С изключение на Гърция (което представлява приблизително 0,5% от месечното производство на говеждо месо в ЕС), общото производство на говеждо месо в ЕС за първата половина на 2022 г. е с 0,7% по-ниско на годишна база.
Производството в двата най-големи производители в ЕС е по-ниско, като в Германия спадът е с 9% (-49 000 тона), а във Франция – 4% (-31 000 тона). Намаление има също в Холандия и Белгия, но в по-малка степен, пише agrozona.bg.
В други държави като Испания (+7%), Ирландия (+8%) и Италия (+5%) има увеличение на производствените нива. Производството в Полша остава почти непроменено на годишна база.
Липсват данни за производство на овче месо в Гърция за юни, което позволява само сравнения на производството за първите пет месеца на годината. Между януари и май общото производство на овче месо в ЕС е нараснало с 1% на годишна база до около 182 000 тона. Основният ръст се отчита в производството на Ирландия със 17% (+4 600 тона) на годишна база. Стадото овце за разплод в Ирландия показва растеж, според резултатите от последното преброяване. Производството също се увеличи в Италия (+10%, +1300 тона) и Испания (+1%, +500 тона).
Гърция е един от най-големите производители на овче месо в Европейския съюз, като обикновено съставлява 12% от месечното производство в ЕС. Наличните данни за първите пет месеца на годината показват, че производството в Гърция е спаднало с 6% (-1600 тона) на годишна база.