Бизнес климатът се подобрява слабо през юли

30.07.2020 | 14:20
по статията работи: econ.bg
През юли 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна за трети пореден месец, след като през април бизнес климатът се срина до най-ниско ниво от февруари 1997 г.
Бизнес климатът се подобрява слабо през юли
Снимка: под лиценза на creative commons

През юли 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна за трети пореден месец, след като през април бизнес климатът се срина до най-ниско ниво от февруари 1997 г., когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов", показва последното проучване на Националният статистически институт (НСИ).

Подобрението на бизнес климата обаче е по-слабо от това през юни и май и се дължи на увеличаване на показателя в търговията на дребно и в секторна на услугите, докато в промишлеността остава на юнското ниво, а в строителство дори бележи известно понижение.

Общият показател на бизнес климата нараства през юли с 2,5 пункта след скок с 11,4 през юни  и с 11,8 пункта през май, заличавайки за трети пореден месец част от драматичния спад с близо 42 пункта през април, когато индексът се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава на нивото от юни, когато нарасна с 9,7 пункта, въпреки че промишлените предприемачи отчитат подобряване на настоящата производствена активност (повишение на този показател с 6,8 пункта), но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-умерени. Спрямо април се наблюдава повишаване на средното натоварването на производствените мощности през юли с 2,5 пункта до 70,4%, отчита НСИ.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и от страната, показват последните данни на статистиката.

По отношение на продажните цени се регистрират известни намерения за известно повишаване, но преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юни 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 1,8 пункта спрямо юни, когато отскочи с 14,4 пункта и след ръст със 17,3 пункта през май, след като през предходните два месеца успя да заличи част от срива с цели 45,6 пункта през април.

Понижаването през юли се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. По-резервирани са и техните прогнози за строителната активност през следващите три месеца, като последното проучване на НСИ отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е недостига на работна ръка, като през последния месец се засилва негативното влияние на този фактор.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През юли съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 6,4 пункта след скок с 15,8 пункта орез юни и с 16,2 пункта през май, заличавайки за трети пореден месец част от драматичния спад през април, когато индексът се срина с 52,0 пункта.

Поредното подобрение се дължи главно на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, по-голямата част от търговците очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.

Повишение през юли с 8,2 пункта отчита съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" след нарастване със 7,0 пункта през юни и с 2,5 пункта през май и след срив с 47,1 пункта през април. Това подобрение се дължи на по-позитивните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се подобрява леко, като и очакванията за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо месец юни.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващи бизнеса, следван от недостатъчното търсене.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазват своето равнище през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...