Използването на детски труд у нас бележи рекорд миналата година

12.06.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Днес отбелязване и Световният ден срещу детския труд, като за пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа
Използването на детски труд у нас бележи рекорд миналата година

Рекорд на наетите непълнолетни деца у нас за 2019 г. - 9 400 деца, показват данните на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". 

Според наблюденията на Инспекцията по труда при ръста на безработицата намаляват исканията за наемане на непълнолетни лица. За петте месеца на 2020 г. инспекцията дала 540 разрешения за младежи до 18 г. и 8 за ненавършили 16 г. За същия период на м.г. разрешенията са били съответно 1639 и 31, а през 2019 г. е постигнат рекорд с 9400 разрешения.

От Международната организация на труда смятат, че коронавирусната криза може да подтикне милиони уязвими деца към детски труд, поради предизвикания от нея икономически шок и намаляването на средствата за препитание на хората.

"За съжаление, често децата са първите, които страдат. Най-тежките форми на детски труд, като и сексуалната експлоатация, която основно засяга момичетата, често се увеличават при намаляване семейните доходи", предупреждават от организацията, цитирани от offnews.bg. 

Според статистиката на организацията преди разпространението на COVID-19 почти 100 милиона деца са били спасени от детски труд. Броят им намалява от 246 млн. през 2000 г. до 152 млн. през 2016 г., като почти половината - 73 млн. от които работят в опасна работна среда.

У нас като цяло детският труд в най-тежките му форми е елиминиран, а в трудовото законодателство е регламентирана и специална закрила по отношение на наемането на непълнолетни. Детският труд до 16 г. е забранен, тъй като това е конституционно определената възраст за задължително образование в България. Разрешения за деца под 16 г. се дават само по изключение – най-вече за участие на талантливи деца в театрални и музикални състави, в кинопродукции. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията е престъпление. Трудовото законодателство предвижда облекчени условия на труд за непълнолетните. За тях полагането на нощен и извънреден труд е забранено.

За лицата до 18 г. нощен е трудът от 22 часа до 6 часа, за ненавършилите 16 г. – от 20 до 6 ч. Непълнолетните работят при намален работен ден от 7 часа при заплащане не по-малко от минималната заплата и имат право на удължен отпуск от 26 дни.

Днес отбелязване и Световният ден срещу детския труд, като за пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден срещу детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици. МОТ има проекти в повече от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до безплатно и задължително образование като се бори основно с бедността, от която води началото си детският труд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.08   1040 г. – Шотландският крал Дънкан I е убит в битка срещу неговия братовчед и наследник Макбет. 1880 г. – Приключва строителството на Кьолнската...