АБЗ: Застрахователният пазар остава стабилен въпреки Covid кризата

23.11.2020 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Covid ефектът върху пазара на общото застраховане се изразява в ограничаване темпа на развитие и запазване на приблизително същите нива като предходната година
АБЗ: Застрахователният пазар остава стабилен въпреки Covid кризата
Снимка: под лиценза на creative commons

Пазарът на общо застраховане остава стабилен, въпреки цялостната икономическата стагнация вследствие на COVID-19, обявиха от Асоциацията на българките застрахователи на база данните на КФН за август 2020 г. След лек спад през април (-0,5%) и май (-1,63%), в края на шестмесечието на 2020 г. се регистрира слаб пазарен ръст от 0,65% на годишна база, а през август той достига 1,54%. 

Размерът на премийният приход за август е 1632 млн. лв. На практика, Covid ефектът върху пазара на общото застраховане се изразява в ограничаване темпа на развитие и запазване на приблизително същите нива като предходната година. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 670 млн. лв., като се регистрира намаление на размера им от 1,09% на годишна база.

По линия на "Гражданска отговорност" на автомобилистите премийният приход е 740 млн. лв., като с ръст от 0,38% остава близо до нивата от 2019 г. По-отчетлива е тенденцията за ръст на обезщетенията – през август повишението е с 10% спрямо същия период миналата година. Незначителен е спадът в премийния приход по Каско – 1, 14% на годишна база.

Продължава позитивна тенденция при имуществените застраховки от предходните месеци. По линия на "Пожар и природни бедствия" нарастването на премийния приход на годишна база е 12,7%. Най-значителен е ръстът при застраховка "Индустриален пожар" от 20,37%, а при "Пожар и други опасности" е 7,37%. По линия на "Щети на имущество" премийният приход нараства с  2,1%, като при застраховка "Кражба, грабеж, вандализъм" ръстът е 4,16%.  Обяснимо се отчита значим спад по линии на бизнес, свързани с някои видове транспорт и пътуване. Понижението на премийния приход по застраховка "Помощ при пътуване" остава значително, но вероятно отслабването на противоепидемичните мерки през летните месеци са оказали влияние, изразено чрез "спад на спада". Намалението на премийния приход по тази застраховка на годишна база към м.август е 43,9%, а към шестмесечието е било 49,2%.

В животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г. , което е очакван резултат в условията на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от населението. През м.август 2020 г. премийният приход достига 296 млн. лв., като намалението на годишна база е 14,64%. Размерът на изплатените обезщетения към м.август 2020 г. от 118 млн. лв. е с 6,92 % по-висок от същия период на 2019 г.

Данните общо за застрахователния пазар потвърждават постепенния тренд към възстановяване. Премийният приход общо за пазара за август 2020 г. е 1 928 млн. лв., с 1,33% по-нисък от същия период за 2019 г. За сравнение, намалението на премийния приход на годишна база за м. май  е 3,48%, а за м.юни – 2,04%. Общият размер на изплатените обезщетения достига 789 млн., с което остава приблизително на същите нива като през 2019 г., с незначително нарастване от 0,04%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на крепостта Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено...