Адвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация заради изказване на Горанов

26.03.2020 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Aдвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация с жалби заради думите на министъра на финансите Владислав Горанов, който на практика нарече всички, упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица "маргинали"
Адвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация заради изказване на Горанов
Снимка: под лиценза на creative commons

Aдвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация с жалби заради думите на министъра на финансите Владислав Горанов, който на практика нарече всички, упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица "маргинали".

На 24 март на пресконференцията в Министерски съвет, на която бяха обявени икономическите и социални мерки на правителството за борба с последиците от COVID-19 министър Горанов заяви: "Държавата не е създала социалната си система по повод на кризата. Имаме една доста модерна социална система, която разглежда всички възможни хипотези. Тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, но работодателят ги е освободил, попадат веднага в обхвата на риска "безработица", който е покрит социално-осигурен риск, и то не за месец или два", съобщава dnevnik.bg.

"Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата на социална закрила, която не съществува при и по повод на кризата. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод на кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и за да получат 100 % възнаграждения. Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях; те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб", каза тогава Горанов.

Адвокатите Албена Белянова и Николай Хаджигенов са сезирали Комисията за защита от дискриминация, тъй като самоосигуряващите се лица не попадат в нито една от описаните хипотези. Самоосигуряващите се лица са регистрирани най-общо като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност и сред тях освен адвокати попадат и фризьори, маникюристи, фрийлансъри, земеделски стопани и много други професии и дейности.

Според жалбата на адвокат Белянова само действащите адвокати в България, които са самоосигуряващи се лица, са над 13 000. Заедно с упражняващите и останалите професии числото нараства на над 200 000 души.

"С думата "маргинал" (от латински margo - край) се описва човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н.; периферен, изхвърлен, на границата; не достатъчно ангажиран или напълно изключен от дейността на социалните институции: икономически, културни, политически", припомнят адвокатите.

"Социалните науки смятат, че маргиналите са вид излишен материал на обществото, който изисква строг контрол, мониторинг и изисква изработване. Това е негативно явление на обществото, което показва неизправности, заболявания в рамките на обществото", пише в жалбата до комисията Белянова.

Тя подчертава и че самоосигуряващите се лица са ангажирани от институциите да плащаме данъци, такси, осигуровки и т.н. и е недопустимо да бъдат характеризирани като маргинали и социално изолирани само защото нямат "работодател", който да ги е освободил или да изпитва затруднение по повод на кризата или не са социално слаби.

"Като самоосигурявящо се лице считам, че с определянето ми като "маргинал" и "социално изолирана" и изключването ми от българската социална система г-н Владислав Иванов Горанов - министър на финансите наруши правата ми, гарантирани от Закона за защита от дискриминация, като намирам, че спрямо мен е налице тормоз и дискриминационно третиране, основано на белезите по чл. 4, ал. 1 Закона за защита от дискриминация - лично или обществено положение", пише още в жалбата.

"Словесно изразеното от г-н Владислав Иванов Горанов - министър на финансите накърни достойнството ми, създаде принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна среда и подкопа вярата ми в добросъвестността и безпристрастността на държавните институции. В момент на безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза третирането ми като излишна за обществото и поставянето ми в особено неблагоприятно положение от страна на лице, заемащо висша публична длъжност, е безспорно нарушение на правото ми на равенство пред закона и равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот", допълва Белянова.

Адвокат Николай Хаджигенов също е подал жалба, след като "министърът на финансите беше така "любезен" да нарече 15% от работещите у нас маргинали, защото не му попадаме в графите за неплащане на наем или нещо също толкова смислено"

По негови данни, в рамките на ЕС, самоосигуряващите се лица са повече от 35 000 000 души. Действащите адвокати в България, които се са над 14 000, като всеки един от тях внася всеки месец дължимите осигуровки и данъци.

"Не смятам да позволя на никого да ме използва, като дойна крава, особено на държавен служител, какъвто е министъра на финансите, чиято заплата идва от нашите, на маргиналите данъци! Намирам, че е недопустимо да бъда наричан маргинал и да бъда дискриминиран, защото нямам господар. Пардон, работодател", написа и в социалните мрежи адвокат Хаджигенов и се подписва като "един обикновен маргинал".

Комисията има срок от 30 дни да разгледа жалбите, а срокът може да бъде удължаван еднократно с още месец, ако се окаже, че е нужно да се събират повече доказателства.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...