продукта - наименование и адрес.
(2) Опаковките на плодовете и зеленчуците, предназначени за преработка, се маркират с думите "предназначени за преработка".

Чл. 27.
(1) (Доп., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Пакетираните плодове и зеленчуци се маркират с четлив и неизтриваем етикет, трайно прикрепен на една от външните страни на опаковката или маркировката се нанася директно върху самата опаковка.
(2) За стоки, превозвани в насипно състояние, данните по чл. 26 трябва да бъдат посочени в документите, придружаващи стоките, или на видно място в транспортното средство.

Чл. 28. Продавачът е длъжен да предлага стоката си в подходящи индивидуални опаковки, на които са маркирани данните по чл. 26. Ако тези данни не могат да бъдат маркирани върху опаковката, продавачът е длъжен да постави табела, на която ясно са записани данните по чл. 26.

Глава шеста
КОНТРОЛ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ ПРИ ИЗНОС И ВНОС

Чл. 29.
(1) На контрол за съответствие подлежат всички партиди пресни плодове и зеленчуци, предназначени за износ или от внос.
(2) Износителят или вносителят предоставят на инспектора цялата необходима информация за организиране и извършване на проверките.
(3) Въз основа на анализа на риска съгласно чл. 7 инспекторите могат да дадат писмено разрешение за внос на партиди до 500 кг без проверка за съответствие.

Чл. 30.
(1) Когато качеството на партидата съответства на обявеното в придружаващия документ, инспекторът издава на износителя или вносителя сертификат съгласно чл. 20, ал. 1.
(2) Когато пратката, предназначена за износ или от внос, се състои от няколко партиди, се издава общ сертификат, в който се вписват включените в пратката партиди.

Чл. 31. Фитосанитарен сертификат за износ по чл.33, ал. 1 от Закона за защита на растенията се издава след представяне от търговеца на сертификат по чл. 20, ал. 1.

Чл. 32. Инспекторите на Националната служба за растителна защита дават писмено разрешение по чл.26 от Закона за защита на растенията за внос на пресни плодове и зеленчуци след представяне на сертификат по чл. 20, ал. 1 или сертификат за съответствие, издаден в страна - членка на Европейския съюз.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Контрол за съответствие" са материалните и правните действия, извършени от оправомощени лица с цел проверка дали обявеното качество отговаря на изискванията за качество на плодовете и зеленчуците съгласно приложение № 1.
2. "Търговец" е всяко физическо или юридическо лице, което предлага на пазара или продава по друг начин, за своя или чужда сметка, пресни плодове и зеленчуци, включени в списъка по приложение № 1.
3. "Идентификация" е проверка за установяване съответствието на партидата и придружаващите я документи.
4. "Пратка" е цялото количество продукти на отделен търговец, налично при инспекцията и отразено в документ. Тя може да включва един или няколко вида продукти и да се състои от една или повече партиди.
5. "Вземане на проба" е отделяне на определено количество от партидата с цел проверка за съответствие.
6. "Партида" е количество продукти, представени като еднородни по отношение на: страната, от която произхождат; лицето, което ги е пакетирало; вида; класа на качество; сорта; опаковката и маркировката.
7. "Плодове и зеленчуци, предназначени за преработка" са пресни плодове и зеленчуци, окачествени за преработка, които се превозват към преработвателни предприятия.
8. "Обща проба" е проба, взета произволно от различни опаковки или части на контролираната партида, в размер, достатъчен за проверка на съответствието, която се счита за представителна за цялата партида.
9. "Редуцирана проба" е представително количество от продукта, взето от средната проба, чийто размер е достатъчен, за да позволи оценка на партидата по определени показатели.
10. "Пакети" са торби, щайги и други видове опаковки в партидата.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. С наредбата се отменя Наредба № 33 от 1998 г. за окачествяване, изкупуване и контрол за съответствие при пресни плодове и зеленчуци (бр. 154 от 1998 г.).

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.13в, ал. 2 от Закона за защита на растенията.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.

Приложение № 1
към
чл. 3
(Доп., ДВ, бр. 111 от 2004 г.)

Списък на плодове и зеленчуци, които подлежат на контрол на съответствието

А. Зеленчуци
1. Артишок
2. Аспержи
3. Броколи
4. Брюкселско зеле
5. Главесто зеле
6. Градински грах
7. Домати
8. Зелен фасул (от вида Phaseolus)
9. Зрял кромид лук
10. Картофи ранни
11. Картофи късни
12. Краставици
13. Култивирани гъби
14. Моркови
15. Патладжани
16. Праз
17. Салати, къдраволистна ендивия, широколистна ендивия (салата Ескариол)
18. Сладки пиперки
19. Спанак
20. Тиквички
21. Цветно зеле (карфиол)
22. Целина
23. Цикория
24. Чесън
Б. Плодове
1. Бадеми с черупки
2. Бадеми без черупки
3. Боровинки
4. Вишни
5. Дини
6. Кайсии
7. Киви
8. Круши
9. Лешници с черупки
10. Лешници без черупки
11. Малини
12. Орехи с черупки
13. Орехи без черупки
14. Праскови и нектарини
15. Пъпеши
16. Сливи
17. Трапезно грозде
18. Цитрусови плодове
19. Череши
20. Ябълки
21. Ягоди
22. Банани

Приложение № 2а
към
чл. 25а, ал. 2
(Ново, ДВ, бр. 111 от 2004 г.)

Изисквания, отнасящи се до качеството, които трябва да бъдат спазвани за всеки продукт, за който няма изисквания за качество по приложение № 2

Минимални изисквания за качество
Продуктите от всички класове, предвид допустимите отклонения за всеки клас (посочени по-долу), трябва да бъдат:

  • цели;
  • здрави; не се допускат загнили или развалени продукти, негодни за консумация;
  • чисти, практически без видими странични примеси;
  • практически без вредители;
  • практически без повреди, причинени от вредители;
  • без повишена повърхностна влажност;
  • без чужд мирис и/или вкус.
  • Клас "Екстра"
    Продуктите от този клас трябва да бъдат с най-добро качество. Те трябва да притежават всички основни характеристики и свойства, типични за сорта или търговския тип.
    Продуктите трябва да бъдат без дефекти, с изключение на съвсем незначителни дефекти по повърхността, при условие че не се влошават основните характеристики по отношение на външния вид на продукта, неговото качество, съхраняемостта и търговския вид в опаковката.
    Клас I
    Продуктите от този клас трябва да бъдат с добро качество. Те трябва да притежават всички основни характеристики и свойства, типични за сорта или търговския тип.
    Допускат се незначителни дефекти, при условие че не се влошават основните характеристики по отношение на външния вид на продукта, неговото качество, съхраняемостта и търговския вид в опаковката.
    Клас II
    Към този клас се отнасят продукти, които не могат да се отнесат към горните два класа, но съответстват на минималните изисквания, посочени по-горе.
    Допустими отклонения от качеството
    Допускат се отклонения от качеството за всяка опаковка за продуктите, които не отговарят на изискванията за съответния клас.
    Клас "Екстра"
    Допуска се до 5 % от броя или теглото на продуктите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас I или, в изключителни случаи, да съответстват на допустимите отклонения за клас
    I. Клас I
    Допуска се до 10 % от броя или теглото на продуктите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас II или, в изключителни случаи, да съответстват на допустимите отклонения за клас
    II. Клас II
    Допуска се до 10 % от броя или теглото на продуктите да не отговарят нито на изискванията за този клас, нито на минималните изисквания. Не се допускат загнили продукти или с каквито и да е други дефекти, които ги правят негодни за консумация.
    Еднородност Продуктите трябва да бъдат от един и същи произход, сорт или търговски тип и качество.

    Приложение № 3
    към
    чл. 10, ал. 2

    I. Пакетиран продукт

    Брой на опаковките
    в партидата
    Брой на опаковките,
    вземани за проба
    (всяка опаковка
    представлява единична проба)
    До 100 5
    От 101 до 300 7
    От 301 до 500 9
    От 501 до 1000 10
    Над 1000 15 (минимум)

    II. Продукт в насипно състояние

    Тегло на партидата
    в кг или брой на
    единичните бройки
    в партидата
    Тегло на единичните
    проби в кг или брой
    на единичните бройки,
    вземани за проба
    До 200 10
    От 201 до 500 20
    От 501 до 1000 30
    От 1001 до 5000 60
    Над 5000 100 (минимум)

    Забележка. В случаи на по-тежки плодове и зеленчуци (единична маса над 2 кг) единичните проби трябва да се състоят най-малко от 5 броя.

    Приложение № 4
    към
    чл. 20, ал. 1

    Приложение № 5
    към
    чл. 20, ал. 1

    Приложение № 6
    към
    чл. 21, ал. 1
    (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.)

    Предложи
    корпоративна публикация
    Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
    РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
    Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
    Резултати | Архив