Българската телеграфна агенция навърши 123 години

16.02.2021 | 09:40
по статията работи: econ.bg
БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. Събитието ще бъде отбелязано в 12:00 ч., в мултимедийния център, с водосвет на белоградчишкия епископ Поликарп
Българската телеграфна агенция навърши 123 години
Снимка: БТА

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. Събитието ще бъде отбелязано в 12:00 ч., в мултимедийния център, с водосвет на белоградчишкия епископ Поликарп.

Също днес информационната агенция ще подпише договори за стажантски програми с три от най-големите висши учебни заведения - Софийския университет "Св.Климент Охридски" , Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ).

На днешния ден - 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер. На четири страници са събрани седем информации - за борсови цени, за събитията в балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина. Датата е приета за рожден ден на БТА. На следващия ден седемте информации от първия бюлетин са публикувани в неофициалния дял на "Държавен вестник".

Българската телеграфна агенция е учредена като "Отделение на пресата и на библиотеката" към Централното управление на Министерство на външните работи и изповеданията с Правилника за организация на работата на министерството от 31 декември 1897 г.

Оскар Искандер - доктор по философия, редактор и издател, е назначен за първи директор на БТА от 1 февруари 1898 г. Първоначално в агенцията работят директорът и един чиновник. Бюлетинът й е по 2-3 страници на ден, като излиза в ограничен тираж - за двореца, за министър-председателя и министрите, за някои вестници. Три години писар го пише на ръка, а началникът винаги се подписва собственоръчно.

На 4 декември 1901 г. излиза първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка. През 1912 г. БТА се преименува в Дирекция на печата с две отделения - БТА и "Отделение за печата", което има за задача да следи чуждестранния печат. През 1932 г. Дирекцията на печата се преименува в Отделение за печата при Министерството на външните работи и вероизповеданията с три отдела - БТА, "Печат и информация" и "Документация". От 1936 г. Дирекцията на печата е самостоятелна структура до 10 септември 1944 г., когато преминава към Министерството на информацията и изкуствата. От 1948 г. Дирекцията на печата е към Министерство на външните работи.

С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Дирекцията на печата се преименува в Българска телеграфна агенция като самостоятелен информационен институт при Министерския съвет на Народна република България. С Указ на Държавния съвет БТА получава ранг на комитет при Министерския съвет.

През 1994 г. Патентното ведомство регистрира логото на БТА, създадено от художника Борис Ангелушев и станало известно с първите броеве на четирите седмични списания, които агенцията започва да издава през 1965 г. - "Наука и техника", "ЛИК", "По света" и "Паралели". През 1991 г. под знака е добавена и годината на създаване на агенцията.

На 1 декември 2011 г. Народното събрание приема първия Закон за БТА.

От 1973 г. БТА организира анкетата "Спортист на Балканите", в която участват националните агенции на страните от региона. Първата носителка на наградата е Светла Златева, а последният - за 2017 г., е Григор Димитров.

От 2003 г. досега БТА създава мрежа от пресцентрове, която обединява 15 пресклуба (Велико Търново, Хасково, Видин, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Казанлък, Враца), сред които два извън България - в Босилеград, Сърбия, и в Тараклия, Молдова, както и два офиса - в Бургас и Варна.

От 2005 г., по идея на генералния директор Максим Минчев, БТА организира всяка година световни срещи на българските медии. Първата среща е в София (23-25 май 2005), следват: Чикаго (2006), Рим (2007), Мадрид (2008), Бургас и Варна (2009), Виена (2010), Амстердам (2011), Букурещ (2012), София, Пловдив и Велико Търново (2013), София, Босилеград и Цариброд (2014), Атина (2015), Прага (2016), Кишинев (2017), Скопие (2018) и Тирана (2019).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...