Безработицата през октомври се свива и според версията на Агенцията по заетостта

15.11.2019 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Агенцията по заетостта отчита 5.6% безработица в страната през октомври - повишение от 0.3 процентни пункта спрямо септември. В сравнение с миналата година обаче тя се свива с 0.3 пункта
Безработицата през октомври се свива и според версията на Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта отчита 5.6% безработица в страната през октомври - повишение от 0.3 процентни пункта спрямо септември. В сравнение с миналата година обаче тя се свива с 0.3 пункта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 182 529, което – основно в резултат от приключването на сезонната заетост – е с 9748 души повече спрямо септември. В сравнение с октомври 2018 г. те са с 10 970 по-малко.

Новорегистрираните безработни през октомври са 35 697, като от тях 2108 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа.

От агенцията посочват, че основен акцент в работата на бюрата по труда е активирането на неактивни в търсенето на работа хора. В резултат около 2 хил. души месечно били активирани.

Постъпилите на работа безработни през октомври са 17 562, като 93.5% от тях са устроени в реалната икономика. Други 515 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учещите и заетите също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени още 1144 души: 536 – по програми и мерки за обучение и заетост, и 608 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

През октомври в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 481 безработни души. Завършилите обучения през месеца са общо 770 безработни. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 513 безработни да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 410, като 77.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.0%), административните и спомагателните дейности (10.1%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%), строителството (7.1%) и други.

Най-търсените групи професии през този месец са: строителни работници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, транспорт; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, и други.

Вчера националният статистически институт съобщи, че средният процент на безработицата за страната е 3.7%, с 1.3 процентни пункта по-нисък, отколкото година по-рано.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.12   1256 г. – Монголският хан Хулагу превзема и разрушава крепостта Аламут на асасините. 1575 г. – Полската шляхта избира за крал Стефан Батори. 1895 г. –...