Консумацията на риба от българските домакинства се увеличава всяка година

18.09.2024 | 15:10
по статията работи: econ.bg
Докато през 2018 г. българинът е консумирал средно 5.2 кг риба годишно, през 2023 г. приемът е нараснал до 6.2 кг на лице от домакинство, сочат данните на НСИ
Консумацията на риба от българските домакинства се увеличава всяка година
Снимка: под лиценза на creative commons

Консумацията на риба от българските домакинства се увеличава всяка година, сочат данни на Националния статистически институт.

Докато през 2018 г. българинът е консумирал средно 5.2 кг риба годишно, през 2023 г. приемът е нараснал до 6.2 кг на лице от домакинство, сочат данните на НСИ.

През годините вкусовете на българите са се променили. Докато в близкото минало пъстървата, шаранът и скумрията са били сред традиционите риби на българската трапеза, то през последните години ципурата, лавракът и сьомгата постепенно започват да ги изместват.

В менюто на българите не остават на заден план и морските дарове. Най-предпочитани са скаридите, калмарите и октоподът. Рибните специалитети, като маринована или пушена риба и разбит хайвер, също са сред търсените продукти в Kaufland.

Статистиката за продажбите на ритейлъра през последните 6 месеца показва, че Пловдив, Карлово, Ботевград и Благоевград предпочитат пъстървата.

Във Варна най-търсени са скаридите и калмарите. Враца, Перник и Велико Търново залагат на скумрията. В София и Бургас ципурата е най-предпочитана, а в Русе любими са черноморските миди.

Всеки сезон обаче идва и с различни видове прясна риба. Именно затова Kaufland се старае да предлага разнообразие от сезонни артикули.

Лидерът в модерната търговия Kaufland прилага 6-степенен допълнителен контрол на качеството на прясната риба, която предлага в своите магазини.  Той се изразява в завишени критерии към доставчиците, при подбора на артикулите, при логистиката на продуктите, при приема в централния склад и филиалите, при съхранението на риба и др.

Изложен на щандовете с обслужване, един артикул може да остане максимум до края на деня. Kaufland също така не продава риба и морски деликатеси в последния  ден от срока им на годност. Клиентите могат да разпознаят прясната риба по бистрите очи, по свежата кожа без потъмняване, ярко червените хриле, плътно и еластичното месо.

При всяка покупка клиентите на ритейлъра получават избрания от тях деликатес в специална рециклируема опаковка, която запазва температурата и качеството на продукта.

За да осигури максимално удобство за своите клиенти, ритейлърът предлага повечето охладени риби предварително изчистени. Избраната от клиента риба може да бъде филетирана според неговите желания. Главата и нейният гръбнак също могат да бъдат опаковани за приготвянето на богата и ароматна рибена супа.

Сред останалите удобства, които Kaufland предлага на своите клиенти, е доставката на риба по специална поръчка. Така например клиентът може да избере продукт, който не е част от постоянния асортимент на веригата. Лидерът в ритейла спазва стриктна политика за продажба риби от устойчив риболов и не предлага в асортимента си застрашени видове риби.

От 16 септември Kaufland България изненадва своите клиенти с отстъпки до 52% на риба и морски деликатеси. Любимият избор на клиентите – ципурата, може да бъде закупена за 16.99 лв./кг., намаленa с 22%.

Сьомговата пъстърва филе и сьомга котлет също са сред изгодните предложения, съответно за 23.99 лв./кг. и 34.99 лв./кг. Сред морските деликатеси клиентите могат да се насладят на калмари пипала от 13.99 лв./кг. и бланширани скариди за 19.99 лв./кг

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...