Архитектите скочиха срещу претенциите на МОСВ за гаражи и огради

28.10.2024 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Камарата на архитектите в България подкрепи главния архитект на София Богдана Панайотова заради изисканото от МОСВ абсурдно екосъгласуване и на най-дребните строежи като гаражи, огради и летни кухни
Архитектите скочиха срещу претенциите на МОСВ за гаражи и огради
Снимка: под лиценза на creative commons

Камарата на архитектите в България (КАБ) подкрепи главния архитект на София Богдана Панайотова заради изисканото от МОСВ абсурдно екосъгласуване и на най-дребните строежи като гаражи, огради и летни кухни. В свое писмо до служебния министър на екологията Петър Димитров от камарата изтъкват, че изискването на подобно съгласуване е ненужно и само хаби време и обществен ресурс. Това е точно обратното на политиката, която трябва да се следва – да облекчаване на административния режим, категорични са от КАБ, пише в. "Сега".

МОСВ предяви абсурдни претенции да съгласува абсолютно всички инвестиционни проекти, независимо от категорията на обекта, както и подробни устройствени планове, за които ЗУТ позволява да не минават на съгласуване. МОСВ се позова на тълкуване на екозаконодателството, но според главния архитект на София Богдана Панайотова становището им е несъстоятелно и не отчита правилата на специалния закон – за устройство на територията. “Абсурдно е да се иска РИОСВ да прави всички преценки дали обектите подлежат на ОВОС или оценка за съвместимост, това ще блокира целия процес”, счита Панайотова.

Сходна е и официалната позиция на КАБ. От изпратеното от съсловната организация на архитектите писмо става ясно, че казусът всъщност е от лятото и касае конкретен случай от община Белица. „Още на 17 юни изразихме позиция относно ненужното и нелогично изискване на  становище от РИОСВ за съгласуване и т.нар. преценки за необходимост от ОВОС на инвестиционни проекти в урбанизирани територии при влезли в сила ОУП и ПУП, дори за обекти шеста категория, при които няма какъвто и да е било риск за околната среда, пишат от КАБ.  

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...