Наредба № 9 от 26 юни 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по закона за лечебните заведения

МЗ

Държавен вестник брой: 4

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 13.01.2006

Чл. 1. (Доп., ДВ, бр. 15 от 2001 г.; изм., бр. 116 от 2002 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и диагностично-консултативни центрове - еднолични търговски дружества, извън тези по чл.5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.

Чл. 1а. (Нов, ДВ, бр. 4 от 2006 г.) По реда на тази наредба могат да се провеждат и конкурси за възлагане на управлението на държавни диспансери - еднолични търговски дружества и държавни лечебни заведения за извънболнична помощ.

Чл. 2.
(1) С конкурс по реда на тази наредба се избират управителите на лечебните заведения по чл. 1 - еднолични търговски дружества с ограничена отговорност, както и изпълнителни директори на лечебните заведения по чл. 1 - еднолични акционерни дружества с едностепенна система на управление.
(2) Конкурсите, обявявани по реда на тази наредба, се провеждат на три етапа:
1. (доп., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания по чл. 3, ал. 1, т. 2 и 3;
2. (изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) представяне от кандидатите на програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период;
3. събеседване с кандидатите.
(3) (Доп., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) Лечебното заведение предоставя на кандидатите за участие в конкурса документи относно структурата, бюджета, числеността и щатното разписание на персонала в срока, определен в решението по чл. 3.

Чл. 3.
(1) Органът, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала в лечебното заведение по чл. 1, взема решение за провеждане на конкурс за възлагане на управлението, което съдържа:
1. обект на конкурса;
2. изисквания към кандидатите;
3. необходимите документи, мястото и срока, в който да бъдат подадени;
4. мястото и срока, в който може да се получи информация относно темите - предмет на събеседването;
5. дата, час и място на провеждане на конкурса.
(2) Решението по ал. 1 се публикува в един централен и един местен всекидневник.

Чл. 4.
(1) До участие в конкурса се допускат лица, които отговарят на следните изисквания:
1. да притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно стоматология, и квалификация по здравен мениджмънт или лица с образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика и управление с призната специалност по медицинска информатика и здравен мениджмънт или по икономика на здравеопазването;
2. да имат най-малко пет години трудов стаж като лекар, съответно стоматолог, или икономист; кандидатите, притежаващи образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно стоматология, да имат придобита основна специалност;
3. да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, освен ако са реабилитирани.
(2) В решението по ал. 1 могат да бъдат предвидени и допълнителни условия за участие в конкурса, свързани с образователната и професионалната квалификация на кандидатите.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.; доп., бр. 91 от 2003 г.) Едновременно с решението за обявяване на конкурса органът по чл. 3, ал. 1 назначава комисия за организиране и провеждане на конкурса и определя нейния състав - членовете й, председателя и секретаря й. Органът по чл. 3, ал. 1 определя възнаграждението на членовете на комисията.
(2) Комисията по ал. 1 е в състав от 5 души, от които поне един правоспособен юрист и един магистър по медицина.
(3) Комисията:
1. организира приемането на документите, подготовката и провеждането на конкурса;
2. изготвя и предоставя на кандидатите информация относно темите - предмет на събеседването;
3. разглежда постъпилите заявления, оценява разработката по чл. 2, ал. 2, т. 2 и провежда събеседването с кандидатите;
4. предлага за одобрение от органа по чл. 3, ал. 1 кандидата, спечелил конкурса, и класирането по ред на следващите участници.
(4) Заседанията на комисията са редовни, ако присъстват председателят и една втора от състава й.
(5) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) Решенията на комисията се вземат с мнозинство от броя на присъстващите членове.
(6) (Доп., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) За заседанията на комисията се води протокол, в който се съдържат взетите решения и който се подписва от всички присъстващи на заседанието членове.
(7) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) Преди започване на работа членовете на комисията подписват декларация за неразгласяване на обстоятелствата, станали им известни във връзка с конкурса.

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 15 от 2001 г., бр. 116 от 2002 г., бр. 91 от 2003 г.) В комисията за провеждане на конкурс за възлагане на управлението на общинските лечебни заведения и тези по чл. 8, ал. 1, т. 2, буква "г" от Закона за лечебните заведения като членове задължително се привличат районния център по здравеопазване.

Чл. 7.
(1) Заявленията за участие в конкурса заедно с необходимите документи се подават в запечатан плик и се завеждат в специален регистър по реда на тяхното постъпване.
(2) Разработката по чл. 2, ал. 2, т. 2 се представя в отделен запечатан плик.
(3) За всяко подадено заявление се издава удостоверение, в което се посочват името на подателя, датата и часът на приемането му.

Чл. 8.
(1) В деня, определен за провеждане на конкурса, комисията отваря пликовете по реда на тяхното постъпване в присъствието на кандидата, подал заявлението.
(2) Пликът с разработката по чл. 2, ал. 2, т. 2 се отваря, ако заявлението и документите на кандидата отговарят на изискванията, определени с решението по чл. 3, ал. 1.
(3) До събеседването се допускат кандидати, получили оценка на разработката по чл. 2, ал. 2, т. 2 не по-ниска от мн. добър 4,50. Оценката се формира въз основа на следните критерии:
1. (изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) степен на реална приложимост на поставените цели и задачи на лечебното заведение;
2. (изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) съответствие на проекта с нормативната уредба;
3. съответствие на формулираните цели и задачи с вида на лечебното заведение и с предмета на дейност;
4. анализ на здравно-демографски и здравно-икономически показатели;
5. (изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) съответствие на разработения проект с обективното състояние на лечебното заведение;
6. логическа структура на разработката;
7. (нова, ДВ, бр. 91 от 2003 г.) степен на практическо прилагане на придобитите теорeтични познания.
(4) (Нова, ДВ, бр. 91 от 2003 г.) Оценката от проведеното събеседване се формира въз основа на следните критерии:
1. обосновано представяне на приоритетите и задачите на лечебното заведение в съответствие с националната здравна политика;
2. степен на познаване на нормативната уредба;
3. способност да се планират и взимат управленски решения;
4. административни умения, професионални и делови качества;
5. комуникативни способности и организационни способности; 6. способност за обективни преценки и представяне на адекватно разрешение на конкретен проблем;
(5) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 91 от 2003 г.) Оценката по ал. 3 и оценката от проведеното събеседване с кандидатите се формира по шестобалната система, като най-високата оценка е отличен 6 при точност на оценката 0,25.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 91 от 2003 г.) Класират се кандидатите, получили средноаритметична оценка от разработката по чл. 2, ал. 2, т. 2 и от проведеното събеседване не по-ниска от мн.добър 4,50.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.)
(1) В случаите, когато всички кандидати са получили оценка, по-ниска от 4,50, органът по чл. 3, ал. 1 прекратява процедурата по конкурса и взема решение за провеждане на нов конкурс по реда на чл. 3 .
(2) В случаите, когато няма подадени кандидатури, комисията предлага на органа по чл. 3, ал. 1 да се удължи срокът за подаване на заявленията с 15 календарни дни. Решението за удължаване на срока се публикува по реда на чл. 3, ал. 2.
(3) В случаите, когато след удължаване на срока по ал. 2 няма кандидат, органът по чл. 3, ал. 1 прекратява процедурата по конкурса.
(4) (Нова, ДВ, бр. 4 от 2006 г.) Когато в деня, определен за провеждане на конкурса, не могат да бъдат изпълнени условията по чл. 5, ал. 4, органът по чл. 3, ал. 1 определя нова дата за провеждане на конкурса и уведомява кандидатите, подали заявления за участие.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) В тридневен срок от провеждането на конкурса комисията изготвя и предлага за одобрение от органа по чл. 3, ал. 1 решение, с който определя кандидата, спечелил конкурса, и класирането по ред на следващите участници.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.)
(1) (Предишен текст на чл. 11, изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) При провеждане на конкурс за възлагане на управлението на държавни лечебни заведения по чл. 1 органът по чл. 3, ал. 1 в тридневен срок от получаване на решението на комисията утвърждава предложеното класиране.
(2) (Нова, ДВ, бр. 116 от 2002 г.) При провеждане на конкурс за възлагане на управлението на общински лечебни заведения по чл. 1 предложеното от комисията класиране се утвърждава на първото, след провеждането на конкурса, заседание на съответния общински съвет, но не по-късно от двумесечен срок от получаване решението на комисията.

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г., бр. 91 от 2003 г.) В петдневен срок от утвърждаване на решението по чл. 11 комисията обявява класирането на определено от органа по чл. 3, ал. 1 за това място и уведомява участниците за това.

Чл. 13.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) При нарушение на процедурата по провеждане на конкурса участниците могат да подават писмени възражения до органа по чл. 3, ал. 1 в тридневен срок от уведомяването им.
(2) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.) При провеждане на конкурс за възлагане управлението на държавни лечебни заведения органът по чл. 3, ал. 1 се произнася окончателно по направените възражения в петдневен срок. При провеждане на конкурс за възлагане управлението на общински лечебни заведения общинският съвет се произнася по направените възражения на свое заседание.
(3) Когато органът по чл. 3, ал. 1 установи, че възражението е основателно, той отменя решението по чл. 10 и взема решение за обявяване на нов конкурс.

Чл. 14. (Доп., ДВ, бр. 15 от 2001 г.) В двуседмичен срок от изтичане на срока по чл. 13, ал. 1 министърът на здравеопазването, съответно кметът на общината, издава заповед за назначаване на участника, спечелил конкурса, и сключва договор за възлагане на управлението, в който се определят правата, задълженията и възнаграждението му.

Чл. 15. (Нов, ДВ, бр. 15 от 2001 г.; отм., бр. 116 от 2002 г.).

Чл. 16. (Нов, ДВ, бр. 15 от 2001 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г., бр. 91 от 2003 г., бр. 4 от 2006 г.) Възнагражденията по договорите за управление на членовете на управителните органи на държавните лечебни заведения за болнична помощ - еднолични акционерни дружества, на които няма да бъде възложено управлението, се определят в размер две средни месечни работни заплати в лечебното заведение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) Изпълнителните членове, овластени да представляват лечебното заведение, получават възнаграждение, определено в договора за възлагане на управлението в това им качество, в размер от 280 до 400 на сто от отчетната средна месечна брутна работна заплата в заведението.
(3) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г., бр. 91 от 2003 г.) Възнагражденията по договорите за управление на управителите на държавните лечебни заведения за болнична помощ - еднолични дружества с ограничена отговорност, са в размер от 280 до 400 на сто от отчетната средна месечна брутна работна заплата в заведението.
(4) (Изм., ДВ, бр. 116 от 2002 г., бр. 91 от 2003 г., бр. 4 от 2006 г.) Възнагражденията по договорите за контрол на контрольорите на лечебните заведения по ал. 3 се определят в размер две средни месечни работни заплати в лечебното заведение.
(5) (Отм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.; нова, бр. 91 от 2003 г.; изм., бр. 4 от 2006 г.) Упълномощените представители на държавата в общите събрания на лечебните заведения за болнична помощ - акционерни дружества с държавно и общинско участие в капитала си, предлагат на общото събрание на акционерите възнаграждението на членовете на управителните органи, на които няма да бъде възложено управлението, да бъде определено в размер до две средни месечни работни заплати в лечебното заведение.
(6) (Отм., ДВ, бр. 116 от 2002 г.; нова бр. 91 от 2003 г.) Изпълнителните членове, овластени да представляват и управляват лечебното заведение за болнична помощ - акционерно дружество с държавно и общинско участие в капитала си, получават възнаграждение, определено в договора за възлагане на управлението в това им качество.

Чл. 17. (Нов, ДВ, бр. 15 от 2001 г.) Възнагражденията на изпълнителните и контролните органи се определят тримесечно. След приключване на всяко тримесечие се преизчисляват месечните възнаграждения за отчетното тримесечие. Преизчислените възнаграждения се начисляват и изплащат с възнаграждението за последния месец на отчетното тримесечие. През първите два месеца на тримесечието членовете на изпълнителните и контролните органи авансово получават месечното си възнаграждение въз основа на достигнатата средна месечна брутна работна заплата за предходното тримесечие.

Чл. 18. (Нов, ДВ, бр. 15 от 2001 г.) Изпълнителните членове на съветите на директорите на преобразуваните болнично-диагностични структури към висшите медицински училища и национални центрове, осъществяващи лечебна дейност, имат право да работят и по трудово правоотношение като преподаватели.

Заключителни разпоредби

§ 1. В случаите на преобразуване на лечебни заведения по реда на чл.101, ал. 1, 4 и 6 от Закона за лечебните заведения до провеждането на конкурс по реда на тази наредба органът по чл. 3, ал. 1 с акта за преобразуване определя временно изпълняващ длъжността управител, съответно изпълнителен директор, на лечебното заведение, отговарящ на изискванията по чл.63, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 4 от 2006 г.) При предсрочно прекратяване на договор за възлагане на управлението на лечебно заведение органът по чл. 3, ал. 1 може да сключи договор за възлагане на управлението за срок до провеждане на конкурс, но не повече от 90 дни, с лице, което отговаря на изискванията по чл.63, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.

§ 2. (Отм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) .

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 91 от 2003 г.) Квалификация по здравен мениджмънт по смисъла на тази наредба се удостоверява със:
1. свидетелство или удостоверение за специалност "Икономика на здравеопазването", "Медицинска информатика и здравен мениджмънт", "Социална медицина и здравен мениджмънт" и "Правно регулиране на здравеопазването", придобита по реда на Наредба № 31 от 2001 г. за следдипломно обучение в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 64 от 2001 г.)
2. удостоверение за завършено обучение по "Здравен мениджмънт", "Болничен мениджмънт", "Болнично управление", "Организация и управление на здравеопазването" с хорариум не по-малко от 200 учебни часа, проведено по реда на чл.4 от Наредба № 31 от 2001 г. за следдипломно обучение в системата на здравеопазването;
3. диплома за завършена степен на висшето образование по специалност от професионално направление "Икономика", свързана с управлението на здравеопазването;
4. удостоверение или свидетелство за завършено обучение за повишаване на квалификацията по "Здравен мениджмънт", "Болничен мениджмънт", "Болнично управление", "Организация и управление на здравеопазването" с хорариум не по-малко от 200 учебни часа, проведено по реда на чл.43 от Закона за висшето образование.

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл.63, ал. 3 от Закона за лечебните заведения.

Наредба за изменение и допълнение
на Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения
(Обн., ДВ, бр. 91 от 14.10.2003 г.)

Преходна разпоредба

§ 12. За квалификация по здравен мениджмънт се признава и квалификацията, придобита при условията и по реда на § 3 от Наредба № 9 от 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения (обн., ДВ, бр. 55 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2001 г., бр. 116 от 2002 г.) до влизане в сила на тази наредба.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив