Евробарометър: Близо три четвърти от жителите на еврозоната подкрепят еврото

03.08.2017 | 09:10
по статията работи: econ.bg
Най-високо доверие в еврото има гражданите на Люксембург (85%), следвани от тези на Словения (83%), Ирландия (83%), Естония (83%)
Евробарометър: Близо три четвърти от жителите на еврозоната подкрепят еврото
Снимка: под лиценза на creative commons

Последно проучване на Европейската комисия, известно като Евробарометър, отчита, че цели 73% от жителите на еврозоната подкрепят еврото, като това представлява най-високия процент на подкрепа от 2004-а година насам. Рекордното дъно на подкрепа в единната европейска валута беше през есента на 2012-а година (62%), след което тя започна да се покачва трайно през следващите години. 

Най-високо доверие в еврото има гражданите на Люксембург (85%), следвани от тези на Словения (83%), Ирландия (83%), Естония (83%). Една година след референдума във Великобритания, на който британците гласуваха за напускане на ЕС, последното проучване Евробарометър отчита, че 56% от европейците са оптимисти относно бъдещето на съюза, като това представлява повишение с 6% спрямо предходното проучване, проведено през есента на 2016-а година.  

Най-високо е доверието в ЕС на гражданите в Ирландия (77%), следвана от Люксембург (73%) и Малта (71%). На другия полюс са гражданите на Гърция, като цели 69% от тях са песимисти относно бъдещето на съюза, следвани от тези на Кипър (52%), Чешката Република (51%) и Великобритания (49% песимисти спрямо 39% оптимист).

Според Евробарометър 59% от българите са оптимисти относно бъдещото на ЕС, а 31% са по-скоро песимисти. Последното прочуване Евробарометър, което беше проведено между 20-ти и 30-ти май 2017-а година, също така отчита за пръв път в историята, че европейците считат тероризма като основен повод за безпокойство и главно предизвикателството пред ЕС (44% от европейците или с 12 пункта повишение спрямо предходното проучване през есента на 2016-а година). 

Проблемът с имиграцията, който беше водещ повод за безпокойство от пролетта на 2015-а година насам, вече заема втора позиция като най-често цитирано предизвикателство пред съюза (за 38% от европейските или със 7 пункта по-малко от есента на 2016-а). 

Икономическата ситуация пък е повод за опасения за 18% от анкетираните граждани на ЕС - понижение с 2 пункта спрямо предходния Евробарометър от есента на миналата година. Подобна е класацията на най-големите предизвикателства пред ЕС и според българите, като 52% от тях поставят на първо място заплахата от тероризъм, 51% от тях нареждат на втора място проблема с имиграцията и на трето място с 11% - икономическото положение. Според Евробарометър мнението на българите относно състоянието на националната икономика остава силно отрицателно, като цели 80% от анкетираните определят като “лоша“ ситуацията на българската икономика. 

В същото време 42% от българските граждани определят като “добра“ финансовата ситуация на техните домакинства спрямо 55%, определящи я като по-скоро “лоша“. Има обаче баланс по въпроса за ситуацията с пазара на труда, като 44% от българите я определят като “лоша“, но спрямо 43%, определящи я като “добра“. 

Във вътрешен план (в рамките на България), най-голям процент от анкетираните българи считат за основна тема на деня нарастването на цените, инфлацията и проблема със стандарта на живот (за 32% от тях), следвана от икономическата ситуация (30%), безработицата (27%), социалното и здравно осигуряване (24%) и имиграция (15%). Според Евробарометър, доверието на българите в ЕС е цели 54% спрямо 31% недоверие, но в същото време тяхното доверие към правителството на национално ниво е 28% при 63% недоверие и доверие от едва 20% към Парламента на България спрямо цели 73% недоверие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...