Българско гражданство за чужденци срещу инвестиции за 2 млн. лв. на фондовата борса

08.12.2020 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Ако чужденецът инвестира в борсово търгувани фондове, ще трябва да вложи само 1 млн. лв., за да кандидатства за разрешение за постоянно пребиваване
Българско гражданство за чужденци срещу инвестиции за 2 млн. лв. на фондовата борса
Снимка: под лиценза на creative commons

Чужденци ще може да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне 2 млн. лв. на фондовата борса. Това предвиждат нови текстове в Закона за българското гражданство, внесени между първо и второ четене в НС от депутата от ГЕРБ Маноил Манев и група народни представители.

На първо четене беше прието българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции, например покупка на ценни книжа, това предложение е на МС.  Едновременно с това на първо четене бе прието и предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, под което са се подписали и депутати от ГЕРБ и ОП. То гласи, че чужденци ще имат право да получават български паспорт срещу инвестиции у нас от поне 2 млн. лв. в капитала на българско дружество за приоритетен инвестиционен проект. Също така инвестицията трябва да носи и разкриване на най-малко 20 работни места за български граждани.

Сега депутатът от ГЕРБ Манев предлага разрешение за постоянно пребиваване да могат да получат чужденци, които инвестират в акции или облигации на български дружества, търгувани на фондовата борса, поне 2 млн. лв. Но ако чужденецът инвестира в борсово търгувани фондове, ще трябва да вложи само 1 млн. лв., за да кандидатства за разрешение за постоянно пребиваване.

Манев предлага срещу най-малко 1 млн. лв. да се получава и български паспорт, ако чужденецът директно инвестира в дълготрайни материални активи и разкрие минимум 20 нови работни места.

Разрешение за пребиваване ще се дава и на чужденци, които вложат поне 2 млн. лв. в капитала на българска фирма за осъществяване на приоритетен инвестиционен проект, получил сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите.

Няма да се дава разрешение за пребиваване при предоставяне на суми над 1 млн. лв. за доверително управление в банка, каквато възможност имаше досега. Така се прекратяват възможностите за злоупотреби, гласят мотивите към предложените промени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...