Носят ни до вкъщи приготвен шаран за 80 лева. За Никулден ресторанти предлагат сготвена риба директно с доставка по домовете. Цената на празничното меню зависи от това колко килограма е рибата и каква е избраната гарнитура. Това установи проверка на „Телеграф“.
За тази сума шаранът е изпечен с булгур, орехи и гъби, гарниран с чеснова заливка. Като гарнитура има много голям избор и тя е съобразена с всеки вкус. За 12,90 лв. може да си поръчате картофена салата с пресен лук и трюфелово олио, всичко това е 500 грама.
Гарнитура има и специално подготвена за хората, които се хранят здравословно или пък тренират. За 15 лева ще хапнете цветна киноа с карфиол, броколи, морков и царевица. На повечето места поръчките за рибената вечеря се приемат до 4 декември.
Ресторанти около София предлагат на много по-ниски цени шарана за празника. За 14 лева на килограм получаваме почистен шаран без гарнитура. Затова трябва внимателно да си избираме и до колко килограма искаме да е рибата. Ресторанти, имащи възможност да отглеждат рибата, предлагат и опцията сами да си хванем рибата за вечеря, провери „Телеграф“.
После може да я оставим в ресторанта и ни я доставят вкъщи, приготвена с гарнитура. Освен шаран се предлага и изобилие от риби и морски дарове. „Много от хората не обичат шаран и поради тази причина предлагаме и други видове риба и морски дарове“, коментира рестораньор. Голяма част от поръчките са за бяла риба вместо шаран. За плато с панирана бяла риба или панирана риба треска плащаме 42 лева за килограм.
В сайтове за групово пазаруване пък може да си закупим ваучер, който ни намалява цената с 30%. Например от 65 лева ще вземем приготвена риба само за 45 лева. В менюто е включен пълнен шаран с ориз, гъби, стафиди, моркови, зелен лук и подправки, като грамажът е 2,5 кг.
Оферти валят и в интернет пространството, което е много по-удобно за потребители, защото докато ровиш социалните мрежи, може да си поръчваш сготвена празнична вечеря. В зависимост от групата, където си видял офертата, получаваш и съответната промоция.
Цените за доставки навсякъде са различни, варират между 10 и 35 лева.
Голяма част от ресторантите се съобразяват докъде трябва техните доставчици да откарат шарана за Никулден. Пред „Телеграф“ коментираха, че много зависи от района и когато е повече километри, клиенти се отказват и се примиряват сами да си направят вечерята. Доставката за София е 10 лева независимо от района. Доставката до Перник варира от 25 до 35 лева. В този случай шаранът ще ни излезе над 150 лева.
Ако пък решим да си вземем рибата от мястото на приготвяне, ще получим 5% отстъпка и ще платим по-малко. Ресторанти, намиращи се около София, пък предлагат безплатна доставка и по-ниски цени на порции. Единственото условие е да си поръчаме шаран над 3 килограма.