Заводските цени са нараснали с 3.5% за година

30.09.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Заводските цени продължават да растат, като през август се покачват с 0.3% спрямо предходния месец. За година обаче нарастването е още по-голямо - с 3.5%, показват данните на Националния статистически институт
Заводските цени са нараснали с 3.5% за година
Снимка: под лиценза на creative commons

Заводските цени продължават да растат, като през август се покачват с 0.3% спрямо предходния месец. За година обаче нарастването е още по-голямо - с 3.5%, показват данните на Националния статистически институт.

На годишна база увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.8%, в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 1%. По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на основни метали - по 4.6%.

Най- голямо намаление на цените на годишна база се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.2%.

През август по-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, и в добивната промишленост - с 1%, а в преработващата промишленост се наблюдава намаление с 0.3%.

Спрямо юли най-голямо понижение на заводските цени е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1%. По-значително повишение е регистрирано при производството на основни метали - с 2.4%, производството на тютюневи изделия и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 1.8%.

Данните показват, че за вътрешния пазар годишното поскъпване е 4.5% спрямо август 2018 г. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.6%, в преработващата промишленост - с 0.8%, и в добивната промишленост - с 0.3%.

През август 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо август 2018 г. е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.9%, при производството на хранителни продукти - с 3.5%, и при производството на химични продукти - с 3.2%. Най-съществено намаление е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1.5%, и при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.4%.

Увеличението на цените на вътрешния пазар спрямо предходния месец е 0.7%. Покачване се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в добивната промишленост - с 1%, а в преработващата промишленост се наблюдава понижение - с 0.2%. Най-значително намаление на заводските цени в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0.5%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.4%. По-съществено нарастване на цените е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на мебели - по 0.6%.

Цените за международния пазар през август намаляват с 0.3% спрямо предходния месец и се увеличават с 2% спрямо съответния месец на 2018 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.10   1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за...