Нарушенията в нощните клубове: Липса на меню, пос терминали и информация за напитките

09.10.2024 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Основните нарушения на нощните заведения и туристическите обекти са липсата на категоризация, на меню с предлаганите продукти, на устройство за картови плащания и неправилна информация за обемите на предлаганите спиртни напитки
Нарушенията в нощните клубове: Липса на меню, пос терминали и информация за напитките
Снимка: под лиценза на creative commons

Основните нарушения на нощните заведения и туристическите обекти са липсата на категоризация, на меню с предлаганите продукти, на терминално устройство за картови плащания и неправилна информация за обемите на предлаганите спиртни напитки.

Това е установила съвместна проверка на представители на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на вътрешните работи (МВР), съобщиха от КЗП.

Представители на двете институции са извършили 42 проверки в нощни заведения и туристически обекти в периода от 10 до 30 септември в градовете София, Пловдив, Русе, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас. Основната цел на експертите е била да се установи спазват ли се изискванията на Закона за туризма и на Закона за виното и спиртните напитки.

Установени са 12 нарушения. 

Представителите на КЗП и на МВР са взели девет проби от различни марки водка, уиски и ром. Лабораторните изследвания, извършени в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки и етерични масла (НИИВСНЕМ), са показали, че алкохолните напитки напълно отговарят на нормативните изисквания и не са установени отклонения в състава. 

КЗП регулярно информира търговците, предоставящи туристически услуги за настаняване, за основните им задължения.

Търговците трябва да поставят удостоверението за категоризация на мястото за настаняване на видно място, така че да бъде лесно достъпно и видимо за гостите на туристическите услуги. 

Ценоразписът на предлаганите услуги трябва да бъде поставен на видно място, за да може потребителите лесно да се ориентират в цените и услугите, които се предлагат.

При неспазване на законовите изисквания са предвидени глоби, които ще бъдат налагани с цялата строгост на закона, предупреждават от Комисията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...