Заводските цени продължават да растат и през декември

30.01.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Заводските цени продължават да поскъпват на годишна база. Данните на Националния статистически институт сочат, че през декември те са се повишили с 2.7% спрямо година по-рано. Спрямо ноември обаче има понижение от 0.7%
Заводските цени продължават да растат и през декември
Снимка: под лиценза на creative commons

Заводските цени продължават да поскъпват на годишна база. Данните на Националния статистически институт сочат, че през декември те са се повишили с 2.7% спрямо година по-рано. Спрямо ноември обаче има понижение от 0.7%.

Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 2.0%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 6.3%. В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.7%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.3%, и производството на облекло - с 3.4%. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.1%.

Спрямо ноември по-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.3%, а покачване е регистрирано при: обработката на кожи и производството на изделия от кожи без косъм - с 0.6%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството, некласифицирано другаде - по 0.4%.

За вътрешния пазар на годишна база производствените цени нарастват с 2.9%. Това е най-видимо при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 2.2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 4.8%.

Спрямо ноември цените спадат с 0.4%. Понижение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено покачване - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 2.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. В преработващата промишленост цените се покачват с 1.9%. По-високи цени са отчетени при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 0.2%.

В сравнение с ноември цените се понижават с 1.2% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост цените намаляват с 1.5%. По-съществено намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%, а покачване се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1.1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.9%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...