Бизнесът настоява за компенсации за тока и през 2025 г.

21.10.2024 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Българската индустрия ще настоява компенсациите за високите цени на електроенергията да продължат да действат и през 2025 г., тъй като тази зима се очаква силно поскъпване
Бизнесът настоява за компенсации за тока и през 2025 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Българската индустрия ще настоява компенсациите за високите цени на електроенергията да продължат да действат и през 2025 г., тъй като тази зима се очаква силно поскъпване. Това обяви пред БНТ Константин Стаменов, председател на Българска федерация на големите енергийни консуматори.

От 1 юли до края на тази година Народното събрание гласува да бъдат компенсирани всички разходи на бизнеса при цена на тока над 180 лв. за мегават час. Средствата за компенсиране се осигуряват от фонда "Сигурност на електроенергийната система", който се пълни с отчисления от печалбите на производителите на ток.

Стаменов обясни, че тази зима в нападнатата от Русия Украйна се очаква голям недостиг на електроенергия - около 6 гигавата, който ще бъде преодолян чрез внос от европейски държави. "Не се знае какъв обем от този дефицит ще бъде покрит от нашия регион, включително България, но се очаква това да доведе до високи цени на електроенергията през зимата", каза Стаменов.

Тази ситуация няма да застраши потреблението на ток от домакинствата, защото той продължава да е с регулирани цени, но носи риск за бизнеса и особено за предприятията, които са големи консуматори на ток.

"Повечето големи предприятия в страната ни са собственост на международни индустриални групи, които имат заводи в различни страни в ЕС и извън ЕС. Те много лесно може да вземат решения да намалят производствата си там, където разходите се повишават и не е изгодно, за сметка на други места", обясни Стаменов защо някои инвеститори вече затварят заводи у нас.

По думите му в САЩ и Западна Европа трайно се налага политиката на държавно субсидиране. В ЕС някои държави дори успяват да защитят пред Еврокомисията директни държавни помощи за конкретни предприятия. По този начин от 2023 г. насам са раздадени 67 млрд. евро. 

"Българската индустрия не може да се конкурира в такава среда. Затова настояваме да има компенсаторен механизъм - когато има силен ръст на цената на електроенергията, породен от аномалии на пазара, производителите и търговците на електроенергия да върнат на бизнеса надвзетото", каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.10   1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г....