Броят на биволите, отглеждани в Софийска област почти се е удвоил за 5 години

21.02.2020 | 14:25
по статията работи: econ.bg
Това съобщи заместник-министър на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с земеделски производители, която е част от информационната кампания по Директни плащания за 2020 г.
Броят на биволите, отглеждани в Софийска област почти се е удвоил за 5 години
Снимка: под лиценза на creative commons

Съществен ръст спрямо 2014 г. се наблюдава при броя на отглежданите биволи - с 88%, пчелни семейства – с 41% и говеда - с 20%. „За периода 2014 – 2018 г. е налице увеличение на добива на редица животински продукти в областта като биволско мляко – с 68%, пчелен мед – с 45%, яйца - с 27% и овче мляко - с 3%. През 2018 г. в София-област се отглеждат 5% от овцете и 4% от биволите и птиците в страната. Това съобщи заместник-министър на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с земеделски производители, която е част от информационната кампания по Директни плащания за 2020 г.

„За периода 2014-2019 г. земеделските производители в София-област са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 731 млн. лв., което представлява 4,8% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс същия период“, заяви зам.-министърът. През 2018 г. Брутната добавена стойност (БДС) от аграрния сектор в областта бележи ръст от 4,8% спрямо 2014 г.

Около две трети от използваната земеделска площ (ИЗП) на областта през 2019 г. са постоянно затревените площи, като размерът им се увеличава с 13% спрямо 2014 г, а основен дял в обработваемата земя заемат площите със зърнени и маслодайни култури – над 77%. Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, царевицата за зърно и ечемикът, отбеляза д-р Лозана Василева. 

„В Софийска област са над 26% от всички заявени за подпомагане по СЕПП - кампания 2018г. площи с картофи, около 15% от тези с вишни и 11% от тези с малини. И при трите култури се отчита съществено увеличение на заявените площи спрямо 2014 г. - с 55% за картофите, 22% за вишните и 19% за малините“, съобщи зам.-министър Василева.

По думите й подкрепата за животните в областта нараства значително през 2018 г. спрямо 2014 г. при всички категории животни, обхванати от схемите за Директни плащания. Най-значително увеличение се отчита при заявения брой говеда за директно подпомагане – с 57%, следвано от това при овцете-майки и козите-майки – с близо 22% и при биволите - с около 4%.

Пред близо 350 земеделски производители от София-област експерти на МЗХГ представиха начинът и условията на кандидатстване за подпомагане в кампанията по Директни плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите преми по ПРСР 2014-2020 г., както и с държавните помощи в сектор „Земеделие“ за 2020г. По време на срещата бе представена и актуална информация за хода на преговорния процес за новата Общо селскостопанска политика, както и за новостите в сектор „Животновъдство“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...