БСК посочи на управляващите недостатъците в мерките за бизнеса

24.03.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Измененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното положение, ще доведат не до запазване на работни места, а до рязко увеличаване на безработицата. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара
БСК посочи на управляващите недостатъците в мерките за бизнеса

Измененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното положение, ще доведат не до запазване на работни места, а до рязко увеличаване на безработицата. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара, адресирано публично до социалния министър Деница Сачева. В нея се изразява съжаление, че не се създаде щаб за обсъждане на икономическите мерки в кризата, поради което приетите текстове създават проблеми.

Организацията определя като прокризисни, а не като антикризисни текстовете, с които се урежда преустановяването на работа на фирмите и регламента за неговите служители. "Подчертаваме още веднъж, че задължението за изплащането на пълен размер на трудовите възнаграждения от работодатели с преустановена дейност е мярка, чийто директен ефект би бил съкращаване на работници и служители", посочват от камарата.

Тя изпраща и конкретни предложения за това как да се промени текстът на постановлението по темата, за което е изготвен проект. В тях се посочва, че постановлението ограничава обхвата на работодателите, които могат да ползват компенсации единствено до тези, чиято дейност е била преустановена въз основа на акт на държавен орган. Посочва се, че са включени дейности като сухопътен, железен и въздушен транспорт, хотели и др., които са косвено засегнати от ограничителните мерки, наложени със заповед на министъра на здравеопазването, но не са включени в нея. Същевременно обаче не са включени редица сектори на индустрията, пряко засегнати от свързаността им с тези, чиято дейност е преустановена.

Според камарата социалният министър трябва да инициира в рамките на тристранката изготвянето и приемането на допълнителен нормативен акт, въвеждащ нарочни икономически мерки за подпомагане на производствения сектор, който е в директна връзка и силна зависимост от секторите, преки потърпевши от налагането на извънредните мерки.

Липсва законова делегация компенсирането на предприятия, за да не освободят работници, да се извършва след прекратяване на извънредното положение или възстановяване на работа. По този начин се променя кардинално логиката на тази мярка, а именно да бъде запазена заетостта за периода на извънредното положение, обясняват от камарата и предлагат своя редакция на съответния текст.

Посочват и че е несъразмерно изискването работникът, на който държавата е поела 60% от заплатата, за да не бъде освободен, да бъде задържан за три месеца след това. На първо място, мярката ще бъде в сила по-малко от три месеца, доколкото решението на Народното събрание за обявяване на извънредно положение обхваща период от един месец, от който 1/3 вече е изтекъл, пише организацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....