Кредитите - "необходимото зло"

15.01.2017 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Истината е, че ползвани разумно, кредитите могат да ни помагат и да повишават стандарта ни. И обратното, ползвани неразумно, могат да ни носят големи финансови загуби
Кредитите - "необходимото зло"
Снимка: под лиценза на creative commons

Кредитите са неразделна част от живота на всеки един съвременен човек. Тях можем да ги определим като „необходимо зло“.

Защо необходимо? Защото всеки достига до етап от живота си, когато не иска да чака да спести средствата необходими му за някаква наложителна покупка. А защо зло? Защото хората, благодарение на емоционални и нерационални фактори, често попадат в кредитни примки, от които после не могат да излязат.

Истината е, че ползвани разумно, кредитите могат да ни помагат и да повишават стандарта ни. И обратното, ползвани неразумно, могат да ни носят големи финансови загуби, включително и загуба на имущество и т.н.

И все пак, как да подбираме подходящите за нас кредити?

Кредитите имат много и най-разнообразни форми. Ще разгледаме, някои от основните и най-разпространени сред потребителите типове.

Единственият разумен начин да си купувате стоки на изплащане е с ползването на кредитни инструменти, които не водят до оскъпяване на закупената стока.

Почти всяка голяма търговска верига предлага определени продукти с подобни условия, в партньорство с кредитна институция. Най-вероятно, условието по подобна сделка ще е да ви бъде издадена кредитна карта.

Никой обаче, няма да ви спре да си закриете кредитната карта, когато изплатите стоката, ако не желаете да я ползвате.

Това е много по-добър вариант обаче, отколкото да си купите стока, която ще се оскъпи с над 20% за една година.

Кредитните карти освен негативи, най-големите от които са високите лихвени проценти, убийствени глоби при неспазване на срокове и това, че са неподходящи за хора, които не могат да контролират ненужни разходи, си имат и своите позитиви.

За пореден път, трябва да призовем потребителите да са изключително отговорни с този източник на финансиране, за да не попаднат в примката на така наречената „вечна задлъжнялост“.

А тя обикновено се затяга, когато решите да внасяте само минималната погасителна вноска, което може и да ви изглежда „примамливо“ на пръв поглед решение (заради това, че няма да трябва да намаляте особено много разполагаемия си месечен бюджет).

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска, то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

След като сме уточнили това, ще преминем и за какво хората биха могли да ползват този на пръв поглед не особено разумен източник на финансиране. Ето и основните ползи на кредитните карти:

Сигурно и удобно средство за разплащане, което не изисква да носите винаги кеш.

Трябва да се отбележи, че съвременните карти се отличават с изключително високо ниво на сигурност, с многобройни защити.

Много от картите предоставят гратисен период, по време на който не дължите такси и лихви, ако изцяло възстановявате ползваните по тях средства.

Те са универсални и можете да плащате с тях навсякъде. В допълнение определени стоки и услуги от чужбина, можете да си поръчвате онлайн, само с наличието на такава карта.

Потребителските кредити станаха много изгоден и удобен източник на финансиране през последната една година, благодарение на понижението на лихвите.

Вече могат да бъдат открити подобни кредити, чиито годишен процент на разходите е под 7%, което е едва с около два процентни пункта, по-високо от този на най-изгодните ипотечни кредити в момента.

Имайте предвид, че разходът по този род кредити е над два пъти по-нисък, в сравнение с разходите по кредитните карти.

Както вече писахме, важно е тук кредитополучателите да гледат какъв е годишният процент на разходите, а не какъв е лихвеният процент.

Тук е най-важно правилно да изберете най-изгодния кредит, първо защото сумата е най-голяма и второ защото ще го плащате най-вероятно дълги години.

Въпреки, че офертите на банките имат тенденция да се приближават във все по-голяма степен една към друга, поради голямата конкуренция, все пак цената на кредитите все още варира в широки граници.

Може процент и половина да не ви се струва голяма разлика между две оферти. Но това не е така… Ето и един пример:

Ако вземете кредит от 100 000 лева за 25 години при ГПР от 4.46%, то за целия период на кредита, ще върнете сумата от 164 691 лева.

Ако теглите същия кредит обаче, но вече при ГПР от 6.99%, то сумата която ще върнете след такси и комисиони набъбва до 207 135 лева. Или с близо 43 000 лева повече. А защо да ги хвърляте тези пари на вятъра…

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...