Прогнозите за масов спад на цените на имотите заради Covid кризата не се сбъднаха

09.02.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Прогнозата, която направиха някои специалисти в сектора на недвижимите имоти, че цените им ще паднат заради кризата с коронавируса, не се сбъднаха. Пазарът през миналата година показа, че някои цени се задържаха, а други покачиха
Прогнозите за масов спад на цените на имотите заради Covid кризата не се сбъднаха
Снимка: investor.bg

Прогнозата, която направиха някои специалисти в сектора на недвижимите имоти, че цените им ще паднат заради кризата с коронавируса, не се сбъднаха. Пазарът през миналата година показа, че някои цени се задържаха, а други покачиха. В голяма част от София имотите са повишили цените си през 2020 г. Това коментира на пресконференция Ценка Божилова, управляващ партньор в "Адванс експертни оценки".

Оценката й е, че причината за това да не се сбъдне тази прогноза е, че кризата в случая не е породена от липсата на пари. Тя е накарала и много хора да потърсят убежище за парите си, като се сдобият с имот с повече стаи, така че да може спокойно да работят от вкъщи, или просто да потърсили по-добри и по-функционални жилища. Обясни, че цените са били повлияни от това дали става дума за имоти, намиращи се в квартали с изчерпан потенциал - няма нови проекти извън конкретната локация на имота. А голям фактор на растежа извън елемента дали строителството е старо или ново и близостта на метро и други удобства е дали има нови проекти.

Като пример за първия случай тя даде квартал "Овча купел", където няма съществени нови проекти, а за второто - продължаващото строителство в "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша" и др. Допълни, че хората, които търсят в момента имоти с цел инвестиция, се насочват към квартали, където те сега са подценени и имат потенциал за растеж.

Сходен брой изготвени оценки на жилища в София спрямо предходната година и умерен ръст на средните цени на имотите с около 5% през 2020-а на  годишна база. Това показва годишен доклад на Адванс Експертни оценки, водеща компания в сектора. Ръстът в столицата се дължи на активния пазар на новопостроени жилища в растящите квартали и недостатъчното предлагане на качествени имоти в установените елитни райони.  

„Нашата работа е изцяло обективна, като стъпва на установени критерии и характеристики на имотите, но и зависи от общите икономически процеси. През 2020-а ние също бяхме изключително внимателни дали и как Covid-19 кризата ще повлияе на стойността на жилищата. Но търсенето на купувачите продължи, продавачите не изпаднаха в паника, напротив, много от тях дори оттеглиха офертите си в очакване на по-добри времена. Така че търсене и предлагане се оказаха в дисбаланс, който да доведе до повишаване на риска.“, коментира Ценка Божилова, управляващ партньор в Адванс Експертни оценки. 

В същото време оценките на жилищата в някои квартали, сред които Овча купел и Света Троица, показват спад. Той е в резултат на изчерпване потенциала на растеж, продиктуван от външни фактори като развитието на метрото и липсата на предлагане на атрактивни нови парцели там.

Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и респективно по-висока активност на жилищния пазар са Витоша, Дружба, Център, Манастирски ливади и Младост. Това са и районите с по-разнообразно предлагане на ново строителство.

Както в много други сектори, кризата ускори процеса по дигитализация и автоматизация на оценителските услуги. В сектора на недвижимите имоти това има ключова роля, тъй като увеличава достъпността и прозрачността на пазара. 

„През последните години ясно се вижда как фокусът на инвеститорите трайно се насочва към технологичните компании. Инвестицията в софтуерните разработки в бизнеси с различна сфера на дейност винаги носят не само възвръщаемост на средствата, но и добавена стойност в качеството на услугите. Софуерните решения освобождават ресурс за хората, за да могат да използват по-ефективно експертизата си, в което дигиталните продукти не могат да ги заместят“, каза Светослав Димитров, съосновател на Българска финтех асоциация.

Адванс въвежда първия за българския пазар автоматизиран модел за изготвяне на оценки. Софтуерното решение съхранява и обработва огромна база данни, с което прави работата на експерт оценителите много по-бърза и прецизна и успешно контролира субективния фактор. 

Продуктът съкращава времето за техническо изпълнение на доклада, като същевременно освобождава ресурс на оценителя за по-добра и задълбочена обосновка на резултатите.

„И занапред всеки наш оценител ще удостоверява доклада с подписа си, което означава, че експертността, уменията и опитът на оценителите остават определящи. Софтуерът и изкуственият интелект служат на експертите  - те са разработени, така че да извършват всички автоматични дейности и може би най-важното - процесите се извършват много по-бързо с минимален риск от грешки.”, каза Ценка Божилова.

„Проектът е без аналог в Европа и дава възможност за по-добра стандартизация при изготвянето на оценки, като сме използвали дългогодишните опит и познание на Адванс. С натрупване на информация в системата тя се самоусъвършенства в намирането на по-подходящи аналози за изготвяне на оценките“, посочва Юлиян Калдерон, ръководител на проекта, БГ Сервиз.

„Именно пазарните аналози, използвани при изготвянето на оценката, са важни за сигурността на банките, като основни ползватели,” допълва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и дългогодишен клиент на Адванс. “За нас е много важно докладът да дава изчерпателна унифицирана информация за стойността и спецификите на обекта“.

Близо 50% от оценителските доклади, изготвени от Адванс през изминалата година, са за целите на кредитирането – отпускането на нови или предоговаряне на стари заеми. 

Друга част са поръчани от страните в сделки за покупко-продажби както на имоти, така и на широк кръг от разнообразни активи и бизнеси. 

“Собственици на хотели и други туристически обекти, както и транспортен бизнес, засегнат от COVID, възлагат изготвянето на актуални оценки на активите си, за да търсят рефинансиране. Очакваме този тип оценки да зачестят с изтичането на мораториума върху кредитите, особено от компаниите, които са се възползвали от кредитната ваканция, но до момента не са правили преоценка на активите си“, допълва Ценка Божилова. 

От компанията очакват динамиката на пазара на жилища и оценките на имоти да бъде стабилна през 2021 г., инвестиционните проекти да бъдат успешно завършени, с което да се запазят устойчиви ценовите нива на жилищните имоти.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...