Нова гражданска инициатива ще следи честността на изборите

18.10.2024 | 06:45
по статията работи: econ.bg
Първата задача на новата гражданска организация „Демократичен център“ е да внесе повече прозрачност и доверие в изборния процес
Нова гражданска инициатива ще следи честността на изборите
Снимка: под лиценза на creative commons

Първата задача на новата гражданска организация „Демократичен център“ е да внесе повече прозрачност и доверие в изборния процес.

Това е една гражданска платформа, която няма да се занимава само с избори, посочи Стоил Цицелков, изборен експерт и член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Той обясни, че става въпрос за онлайн платформа, в която гражданите могат да подават сигнали, а също така и да се информират по различни теми като образование, здравеопазване, икономика, социална политика, правосъдие, околна среда. 

Благовест Кирилов, бивш депутат и бивш заместник-министър на електронното управление, съобщи, че след вота „Демократичен център“ ще направи задълбочени анализи на изборните резултати на национално, регионално и местно ниво и ще ги публикува, заедно със сигналите и препоръките към институциите.

Бившият регионален зам.-министър Александър Стоянов ще следи борбата с купения вот и действията на властите в така наречените рискови секции. Според него, въпреки усилията на МВР за предотвратяване на купуването на гласове, много граждани усещат тези действия като "театър". Стоянов подчерта, че особено внимание трябва да се обърне и на така наречения контролиран корпоративен вот. Той посочи, че знаят за редица рискови секции, в които не се предприемат съответните действия. Той обърна внимание на списък, излязъл в публичното пространство с добре познати имена от престъпния свят, които се занимават не само с купен вот. 

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и експерт по изборния процес, ще отговаря за наблюдението на действията на изборната администрация и тяхната законосъобразност. Той подчерта, че платформата на "Демократичен център" ще бъде място, където гражданите ще могат да подават сигнали и да се информират за случващото се. "Искаме да създадем платформа, която ще върне доверието в изборния процес, особено сред младите“., коментира той. Според Цицелков основен проблем е средата на ниска политическа култура. 

Сред другите инициативи на „Демократичен център“, които бяха обявени, са създаване на политическа академия за млади хора и на политически компас - база данни, която да позволи на гражданите да се ориентират къде се намират партиите в политическия спектър. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...