Кабинетът отново предлага спорните промени в Закона за биоразнообразието

27.02.2020 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Днес правителството е приело проекта за промени в управлението на "Натура 2000", които Министерството на околната среда и водите лансира под ръководството на бившия екоминистър Нено Димов през 2019 г.
Кабинетът отново предлага спорните промени в Закона за биоразнообразието
Снимка: под лиценза на creative commons

Днес правителството е приело проекта за промени в управлението на "Натура 2000", които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) лансира под ръководството на бившия екоминистър Нено Димов през 2019 г. , се разбира от днешно съобщение на пресцентъра на Министерския съвет.

В заявление след заседанието на кабинета настоящият екоминистър Емил Димитров заяви, че е оттеглил част от предложенията на Димов за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), но без да конкретизира кои. Заяви, че последният вариант е "компромис", възприел всички препоръки от консултациите и премахнал дискиминационните критерии за участие на неправителствени и научни организации, както и за ролята на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР). Тепърва предстои да бъде публикуван финалният вариант на проектозакона, който Министерският съвет ще предложи за одобрение на Народното събрание, и тогава ще може да се види точно кои от спорните предложения са отпаднали.

В прессъобщението се изброяват като настоящи предложения част от тези, срещу които през 2019 г. имаше силно обществено негодувание - еднолично решение на министъра по въпроси за "Натура 2000", припокриване на звена на управление на регионално ниво, изключване на природозащитната и научната общност от решенията за "Натура 2000" чрез създаване на регионални съвети от собственици на земи. Съобщава се също, че "със законопроекта се прецизират и други разпоредби и се намалява административната тежест".

В съобщението на кабинета се пояснява, че предлаганият "нов подход" е разработен през 2017 г. и предвижда изграждане на нови структури за управление на мрежата на национално и регионално ниво, като национален орган за управление на мрежата "Натура 2000" ще бъде министърът на околната среда и водите, а органи за управление на мрежата на регионално ниво ще са директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите. Към тях ще бъдат сформирани Национален съвет и регионални съвети от определени като "заинтересовани" лица по критерии на правителството.

През февруари и март 2019 г. имаше единодушни възражения от академичната и природозащитната общности срещу тези предложения за управлението на "Натура 2000". Негативни становища към множество точки от проекта за изменение на Закона за биоразнообразието бяха внесени както от учените от Националния природонаучен музей , Института по биоразнообразие към БАН и от експертните звена към Софийския, Пловдивския аграрен и Лесотехническия университети, така и от неправителствените организации, работещи в сферата на биоразнообразието -Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други.

Политическият документ за т. нар.нов подход е разработен през 2017г. по обществена поръчка на МОСВ, възложена на фирмата "Дикон", се вижда от регистъра. Тя е изпълнител на множество правителствени проекти с европейско финансиране за защитените зони, макар и да няма специалисти по биологично разнообразие. Тази фирма е изпълнител и на част от оспорваното като манипулирано докладване към Европейската комисия за състоянието на мрежата "Натура 2000" в България. 

Проектът за промени в Закона за биоразнообразието е разработен от екипа на Нено Димов от дирекция "Национална служба за защита на природата", чийто състав е непроменен и при новия министър.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...