Едночасова стачка на социалните работници в цялата страна

27.11.2019 | 09:50
по статията работи: econ.bg
Социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10 до 11 часа
Едночасова стачка на социалните работници в цялата страна
Снимка: под лиценза на creative commons

Социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10 до 11 часа.

До днес работещите в тези 35 дирекции протестираха символично. Председателят на синдиката към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова обясни: “Проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лв".

Социалните работници от Пловдив и областта ще се включат в Националния едночасов протест, който е насочен и срещу лошите условия на труд в системата.

Исканията, които издигат протестиращите са седем, заяви Марияна Георгиева от КТ "Подкрепа" в Пловдив: "Това са тези, които работят с хората с увреждания, децата в риск, самотните възрастни хора, хората с доходи под прага на бедността".

Социалните работници настояват още средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, а също назначаване на служители само с бакалавърска степен.

Почти всички социални работници в Бургас ще излязат в предупредителна стачка.

За час 66 от всичките 89 служители ще спрат да обслужват клиенти. Красимир Миланов, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в дирекцията в града, коментира: “Работата е тежка, има много голямо текучество. Особено в “Закрила на детето“ постоянно хората напускат, защото заплатите са малки. Назначават новите служители с 600 лв. и след половин година им дават още 60 и стават 660 лв. Младите колежки взимат някъде около 510 лв. Ако няма кой да ги издържа, никой не седи. Ние сме само двама мъже социални работници в цялата дирекция и то защото жените ни издържат“.

Василка Стоименова - председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново, заяви: "Министърът очевидно е безсилен в работата с народните представители. Чрез министъра на финансите той е направил предложение за още 5% увеличение на бюджетната рамка на социалното министерство за работни заплати, но е останало само искането и на първо четене това увеличение не е прието. Ние с този едночасов предупредителен протест не фокусираме вниманието на министъра, а искаме да привлечем вниманието на народните представители, ако благоволят - въпрос на добра воля е. 5% в паричен израз са 5 млн. Ние ще настояваме за минимална заплата за длъжността от 1000 лв.". 

Социалните работници във Велико Търново са склонни на радикални действия: "Ефективна стачка без компромиси. Няма друг вариант явно. Евентуално 24-часова стачка ще е следващата стъпка". 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...