Експерти: COVID-19 засегна най-силно наемите в Пловдив и Стара Загора

06.10.2020 | 13:55
по статията работи: econ.bg
По време на извънредното положение експертите отчитат спад на сделките с имоти, но още в края на май броят им започва да нараства
Експерти: COVID-19 засегна най-силно наемите в Пловдив и Стара Загора
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията от COVID-19 не доведе до сътресение на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора. Това стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net, посветена на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, която се проведе на 5 октомври и се излъчи на живо в сайта на Imoti.net и в социалните мрежи на медията.

По време на извънредното положение експертите отчитат спад на сделките с имоти, но още в края на май броят им започва да нараства. Най-сериозно негативно влияние коронакризата оказа върху наемите, смятат брокери. Причината е, че и двата града са средище на студенти, които заради COVID-19 преминаха към онлайн обучение. 

Статистиката показва, че през първото тримесечие на 2020 година търсенето и предлагането на жилища в Пловдив и Стара Загора е намаляло с около 10% спрямо същия период на 2019 година. 

„През април – юни сделките в Пловдив са били 2988, докато през същия период на миналата година са били сключени 3707 сделки. Това е нормално, тъй като през второто тримесечие нямаше огледи, на база на които да се стигне до реализиране на сделки“, обясни Анна Димитрова от агенция „Омега-А“. 

В Стара Загора още с края на извънредното положение интересът към имоти се възвръща, като броят на сключените сделки през април, май и юни са 1216, което е с близо 400 повече спрямо същия период на миналата година. 

„Клиентите вземат по-бързо решенията за това дали да сключат сделка“, отбеляза още Димитрова по време на онлайн дискусията на Imoti.net.  

По отношение на цените на имоти в Пловдив и Стара Загора експертите са категорични, че динамиката, която се наблюдава на пазара, не може да бъде предпоставка за застой или намаляване на цените, защото и в двата града търсенето на жилищата е по-голямо от предлагането. 

Брокерите не прогнозират драстични промени на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора до края на годината. Експертите са категорични, че банките са ключов партньор на имотния пазар, а ниските лихви провокират повече хора да решат да придобият собствено жилище. 

От Пощенска банка също потвърдиха, че по време на извънредното положение интересът към банкови ипотечните кредити е намалял, но в периода юли-септември търсенето на банкови инструменти за финансиране се е повишило. 

„Клиентите, които са планирали да купят имот, които не очакват в близко бъдеще доходите им да се променят, ще направят тази стъпка“, обясни Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка. 

Данните на банката показват, че хората, които възнамеряват да закупят собствен дом са млади, с високи доходи, които търсят жилище около 80 кв.м.

От Пощенска банка предлагат ипотечни кредити с опция „Флекси“, която позволява на клиентите два пъти в годината да намалят вноската си наполовина. Друга възможност е кредит с фиксирана лихва за целия период.

„Имаме 29% ръст на продажбата на жилищни кредити спрямо миналата годината. Средната сума на кредита леко се повиши, въпреки COVID-19“, заяви още Иванова в разговор с водещия на онлайн дискусията – Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. 

В Стара Загора ръстът е по-малък от този в Пловдив, а клиентите купуват предимно старо строителство – от преди 2015 година. По отношение на строителството, COVID-19 не само, че не е оказал негативен ефект, но дори се наблюдава нарастване на строителната активност спрямо 2019 година. 

„През първите месеци на годината издадените разрешителни за строеж в Пловдив са по-малко спрямо миналата година, но това е очаквано с оглед на извънредното положение. Но при броя на започналите строежи отчитаме голям ръст“, заяви Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ в Галакси Инвестмънт Груп и член на Национална асоциация на строителните предприемачи. 

Не така стоят нещата при наемите на индустриални имоти и складови площи. 

„През март, април и началото на май при наемите на складове се наблюдаваше почти 90% спад. Активни откъм търсене останаха само складовите площи до 250 кв. м. за складове за бързо оборотни стоки, логистични и куриерски фирми. Производствените площи отчетоха много сериозен спад, почти останаха извън търсенето на пазара“, коментира Атанас Ласков управител на Индустриални имоти – Пловдив, член на БГСКЛАД. 

По отношение на покупки и продажби на складове и индустриални площи експертите отчитат ръст 10-15%. Относно търсенето на градски складове, Ласков заяви, че този тип пазар все още не е добре познат в България, но пък е ниша, която скоро ще придобие популярност в България. 

Онлайн дискусия премина при голям интерес - 7326 са уникалните потребители, които посетиха каналите на Investor Media Group, чрез които се излъчваше на живо онлайн дискусията докато тя течеше. Дискусията достигна и до над 6 000 души в социалните мрежи.

Онлайн дискусията за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната. Следващата онлайн дискусия на Imoti.net ще се проведе на 2 ноември и ще анализира състоянието на сектора по Черноморския регион.     

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...