България чака арбитражно решение за застрахованите във фалиралия “Олимпик”

23.10.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Липсва единен подход за обезщетения от застрахователи в ЕС, подчерта финансовият министър, догодина ЕС ще уеднакви подхода
България чака арбитражно решение за застрахованите във фалиралия “Олимпик”

България чака арбитражно решение за ужилените българи, застраховани във фалиралата кипърска компания "Олимпик". Това стана ясно от отговора на министъра на финансите Кирил Ананиев, даден в Народното събрание по запитване от народния представител Крум Зарков.

Депутатът попита какви са отношенията между българския и кипърския гаранционни фондове, урегулиращи подобен вид претенции; каква конкретна помощ е оказана на засегнатите страни и какви мерки е предприело или ще предприеме правителството за по-ефективна защита на българите при фалит на застраховател от ЕС, упражняващ дейност у нас. Финансовият министър посочи, че има споразумение между българския и кипърския гаранционни фондове, но липсва единен подход за обезщетения от застрахователи в Европейския съюз. За да уеднакви начина на работа, догодина Европейската комисия ще представи законодателни промени, засягащи обезщетенията.

Финансовият министър посочи още, че възможностите за съдействие на България са ограничени и че не е възможно да се прогнозира какъв ще е изходът от съдебното производство. Ананиев каза още, че всички европейски институции са информирани по случая.

Кипърското дружество "Олипмик" фалира през лятото на 2018 г. и остави около 200 000 българи без обезщетения по предявени претенции. На 21 август 2018 г. Народното събрание прие решение за отнемане лиценза на кипърския застраховател и възложи на външния министър и на финансови министър съвместно с КФН да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ (включително и необходимост на правна помощ) на лицата, сключили със застрахователя договори по Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август 2018 г.

На 7 септември 2018 г. в НС бе внесен доклад от ведомствата за предприетите към онзи момент действия. От него става ясно, че вземанията на лицата за частта от застрахователните премии по застраховка ГО по предсрочно прекратените договори не са гарантирани от компенсационната схема на Кипър и трябва да бъдат предявени по общия ред в производството по ликвидацията на компанията, тоест пред компетентния кипърски съд.

Увредените лица за обезщетения по ГО не попадат в обхвата на отговорност на българския гаранционен фонд и трябва да се третират според конвенцията за правото на регрес между Гаранционните фондове в ЕС, за прилагането на която е необходимо да се сключи допълнително техническо споразумение между българския и кипърския гаранционен фонд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...