На всеки литър вода в чешмите на гражданите близо два се губят в течове

22.03.2019 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Загубата на вода е 56.7% от всичките 919 млн. куб. м, подадени през мрежите на общественото водоснабдяване. За сравнение - до домакинствата са достигнали едва 28% от цялото количество, сочат последните налични статистически данни
На всеки литър вода в чешмите на гражданите близо два се губят в течове
Снимка: БГНЕС

От година на година над половината от питейната вода в България се похабява. И въпреки бавното намаление на загубите, на всеки литър вода, стигнал до чешмите на домакинствата, 1.7 л се губят по водопроводната мрежа. Това се вижда от данните на Националния статистически институт, разпространени по повод днешния Световен ден на водата, както и от базата данни на института.

Загубата на вода е 56.7% от всичките 919 млн. куб. м, подадени през мрежите на общественото водоснабдяване. За сравнение - до домакинствата са достигнали едва 28% от цялото количество, сочат последните налични статистически данни, които са за 2017 г. Информацията за потреблението и загубите през 2018 г. ще бъде оповестена през декември.

От данните за предишни години се вижда, че загубите бавно се свиват - за седем години намалението е с 3 процентни пункта - от 60% през 2010 г. на 56.7% през 2017 г., когато са похабени 521 млн. куб. м вода. От тях през течове по водопроводната мрежа са заличени близо 442 млн. куб. м., а до чешмите на гражданите са достигнали 257 млн. л.

Средно всеки жител на страната изразходва по 99 литра питейна вода на ден, сочат статистическите данни. Най-много вода се ползва в София - средно по 126 л дневно, но това е и градът, в който потреблението е спаднало най-значително - през 2010 г. един жител на града е ползвал средно по 140 л питейна вода дневно. Сред градовете с най-голямо потребление са също Бургас - 112 л на човек на ден, Благоевград - 100 л, Перник - 110 л, Русе - 109 л.

Най-малко вода се харчи в Търговище - 68 л на човек на ден, Сливен - 74 л, Добрич - 78 л.

Между 2010 и 2017 г. броят на пречиствателните станции се е удвоил - от 79 на 169, които обслужват две трети от населението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 10.02   1258 г. – Монголите превземат Багдад и разрушават Абасидския халифат. 1392 г. – Състои се сватбата на Елена Драгаш и византийския император Мануил II...